自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我有一架勝家,但係冇咩時間整野,多數用來車地布。

用戶要求終止服務

我都有部蝴蝶牌,不過係裝左摩打.

原帖由 EVA222 於 09-7-4 20:28 發表
N年前有部蝴蝶牌,殘片中慈母屹下屹下咁,車衫養大班化骨龍果款.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

好媽媽勳章

同我屋企床下面果部一樣

原帖由 MaMaJOE 於 10-5-26 01:29 發表
我上年學用衣車第一次買係y拍$300個隻,都車左好多野
不過之後yim佢縵
跟住走左去深水埗買左部二手衣車

初學黎 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 MaMaJOE 於 10-5-26 01:29 發表
不過之後yim佢縵

初學黎 ...
我架咪係呢款,買左差不多20年,個時要千幾蚊.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

不過之後yim佢縵

初學黎 ...

嘩.........個樣同我中學時買番來做功課果部一樣喎, 唔知同唔同型號(不過我都唔記得型號lu). 果部衣車一早certified, 俾亞媽掉鬼埋喇. 睇住張相有d懷念當時上堂情境, 因為一有home E 同 art 堂我都好開心.

依家我真係好想買番部玩具, 或者遲多一兩年可成為生財工具(發夢中). 我上walmart睇有部 Broxher 2600有60個針步, 可開button hole, US$160以下, 你地覺得抵唔抵呢?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

今日我做咗女紅, 由下晝縫補到夜晚~
下晝縫返張公仔毯條包邊, 驚用普通針步易甩, 所以用咗綉花線好似挑衭腳咁挑~
夜晚要拆阿仔條校服衭補橡筋 (佢條衭係前面2/3無橡筋, 由腰前1/3縫死兜腰後過另一面... 其中一邊橡筋斷咗)

我逐針縫, 搞咗差唔多大半個鐘, 仲要用刺綉專用嗰個籐圈夾嚟固定條橡筋唔好縮返埋...
呢個動作如果有衣車, 唔使5分鐘一定做完...

早知以前行街見到街邊檔, SELL嗰啲手動釘書機型嘅都整返個, 唔使依家咁哩HEA!

水晶宮

我部勝家2x年,讀書時買的,大部到死,想買過架好耐=="

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 701003 於 09-7-5 14:52 發表
我有過兩架電動衣車 一部係"勝家",初中for家政用ge,一路用咗好耐先至送俾人!依家用緊"真善美",得閒車下袋仔、枕頭套、改褲腳/裙腳......好多用途ga! ...

我都係,不過我多一個用途,車d特製衫衫要黎紮住我隻百炎仔

男爵府

不過之後yim佢縵

初學黎講佢己經好夠用啦
好夠力,同埋夠快
一條背心裙一個下就攪店

禁止訪問

大宅

我都有做衫衫比d仔女玩下

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我有衣車㗎
以前人地見我整衫用手縫,所以畀咗我
佢話佢唔用㗎喎
我估都幾舊㗎啦~
我車過cusion(有發泡膠粒嗰d)囉嚟賣
車過袋,都車過好幾條裙畀亞女
最近係車咗條藍色公主裙畀佢囉(係佢自己揀布㗎!)

http://www.facebook.com/photo.php?pid=2708527&l=34cded8427&id=654084318

http://www.facebook.com/photo.php?pid=2708525&l=6bcfbd0050&id=654084318

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

deleted

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

講講下我都好想玩古著...我響灣仔街市見過一D三四十蚊花哩轆既棉質衫,應該可以改成吊帶裙俾個女著。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Fong2009 於 09-7-5 14:30 發表
真係話時話,呢類鋪頭己經唔多見,深水埗果邊或者有,將橡筋線當底線用。

等我得閒攞假去深水埗搵下。唔知係邊條街似有?我係超級路盲,深水埗只係識去西九龍中心(因為有冷鋪)。

同埋我想問,係咪面果條線係普通車線,橡筋線就擺底個細轆,車果時塊布要面向上?咁D針步使唔使較?

子爵府

我都有部2007年 singer , 果時同fd 一齊買仲有9折
原帖由 olimo 於 09-7-4 09:43 發表
正打算買一部
我見 yahoo有部 2009年singer $1800

水晶宮

我都有部真善美,八百伴時代買,用到而家,車吓床笠用品、窗簾、梳化套、改衣褲一d普通野,最令我覺得有用係我妹妹過身,佢患有腦積水,做白事師父要我地預備一頂帽子,等妹妹可漂亮上路,我親手縫了一頂給妹妹,一邊車一邊唸經,希望來生她可做個健康幸福的人。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

無,我都唔識用

水晶宮

畀面勳章

我有過兩架電動衣車 一部係"勝家",初中for家政用ge,一路用咗好耐先至送俾人!依家用緊"真善美",得閒車下袋仔、枕頭套、改褲腳/裙腳......好多用途ga!

首頁
12345...6

尾頁

跳至