自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

不 玩 (蔡瀾)
2010年05月04日

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20100504&sec_id=12187389&art_id=13992325

遇到一些小朋友,問我道:「大學,要不要一定去讀呢?」
「當然,」我回答:「父母親給你這一個機會,或者由你自己爭取獎學金,為什麼不讀?」
「到底好處在那裏?」
「讀理科,像醫學、化學、法律之類,一定要死讀。文科倒是可讀可不讀,今後的工作,與大學讀的都沒有什麼關係。」
「那文科的話,可以不上大學了?」
「話也不是那麼說,大多數人會在這期間交了好朋友,今後成為你在社會的人脈,是很重要的。而且,書一讀得多,人的氣質也跟着提高。但是在香港這個畸形社會,許多富豪都沒唸過大學,令人更覺得大學不是那麼重要。最後,還是怎麼生存下去才最實在。老人家語:一技傍身呀。」
「我什麼都不會,也不愛讀書。」
「總有一樣興趣吧?」
「只喜歡打機。」
「那也好,可以設計電子遊戲呀。」
「太難了,有沒有簡單一點的?」
「你把你的手機拆開來,一樣樣零件研究一下,容易吧?」
「那有什麼用?」
「像目前流行的 iPhone手機,壞了不知怎麼修理,紐約就有一個專上門為人弄好的,也賺個滿缽呀。 iPad就要出來了,你學學怎麼修理吧。」
「這門工作已經有很多人會了,輪不到我。」
「你不去試,怎麼知道輪不到你?」
「反正我知道學了也沒用。」
「反正,反正!和你這種什麼事都往負面去想的人聊天,精力都給你吸走,學倪匡兄說一句:不跟你這班契弟玩了。」

(蔡瀾)

侯爵府

原帖由 kk80400 於 10-5-5 14:26 發表

我都眼見好多大學生出呢做野自視過高
覺得自己係大學生,做乜野要同你換燈膽
少少粗重野都唔願做,搞到神僧鬼厭,
前輩冇人願教佢,就話人地排斥佢
跟住就連份工都唔做la

出呢做野,人際關係非常重要 ...

而家d大學生係唔係真係唔識做呢?? 在公司裏, 我真係會教佢地點做野, 最重要係, 教佢地點做人..

唔好講話換燈膽, 我真係連清潔都做埋, 送文件都做, 以前個老細, 唔準我做埋清潔, 覺得我要分清楚自己的工作崗位, 其實我係想身教, 教好而家的朋友...

希望佢地有得著啦..

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cindy83215 於 10-5-4 13:04 發表
我眼見好多大學生25歲出來,無經驗,人情世故又唔識,空有抱負,淨係識搵d高尚工,LV sale過萬,又唔肯做,寧做紅酒sale得8-9千,話紅酒點都高尚d,成年都搵唔到工,要屋企人擔心,相反我自己F5出來,肯做肯捱,1個月都有15K,所以 ...

我都眼見好多大學生出呢做野自視過高
覺得自己係大學生,做乜野要同你換燈膽
少少粗重野都唔願做,搞到神僧鬼厭,
前輩冇人願教佢,就話人地排斥佢
跟住就連份工都唔做la

出呢做野,人際關係非常重要

侯爵府

讀到肯係讀la,但唔得都唔好迫佢地去讀,搵到錢的人未必係大學生hehe,但我都係讚成讀下好

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cathy-tse 於 10-5-5 08:36 發表
Who???
林太乙,林語堂次女,前讀者文摘編輯.

男爵府

真係大把呢d人, 都咁大都未識諗, 同佢講來都係 ....

子爵府

This is a piece of good writing. So many youngsters (not all) are negative thinker!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 洗手盆 於 10-5-4 04:47 發表
我讀大學最大嘅成就就係.....

識到我個c6......

同我一樣喎...基本上係唯一一個成就tim.....

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

二女
(我果然有讀障)

原帖由 AnnaFlower 於 10-5-4 23:45 發表
林太乙?林語堂個女?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

原帖由 eeb 於 10-5-4 23:10 發表
林乙太
林太乙?林語堂個女?

侯爵府

我讀書係為了自己, 喜歡讀書, 我覺得追求真理好有滿足感,

正如有些人喜歡追求名牌的感覺一樣..

同一句說話, 可以改成..

名牌, 要不要一定去買...

LV, 要不要一定去買...

讀大學, LV, 名牌,真係見人見智..

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

林乙太

原帖由 goat 於 10-5-4 13:08 發表
某名人個女中學第一名畢業, 但該名人唔俾佢讀大學, 覺得社會先更重要, 結果呢個女仔第一份工就係係yale教書...
呢個就真係大學唔一定要讀勒
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

你話d野咁似我c6既...入場券...哈哈

原帖由 miffymiffy 於 10-5-4 13:17 發表

讀到一定俾仔女讀, 覺得起碼係最基本既入場卷

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大學只係入門...讀左先做野, 條路易行過未讀果批。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

好媽媽勳章

me3

原帖由 洗手盆 於 10-5-4 12:47 發表

大宅

今時今日, MASTER 都已經係 "入門版"
好多人一畢業就即刻讀埋了本科 MASTER , 或 MBA
早前 SCMP 都話, 而家讀個 MASTER 已經唔夠, 係講緊 DOCTORATE LEVEL

重諗讀唔讀大學 ?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

讀大學好吖,不過bb你要攪清楚個盆係愛嚟洗手唔係沖涼架,乖。

公爵府

原帖由 runrun 於 10-5-4 12:32 發表
不 玩 (蔡瀾)
2010年05月04日

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20100504&sec_id=12187389&art_id=13992325

遇到一些小朋友,問我道:「大學,要不要一定去讀呢?」
「當然,」我回答: ...

講得好!
我都最怕同d咩都話唔得既人講嘢,同這類人接觸得多,令人感覺活力全失!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

me 2!!

首頁

尾頁

跳至