論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

話說今早送完呀女返學,約好新賓9:00搬來,佢8:30已到,咁我同佢計清楚文件費後,佢好留心我所講家規及工作時間表,我表明可以自由發揮,總之做晒就OK,每天有2~3個鐘休息,22:00前訓覺,交帶完生活習慣後,講解我個人衛生要求,佢有問題會問我...

大約一個鐘頭後,佢唔使叫已經去洗淨個廁所,大約一個鐘,係大清潔果種,因為我講只要大清一次,之後就好易keep,佢果然即刻洗鑊金o既

佢俾我印象係做野好快手,呢樣係之前in佢時已發現,相信佢可以好快每日都遊手好閒

當中抵讚係,佢只係聽我講一次,已經知我對洗衫呢樣家務好執著,佢問得好仔細,我就直頭做俾佢睇,等佢容易D明白。

而廚房我亦聲明唔可以亂用百潔布,我係有分軟硬去洗唔同廚具,所有布都分開色去抹唔同地方,我講完佢都無話黑臉,相信可以接受我初期嚴謹教導,因為隨後我就會完全放手俾佢去發揮,做錯我先出聲,上次陽光賓無經驗,教完大約4個月我已經可以返工,呢次唔知佢做o左香港十幾年,要幾耐我先可以去返工呢?:lol

有興趣的話,我盡量抽時間update下佢o既表現,睇下蜜月期有幾耐先?!:)

子爵府

醒目開學勳章

老賓尋晚終於肯坐埋檯食飯,我呢幾日開住度房門,聽到佢真係無停手咁做家務,不過我開始執佢D手勢,例如:
呀女幾件衫仔佢就開機...
無用膠盤係我個精美易碎雲石廚盤...
無"林"廳果盤富貴竹,我發現時已乾水...
佢鍾意開大水喉洗野,講了幾次,我決定叫C6較細D個水制...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-5 00:46 發表
今日我兩公婆去呀哥度食飯,放底呀女同老賓係屋企,下午5點我出門口前見佢開始清潔我間房...
晚上回家覺得間房會..........閃 (真係好乾淨)

當然亦都係會將我D野求其擺錯晒D位啦!不過我已經覺得無所謂,因為已經 ...

真係好羡慕,我果個琴日已係第六日都跟唔到time table.

男爵府

envy that you got a good maid la!

yes.. i rather have a maid whose work performance is good than a talkative one.... :) coz' most talkative one will soon treat you as friends and won't keep up with their work.

原帖由 winnie_sh 於 10-10-5 00:46 發表
今日我兩公婆去呀哥度食飯,放底呀女同老賓係屋企,下午5點我出門口前見佢開始清潔我間房...

當然亦都係會將我D野求其擺錯晒D位啦!不過我已經覺得無所謂,因為已經 ...

子爵府

醒目開學勳章

當然亦都係會將我D野求其擺錯晒D位啦!不過我已經覺得無所謂,因為已經習慣晒...(吹脹,只係一個禮拜就習慣) 其實真係好唔習慣佢忍者性格,不過我知道有得有失,我只係失去同工人有講有笑,但仍然享受到高質素生活,算係咁,我同呀哥朋友佢地傾下老賓,佢地全數都鍾意以前陽光賓開朗活潑性格,但我都有講,如果請個開朗活潑但要踢先做家務,到時我就叫救命!

老賓只要我講一次,佢已收到,例子有:
1.只係第一天我帶佢行過麵飽鋪(呀女指定食果間裡面其中一款飽),佢識早一天買定。
2.只係第二晚我煮過一次西蘭花(我C6每晚淨係食菜減肥),佢亦識得分開係C6放工前先煮。
3.我果種無定向食餐唔食餐,佢都可以適應到(因有時我食麥皮餐唔食飯)。
4.其實佢比陽光賓清潔得更乾淨。(應該講係更細心)
5.佢主動係露台鞋櫃拎晒D舊鞋出來洗乾淨,以前陽光賓唔敢掂。(但係佢無問過邊對鞋唔掂得水,所以有幾對舊鞋要丟,亦可以講我懶得丟,而家順個便 )

子爵府

醒目開學勳章

我平均一日開兩機,而家老賓知我要求高,都見到佢醒咗

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 屏姐姐 於 10-10-4 11:33 發表

你可用..無用既唇糕...查在洗衣筒內..甘就知佢有無用過.

雖則我話唔俾佢用, 但我都唔想知道個結果, 廢事搞到自己咁辛苦, 不過我會記住你教我的方法, 萬一將來佢太過份我就check佢, tks!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 eshiro 於 10-10-4 11:11 發表
won't make you too busy mer? And if only can use the machine while you are home... can only wash 1 loading each day lor??

唔會, 一來我係stay in, 二來好多時間我哋只係得2公婆, 唔係好多衫洗的, 三來哩部洗衣機好快洗好一機衫, 約1-1/2鈡頭已洗好, 所以冇問題.

男爵府

醒目開學勳章

唔麻煩架, 每朝佢prepare定d 衫係洗衣機, 我刷牙時望一望d衫(抽起條根個日就摷下入面有咩), 覺得個量ok, 就會close 個洗衣機內蓋, 咁工人就知道我ok俾佢洗呢機衫的.

若有時太多衫, 我會將多左既放係close左既內蓋上面, 等佢知道太多&多左幾多.

一日可以洗到2機的, 朝早開一機, 放工番屋企又可以再開另一機, 完全無問題的, 亦可以避免部機俾佢連續開2次, 會快壞好多的.

原帖由 eshiro 於 10-10-4 11:11 發表
"開洗衣機要得我批准"

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-2 12:56 發表

以前我由得佢哋自己開洗衣機的, 只係俾咗rules話幾多件先可以開, 但有冇守我就唔知佢哋了, 但試過有工人係唔係都用之後, 我而家寫明開洗衣機要得我批准, 真係死小好多細胞, 但佢有冇趁我出咗街洗我就唔理了, 亦都理 ...

你可用..無用既唇糕...查在洗衣筒內..甘就知佢有無用過.

男爵府

"開洗衣機要得我批准" <-- won't make you too busy mer? And if only can use the machine while you are home... can only wash 1 loading each day lor??

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-2 12:56 發表

以前我由得佢哋自己開洗衣機的, 只係俾咗rules話幾多件先可以開, 但有冇守我就唔知佢哋了, 但試過有工人係唔係都用之後, 我而家寫明開洗衣機要得我批准, 真係死小好多細胞, 但佢有冇趁我出咗街洗我就唔理了, 亦都理 ...

男爵府

"請個外傭冇問題, 但太多日常小節受到外人滋擾, 哩樣係令人好煩惱的!" <-- totally agreed....

really don't understand.. we hired the maid to take care of our daily life not to change our daily life... why can't they just follow our routine nei?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-2 12:01 發表

佢哋係咁ga啦! 做咗又唔認, 我而家哩個中賓都係ga, 明明枱墊冇洗就收返再用過, 仲要有漬, 又話有洗, 要我好堅持佢冇先唔出聲, 今朝又係, 之前叫佢要時不時check我房個固網電話有冇電, 啲電唔滿就攞出廳charge電(佢 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-10-2 20:56 發表 Angry完就好了. 你好番晒未? Take care.

我好番好多了,今晚仲出街浦添
老賓都有幫我睇住呀女,我8:30出門口,佢等我C6放工接力就訓,呀女唔使佢點理,因為呀女興趣同我兩公婆一樣,唔係打online games就係上網煲劇,TVB劇/卡通片/有時就我煲咩劇佢又走去煲,不過佢會先做好功課同溫書先准佢用電腦,所以無咩興趣同老賓溝通,今日因為佢病,所以就好似喵喵咁食藥後係房訓覺

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-10-2 21:37 發表
老賓都有5件就開機呢個問題,不過我唔執呢樣,費事一陣又錯另一樣....唉!
佢除了未習慣我哋相處外,都睇得出佢想同呀女溝通,不過呀女病Ing,無乜理佢 ...

你個女好易溝通.

子爵府

醒目開學勳章

老賓都有5件就開機呢個問題,不過我唔執呢樣,費事一陣又錯另一樣....唉!
佢除了未習慣我哋相處外,都睇得出佢想同呀女溝通,不過呀女病Ing,無乜理佢

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-10-2 20:42 發表
其實我都嬲完了,佢實際真係做得幾好,只係唔熟我D習慣。
今日佢見到C6返工都話係褲袋執到錢錢,主動交俾C6,誠實o既工人真係買少見少,我已經算好彩。 ...

平常心啦! 俗語講得好, 路遙知馬力, 抱住觀望態度冇壞的, 我都觀望緊我中賓.

男爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-10-2 20:42 發表
今日佢見到C6返工都話係褲袋執到錢錢,主動交俾C6,誠實o既工人真係買少見少,我已經算好彩。 ...

佢可能驚你 '裝'佢彈弓

男爵府

我個新印都係, 清潔樣樣都好ok , 唯獨對洗衣機係有d奇.....初初嚟我就教佢用, 點知過兩日就見到佢5件衫幫我開機, 於是我同佢講要储多d先洗....再過兩日我又見佢開機, 今次大約8-10件到, 我又同佢講要等多d.......
幾日後, 我見好多衫咪叫佢第朝起身開機,點知今次隨左果d衫仲加左成塊3 seater sofa 墊一齊洗, 點會洗得乾淨....不過我都無話佢啦, 反正佢都無concept , 而家我見到差唔多就叫佢開機

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Angry完就好了. 你好番晒未? Take care.

子爵府

醒目開學勳章

今日佢見到C6返工都話係褲袋執到錢錢,主動交俾C6,誠實o既工人真係買少見少,我已經算好彩。

首頁

尾頁

跳至