單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

因為 C6 有第三者, 我已經同佢分開左三個幾月~
我地有個兩歲幾o既仔仔~
大約兩個月前我申請左法援, o個邊o岩o岩批左我, 爭比分擔費佢地就可以開始搞~

o係呢件事發生後我o係網上識左個男仔, 都差唔多有三個月, 佢係一個好有思想, 而且事業又有成就o既男仔~
我地見過八次, 當中有去過迪士尼 (黑色世界)、海洋公園 (哈囉喂)、國慶睇煙花、中秋節點燈籠...

當初o係我最唔開心o既時候, 佢o係 msn 度同我分析, 叫我應該放棄呢段婚姻 (因為 C6 係三番四次有第三者)~
其實之前係有機會o係佢面前, 但佢無借機做o的乜野, 我反而覺得佢係一個值得信任o既男人 (唔會乘虛而入)~

我唸自己已經不知不覺咁鍾意左呢個男仔, 而佢亦知道我o既過去, 表示唔介意~
到呢個 moment 我唔肯定佢係咪都鍾意我, 但佢陪過我去咁多地方、做過咁多野, 又試過送禮物比我... 同埋有時o的 sms 會不經意咁講左o的野, 對我下個月尾o既生日又好重視...

我覺得可能係因為我未搞掂離婚o既事, 所以佢唔會採取行動~
而我亦一直o係度唸, 究竟o係呢個 moment 我係咪唔可以同任何人拍拖呢??
可能佢唸住等我, 但係離婚呢o的野有可能會搞好耐, 我驚o係佢等呢段期間有變數, 咁我咪白白錯失左個大好機會囉?!

希望大家可以比比意見~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

或者啦.....不過佢D脾氣就臭到咩咁,今日老師先講佢係學校整爛左同學格車仔,搞到要買返一格返去
年初一係情人節對於我黎講應該無咩特別,因為初一應該無人幫到我湊仔,所以應該都係3個一齊過.仲要諗幾時去男朋友屋企拜年??
原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-12 12:26 發表

你好福氣lor~

~~~~~~~~
溫馨提示: 今年初一 係 情人節ar~

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,我地未返到上去,都驚佢一齊返到去喊都七彩,再唔係訓訓下覺,比d聲嚇到,佢又無,仲要好好訓,因為我記得過完關搭緊車返去個時,佢訓著左,幾驚......
佢都真係算好湊,如果難湊都唔知點算,我仲試過帶佢參加一日遊,去大陸按摩,做facial,海馬/迪迪尼都去過,所以黎緊會再容易d,想去台灣,長隆個d玩,不過呢d就要等下
你個仔好快都好易湊,你慢慢摸清佢d脾氣,就會容易好多
原帖由 annieannieleung 於 10-1-10 18:35 發表

你個仔真係好犀利, 咁都訓得著~
同埋佢真係好好湊, 難怪你可以帶佢去咁多地方啦!!
如果我個仔好似你個仔咁, 我都會帶佢周圍去玩~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

帶佢返大陸,等佢定d先,如果唔係自己仲辛苦
我老公表弟個女就好似咁,頭幾次返去,又認床,又要用有自己bb味既野,返左好多次先無再扭,我聽99講返,我都話好彩我地2個都唔係咁,如果唔係我人都顛
原帖由 annieannieleung 於 10-1-10 18:32 發表

我個仔咪同你個仔細時一樣咁鍾意喊~
我媽咪話佢有邊一日未喊過o架?!
我爹地成日都叫我幫個仔申請回鄉證, 帶佢返去碧桂園玩~
我成日都話等佢無咁扭計先~
其實唔係唔想帶佢去, 只係因為佢太過扭計, 出去食飯都要周圍 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,有2次係帶埋個仔去,大家都玩得好開心
係?如果有機會一齊去呀,多個人玩都開心,仲可以share車費個d
泰國有咩岩小朋友,個次我地去左個機動遊樂場,都有d遊戲岩佢玩,仲有游水lo,其餘都係影下相,行下,我最記得同老虎bb影相個時,個仔指住個奶樽,我諗佢係話老虎bb拎左佢個奶樽,個時都有好多人笑..hehe
尋日男朋友講佢公司食飯個時,可能抽到2張去台灣機票/或者其他地方,到時咪可以再慳d,聽到都幾開心,希望你地都可以快d去台灣呀
原帖由 annieannieleung 於 10-1-10 18:24 發表

原來你地上年去左澳門成四次咁多呀?? 咁有冇試過帶埋個仔去呀??
我男朋友都話想去墾丁, 我都有興趣~
不過我都唔知幾時先有機會同佢去啦?!

泰國有咩o岩咁細o既小朋友玩呀?? 搭飛機佢有冇嘈、無扭計呀??

你去台灣o ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜晒~~~
努力d湊仔,有媽咪幫下你都好好啦
原帖由 annieannieleung 於 10-1-10 18:20 發表

你就好啦!! 可以成日同男朋友見面~
我男朋友工作比較忙, 成日要 OT, 佢又想多o的陪屋企人同兩隻貓~

講返撫養權問題, 我宜家就要開始我o既 B 計劃啦!! (呢個名係我同事改o架!! 我男朋友話 B = BB => 我個仔喎!!)

...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 10-1-8 17:20 發表
咁之前社工要定期睇佢,咁你根本無得走
咁你仔仔細個真係幾難湊,我個仔以前都叫做好湊
食飽就訓,訓飽就食,只係試過一排日日喊,喊到人都顛,不過99幫佢拜完神又無事,去陌生地方會喊,就真係去唔到邊
我個仔無話認地方,認 ...

你個仔真係好犀利, 咁都訓得著~
同埋佢真係好好湊, 難怪你可以帶佢去咁多地方啦!!
如果我個仔好似你個仔咁, 我都會帶佢周圍去玩~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-8 16:52 發表

我之前唔同佢辨證....
係因為社工定期要去探佢
加上, 我個仔細D時係好爛喊ga...
食又喊, 訓又喊
去陌生地方都喊ga...
咁何必呢?
太細又行唔長, 要抱...
可能我冇你唔好心機la..
不過, 我都改善緊

e+識行, 識講, 識 ...

我個仔咪同你個仔細時一樣咁鍾意喊~
我媽咪話佢有邊一日未喊過o架?!
我爹地成日都叫我幫個仔申請回鄉證, 帶佢返去碧桂園玩~
我成日都話等佢無咁扭計先~
其實唔係唔想帶佢去, 只係因為佢太過扭計, 出去食飯都要周圍走, 唔o岩佢心意就喊、發脾氣~
我成日都覺得佢係一個極難湊o既小朋友, 邊有小朋友好似佢咁~
但出奇地佢o係我個肚時係唔踢我, 出左世後又唔多喊, 都幾易湊~
點知過左一歲就知味道~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 10-1-8 10:28 發表
其實台灣呢個旅程已經係上年暑假個時講,因為諗住佢未返學,個段時間奶奶可以幫我湊,但同時我又怕佢會帶個返大陸,所以HOLF住左,反而係上年同佢一共去左澳門4次
只係佢想佢台灣,不過佢想去成個禮拜
順便玩埋墾丁先,所以 ...

原來你地上年去左澳門成四次咁多呀?? 咁有冇試過帶埋個仔去呀??
我男朋友都話想去墾丁, 我都有興趣~
不過我都唔知幾時先有機會同佢去啦?!

泰國有咩o岩咁細o既小朋友玩呀?? 搭飛機佢有冇嘈、無扭計呀??

你去台灣o既旅程, 一定成事o既, 唔駛咁擔心呢!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-7 16:49 發表

係ar~~
ok wor...上左手之後...已經冇難度...
放工花少少時間......當行街
第日lunch 寫份report....
我地係成日見ga....
不過, 我今晚上堂...
佢多數會去行mk / ssp...

我個仔mami 湊ga...
平日早返, ...

你就好啦!! 可以成日同男朋友見面~
我男朋友工作比較忙, 成日要 OT, 佢又想多o的陪屋企人同兩隻貓~

講返撫養權問題, 我宜家就要開始我o既 B 計劃啦!! (呢個名係我同事改o架!! 我男朋友話 B = BB => 我個仔喎!!)

呢兩個星期我都會親自湊返仔仔, 返工就由我媽咪睇到~
不過男家o個邊, 唔知點應付好?!
同埋聽日律師就會寄我份離婚呈請書比 C6, 當佢收到之後, 唔知佢會有咩反應?!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢算係咁...如果唔係我湊佢真係會顛
比多d活動佢玩都好呀,起碼有d野比佢做下
佢肯做都好好,未必個個都肯做咁多野
原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-8 17:35 發表

佢幾乖wor..
好彩~~ 我仔都好左好多.....

我都安排好多活動比ar仔ga...
係冇離開hk 之嘛~~

今個月開始, 逢星期六早上賣旗, 之後學英文....lunch, 訓晏教...之後去library....

星期日, 返主日學. ...

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁之前社工要定期睇佢,咁你根本無得走
咁你仔仔細個真係幾難湊,我個仔以前都叫做好湊
食飽就訓,訓飽就食,只係試過一排日日喊,喊到人都顛,不過99幫佢拜完神又無事,去陌生地方會喊,就真係去唔到邊
我個仔無話認地方,認床個d,如果佢係咁我諗我都唔可以帶佢周圍去,第一次同佢大陸都驚,好彩無事,我記得鄗年同佢返去,日夜都放炮丈,佢又無野照訓可也,所以都算係咁,個時d親戚都話咁都唔醒,好野..我對住侸仔都無咩耐性,只係對耐左知道佢既脾性,咁咪會好d囉
暑假同佢去多d地方玩下,當係比你同佢放下假,比自己玩下都好
原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-8 16:52 發表

我之前唔同佢辨證....
係因為社工定期要去探佢
加上, 我個仔細D時係好爛喊ga...
食又喊, 訓又喊
去陌生地方都喊ga...
咁何必呢?
太細又行唔長, 要抱...
可能我冇你唔好心機la..
不過, 我都改善緊

e+識行, 識講, 識 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個之去泰國我同媽咪,阿婆一齊去
可能佢由出世到而家都係我自己湊,所以覺得無咩問題
大陸我地2-3個月就會返一次,因為周奶奶佢地一齊返去,大多數都係因為要返去飲,黎緊星期六都要返,不過我未同佢續證,所以今次唔洗返
你都可以帶住佢周圍去,其實唔難,我而家湊佢已經叫做好輕鬆,不過我d朋友/親戚覺得我咩仔好出神入化
我係自己廣場個邊見到你話想同仔仔申請回鄉證,我個仔出世個幾月度就返大陸,因為奶奶想帶個仔返大陸比老人家睇下,咁老公又好耐無返去,而我一次都未,咁就返左去,個時返佢都驚個仔腸胃問題,好彩無事,因為鄉下唔係咩偏遠地方,而且d水係井水,so far都無咩,之後都間唔中返去
暑假諗住同佢去邊度玩?我諗住遲d同佢去長隆,你呢?
原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-8 12:01 發表
你好叻

咁細個帶住佢4圍去....
帶小朋友出門真係幾麻煩ga

我計劃今年同佢辦回鄉證, 暑假返大6

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

差唔多全部都要駁腳...
好彩我奶奶住個度,都方便
我地係上水一車返到總站
原帖由 dada~0w0~ 於 10-1-7 16:36 發表
地點同ar 藍 一樣

情形就同我一樣

我逢星期三過去睇仔仔, 星期五湊仔仔返屋企, 星期日湊仔仔返去~

第一個ee
fanling 去 洪水橋 [ 小巴出fanling kcr > kcr > 276 > k巴入 洪水橋] 再行 15min .....果度係圍村... ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實台灣呢個旅程已經係上年暑假個時講,因為諗住佢未返學,個段時間奶奶可以幫我湊,但同時我又怕佢會帶個返大陸,所以HOLF住左,反而係上年同佢一共去左澳門4次
只係佢想佢台灣,不過佢想去成個禮拜
順便玩埋墾丁先,所以我諗都唔會平好多
泰國我同個仔去過,我個仔仲玩得好開心
可以話佢仲開心過我,由去個日到返黎個日都係笑
雖然帶住佢辛苦,但都係值得
我好期待台灣個旅程,不過始終未知成唔成事
原帖由 annieannieleung 於 10-1-7 15:54 發表

你就好啦!! 男朋友對你咁好, 出雙糧同你去台灣~
我男朋友出雙糧就話比一半屋企, 其他用黎投資喎!!
雖然佢理財能力都幾好, 唔會亂咁洗錢, 但係我都好想同佢搭飛機去旅行~

我亞妹今朝先飛左去台灣玩~
我之前都有去過 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實都慣左,但都會覺得辛苦
我好彩,係上水搭個格巴士一車返到去
行幾步就到屋企樓下
原帖由 annieannieleung 於 10-1-7 15:47 發表

我以前個個星期都係咁樣, 大埔、天水圍兩邊走~
逢星期三過去睇仔仔, 星期五湊仔仔返屋企, 星期日湊仔仔返去~
奶奶住o個度仲要駁 K 巴o添!! 不過o個時都慣左啦!! ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至