婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章

想問吓有子宮肌瘤嘅朋友, 會唔會都好似我咁除咗嚟經果幾日外, 每天都有水狀分秘流出來? 我每隔2-3個鐘就要換一次護墊, 好煩!!!!!!!

別墅

原帖由 bsf 於 10-6-22 22:11 發表
第一日真係唔係講笑,非常難頂。

其實肚皮嘅傷口痛係可以接受。裡面嘅傷口就人人唔同,睇位置同數量。我啲瘤又大又多,想痛少啲都難。

你個瘤有幾大個,睇怕無我甘大個瓜,我成床都是儀器,要訓近在護士站度,以便觀察:(

別墅

原帖由 bsf 於 10-6-19 21:15 發表
我最近這一次做傳統開刀嘅,真係無做微創咁痛,但傷口長所以腹部發唔到力,到第3天都只可勉強坐床邊(用手力撐),第四天可行幾步(真係幾步,十步都唔得),第五天開始自己行少少,行樓梯一步都唔得,等七天才正常啲(其實都唔算正常,只係好過 ...

妖,頂佢呀,第2日蚊走我個鹽水袋 要我落床坐,又無講咩野原因,原來是怕痰多,舉步難行,起床都成半個鐘都起5到,我一坐低,即時幽黑,眼前黑色一片,嚇到我以為是甘大

複式洋房

原帖由 Lioncat 於 10-6-26 17:49 發表
to: christineyum328

我本身也是做了割子宮但沒有割卵巢,做完手術後第3天落床,痛楚比我想像中較細,當然慢慢行,放咗屁就好好多。我已經做了手術兩個半月了,割咗子宮應該肚腩沒有那麼大,不過現在肚腩還是不小噃!你個肚腩點 ...

我個肚腩都唔細得去邊,但就無以前脹得咁要跨,以前e頭食完個頭即脹,就期係經期黎之前幾日,好似有左幾個月咁!

男爵府

to: christineyum328

我本身也是做了割子宮但沒有割卵巢,做完手術後第3天落床,痛楚比我想像中較細,當然慢慢行,放咗屁就好好多。我已經做了手術兩個半月了,割咗子宮應該肚腩沒有那麼大,不過現在肚腩還是不小噃!你個肚腩點樣嫁?

男爵府

我有子宮肌瘤可唔可以順利生B,現有7週醫生話好用以小產咁即係點呀

複式洋房

原帖由 bsf 於 10-6-22 22:11 發表

其實肚皮嘅傷口痛係可以接受。裡面嘅傷口就人人唔同,睇位置同數量。我啲瘤又大又多,想痛少啲都難。

我又真係唔痛喎!我都明人人唔同,我係割子官同一個卵巢,外面傷口有成6吋,比生仔個傷口長左3吋,做完第一日當然落唔到藏,因為釣緊水同有尿喉,但又唔覺入面痛,只係有d風,d風係入面走o既時候就唔舒服,但一放左屁就好好多,第二日落得藏,都可以自己行去廁所,(咁當然行得慢),我真係復完得好快,住左5day就出院,琴日第3次覆疹,醫生話內外都好好,半年後先再睇我!各位姐妹門,其實事後痛唔痛都唔好諗咁多,要做的始終都要做,諗得多咪仲驚!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 suprakin 於 10-6-25 12:47 發表

我未試個呀, 一聽個名就好驚. 乜打左止痛針都會超痛? 咁咪即是同唔打一樣.
有D人會好早更年期都唔出奇. 你要幾個月覆一次診咪好煩囉.

如果全身麻醉, 刮個陣係冇知覺架。
我就刮緊個陣好痛囉, 但你我都忍到, 因為我m 黎個陣成日都痛到嘔, 生左個女之後先唔痛咋!!
幾個月覆一次診唔煩呀, 成日check 住先安全, 有乜野事都可以即刻跟進, 如果有事個陣先去排期, 真係有排等啦!!同埋私家做每一樣野都好貴, 我呢d 窮人真係睇唔起囉!! 我有晒心理準備架啦, 大不了切左個子宮囉, 反正我唔會再生bb 架啦!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

複式洋房

原帖由 mclam 於 10-6-24 23:18 發表

你試過刮宮未先? 我上次入院刮宮, 因為冇買保險, 醫生剩係同我打左支止痛針, 刮過陣真係超痛, 我都係死忍。如果你真係要刮, 可以選擇全身麻醉架ma, 真係要刮先算啦!!

我d m 仲係好亂架, 家陣keep 住幾個月覆一次 ...

我未試個呀, 一聽個名就好驚. 乜打左止痛針都會超痛? 咁咪即是同唔打一樣.
有D人會好早更年期都唔出奇. 你要幾個月覆一次診咪好煩囉.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 suprakin 於 10-6-24 10:43 發表

mclam,
我只是例行做抺片化驗,抺片係for子宮頸的. 抺片化驗正常,只係多左d內膜細包. 我08年試過係咁,但09年再驗又冇野.今次又驗出內膜細包.醫生話,如半年後再驗出有內膜細包,又想清想知係咩事,建議刮宮. 我怕刮宮, ...

你試過刮宮未先? 我上次入院刮宮, 因為冇買保險, 醫生剩係同我打左支止痛針, 刮過陣真係超痛, 我都係死忍。如果你真係要刮, 可以選擇全身麻醉架ma, 真係要刮先算啦!!

我d m 仲係好亂架, 家陣keep 住幾個月覆一次診囉, 其實我懷疑自己係更年期, 但係d 醫生又話唔會咁早喎!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

複式洋房

原帖由 mclam 於 10-6-23 23:18 發表

抹片係咪剩係for 子宮頸架?

我因為m 黎到亂晒龍, 所以醫生先抽內膜組織化驗! 我之所以去刮宮, 係因為想拎多d 組織去化驗, 你睇下醫生點講先啦, 可能唔駛刮呢!! 因為個個醫生都有唔同既意見!! ...

mclam,
我只是例行做抺片化驗,抺片係for子宮頸的. 抺片化驗正常,只係多左d內膜細包. 我08年試過係咁,但09年再驗又冇野.今次又驗出內膜細包.醫生話,如半年後再驗出有內膜細包,又想清想知係咩事,建議刮宮. 我怕刮宮,好驚,所以問問你囉.我的m, touch wood都正常既.

你現在的m正常番未呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 suprakin 於 10-6-23 15:08 發表

mclam,
謝謝你的回覆. 但想再問清楚一點,如果下次再驗抺片時,再發現有內膜細包,係咪應該先抽小小內膜細包驗下有冇問題,然後再決定去刮宮呢?

抹片係咪剩係for 子宮頸架?

我因為m 黎到亂晒龍, 所以醫生先抽內膜組織化驗! 我之所以去刮宮, 係因為想拎多d 組織去化驗, 你睇下醫生點講先啦, 可能唔駛刮呢!! 因為個個醫生都有唔同既意見!!

複式洋房

原帖由 mclam 於 10-6-19 23:25 發表

第一次係診所抽, 抽左小小去做化驗, 後尾報告話d 細胞有問題, 醫生話最好刮宮拎多d 組織去化驗, 所以第2次去左醫院做刮宮, 因為我冇全身麻醉, 做完幾個鐘冇乜野就可以走得!!

p.s. 第一次抽組織係用一條長而 ...

mclam,
謝謝你的回覆. 但想再問清楚一點,如果下次再驗抺片時,再發現有內膜細包,係咪應該先抽小小內膜細包驗下有冇問題,然後再決定去刮宮呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lulu1210 於 10-6-22 19:20 發表

想問下抽經織時需唔需要用鴨咀蟹鉗架?? 我第一次做時,在公立醫院做,個醫生用鴨咀鉗痛到我叫救命,做唔到,又要排期做第二次,我唔想再受刑啦,真係好痛!!! ...

應該要啦, 要撐闊先睇到架ma, 你可能太緊張, 試下放軟個身, 諗第2樣野, 唔好太集中係個度, 會好好多架啦!!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 nganc9 於 10-6-19 23:56 發表
咁咪仲痛過開刀生仔?!

複式洋房

原帖由 mclam 於 10-6-19 23:25 發表

第一次係診所抽, 抽左小小去做化驗, 後尾報告話d 細胞有問題, 醫生話最好刮宮拎多d 組織去化驗, 所以第2次去左醫院做刮宮, 因為我冇全身麻醉, 做完幾個鐘冇乜野就可以走得!!

p.s. 第一次抽組織係用一條長而 ...

想問下抽組織時需唔需要用鴨咀鉗架?? 我第一次做時,在公立醫院做,個醫生用鴨咀鉗痛到我叫救命,做唔到,又要排期做第二次,我唔想再受刑啦,真係好痛!!!

公爵府

hashtag影視迷勳章

咁咪仲痛過開刀生仔?!

原帖由 bsf 於 10-6-19 21:15 發表
我最近這一次做傳統開刀嘅,真係無做微創咁痛,但傷口長所以腹部發唔到力,到第3天都只可勉強坐床邊(用手力撐),第四天可行幾步(真係幾步,十步都唔得),第五天開始自己行少少,行樓梯一步都唔得,等七天才正常啲(其實都唔算正常,只係好過 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 suprakin 於 10-6-18 11:13 發表

mclam,
我剛做完抺片檢查.但發現有內膜細包. 醫生話可能是經期拉尾 or 子宮內膜有問題:eg,1.內膜裏有色肉, 2. 內膜裏厚左, 3. 組織唔妥. 所以細包走出來. 醫生叫我等半年後再驗,如再驗出有內膜細包,要做刮宮睇清 ...

p.s. 第一次抽組織係用一條長而幼既吸管, 吸個陣有小小痛, 同埋抽完會有小小血流!!

大宅

醒目開學勳章

我最近這一次做傳統開刀嘅,真係無做微創咁痛,但傷口長所以腹部發唔到力,到第3天都只可勉強坐床邊(用手力撐),第四天可行幾步(真係幾步,十步都唔得),第五天開始自己行少少,行樓梯一步都唔得,等七天才正常啲(其實都唔算正常,只係好過前幾日好多)。

微創3到5天可以出院,但做傳統開刀就最好預多兩天。之後康復期都要多預兩周。可以就再休息多啲啦。

醫院啲nurse話公立醫院第二天就要病人落床,好處係會呼吸得好啲,一直瞓低好容易有痰,雖然做完手術都要食消炎藥,但始終做完手術抵抗力相對差,就容易肺炎。不過私家醫院會叫你唔好迫自己,怕有痰可以叫physio教你吹波波。

希望以上有用

原帖由 nganc9 於 10-6-18 23:02 發表
Thankyou!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至