夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可能每個女仔都對婚姻有憧憬,我自己都係,8年前結左婚,好快生左2個仔,之後的生活............又要理小朋友,又要返工,又要理奶奶,又要湊老公(老公係大細佬),又要理工人,又要理自己外家,真係無停過,真係連cry的時間都無,有一刻我係累到想一走了之,我唔想再理任何事,不過我唔捨得2個仔......如果我知結婚後的picture係咁,我會選擇做返女個時,拍拖就算,話知自己係唔係中女,我已經好耐無真正開心的由心笑出來﹗

洋房

我自從生做個大女之后,間鐘會同老公講,如果有日大吉利事我死左,請佢要好認真理智地搵返個好女人結婚。其實人死左就消失左,真係話之我老公有無挂住我或者愛上另一個人。最緊要自己d仔女可以繼續享受母愛同有人照顧。

原帖由 unicath 於 10-8-15 09:53 發表

有樣野我覺得好奇怪架,未有bb之前,我一定唔會想我死左之後老公遇到個更好既女仔,但而家生左bb,我都想自己死左之後,老公可以有個對我囡囡好既老婆

洋房

"總之有任問題, C6只識拖, 閃, 唔出声 !!!"

yes

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果可以從來我唔會結婚 <<<我都係咁話!(還我自由)

珍珠宮

我初初都認同呢句話, 但諗下我唔結婚就要0係屋企對住個萌塞又惡頂既老父,仲慘, 我都係寧願結婚喇.

複式洋房

在hk做女人真難, 又要返工, 湊仔, 做屋企野, &服待屋內的大老爺, 好強咁做晒所有野, d低能男人又頂唔住, 叫他們幫手又只識打機, 總之有任問題只識拖, 閃, 唔出声,受苦的都是女人

大宅

如果真係可以再揀~~我都寧願做番女~~對仔女有煩wo~~兩個都超曳~~真係睇小一陣都唔得~~~有時同個死佬呻下~佢又話咁係咁架啦~~d仔女唔煩你果陣你又驚架喇~~到佢放假係屋企~d仔女玩得顛嘈到佢喇~~又話佢地好煩~~佢每日對d仔女咁短既時間都係咁講咯~更何況我對足24粒鐘~~又要受埋死佬氣~~唉~~~

洋房

如果可以...重來...我都唔會結婚 X2

如果唔係為左頭家,同佢離婚就唔駛再睇佢面色!!

禁止訪問

複式洋房

一次看完上面的post, 原來有咁多人有同一想法, 錢鐘書有本好出名的書叫"圍城"就將婚姻形容為"在外面的人想進去, 在入面的人想出來的城"

我就是你們說的結了婚又沒有生細路的一群, 單是要照顧大細路, 唔識理財, 冇手尾, 污"早"的c6已經令我很累, 屋企事冇大小(除了超高難度的水電工程之外)都是我一手包辦, 以為18年都過了, 以後的路都只有繼續行落去之時, c6話"在我面前冇法做真男人, 他不要再做小男人", 咁就開始分居的生活, 但說真的這個多月來, 除了要save money, 努力揾錢之外, 我真的very開心及輕鬆, 不知是褔是禍

總之各位mama要保持自己的維生能力, 萬一c6有任何問題, 都要有能力自己生存

別墅

大宅

Same same here!
原帖由 conniecheung 於 10-8-17 01:01 發表
如果可以從來過,我唔會結婚

複式洋房

有時我都會唔開心,不過見到啲仔女開心,自己自然都開心

男爵府

好同意﹗其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正

totally agree!

其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正. 我最後悔係衝動生o左個小朋友. 已經三年冇去旅行啦, 每個月spend o係小朋友身上都成萬蚊, 病o左又要照顧佢, 又要返工, 又要睇工人, 又要應付個麻煩99.... ... [/quote]

子爵府

原帖由 kyliema 於 10-8-7 17:52 發表
可能每個女仔都對婚姻有憧憬,我自己都係,8年前結左婚,好快生左2個仔,之後的生活............又要理小朋友,又要返工,又要理奶奶,又要湊老公(老公係大細佬),又要理工人,又要理自己外家,真係無停過,真係連cry的時間都無,有一刻我係 ...

0甘似我老公曾經有0既心聲0既。
最離譜0既系,我有個0甘好老公但自己都竟然有時都有0甘0既想法,如果我可以從來,我不要結婚啦。
我真系唔識同任何人相處共住一室0既。

不過,0念到如果唔系有老公,我又唔一定有今時今日的生活的好處。

我有過同事離過4、5次婚,孫都有幾個了,還想揾人嫁。生活有許多0野系揾個男人出面方便許多。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果可以從來過,我唔會結婚 <<<我心聲

大宅

原帖由 sumlam 於 10-8-15 10:29 發表
咁多人後悔結婚既?? 其實會唔會, 結左婚但唔生小朋友就好d???
起碼唔駛因為要為左小朋友, 所以唔離婚~ 而結左婚, 又可以冇左中女壓力!!!

totally agree!

其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正. 我最後悔係衝動生o左個小朋友. 已經三年冇去旅行啦, 每個月spend o係小朋友身上都成萬蚊, 病o左又要照顧佢, 又要返工, 又要睇工人, 又要應付個麻煩99......真係唔為乜.
未有小朋友之前, 一年去三次旅行, 又可以扮靚, 修o下甲, 買衫, 又冇粗手臂, 又冇雀斑, 而家.....同三年前比, 真係差好遠. 所以我身邊大把結o左婚朋友都話唔生, 佢地一年唔知去幾多次旅行, 仲三四年就供起層樓兼再買樓投資. 唉! 一生兒女債.....

男爵府

我都有同感﹗

原帖由 unicath 於 10-8-15 09:53 發表

有樣野我覺得好奇怪架,未有bb之前,我一定唔會想我死左之後老公遇到個更好既女仔,但而家生左bb,我都想自己死左之後,老公可以有個對我囡囡好既老婆

珍珠宮

好媽媽勳章

咁多人後悔結婚既?? 其實會唔會, 結左婚但唔生小朋友就好d???
起碼唔駛因為要為左小朋友, 所以唔離婚~ 而結左婚, 又可以冇左中女壓力!!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 manman800800 於 10-8-9 12:16 發表
同意,

結咗同未結係兩回事,結咗=憧憬幻滅
生埋仔=更加唔會有憧憬
對住6299=難為了自己
同6299一齊住=自己末路

咁我而家已經去到末路喇...
希望遲d搬到出去就會"希望在轉角"啦~~

首頁

尾頁

跳至