自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

去完婆媳果邊....次次睇完都好驚.....食件cake姐.....都要打電話問過比唔比.....

唉.....點解而家D新袍咁樣諗野架.....咁自我中心....樣樣野咁計較既....

睇完真係好驚呀....我有兩個囝.....第時所有野使唔使要老婆批准先比阿媽做呀....

(冇晒D表情icon既....)

大宅

真係唔知d人咩心態??

乜世界上真係唔可以有好99,一定得衰99?????

呢度係好得意ga 話就話係比人呻既地方 但次次呻完都有一d人出黎懶係為99申張正義ga 睇完就算啦 唔好勞氣啦 果d人通常都唔認自己有個好99 通常都會講到自己有幾咁偉大幾咁大方幾咁忍到99 ga 但字裡行間又會成日唔小心透露左99對佢地點好咁囉
copy by 婆媳

侯爵府

好媽媽勳章

I want to say: her 阿叔 is so poor........

Her 阿叔 need to 供層樓比麻麻住... (other sons don't need to take care of 麻麻.......)
阿叔 need to give the place to them to live....
And now, 阿叔 need to 換間細d o既樓 to 迫 them搬出去.......
Finally, 阿叔 is the 'bad' person.........

I also want to have a 阿叔 like hers.

原帖由 NicoleTszChing 於 10-3-31 12:41 發表
我都係睇完呢句.
即刻唔駛講......無野講.....

侯爵府

好媽媽勳章

I try my best to keep good relationship with all my families now. Hope, my son can treat me nice when he growth up............

原帖由 Alfababy 於 10-3-31 13:41 發表
ac321:

"其實我覺得最重要係個仔娶左個 nice 老婆, like you. " Thank you !

I allow my husband 返去睇62 99 because he has the right and have 責任 to do that. (even I don't like my 6299 )

But I have a f ...

洋房

ac321:

"其實我覺得最重要係個仔娶左個 nice 老婆, like you. " Thank you !

I allow my husband 返去睇62 99 because he has the right and have 責任 to do that. (even I don't like my 6299 )

But I have a friend, she also allow her husband 返去睇 6299, but her husband only do that 1-2 per year. (he don't like his Dad & Mum so much)
That 's why I said, you should keep good relationship with your son, no matter he has got married or not.

大宅

我都係睇完呢句.
即刻唔駛講......無野講.....

原帖由 ac321 於 10-3-31 11:17 發表
我只係想呻下講下...
如果大家觀點角度唔同...
咁可以睇睇就算la,
但請唔好批判我,
針唔拮到肉你唔知痛,
第3者好難明白當時人o既感受..
難度只係舒發下都要比人批判嗎???????

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

No, you are wrong!
其實我覺得最重要係個仔娶左個 nice 老婆, like you.
Some of the wifes don't allow their husbands 返去睇62 99. Her point is: the husband should stay at home with them (wife, kids) as he goes to work in weekdays.

原帖由 Alfababy 於 10-3-30 22:53 發表
很多人話個仔娶左老婆之後,會唔理自己父母,又話有女婿等如多左半邊仔。
但我老公廿年來都個個月有返去睇佢地(有時佢自己返),因為佢覺得冇阿媽就冇佢。我父母未過身前,我都是一年睇佢地幾次,自問自己都冇我老公咁孝順。
其實我覺得最重要係同仔女保持好D關係,他日佢地結左婚都唔會忘記您!
...

侯爵府

好媽媽勳章

I also want to 係果邊答咀 to this topic.......
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3009587-1-1.html
However, when I find her message as follows:
我只係想呻下講下...
如果大家觀點角度唔同...
咁可以睇睇就算la,
但請唔好批判我,
針唔拮到肉你唔知痛,
第3者好難明白當時人o既感受..
難度只係舒發下都要比人批判嗎???????

Finally, I haven't post and 都係返過黎先!

原帖由 PCCW2319 於 10-3-30 20:47 發表
岩岩係果邊答左2咀, 都係返過黎先.

洋房

很多人話個仔娶左老婆之後,會唔理自己父母,又話有女婿等如多左半邊仔。
但我老公廿年來都個個月有返去睇佢地(有時佢自己返),因為佢覺得冇阿媽就冇佢。我父母未過身前,我都是一年睇佢地幾次,自問自己都冇我老公咁孝順。
其實我覺得最重要係同仔女保持好D關係,他日佢地結左婚都唔會忘記您!

『初時真係唔太鐘意阿女男友,他亦話過驚我多過佢自己阿媽。』
我都知佢未必一定是我女婿, 但唔通要等佢地真係結婚果時,先去修補女婿和外母的關係。我初時真係惡左D,但係諗起愛屋及烏的道理,我就認為要改善下,希望唔再比壓力佢地。

水晶宮

岩岩係果邊答左2咀, 都係返過黎先.
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

洋房

我和6299都不是太夾,好耐以前都發生了些衝突,試過成年大家冇見面。但後來因為我唔想老公不開心,所以我和99不約而同一齊扮無野。我只會大節日返去食飯,平日少見為佳,結婚廿年,而家大家總算和氣收場。但我知係6299心目中,我始终不是好新抱。

我有1仔1女,阿女已拍拖,我想講女婿和外母的關係又應該係點呢?我自問初時真係唔太鐘意阿女男友,他亦話過驚我多過佢自己阿媽。

侯爵府

好媽媽勳章

There are a lot of 千金小姐 living in the public estates nowadays.

原帖由 Darth 於 10-3-30 12:56 發表

如果真係千金小姐, 而有 "公主病", 我會源諒佢

最慘係, 好多都係 "平民階層", 但比 D 父母捧到公主一樣
個 D 先慘, 屋企又唔係有, 但又唔捱得

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Darth 於 10-3-30 12:56 發表
最慘係, 好多都係 "平民階層", 但比 D 父母捧到公主一樣

雖然我都係土生土長既香港人
但係真係頂唔順果d公主病o既港女......

別墅

原帖由 driedpork 於 2010-3-28 22:22 發表
嘩...一口氣睇晒所有POST, 眼都花埋!
真係好, 終於可以喺度暢所欲言喇, 喺婆媳嗰邊稍為回覆D唔啱聽的嘢, 就會比人插到爆...
但有時睇到D新抱的唸法, 真係好睇唔順眼, 好似
* 話99得閒都唔湊孫, 攪到佢要比錢揾人幫佢 ...

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你讲到入晒我心呀,我和我99都是咁諗架。

原帖由 Watt 於 10-3-30 13:03 發表
雖然我同99唔係真係好夾, 但好彩大家算係攤開, 叫做互相尊重. 至少佢都明白大家成長背景唔同. 多d佢d優點, 至少佢為咗個仔, 乜都得.

見到呢到咁多合情合理o既comments, 好開心. 努力推高d. ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ac321 於 10-3-30 10:02 AM 發表
If you have time, you can also visit this topic '你地入門時99有咩表示? ' in 婆媳關係.
It is so funny in the begining as ' some of them ' think that their 99 should/must pay $ for their parent when sh ...

我有見到呢個post,不過我覺得好好笑囉,
乜有規定你結婚99一定要有表示,
唔理99有冇錢都好啦,都應該有好多金器嫁,
我唔認為囉,佢想買咪買囉,唔買都冇所謂,
就算99真係好有錢,都唔代表要俾你o者:;pppp: ,
成日搵自己阿媽同99比,喂,你又唔係人地個囡,
唔通要錫到你燶咩

大宅

雖然我同99唔係真係好夾, 但好彩大家算係攤開, 叫做互相尊重. 至少佢都明白大家成長背景唔同. 多d諗佢d優點, 至少佢為咗個仔, 乜都得.

見到呢到咁多合情合理o既comments, 好開心. 努力推高d.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kk80400 於 10-3-30 12:35 發表

總之 就唔好搵...搵到有公主病.....既新抱

首頁
12345...21

尾頁

跳至