自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

如題.

實情我真係唔識呢D規矩,但又好疑惑...究竟係我諗錯隔離,定係真係我有唔妥當呢?

事緣我嫁咗出去十幾年,但我仲有兒時儲既少女漫畫書幾套同部份唱片仲留响我外家我以前間房度,今日我老豆請既新工人黎咗,我間房自然係俾工人住做工人房啦,呢樣我都覺得無咩問題,,,但之後我老豆係咁叫我執野走,話我堆書好日都唔掂下,話我佔用咗佢(老豆)既地方,咁我話會拎番走啦,,,跟住我老豆都好唔夠喉咁猛話我D書根本係垃圾黎,話我無掂過,嗰下我係有D火,我勞勞氣氣咁話:"D書係我既收藏黎(講真係我細個鐘意既漫畫,當年買成套都係一心諗住KEEP既啫),唔睇唔等於係垃圾囉!"跟住我老豆就無再講.

實情我都會拎番走,之前唔拎走係因為我依家住既地方細,無位擺,二黎我又一廂情願以為外家係我真正既家,嗰間房又係我以前間房,咁多年都無人用過我間房或者住,係間唔中做下客房..所以至留咗堆書咁多年無搬過,,,但就幾介意我老豆一句話我佔用咗佢既地方,我嗰刻覺得佢講到我好局外人,唔係一家人咁,,,坦白講個心係幾唔舒服,,,

但實情,究竟係咪個規矩係咁既呢?外嫁女真係唔可以留任何私人物件响外家?呢樣我都好想知,如果答案係,我諗我會個心會好過D啩...

呢次係繼我老豆十年前話,外嫁女唔可以番外家過夜,一晚半晚都唔得之後又一力作...mouth: 我真係唔知係咪中國傳統家庭係有呢D咁既規則定係我老豆又是'發作'....好難捉摸.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我嫁咗5年幾,婚前大半年已經搬咗去老公度住;但係.... 到宜家,我仲有好多嘢喺娘家囉!我老豆啊媽話,間房係我就係我,我鐘意隨時返去瞓都得!細佬想霸佔埋我間房,咁多年都未得逞呀!

老豆話,如果將來我同老公有咗小朋友,佢就會將間房改裝,俾小朋友同埋請個工人唻照顧佢,小朋友同工人一間房咁囉....

哼... 我老豆咁講,唔知係咪恨抱孫呢... 同埋... 唔知點解佢會諗住將間房改裝呢??? 我生咗個 BB 都梗係跟我同老公住架啦... 點解佢會諗到同公公住呢????

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

唔係啊!
我同我家姐一間房, 都有位比位放野, 仲有張床都係我同個仔的.

水晶宮

原帖由 cherrielovely 於 09-10-27 08:49 發表
你老豆都好呀留返間房比你..
我阿媽阿爸呀, 我準備嫁時, 己經將我d野執執執,塞塞塞...
最後我大部份d野己經唔見曬, 連間房都比佢拆埋=_=

都唔係架~~~嗰時佢裝修唔拆我間房都係留我房俾我仔(佢唯一既孫)黎佢度時有得過夜同玩咋~~~如果我未生仔,我都好相信我間房一早變咗客房或工人房.依家我老豆請咗新工人,第一日已經同我講話間房已經係工人既,叫我唔好俾個仔入去玩. ="=

水晶宮

原帖由 bosch 於 09-10-27 05:48 發表

haha, 咁又唔可以話係古怪野~ 我自己都有留底好多野俾個仔. 不過而家開始揀d 重要既野留啦, 我怕話留得太多, 阿仔反而唔會去珍惜.

我都有試過俾我朋友話我做咩留埋咁多BB衫鞋同玩具架~~~我都唔知我仔大個時會唔會唔在意呢堆兒時既物件,不過至少我第時仔大時,做咗老婆婆,得閒掛住個仔又可以拎番出黎睇下開心下嘛~~~基本上留黎係for我多過係for我仔...哈哈!!!

男爵府

好媽媽勳章

你老豆都好呀留返間房比你..
我阿媽阿爸呀, 我準備嫁時, 己經將我d野執執執,塞塞塞...
最後我大部份d野己經唔見曬, 連間房都比佢拆埋=_=

大宅

好媽媽勳章

在未嫁時既用品, 各樣衫褲鞋襪(包括小朋友及老公)約一個房間都是我們的東西, 因為有時我地會去住一兩天, 所以日常用品處處有!
不只外家, 連老爺屋企及姑奶屋企企一樣有...哈哈! 我地四海為家!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我家一共3個"外嫁女", 3姊妹仲留左好多野响娘家, 我父母都唔係咁大意見啫!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:24 發表

咁我又真係有好多野都會keep又唔捨得丟,好似我仔咁,我仔BB時所有既衫仔鞋仔毛公仔同玩具我都幾乎KEEP起哂,塞哂响我仔依家個衣櫃暗格度...有時執衣櫃都好覺阻掟,但又真係好唔捨得丟,因為呢D我覺得係回憶黎,就算個仔 ...

haha, 咁又唔可以話係古怪野~ 我自己都有留底好多野俾個仔. 不過而家開始揀d 重要既野留啦, 我怕話留得太多, 阿仔反而唔會去珍惜.

公爵府

牛年勳章

我都嫁左幾年, 仲霸住細佬間房幾格櫃桶... :lol
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-26 01:45 發表

好羨慕你呀, 有咁好既寵物, 我都有諗過養貓, 我老公都好喜歡貓嫁.
我想請教你...你初初養貓時, 佢地係咪會咬你/抓傷你嫁?
印象中, 貓貓係比兔仔惡些, 會唔會好難教呢? ...

查實貓隻隻唔同性格架!我覺得仲有樣睇,如果你諗住養貓,你可以响揀貓時先同貓貓相處一陣先,撩下佢玩,睇佢會唔會一開始就張牙舞爪咁,通常嗰D好脾氣唔抓人既貓咪,一開始已經好'好客'又好好先生黎,好似我隻黑蚊蚊咁,原本我唔打算領養佢,但就係嗰時我第一次上貓義工屋企時,一入屋,佢已經即刻嗲個頭埋黎要我R佢頸頸,跟住全程都瞓响我大脾度任我摸,又唔走又唔郁,咁我至收養埋佢.結果,佢真係係我五隻貓之中最好脾氣亦最嗲人最乖嗰隻貓咪黎.

我有個朋友响愛協度領養貓,佢又係揀中隻貓,愛協一擺隻貓埋去我朋友度,隻貓已經嗲埋個頭响我朋友心口度冧,咁我朋友諗都唔諗就收養佢,佢隻貓又係全程好脾氣勁好客!同我隻蚊蚊一樣,主人一有客人上屋企,佢就自然會招呼客人.

所以養貓同養狗有D唔似,貓係玩性格架,如果你想養隻貓係純係乖,真係要同隻貓相處下至得.

不過你又要預咗貓貓真係會周圍抓囉!尤其梳化...我家梳化都已經起哂絲又花哂~~屋企又唔可以有擺設,佢地真係會同你逐件踢落地,好似玩咁,,,所以都好睇你會唔會肯接受到有咁大犠牲.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:35 發表

我以前都有養狗架!不過年紀越大越怕嘈,所以我都唔太適合養狗.

所以我鐘意貓嗰隻安靜,不過查實D貓都唔太忽冷忽熱既,可能我屋企D貓隻隻性格都似狗,佢地又幾嗲人,又唔會發我脾氣,貓既性格似小朋友多囉~~~所以我都覺 ...

好羨慕你呀, 有咁好既寵物, 我都有諗過養貓, 我老公都好喜歡貓嫁.
我想請教你...你初初養貓時, 佢地係咪會咬你/抓傷你嫁?
印象中, 貓貓係比兔仔惡些, 會唔會好難教呢?

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-26 01:26 發表

講開又講, 見你簽名檔既貓貓, 我覺得你應該比較適合養狗喎, 因為狗比貓熱情, 同埋唔會忽冷忽熱, 相信你會有多些安全感在他們身上.

我自己本身唔係好like狗, 覺得佢地好嘈, 就算唔嘈都會覺得佢地好大陣味, 所以我係 ...

我以前都有養狗架!不過年紀越大越怕嘈,所以我都唔太適合養狗.

所以我鐘意貓嗰隻安靜,不過查實D貓都唔太忽冷忽熱既,可能我屋企D貓隻隻性格都似狗,佢地又幾嗲人,又唔會發我脾氣,貓既性格似小朋友多囉~~~所以我都覺得佢地好可愛架!不過貓係有性格D既.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:05 發表

查實我都覺架!我查實都好覺我老豆同我哥都鍚我,不過有時候佢地忽冷忽熱,我會覺得好不安囉,當佢地對我好似一家人時,我會心存感激,好好珍惜,但當佢地好似當我係外人咁,我會好不安又唔開心,又好怕之前佢地對 ...

講開又講, 見你簽名檔既貓貓, 我覺得你應該比較適合養狗喎, 因為狗比貓熱情, 同埋唔會忽冷忽熱, 相信你會有多些安全感在他們身上.

我自己本身唔係好like狗, 覺得佢地好嘈, 就算唔嘈都會覺得佢地好大陣味, 所以我係無養狗. 不過呢d野都係講緣份啦, 你聽左就算啦, 唔洗放在心上.

水晶宮

原帖由 bosch 於 09-10-25 23:14 發表
唔好理係咪傳統, 人人對"傳統規距" 既做法都唔同, 總之你爸爸係咁諗就係咁諗.

佢又唔係冇道理, 你d 野擺響佢度十年都唔郁, 對佢黎講冇用, 咁佢梗係會當係垃圾. 我識人講左d 有少少古怪但又有道理既"理論". 佢話d ...

咁我又真係有好多野都會keep又唔捨得丟,好似我仔咁,我仔BB時所有既衫仔鞋仔毛公仔同玩具我都幾乎KEEP起哂,塞哂响我仔依家個衣櫃暗格度...有時執衣櫃都好覺阻掟,但又真係好唔捨得丟,因為呢D我覺得係回憶黎,就算個仔大個唔覺得係一回事,但對於我黎講又係重要野黎...即係好似我地兒時既舊相咁,都係好日都唔睇,但耐唔耐無意中睇番,又係感覺呢D好重要既回憶物件黎...^^可能呢樣又係我D古怪野啩...

水晶宮

原帖由 月希 於 09-10-25 23:13 發表
我未嫁時係跟我公公婆婆住..因為佢地間屋有多間房可以比我瞓....到依家成間房既野都冇郁過 我重久唔久有新既野放入去

其實佢地都有EE哦哦架...因為我媽同我爸離左婚..所以我媽跟番 ...

咁我又無您咁多漫畫書,我都只係佔咗一格書架咁多既書囉,但已經足以要我老豆話我佔用佢地方,,,所以都...............

不過今朝我又番外家教小朋友,我老豆D態度又唔同哂,我估我哥又話過我老豆黎,我老豆次次發作,都會順便嘈埋我亞哥,同埋都會投訴...可能我哥又哦番我老豆卦...今日我老豆態度又OK喎,但佢都係照樣唔妥隔離屋,依然大力閂門,anyway,對我黎講已經好好多喇.

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 23:06 發表

嘩. 第日我d下一代咁做, 就發達囉....

問心, 今時今日, 邊個肯同老野住呀...

咁我都唔係同佢一齊住,嗰次都係打算住近佢啫,至少有咩事起上黎,我就咁過條馬路就番到外家睇我老豆嘛.不過既然我哥講到咁,我老豆亦無咁既意願,所以我都無再提.

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 23:01 發表

真o家. 我有親戚係華僑. 所有兄弟姊妹 (結左婚, 有仔女), 仲一齊同父母住

好 sweet 呀. 我都要 c6 咁做

我老公都係一時時咋~~佢都唔多識氹人既~

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 22:57 發表

唔係囉. 我出名好脾氣, 都鍾意呻o家.

不過你好好呀, 冇 "lau" 老豆. 唔係咁多人做到o家.

始終親人係冇得揀o既, 唯有放開d啦...

始終嗰個係自己父母,無得話嬲囉,尤其自己又做人亞媽,有好多野自己都明既.

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 22:51 發表

係呀. 我都係咁諗. 做左人地老婆 / 媽媽, 真係唔好以好似以前咁o家啦

都係架!

首頁
12345...6

尾頁

跳至