自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

蘇廷弼指出,風水未受大學學界尊重,他期望風水能列入大學課程

原帖由 小玲太太 於 09-10-31 09:43 發表
蘇 廷 弼 指 出 , 市 民 使 用 扶 手 電 梯 時 「 左 行 右 企 」 的 守 則 是 一 個 陷 阱 , 變 相 留 出 一 條 通 道 鼓 勵 乘 客 在 電 梯 上 步 行 , 令 人 忽 略 了 在 高 速 的 扶 手 電 梯 上 步 行 是 高 風 險 ...

子爵府

原帖由 viewer 於 09-10-31 10:13 發表
蘇廷弼指出,風水未受大學學界尊重,他期望風水能列入大學課程。

http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=105&cb=12345629&n=a740df9c

見你QUOTE我, 我先回應

其實機電工程署講的你有冇睇過? 世界上唔只蘇廷弼一個人講, 好多先進的國家都改左

如果只討論"風水能列入大學課程", 雖然同電梯完全無關係, 但我唔覺得出奇, 大學入面大通(通識課程)乜都有, 千奇百怪的科目都會有, 風水歷史咁耐, 大學大通討論下應該有得益丫

當時讀FINANCE, 其中一科叫FINANCIAL DATA ANAL.
第一堂, Professor已經同我地講, 分析stock, 其實只係將過去的data作一個統計得出一個或然率, 見到xxx, 就好大機會發生yyy, 同風水係同出一徹,
某方面, 風水只係一個統計學黎, 風水唔等於荒謬

我都未試過同一個TOPIC講咁耐, 總之希望10年20年後, 大家習慣企定定, 安全第一啦,

公爵府

畀面勳章

其實要行還是企都係自己選擇, 不過揀行電梯的人都希望你地為人諗下, 當大吉利是失足滾下時請滾好一點, 滾直一點, 唔好撞到企定定的人, 約有人多事伸手扶你請你說一句"唔洗啦唔該"後繼續滾到落底再爬埋一邊等救, 咪阻到人地呀, 因全香港人都趕時間架, thx~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至