跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我見好多BB都飲緊5安甚至6安,但我小B而家仲係飲緊120-140一餐,每日5-6餐。

佢係唔係飲得太少呢?

但佢真係唔肯食喎!

伯爵府

原帖由 小田心 於 10-8-13 20:15 發表
我阿b兩個月, 都係大約4oz幾

我有問過姑娘, 佢話半oz咁加上去, 我問佢點開半安, 可唔可以半匙奶粉, 佢話唔好, 要開5oz, 食到4.5oz, 剩低果d唔要

我覺得好浪費, 所以用另一個方法, 就係一餐4oz, 下一餐5oz, 再下一 ...

咁其實佢係唔係可以食到5安架?如果係咁,點解唔每餐比5安佢呀?

大宅

我阿b兩個月, 都係大約4oz幾

我有問過姑娘, 佢話半oz咁加上去, 我問佢點開半安, 可唔可以半匙奶粉, 佢話唔好, 要開5oz, 食到4.5oz, 剩低果d唔要

我覺得好浪費, 所以用另一個方法, 就係一餐4oz, 下一餐5oz, 再下一餐4oz, 等佢慢慢習慣多d奶, 遲d就會通通開5oz

呢個星期都係咁, 佢都食到, 無問題

伯爵府

原帖由 lalamike 於 10-8-12 22:40 發表
姑娘話ok
因為佢出世1個月同2個月
都係維持在10%果條線
無跌喎
但係,我想佢大隻少少嘛
始終10%都係奀左少少囉

其實我醫生冇咩理佢而家食幾多,佢會睇佢而家重左幾多,而佢亦唔係好緊張佢係邊條生長線,因為佢話佢每星期有0.1-0.2kg既增長就已經足夠。

所以我估其實係我地想bb食多d,但如果佢真係健康精靈,我估應該問題不大!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

170ml x 6 meals = 1,020 ml @ 7 weeks.

別墅

Went to MCHC yesterday. 2M old - weight is 5.99kg and height is 61cm. Both at 75 percentile. He eats total 30oz per day. Nurse said ok.

別墅

2个钟一餐都可以戒到夜奶?
厉害, 我个b, 3-4个钟一餐都没戒到夜奶啊。。。
原帖由 tiffany242 於 10-8-13 00:24 發表
我亞b而家2個月大....有時食3安...有時4安.....不過佢隔2個鐘就要食一次@@".....奶粉都食得咁密.....真係唔知點算...你唔比佢食佢就喊....好彩就係戒左夜奶...如果唔係我就慘啦...要返工仲要餵夜奶..... ...

大宅

我亞b而家2個月大....有時食3安...有時4安.....不過佢隔2個鐘就要食一次@@".....奶粉都食得咁密.....真係唔知點算...你唔比佢食佢就喊....好彩就係戒左夜奶...如果唔係我就慘啦...要返工仲要餵夜奶.....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

姑娘話ok
因為佢出世1個月同2個月
都係維持在10%果條線
無跌喎
但係,我想佢大隻少少嘛
始終10%都係奀左少少囉

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-12 21:14 發表

姑娘有冇話係唔係OK呀?

男爵府

好媽媽勳章

我亞b今日去健康院打針,姑娘話按佢既身高頭圍應該要食6安一餐,但我b宜家食5安一餐咋....睇黎我要努力食上奶野喇

伯爵府

原帖由 lalamike 於 10-8-12 18:25 發表
唉~~咁咪即係佢一直都只可以飲500幾ml
佢2個半月喇
人地1個月都係飲呢個量!
想佢由10%上到30%都咁難

姑娘有冇話係唔係OK呀?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

唉~~咁咪即係佢一直都只可以飲500幾ml
佢2個半月喇
人地1個月都係飲呢個量!
想佢由10%上到30%都咁難

原帖由 irene_the_pooh 於 10-8-12 18:08 發表

咁其實即係佢而家每日食既份量都係差唔多,你比多左佢,佢就遲d先再叫食,你比少d佢,佢就早d叫食,咁不如維持番之前佢個習慣咪仲好!

伯爵府

原帖由 lalamike 於 10-8-12 17:43 發表
你地就好啦
我bb每日本來食5餐(每餐4至4.5安左右,3.5-4小時一餐)
而家因為我有時想佢食多少少
就比4.5-5安比佢啦
佢有時都可以飲晒
但就變得好似愈來愈遲先食奶(有時4小時,剛才仲5小時先肯食)
好驚搞搞下變左1日4餐咋
...

咁其實即係佢而家每日食既份量都係差唔多,你比多左佢,佢就遲d先再叫食,你比少d佢,佢就早d叫食,咁不如維持番之前佢個習慣咪仲好!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你地就好啦
我bb每日本來食5餐(每餐4至4.5安左右,3.5-4小時一餐)
而家因為我有時想佢食多少少
就比4.5-5安比佢啦
佢有時都可以飲晒
但就變得好似愈來愈遲先食奶(有時4小時,剛才仲5小時先肯食)
好驚搞搞下變左1日4餐咋
咁本來佢5餐都係一日5百幾ml
1日4餐一定唔夠啦
真係比呢個仔激c

原帖由 ksfhtt 於 10-8-12 16:41 發表
佢出世時個weight 係排第 10,依家 2個月變左75,身高就 排 90,我都覺得佢好大舊,D newborn 衫已經唔夠長。所以我都唔敢再加比佢,驚佢過重。

別墅

佢出世時個weight 係排第 10,依家 2個月變左75,身高就 排 90,我都覺得佢好大舊,D newborn 衫已經唔夠長。所以我都唔敢再加比佢,驚佢過重。
原帖由 NaughtyLuiLui 於 10-8-12 15:29 發表
你個bb好勁wo,一日食成960ml,甘佢係唔係好大隻?
我剛剛餵完細孖,佢食左180ml仲好似唔夠........ 真係唔敢比甘多佢食.

子爵府

原帖由 ksfhtt 於 10-8-12 15:13 發表
咁一日食幾多餐?

朝早七點埋身食 , 跟住日頭食 3-4 餐 6 oz (用樽), 到六點半後 , 我又全埋身餵 (2 餐) , 所以計唔到佢一日食幾多 ml 架 !

一日約食 6-7 餐 !

男爵府

你個bb好勁wo,一日食成960ml,甘佢係唔係好大隻?
我剛剛餵完細孖,佢食左180ml仲好似唔夠........ 真係唔敢比甘多佢食.

原帖由 ksfhtt 於 10-8-12 15:17 發表
我個仔2個月多幾日,係佢8個星期大時,已經係一日六餐,每餐 160 ml,依家每次食完都會喊幾聲,但我見佢已經食好多,唔敢再加比佢!

別墅

我個仔2個月多幾日,係佢8個星期大時,已經係一日六餐,每餐 160 ml,依家每次食完都會喊幾聲,但我見佢已經食好多,唔敢再加比佢!

原帖由 NaughtyLuiLui 於 10-8-12 14:22 發表
我對孖b仲有幾日就兩個月,而家一日食5餐,4個鐘一餐,每餐150ml(其實加左奶粉後有160-170ml左右),一滴都冇剩,有時細孖唔夠要加多30-60ml,佢而家有11磅幾差唔多12磅,好驚佢食滯,都唔知應唔應加多d奶比佢. ...

首頁

尾頁

跳至