在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

原帖由 waterznew 於 11-1-27 14:20 發表
真係好佩服!!!
可唔可以分享下D時間分配??

一早6點幾起身服侍我大仔囡洗面換衫食早餐,7點3送左佢地出門口再訓返,如果細仔都起埋身就俾埋早餐佢食完先一齊訓,,訓到LUNCH TIME起身同細仔食LUNCH,我食完同佢玩陣,上下網,到5PM大仔囡放學返到黎就開始好BUSY,要睇住佢地做功課﹠溫書,一路到DINNER,,,食完就攪掂3個沖涼,再同大囡攪埋學校功課手尾,,,就俾佢地訓,,,甘我就有返真正私人時間,夜D我就訓喇,,,
好彩有工人幫手做家務煮飯買送,老公幫手車仔囡返學放學~~

禁止訪問

洋房

你好叻, 照顧3個仔囡.

洋房

我覺得做full time mum 好辛苦

子爵府

原帖由 kk2008 於 11-1-19 13:24 發表
想問下點安排接送仔女返學/放學/買餸/煮飯

老公車仔囡返學放學,工人買送煮飯做家務,有時老公唔得閒接放學就我出去車佢地囉,而我就負責照顧3個仔囡0既所有野,沖涼食飯教功課果D

大宅

畀面勳章

嘩你地D老公真叻,咁多小朋友都養得起,我今年30下個月預產期,都時都會係全職mama,而家都驚老公攪唔惦…

子爵府

好媽媽勳章

想問下點安排接送仔女返學/放學/買餸/煮飯

原帖由 phoebe^^ 於 10-11-29 13:36 發表
我而家30歲,,,我都有3個,,大囡7歲,2仔過多2個月就6歲,,,3仔20個月,,,出年我又再多個仔,,到時4個LU,,,我都係FULLTIME MAMI,,其實讀完書我都冇咩做過野喇,,有個工人姐姐幫手做家務,,3個都係我自己攪掂晒囉,,, ...

禁止訪問

複式洋房

我一個都覺得好辛苦..你們好勁呀

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

大廚勳章

我都係三個, 有工人做家務. 有個朋友都好羡慕我可以請工人, 但我一同佢講工人D煩野, 佢就諗到有幾煩. 我真係好想唔用工人.

現在最細果個得4個月大, 屋企真係好多家務要做, 如果2日唔開洗衣機, D衫已經積到滿瀉. BB又特別多野洗, 好似紗巾, 嘔奶又要換衣服, 我餵人奶, 已經唔使洗奶樽, 加上天氣凍了, 要湊大的返學, 又要帶埋D細的出街, D細的好慘, 要食風.

因此, 為左小朋友著想, 我點忍都要忍到第三個起碼一歲, 我至可以唔用工人.

你地全職媽咪, 雖然係悶D, 但係起碼都只係煩小朋友既事, 我呢D全職媽咪+freelance, 真係做到死. 做野又煩, 湊仔又煩, 工人又煩!

魚與熊掌, 點樣取捨??!!

子爵府

原帖由 wong_ktlt 於 10-11-29 17:17 發表
我就寧願做fulltime ma,,出去做野,,好辛苦..fulltime ma悶就悶d,,但係時間free好多...

我都覺....煩到嘔!!

別墅

好媽媽勳章

回覆 5# PIPI-YAN 的文章

我就寧願做fulltime ma,,出去做野,,好辛苦..fulltime ma悶就悶d,,但係時間free好多...

別墅

好媽媽勳章

pt..返學返半日...轉頭又要凑放学..邊到做到,,加上冇做10幾年都唔知做咩,,haha脱節la...
原帖由 Carmen第2代 於 10-11-28 19:51 發表

其實你2個小朋友都大,,好易湊姐...^^
平時佢地返學果陣,,你咪搵野學下囉,,再唔係pt下啦...

禁止訪問

子爵府

我而家30歲,,,我都有3個,,大囡7歲,2仔過多2個月就6歲,,,3仔20個月,,,出年我又再多個仔,,到時4個LU,,,我都係FULLTIME MAMI,,其實讀完書我都冇咩做過野喇,,有個工人姐姐幫手做家務,,3個都係我自己攪掂晒囉,,,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係26....不過得兩個b,一個3歲,一個兩個月....

我讀完大學就get married,生bb,做ft mami..好悶...好想出黎做野...但一諗起見唔到兩個小朋友又唔想搵野做啦...

大宅

原帖由 wong_ktlt 於 10-11-28 14:30 發表
hihi,,我age 25,fulltime-ma,有2個魔童,(1個6歲仔,,1個4歲女),冇咗姐姐2個月(滿約),,感覺都ok,,係家務自己做返lo,,cooking ng洗我,,,99 & my ma輪住煮..由十幾歲起就冇做野..到E家其實都有d悶,,最愛play mJ,shopping 買 ...

都係25有2個b,大囡4歲半,細囡1個月咋...不過有老公& 99幫我湊,fulltime mami真係又煩又悶,好想細囡快d大個d,甘我就可以出去返工

首頁

尾頁

跳至