夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

唔好誤會,我只係想以我經歷勸誡人唔好行差踏錯。
三年前的今日,我結束了持續四年的感情,對方係有一個幾歲大兒子的有婦之夫。認識佢當時我唔知他是已婚,在他追求我時他才承應,不過我好愛佢,大家開始了,起初幾個月,我不停提出分手,但佢對我好好,每次都氹返我轉頭。但係,那四年,當然有開心,但我心裡有罪疚,對他老婆兒子;也有不開心,與他去街好似做賊,要夾時間地點ACTION,驚撞到他家人朋友。我同佢講過,如果他真的愛老婆,快些叫我走;如果真係想同我一齊,為何又同時拖住她和我。每次佢都話要多些時間,離婚唔係一下子。

慢慢我就越了解,佢根本不會離婚,可能佢真係有想過,就是與他老婆鬧大交那一刻會「想一想」,之後就沒有這件事。就是在分手前夕,我撞見佢地,亦有他兒子,佢地都係笑笑口,佢一手拖住佢老婆,一手拖住個仔,佢老婆拎住一些食物,準備煮飯,他沒有見到我,我在一角,我問自己第一條問題為何要即刻避開,因為我係第三者,做錯事唔見得光(雖然一直都有這感覺,但那次真的很強烈);第二條問題係,見到佢地一家人幸福,佢根本就不會離開佢老婆,我係咪應該繼續錯落去;第三條問題我問自己如果繼續,係咪想呢一世都係咁,偷偷,抬唔起頭,而且內疚地做人。

之後一日,同佢食完晚飯,在路上,我特登講開佢屋企,我又問佢買咩比佢老婆做生日禮物(下個月),佢刻意講第二樣野,我繼續講,開始鬧交,鬧到好勁,我話佢好緊張佢同老婆關係,鍚佢老婆,驚死佢老婆知道佢D衰野,佢回答無,邊有;我特登拎起電話,話,你唔緊張,咁我即刻打電話比佢老婆爆佢大鑊,我唔怕應係第三者(其實我係兇佢,不過我個樣係好惡好認真),我直頭SHOW出佢老婆號碼,按CALL制,佢即刻搶我電話按END制,我話你宜家唔比我打,我之後可以繼續打,我亦知道佢老婆公司地址,阻唔到我。佢好驚,佢真係口窒窒叫我唔好,佢話雖然同佢老婆沒有很深的激情,亦算穩定,也不打算會...離婚。

那一刻,我話,我心裡一直都知道,不過你今次真係講出口,你知道我會點樣決定,跟住我轉身走,佢叫我唔好走,我一直走。就算佢有打電話比我我都收線,我之後直頭改電話,甚至搬了。

我那時係好傷心,好痛苦,不要誤會,也不要插我,我知道第三者係錯,痛苦係抵死。勸大家千萬不要做第三者,自己痛苦,又連累人,而且如果兩個人(兩公婆)的關係係唔好,係佢地既事,唔應該亦唔需要第三者去介入或催促,就算愛上佢,亦只歎有緣無份,最好遠離。回想,我四年偷偷摸摸的日子,真係好似粒住膠袋做人,真係唔值得。

現今,有男亦有女有搞婚外情,第三者是男或女,牽涉是否真愛,都一樣係錯。你願意做人好似做賊咁嗎?好多人都會話同老婆/老公唔夾,好多問題,絕大部份都係「講野」

男爵府

我好用心咁睇每一位既post , 寫得好好 !
我二十出頭時都曾經係第三者 , 有次本來我買晒野食去停車地方接男人收工 , 佢突然話老婆黎左搵佢叫我走先 , 我o係黑暗既車場睇住佢地放完野上車就身行商場 , 我專登o係佢地迎面行過 , 仲要o係佢老婆睇野時掩掩揚揚 , 目的就係想佢睇到我同佢老公好sharp既情侶錶 , 換黎就係男人老嚴肅咁打電話黎叫我 "適可而止" , 意思你唔好再亂黎 ! 呢四個字俾我知道自己係一個咩身份 ....
我俾自己一個限期 , 要o係2000年放手 , 當時o係1998 , 最終未到2000年因為好唔開心所以主動識左另一個男人 , 心靈有寄託下好快我真係可以投入段一段感情 , 唔再o蹝時間落去d無可能既事上 .

男爵府

畀面勳章

人係最複雜嘅動物,尤其對愛情,和夫妻感情嘅事,更加添上不為外人理解的複離家事,所為人人有本難唸的經,總言之自己知自己事,不要聽外人不知頭,原知路,猛話撇佢係.我就話寧叫妳多忍,也不願叫你們分開.夫妻是前世註定,你們修了幾世才有今生.何苦不能忍一時之意氣呢?事情總有解決的方法.妳自甘放棄,咪留有空檔讓第三者有機可乘嗎?行錯一步,就難回頭.後悔便太遲了.最後會痛苦一生咖.

幾多人老時孤苦寧丁,所為何因?咪就係意氣用事之過,不能忍下去囉!?

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

洋房

好欣賞你

好多知道你做了第三者既人, 都會應表面覺得你唔喏, 但你都同呢個男人錯付左4年, 愛過哭過。
然後你都了解到大家既將來會好難行, 所以你去了斷左段關係。這樣對你和你將來真正的丈夫是最好的禮物

睇你的分享令我想起一套戲, 叫做"少女失樂園", 個情節跟你好似的。
anyway, 過去已經過去。無謂俾自己再浪費人生, 祝你早日找到如意郎君,佳偶天成。

大宅

原帖由 CatAngel6660 於 10-12-29 18:26 發表
不過, 我睇完d post, 你們倒救了我..我會離開。因為好倦好痛..將這些成為過去吧 !原本只想簡單地追求愛情, 誰知變了無數的傷痕。多謝各位分享故事, 的確幫助很多迷路人。真的不要做第三者, all is loser! ...

希望妳真係可以離開到, 妳地仲會見到面, 妳個人又心軟, 我唸妳地都有排攪. 以下 2 個 reminders, 希望可令妳 (及其他第三者) 更堅持去離開孽戀啦.

1. 人要 "自愛", 自愛不是愛自己想做咩就做咩, 自愛不等同自私, "自私"會被人利用為作奸犯科去減低罪疚感既籍口. 自愛有基本條件 ~ 有善良既心及不作傷天害理傷害人既事.

(例子: 曾經有個八婆同我講, "我要妳老公呀, 咁點吖, 我唔係人係咩呀, 狗男女? 係呀, 狗男女又點吖, 人就係自私架啦" see... 佢以自私去淹蓋晒佢既良知, 狗女都肯認, 仲覺得自己岩, 因為人就係自私喎, haha.. stupid lor)

2. 希望妳得到真正既快樂, 是做人"光明磊落" 既快樂.

祝福妳及所有第三者早日醒悟, 唔好繼續浪費青春喇.

複式洋房

回復 4# FullOfBlessing 的帖子

Hi FullOfBlessing,

You are right. Last time, my son said "I love father than you... I hate you!!" when I forced him to study. My heart was broken deeply. I think I do many many things for him but my return is ZERO. The "man" does nothing but he is a HERO.
I will try to explain to him what his father is.....

複式洋房

原帖由 FullOfBlessing 於 11-1-1 04:05 發表

如果我係你,我會照直講我嘅感受.如果有心陪你/call你傾計,點都搵到時間的,如果忙到無時間理你,咁點解有時間同個秘書"講笑話"?? 另外,結咗婚就要對異性避忌吓,而且點會講埋d咁嘅"笑話",如果發生响你身上,佢又接受嗎?

兩公婆 ...

大宅

原帖由 CatAngel6660 於 11-1-1 13:11 發表
thank you for yr sharing and comment. Happy new year to you ...

happy new year.
good luck and be strong.

洋房

thank you for yr sharing and comment. Happy new year to you ...

i did consider your solutions, however, it seems that it doesnt work well ..since he and me got business partnership relationship. His company works for my company projects..I may see him on some project meetings..unless i totally quit my industry and job...but I love my job and I have to lead the team to do quite a lot regional projects...i can't quit it suddenly due to my job responsibility

I will find ways to handle it..in short run, I try my ways not seeing him except for business meeting..actaully, i can arrange staff to have meeting with him instead of meeting him myself ( it is what I did before).

Yes, he may really showing fake stuff to me ..no matter what...new year new life..

PS u know what, he sent me sms last mid night and saying that he loves me forever...this is him..
selfish him!

I

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 hifive 於 10-12-31 09:43 發表
What should I do now? I meet him a few times yearly. I suggest divorce but he said he doesn't want. He insists there is nothing between him and his secretary(his reason: she married). Now I confuse wh ...

如果我係你,我會照直講我嘅感受.如果有心陪你/call你傾計,點都搵到時間的,如果忙到無時間理你,咁點解有時間同個秘書"講笑話"?? 另外,結咗婚就要對異性避忌吓,而且點會講埋d咁嘅"笑話",如果發生响你身上,佢又接受嗎?

兩公婆溝通好重要,有互相照顧對方感受,呢D係合理要求啊.

另外,我唔知咁諗啱唔啱,或者你自己考慮吓做唔做.我覺得要借d機會慢慢俾個仔知道daddy唔係真係咁忙,因為你個仔成日咁講,你聽得多會屈住好辛苦;而且萬一將來離婚,個仔會好憎你,你會好痛苦.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 CatAngel6660 於 10-12-31 14:44 發表
好嬲自己唔夠決絕。佢琴晚講咗好多好似好有理由既原因.....佢一路講, 不停RECALL我地點相識, 話佢真係會同我一齊, 佢話我好緊要.佢又話點解晚晚留係公司做野唔番屋企, 佢冇專登同我講, 但係點解我唔信佢...

我喊到 ...

改電話,搬屋又...總之唔好睬佢,唔需要考究佢係真定假,因為咁做跟本就唔啱,對佢老婆實在太殘忍啦.而且就算佢真係同老婆離婚,你地一齊都唔會有幸福,因為到時有好多問題要面對,到時你地好可能因承受唔到而分開.好多人都睇唔清,成日用各種藉口自欺欺人,美化咗自己嘅錯,任性而為...好啦,到真係做咗,面對好多現實上嘅難題,就後悔...呢個男人真係好不知所謂!!

記住,一切都係假象,佢不斷用假象扼你,你好再諗以前d片段,所有嘢都係"偷"返o黎,跟本就唔應該發生,所以而家都唔應該繼續.

你真係唔好心軟呀!!

大宅

原帖由 CatAngel6660 於 10-12-31 14:44 發表
好嬲自己唔夠決絕。佢琴晚講咗好多好似好有理由既原因.....佢一路講, 不停RECALL我地點相識, 話佢真係會同我一齊, 佢話我好緊要.佢又話點解晚晚留係公司做野唔番屋企, 佢冇專登同我講, 但係點解我唔信佢...
我喊到 ...

你不要這樣想,分手最重要不是為twins,係為你自己啊~
啊…我好生氣…你比呢個男人糾纏左幾多年?有幾多機會,有幾多青春這些年中在你身邊溜走?個男人真係超級自私,唔好話愛你,佢少少都無為你的將來著想。

假設佢最後都沒離婚,一個人年紀愈大,心態亦會改變,過多幾年,大家對熱情的渴望減低,反而嚮往家庭的和樂。年紀愈大,體力/精神都減少,佢只會更留戀自己的家庭,更愛自己看著成長的一對twins,佢仲會撥出幾多心思,幾多時間在你身上?

假設佢真的離婚,上次我也問過了,男人的前妻接受嗎?佢會不會離婚後仍糾纏不休?如果前妻有事,你想你的男人無情地不理,還是全心全力照顧她?這個女人又會否在你心中留下陰影?

男人的子女接受嗎?男人要花幾多時間在原來的子女身上?要花幾多金錢去照顧子女?男人有多在乎離婚事件影響佢在子女心中的形象?影響佢同子女的感情?

男人的家人接受嗎?會不會生男人的氣?會不會仍要求男人+前妻+孫仔孫女出來合家歡?會不會為了失去twins而討厭你?

男人的朋友接受嗎?男人會不會受到朋友的非議?以後被女性朋友看不起?會不會不太願意接受你?

即使這個男人這時願意為你,挑戰這一切,接受這一切,但身邊人給他的這些「苦難」,必然算在你的賬上。如果佢為你斷六親,他更加會算在你頭上,視為「為了你的付出」!日後你的日子我絕不看好。

逐步逐步,慢慢慢慢的分開,其實只會更困難,分手有時需要一股衝動。最好當然是你立即找到一個mr. right,咁你立即就會醒覺到,和一個對的男人在一起,一切是多麼美好,未來是多麼光明,不會再對壞男人有所留戀。

你係咪唔知點做啊?我建議你立刻申請「丫嗚友緣人」,參加大量的flash matching聚會,不要再將注意力集中在這個「人夫」身上,試試能否將心放開來~

男爵府

好媽媽勳章

唔介意同人分老公!咁你又試吓同個男人講,話覺得對佢老婆唔公平,要打電話問吓佢願唔願意一個男人兩份駛先,睇吓個男人比唔比你打!

又或者你通知佢老婆一聲先,睇吓佢老婆知道左,佢要你定個老婆!

唔駛怕WOR!你話個男人咁愛你,係唔係?SMS算係咩AR?你又唔諗吓佢晚晚攬住個老婆瞓,有幾溫馨甜蜜AR!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我喊到 ...

新一年俾自己一個新開始!!呢個男人對人講人話,對鬼講鬼話!!如果佢冇心要生B,我諗冇人迫到佢,既然佢已經生左,你亦好應該助佢一把,推返佢去個家度,無論最後佢要唔要個家都好,起碼唔係你去破壞人地!!做人最重要係,過得人亦過得自己!!好多人用一D藉口去美化自己既行為,唔肯面對,認為自己係救世主,責任唔係自己度!!自己只係咁岩時間上既巧合!!但其實邊有咁多巧合呀!!好多野都係自己製造出黎囉!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

洋房

我喊到傻咗。因為我心裡知道我真係好唔捨得, 但係我唔想傷害twins的成長。我唸住一步一步離開佢, 可能對大家好些...

有朋友SHARE 咗對TWINS女上電視既LINK 比我睇, 個心好痛, 好對唔住佢地..最唔好既係, 比我見到佢太太做
INTERVIEW 個樣..個心好辛苦, 點都好...心已決。

我選擇在遠距離祝福, 愛唔一定要擁有。如果要傷害別人去愛, 何謂真愛 ?真愛應該沒有帶給別人傷害, 反之帶給人祝福。我唔係偉大, 只不過比各位回應叫醒咗。

dear jsc.chan , 一起放手吧 !

複式洋房

What should I do now? I meet him a few times yearly. I suggest divorce but he said he doesn't want. He insists there is nothing between him and his secretary(his reason: she married). Now I confuse what is our relationship? No $, No sex, No gethering, No communication......... worse than a normal friend....
But my son still miss him and always ask me when will father come back! Why father so busy! Father is working hard! Father is poor......

象牙宮

有邊隻猫吾食魚?

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 hifive 於 10-12-30 12:19 發表
My husband always chats with his married secretary via Skype, SMS, tel etc. I saw some message from her to him stating "I wanna to see you with no clothes than see my husband", "Me love you too", "I m ...

點會同人講埋d咁嘅"笑話"架?? 你問返佢,你同男同事日日講呢個"笑話"得唔得?

佢地實有嘢,而你老似乎無意停止咁...
希望我估錯啦,但我諗你要有D心理準備...

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 CatAngel6660 於 10-12-29 18:26 發表
看完你跟這個版有關第三者的文章真的很大感觸.因為我是別人的第三者. 明白當中那種難受和不應該,特別是一起的時侯,總要在秘密的地方..最初他說是單身,到一起的時侯卻發現已經有左老婆.有了感情,雖然是不捨得.但最終 ...

難得你識諗,岩架啦,離開呢個男人啦...

呢個男人超自私,完全無理佢老婆感受! 佢老婆做ivf,其間一定有好多困難同辛酸,佢竟然一見到你就可以將老婆嘅付出忘得一乾二淨...真係冷血

通常仍未得到嘅嘢一定最好,到你地喺埋一齊,一段時間後佢再搵到"最愛",又會忘記今日你所付出的感情同辛酸.簡單d講,即係你會行佢老婆條舊路.

愛惜自己,以你咁好嘅條件,將來大把幸福,犯不著為個超級自私的男人毀咗自己前途.

呢個男人俾咗好多假象俾你,唔好上當,唔好心軟啊.幸福在你手呀~~~

大宅

戀愛真難!
希望第三者可以回頭, 相信你們是非常痛苦.

首頁
12345...7

尾頁

跳至