跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

好丫,實預埋你同JKB既,haha!
原帖由 jkfamily 於 09-10-24 15:03 發表

可以預埋我JKB呀!!
將軍澳之友可以多o的聯誼聯誼!

大宅

我都係去健康院清左一次,之後o個晚就返屋企係咁 g + pump,之後都冇用谷過喇

係有時飲完魚湯... 會谷少少 ^^

原帖由 翡冷翠 於 09-10-24 15:44 發表

我去過一次健康院清左一轉之後,就已經冇谷奶架啦....依家寶寶埋身食完一陣,個胸就已經"林"晒,一d谷都冇,寶寶食完之後想bump/手按清埋d奶,都係得個吉.....所以我懷疑自己係冇奶....... ...

大宅

我都係去健康院清左一次,之後o個晚就返屋企係咁 g + pump,之後都冇用谷過喇

係有時飲完魚湯... 會谷少少 ^^
但每次子陽食完 都會好似你咁 林哂
就算再 g 都係得少少

咁的現象唔係= bb食哂咩?
我每次只係餵一邊... 務求他清哂+食埋後奶...

夠唔夠奶係睇bb 夠唔夠尿尿啵...

原帖由 翡冷翠 於 09-10-24 15:44 發表

我去過一次健康院清左一轉之後,就已經冇谷奶架啦....依家寶寶埋身食完一陣,個胸就已經"林"晒,一d谷都冇,寶寶食完之後想bump/手按清埋d奶,都係得個吉.....所以我懷疑自己係冇奶....... ...

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cinderella_mama 於 09-10-24 14:27 發表
我想問餵人奶媽媽飲唔飲得豆漿嫁!?
怕唔怕bb飲左會敏感嫁!??!

我想飲黑豆豆漿呀...

我有飲熱嘅黑豆漿,陪月話啲人奶會濃啲,我阿B冇敏感。

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-10-24 15:41 發表

我都打算轉為夜晚餵奶粉,等佢瞓"林"d,日頭先埋身餵......如果唔係,我唔夠精神,日頭都冇奶就大鑊了~

我都喺呀!昨晚開始夜晚餵奶粉, 我都驚日頭都冇奶及冇精神, +上唔想C6冇得瞓...

大宅

我奶奶ok的,又肯幫手
但老爺真係好頂癮囉 =0=

他都成日話啦 滿月就可以帶去飲茶見朋友喎
我們一早講過 想他過 100日先真係去街街
eg 同他飲下茶
但 3個月之前 想見的 我們歡迎朋友親戚上來囉

我知他好錫呢粒孫 成日想帶他去威 =0=
根本他想就威 =0= 但我想講子陽唔係馬騮囉
成日話帶帶帶... 好煩呀

原帖由 @陳師奶@ 於 09-10-24 15:29 發表

我阿媽夠係咁樣啦 我就後屈服左 返左娘家坐月 講好左等阿b滿月 先好叫佢d朋友黎睇佢個孫 我地一落車咋 佢又比樓下看更又睇又抱 又炸炸帝叫左個朋友黎 又俾人抱阿b 其實我唔係唔鍾意人地睇我個b 而係佢岩岩出院 阿b ...

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 黑白豬 於 09-10-24 13:50 發表
甘勁?

我生果陣150lb,生完之後140lb,過左2日就137lb,到依家都係甘,無輕過!我懷疑係因為我依家有個陪月姨姨照顧,我又停左無餵人奶,一日三餐超豐富,又有湯水、又有燉品,想瘦都幾難! ...

我未有阿B時112lb,臨生前一日152lb,而家123lb囉,我又係日日食陪月姨姨啲好餸好湯代茶甜品,我諗都幾難返去家鄉囉...

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 翡冷翠 於 09-10-24 15:46 發表

我同你差不多wor..哈哈~

真係差不多~我又係未有之前110,家陣116,即係仲有6磅要減。

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-10-24 16:08 發表
我都覺得我遲d會有精神緊張!!
甘今日陪月姨姨無黎(我淨係請1至5),甘岩老公俾公司call左返去開會(佢禮拜二先正式返工既),得返我一個人,我不停甘換片、餵奶、換片、餵奶,豆b又唔肯訓又不停喊,我想休息下都唔得,最慘係老公一早 ...

唔知點解,見到你這個POST, 啲眼淚立刻想留出來.

大宅

你唔好咁緊張啦 ^^ 放鬆d ^^
對你對bb都好嫁!!!

原帖由 cutefok 於 09-10-24 15:27 發表

我都喺覺得自己姑令令好慘咁, 又未有得去健康院, 又擔心bb有事,所以前兩日好唔開心, 喊咗出來, 我有一日瞓午睡時一札醒, 去望bb, 我叫佢, 佢無反應, 我跟住摸佢隻手, 凍的同好軟, 我立刻大喊, 我以為佢咩咗, 跟住 ...

大宅

等我叫媽媽幫我煲先 ^^

原帖由 Ringco 於 09-10-24 16:11 發表

我有飲熱嘅黑豆漿,陪月話啲人奶會濃啲,我阿B冇敏感。

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cutefok 於 09-10-24 15:36 發表

我啲奶都喺帶少少黃...我想少少黃應該正常掛??

我唔係初乳果d黃色 係好濁o既豆腐渣咁o既色

同埋兩邊d奶o既顏色 濃度都唔同

所以我果d係膿>.<

公爵府

好媽媽勳章

哈哈,你都好丫,甘快落左甘多磅!我依家無餵人奶啦,因為突然無奶,唔餵人奶更加難瘦身啦!我諗我坐完月應該會瘦得快d既!因為無左陪月姨姨既餸la、湯la、燉品la,我又唔多識煮野食既,實好易瘦到啦!
原帖由 Ringco 於 09-10-24 16:16 發表

我未有阿B時112lb,臨生前一日152lb,而家123lb囉,我又係日日食陪月姨姨啲好餸好湯代茶甜品,我諗都幾難返去家鄉囉...

複式洋房

原帖由 cinderella_mama 於 24-10-2009 14:33 發表
我o係醫院問過姑娘又話餵人奶唔使掃風...
但我都有幫子陽掃... 不過每次他都唔 "嘔" 的
=0= 他鍾意放屁屁!!!

同埋成日打c egg 嫁!!! 飲飲下奶都會嫁啵...
問醫生醫生又話正常喎 =0=

有咩辦法改善呢!?

...

比水佢食會好D, 但醫生話食人奶唔須要比水佢飲, 我個女都成日打C EGG, 我老婆會再比D人奶佢飲, 就無再打C EGG, 幾WORK嫁, 你可以試下

公爵府

好媽媽勳章

你真係要休息多d呀,你既情緒起伏得甘勁,唉...不過我都要!我有陣時訓覺果陣,會諗起自已一個人湊住阿b,阿b又曳又不停喊,我即刻忍唔住喊左出黎!(P.S.我依家都想喊)尤其我又無老公幫手(佢想我同阿b搬上大陸住,但我唔想),媽咪想幫我手,但又住得遠,唉....
原帖由 cutefok 於 09-10-24 16:20 發表

唔知點解,見到你這個POST, 啲眼淚立刻想留出來.

子爵府

畀面勳章

我係TKO123呀
我個 a/c 無左啦
所以用左個新login
由於我唔可以再edit嚟個post的資料
所以我開左新的part 11
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;extra=#pid38386405
大家去個到再傾過
真係對唔住你地
麻煩晒

子爵府

畀面勳章

原帖由 黑白豬 於 09-10-24 16:08 發表
我都覺得我遲d會有精神緊張!!
甘今日陪月姨姨無黎(我淨係請1至5),甘岩老公俾公司call左返去開會(佢禮拜二先正式返工既),得返我一個人,我不停甘換片、餵奶、換片、餵奶,豆b又唔肯訓又不停喊,我想休息下都唔得,最慘係老公一早 ...

咁點算呀
可唔可以打電話叫你媽咪過去你到幫住手先
最多你請佢坐的士

子爵府

畀面勳章

原帖由 ms_tea 於 09-10-24 15:42 發表

你係邊間買啊?我搵過幾間都無,我個傷口大約15cm長,但係我屋企附近都搵唔到啊。

屋企附近的藥坊囉(新都城三期嗰間)

子爵府

畀面勳章

原帖由 Ringco 於 09-10-24 12:55 發表
想問下呢餵奶粉+用樽餵人奶嘅姊妹有冇呢個問題:

我上個幾禮拜開始通常一日四餐奶粉(4oz)+四餐人奶(4oz),原先好地地阿B食奶粉後三個半至四個鐘度嗌一次,人奶兩個鐘嗌一次,但係個衰豬仔前兩日好似發咗顛咁食完奶粉兩個鐘 ...

我個b之前都係咁
我用左以下方法
1) fix返佢食奶的schedule. keep住三個鐘食一次.就算佢瞓左都拍醒佢食. 除左半夜個餐.我由佢叫先食.但第二朝第一餐都一定係6點半(你可以keep個方便你第日返工的時間).有時佢可能半夜成四點先醒.但我照六點半叫佢食.最多由佢食唔晒4安.咁可以keep返佢的食奶schedule
3) 如果三個鐘一次.佢食食下又會keep住2個幾鐘就叫如果二三日都係咁.就每餐加半安俾佢

我初時都係一半人奶人半奶粉.但佢唔夠食.我就每餐加奶.由於我係窮媽媽.就攪到現在一日七餐得三餐人奶.但我覺得都好過一餐都無

大宅

原帖由 cinderella_mama 於 09-10-24 14:50 發表
yup 唔好用
我已經放棄左

問左同事借 muxxxx 第時返工用來 pump
宜家都係埋身餵!!!!

我依架都係埋身喂
諗緊轉用medela

首頁

尾頁

跳至