跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

如題

大宅

minisheep

Sorry 咁遲先覆你,我生完之後實在太忙啦,個細既要比好多時間去餵,個大既又呷醋,真係一頭煙。

想要多d奶,最好埋身餵多d,起碼要餵3-4個禮拜,等自己上奶及奶量穩定左先好轉全bump。如果一開始就全bump,好易會少奶。

如果人奶bump完立即放冰格,即會結冰果度,依據母乳學會既資料:

由於母乳含有抗體,剛擠出的母乳在室溫下可保存6 至8 小時。當然,如有冷藏設備,最好還是盡快冷藏好,特別是在夏天的日子。如放於雙門雪櫃的冷藏格內,可保存48 小時(注意不要放在雪櫃門那邊的層格)。如預計該瓶母乳在48 小時內也不會使用,最理想在擠出後10 小時內,把已放在冷藏格的母乳轉存於上層冰格。如放於雪櫃的冰格,可保存一個月,如放於獨立冰櫃,可保存三個月。擠出的母乳需貯存在已消毒的膠瓶或膠袋(使用膠袋不太環保及不太經濟,但可節省位置),並貼上日期標籤,每次儲存的奶袋 / 瓶,應個別貼上日期標籤,每次儲存的奶袋 / 瓶,應個別貼上貼紙,填寫泵奶時的日期 / 時間,日後以先入先出的次序用樽餵給嬰兒。但不要用箱頭筆直接寫在奶瓶或奶袋上面,因有些油墨是可以滲進奶瓶或奶袋裡去的。正常情況下,每瓶的份量最好足夠嬰兒一餐使用(減少因吃不完而倒掉),吃剩的母乳必須倒掉。妳亦可把擠出的母乳成份分成數小瓶或小袋。遇上嬰兒需求有變化,亦可彈性處理份量,避免浪費。而已解凍的母乳必須盡快使用。
不過我試過d奶如放超過2星期會變得好酥,bb唔肯食有酥味既奶。就算將冰奶混合新鮮奶我bb都唔肯食,所以我後尾無再整冰奶,只係做雪奶。

至於點翻熱d奶,母乳學會都有資料:

母乳本身含有天然抗體,新鮮擠出乳汁在有冷氣的室溫下可以維持數小時不變壞(不宜超過八小時),如果存放在雪櫃內,能貯存的時間便更長(有關如何儲存母乳,可參考Q30)當要取用時,應把貯存於冰格內的乳汁,放在雪櫃冷藏格內數小時(不宜超過十二小時),待溶解至液態下,便可用暖水浸暖;或可以用暖的水喉水沖至溫度適中,再用暖水(如:普通家庭用的插電水壺)浸暖,但切忌直接煲熱或使用微波爐翻熱乳汁,因為用微波爐翻熱有機會令乳汁冷熱不均勻,嬰兒容易被灼傷。而且乳汁的免疫物質更會被破壞。

想要多d關於母乳既資料,可到http://www.breastfeeding.org.hk/faq

希望可以幫到你啦。

原帖由 minisheep 於 10-8-16 12:58 發表
Swan12, thanks for your sharing.

我未生, 不過都打算試全人奶. 想問下:

- 係咪如果跟你咁做, 都係要埋身俾BB, 唔好用奶樽餵人奶呀? (因為想知道佢實際食咗幾多)
- 人奶放係冰格, 可以放幾耐?
- 係咪只可助熱d人奶? 咁咪有排先熱?

子爵府

Swan12, thanks for your sharing.

我未生, 不過都打算試全人奶. 想問下:

- 係咪如果跟你咁做, 都係要埋身俾BB, 唔好用奶樽餵人奶呀? (因為想知道佢實際食咗幾多)
- 人奶放係冰格, 可以放幾耐?
- 係咪只可助熱d人奶? 咁咪有排先熱?

原帖由 Swan12 於 10-8-14 14:33 發表
我係全人奶呀,係好辛苦架,不過對bb係最好架,加油呀,我餵大女都餵到兩歲,因為有左細b,d 奶變左味大女自己話唔食我先至唔餵咋。如果唔係我唔會停,不過最近阿女話要食返,我都有比佢食,不過係細b食完先到佢食,費事比佢食晒。

你個b ...

大宅

哇你好勁呀~
我現在就係都唔知自己個奶量夠唔夠, 好多時見BB食完, 個胸都好似鬆晒, 但係BB 又好仲係口開開, 脷伸伸咁, 都唔知佢飽未~
有時隔唔夠個多鐘又噪, 唔知佢係撒嬌噪丫定係餓噪....
比佢食, 佢又食喎~
只有晚上才可以挨到3個鐘餵一次!!
不過我試過在餵完佢後用個泵泵D人奶出, 但好少~都只係得.....10mL都唔知有無呀~ 其實泵無餵果邊都只係得3-40mL,反而有時用手扎仲多!!
唉........我都唔知~ 所以真係有D氣餒呀!!
不過我都會試下你個方法, 餵完再泵, 希望咁可以刺激奶量!!
我都好想做全人奶媽, 因為我真係覺得咁樣對BB最好~~

原帖由 Swan12 於 10-8-14 14:33 發表
我係全人奶呀,係好辛苦架,不過對bb係最好架,加油呀,我餵大女都餵到兩歲,因為有左細b,d 奶變左味大女自己話唔食我先至唔餵咋。如果唔係我唔會停,不過最近阿女話要食返,我都有比佢食,不過係細b食完先到佢食,費事比佢食晒。

你個b ...

大宅

你個b食完幾耐再喊話要食呀?有得2-3個鐘都ok架啦。唔駛咁擔心。你可以試下係bb食完開bump,係bump 佢食完果邊,最初都幾咀喪,因為bb食完再bump只係得果20-30ml bump出黎,不過bump得兩三次自然多d奶,咁你就唔駛驚bb唔夠食,不過你會慢慢好谷,因為可能會多左奶而bb又唔需要咁多,如果係咁你可以儲起d奶等你返工後比其他人餵bb。

原帖由 john_baby 於 10-8-14 04:08 發表
我自己本身o係瑪麗度做,所以揀瑪麗生囉~

係呢你地現在用咩餵bb 呀?
我就係全人奶, 但真係好辛苦同唔bb知食得飽唔飽, 好想放棄呀!!!
有無媽媽可以分享一下?!

...

大宅

我自己本身o係瑪麗度做,所以揀瑪麗生囉~

係呢你地現在用咩餵bb 呀?
我就係全人奶, 但真係好辛苦同唔bb知食得飽唔飽, 好想放棄呀!!!
有無媽媽可以分享一下?!

原帖由 Swan12 於 10-8-11 17:38 發表
john_baby, 你住kln,但你係瑪麗生?

大宅

我果日係待產房等緊時聽到d姑娘話約8:30am開刀,7:30am先叫人入院。呢個可以比你作個參考,

至於探病時間,係12-1pm,同6-8pm。

原帖由 minisheep 於 10-8-11 13:37 發表
Thanks, tvoincy.

瑪麗俾咗日子我開刀, 但係想問:

- 開刀時間 : 瑪麗話唔知. 請問會唔會開刀前一日會知呢? 如果唔係, 咪要屋企人係醫院由朝等到晚?

- 瑪麗要我開刀前一日, 早上九時就要入院, 請問呢日有d咩要做 ...

大宅

點解你個appointment咁晏既?我d次次都係9am架喎,早d去早d就,我今日9am,第一籌,9:20am就左囉。

原帖由 tvoincy 於 10-8-10 23:22 發表

咦! 我都改左聽日1145hrs比BB睇黃啊! 不過我可能會早半個鐘到, 先去洗傷口先!

大宅

john_baby, 你住kln,但你係瑪麗生?

原帖由 john_baby 於 10-8-10 19:00 發表
Swan12>>>>>
我係o係九龍果邊住的, 所以母嬰健康都係揀o左九龍果邊

我星期一去健康院, 發現bb有黃, 入o左明愛醫照燈....鳴鳴.....
景o左一晚, 今日可以回家放假一天, 明天要再去醫院check 黃, 希望阿囡爭氣, d 黃退 ...

子爵府

Thanks, tvoincy.

瑪麗俾咗日子我開刀, 但係想問:

- 開刀時間 : 瑪麗話唔知. 請問會唔會開刀前一日會知呢? 如果唔係, 咪要屋企人係醫院由朝等到晚?

- 瑪麗要我開刀前一日, 早上九時就要入院, 請問呢日有d咩要做呢? 係咪呢日dinner 後就禁飲食?

- 順便問埋探病時間, 係咪中午1-2pm?

唔該晒.

原帖由 tvoincy 於 10-8-7 09:58 發表

minisheep,
- 要住多少天呢? >> 開刀前一日入院,合共住了4天
- 出院後第幾日返去拆線? >> 我係第二胎,出院後第三天返去拆線

John_baby & Swan12,
恭喜晒!祝BB健健康康!我31/7生咗之後就好忙,因ZbZb有黃要進出QMH同健 ...

大宅

Swan12,

Please check your PM.

大宅

原帖由 Swan12 於 10-8-10 11:14 發表
1030, 我走左囉,不過我聽日又要去過,都係因為bb有少少黃,雖然唔晒去瑪麗照燈,但就要差不多隔日要去健康院check住有無再黃d同體重增加。

咦! 我都改左聽日1145hrs比BB睇黃啊! 不過我可能會早半個鐘到, 先去洗傷口先!

大宅

Swan12>>>>>
我係o係九龍果邊住的, 所以母嬰健康都係揀o左九龍果邊

我星期一去健康院, 發現bb有黃, 入o左明愛醫照燈....鳴鳴.....
景o左一晚, 今日可以回家放假一天, 明天要再去醫院check 黃, 希望阿囡爭氣, d 黃退得快d

大宅

1030, 我走左囉,不過我聽日又要去過,都係因為bb有少少黃,雖然唔晒去瑪麗照燈,但就要差不多隔日要去健康院check住有無再黃d同體重增加。

原帖由 tvoincy 於 10-8-9 18:51 發表

咦!我今日都有帶BB去鴨脷洲健康院睇黃同自己要洗傷口啊!唔知大家有無踫到臉呢?我大概1030hrs左右喺嗰樹,跟住要同BB上咗QMH抽血驗黃度數。

大宅

原帖由 Swan12 於 10-8-8 14:04 發表
咦,您星期一返健康院呀,我都係呀,您去邊間,我去鴨利州果間呀,如果都係可以見下

咦!我今日都有帶BB去鴨脷洲健康院睇黃同自己要洗傷口啊!唔知大家有無踫到臉呢?我大概1030hrs左右喺嗰樹,跟住要同BB上咗QMH抽血驗黃度數。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 minisheep 於 9/8/2010 09:50 發表
恭喜!! 你原本預約開刀, 最後是順產嗎?
係咪生得好快?

都係開刀呀
去到醫院時醫生要我試生先,但因陣痛得太密而又一度都無開
就咁都係開刀
呢胎唔知做咩陣痛黎得好快,我朝早6點痛醒,諗住無咁快
我仲行去洗野同執屋
點知執執下唔對路幾分鐘痛一次
之後就3-4MINS痛一次仲見紅即入院LA
12點半生左

子爵府

恭喜!! 你原本預約開刀, 最後是順產嗎?
係咪生得好快?

原帖由 kellyly 於 10-8-8 15:55 發表
HI HI我都生左LA
我又早左呀,之前係約左9號入院10號開刀
而家就4號朝6點突陣痛得好密5MINS一次之後見紅
6號出院

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HI HI我都生左LA
我又早左呀,之前係約左9號入院10號開刀
而家就4號朝6點突陣痛得好密5MINS一次之後見紅
6號出院

大宅

咦,您星期一返健康院呀,我都係呀,您去邊間,我去鴨利州果間呀,如果都係可以見下。

原帖由 john_baby 於 10-8-7 12:17 發表
Swan12>>>>>
我都有上呀~~咁真係見過面了!!
咁你家陣身體ok 未呀??
我個囡囡同你個囝囝係同年同月同日生 also born @ QMH~~~ haha
yeah!!

tvoincy >>>>
我都係谷奶谷到個人shotshot 地!!
bb 飲完都仲係咁脹 & 痛, ...

大宅

Swan12>>>>>
我都有上呀~~咁真係見過面了!!
咁你家陣身體ok 未呀??
我個囡囡同你個囝囝係同年同月同日生 also born @ QMH~~~ haha
yeah!!

tvoincy >>>>
我都係谷奶谷到個人shotshot 地!!
bb 飲完都仲係咁脹 & 痛, 又唔係無奶出, 點解都仲係咁~~~ 唉唉
我順產, 但係個傷口都仲係腫, 星期一先返健康院覆診.....
到時先可以問下姑娘

首頁
12345...7

尾頁

跳至