跳至

首頁

尾頁

別墅

我朋友個仔係創價讀得好開心...佢舊年都係CS同創價之間揀,結果揀創價...

原文章由 Chingmy1002 於 07-11-30 21:35 發表
多謝各位....

希望熒熒唔好有"啦"係塊面架啦...

創價收左熒熒...大家話邊間好呢...??

我老公就喜歡創價多d.....而我對創價印象都幾好~~~
但係根德係老牌名校....不過, 多數都會去創價架喇~~ ...
[

大宅

各位姊妹:

多謝大家關心,童童而家好左DD喇!
不過我肯定唔係食物敏感,因為佢既胸/背都無事,只係外露既臉仔、手、腳中左招。我而家好好好擔心, 係舊屋既虫患帶左黎呢間屋!我既惡夢又開始喇!

CHINGMY,

兩間都好, 問下熒熒既意見啦,睇下佢鍾意邊間

原文章由 BERRYTOTO 於 07-11-29 18:23 發表
cherry,
咁我覺得童童同熙熙可能有d似食物敏感啦,熙熙生果敏感對奇異果..木瓜...你睇下會唔會有時食左某隻生果先有..

熒熒好痛wow..咁撞法...

有日同熙熙去茶餐廳食野,我唔知佢拒手...然後有個亞叔問佢要咩..佢話 ...

大宅

CHINGMY,CHERRYIEONG,

希望佢地快D好番喇,見到都心痛AR!:-(

大宅

CECI,

讀上午呀,我個人睇法係.我前幾個月同熙熙睇左皮紋(test),咁講解師話佢吸收能力好,佢話熙熙係一個你教幾多佢學幾多野既小朋友,
所以係我角度黎講,地基打得穩.起碼係再上小學時間無咁辛苦,因為一路keep住學習情緒, 唔係升上小學又會覺得辛苦,始終幼稚園辛苦激亦都有限.我估開心與否都要等熙到時表現.如果過份我當然會再簡過啦.

大宅

kathy,
邊度睇架...
俾d資料黎呀...我都想帶熒熒出去睇....

原文章由 BERRYTOTO 於 07-12-1 10:54 發表
CECI,

讀上午呀,我個人睇法係.我前幾個月同熙熙睇左皮紋(test),咁講解師話佢吸收能力好,佢話熙熙係一個你教幾多佢學幾多野既小朋友,
所以係我角度黎講,地基打得穩.起碼係再上小學時間無咁辛苦,因為一路keep住學習情 ...
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

大宅

chingmy,
我舊老細勁同我推介創價,佢仲話佢個孫女都一定要讀呢間, 佢話呢間個校長勁有HEART, 間學校辦得好好。
但如果你選九龍塘幼稚園是皆因佢派位好同中英水平高, 我估KV會好D。

Ceci,
我仲係Pandora Lai的Upper6 and Lower 6同學添:lol 。

[ 本文章最後由 fionapp 於 07-12-1 17:31 編輯 ]

別墅

fiona,
Panadora係我中學&u同學呀....hahaha...what a small world!!

Kathy,
皮紋係乜test黎架?

chingmy,
仲有補充,我朋友個仔n1時讀劍鳴識左好多野,後尾k1轉創價時就覺得課程比較淺....創價k1學既野係劍鳴n1時已學過...不過佢係創價真係好開心...所以睇下你想要乜....

原文章由 fionapp 於 07-12-1 17:19 發表
chingmy,
我舊老細勁同我推介創價,佢仲話佢個孫女都一定要讀呢間, 佢話呢間個校長勁有HEART, 間學校辦得好好。
但如果你選九龍塘幼稚園是皆因佢派位好同中英水平高, 我估KV會好D。

Ceci,
我仲係Pandora Lai的Upper6 ...
[

大宅

fionapp...
我都知道創價好有heart...我睇其他forum...d家長都勁讚依間學校...同埋其實佢地派位有80-90%係第一志願...另外今年創價都好多人爭...大約8個得1個入...(雖然我都只不過係識人入去既...~~)

而根德同st.cat(剛剛收到st.cat入學通知)兩間都係名派老校~~好似係信心既保証同埋保障... ...所以都好頭痛....我好驚揀錯俾我個女~~

ceci,
我覺得上午班好d....因為時間見洗d呀....
同埋人地話小朋友上午吸收得好d~~

原文章由 fionapp 於 07-12-1 17:19 發表
chingmy,

Ceci,
我仲係Pandora Lai的Upper6 ...

男爵府

明天開始芷霖新的n1生活, 今個星期先返兩個半鐘預備班,爸爸負責星期一及二, 我就三至五, 希望亞女好快適應啦 !!
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

男爵府

今日爸爸話芷霖返新的n1,她的適應能力好強, 完全冇問題, 全程跟住老師指導分組上堂, 又肯比較大的姐姐拖住去洗手間, 總之佢好開心, 老師話明天若仍是咁穩定或可以由星期四比佢開始試返全日。

希望芷霖真的可以令我放心啦 !
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97

大宅

皮紋TEST~~

《EQ》作者高曼博士指出:「個性化的時代已經來臨,不是度身定造的教育訓練終將無效!」事實上,兩千多年前大教育家及思想家孔子經已提出「因材施教」。問題是:我們都不確定自己或子女的「材」在那裡。《發現我的天才》作者更開宗明義提醒人們必須忠於本能,成為天賦能力錦上添花的天才工作者。因此,了解自己或子女的先天特質非常重要。二百年來,許多的醫學研究顯示皮紋與複雜的大腦有著極密切的關係。皮紋指的是『指紋』、『掌紋』和『足紋』。皮紋測試應用了皮紋學及大腦生理學,展示出每個人的獨特思維模式。加上行為科學及統計學,我們便馬上知道每個人的人格特質及學習能力等等

http://www.asiaddc.com

首先要小朋友手腳指紋,兩星期佢有一份REPORT比你.上去時間會詳細解釋..如果你地有興趣第二次上去解釋個陣搵JESSICA WONG,佢會詳細好多, $1280.

其實個REPORT好詳細,當然準同唔準要自己去決定,D份野成世都係做一份,我老公都有做埋..係我同老公角度始終都係比一次錢,亦唔會再做所以都即刻去.我仔準成度有80%.老公因為好多已經過去出現左所以有90%..最好笑睇完之後佢話我老公一路入錯行,咁我老公咪搵番D工有佢指個方便技長,轉左工唔知好定唔好,佢又唔似睇相LAW,因為掌紋會改變...ANYWAY 可以一試,加上佢同我講熙熙音樂天份麻麻地學激都原地踏步,所以要學都唔需要急於一時,可以三四年班打後先考慮,咁我唔駛諗多一樣.因為有時真係唔知比咩佢學,我就跟下裡面既資料 LAW.

大宅

回覆 #1 BERRYTOTO 的文章

berrytoto,
你好high tech, 多謝介紹。等我去上下佢地14號個seminar先。:D

大宅

hi all, 好耐無響度留言喇!
講起返N1, 之前一直都無諗過會提早畀凱晴入學, 所以到想既時候, 人地已經返晒學, 連後備都FULL 晒.
之後好好彩搵左一間, 可能由於學校響舊屋村, 唔出名又唔大規模, 所以等左唔駛二星期就已經通知可以入學。
其實想畀佢提早返學既原因, 係想畀佢嘗試下群體生活, 都無諗過要佢學D 乜野返黎, 因為發覺呢個年齡既佢, 開始好鍾意同埋D 小朋友玩, 所以唔想佢日日響屋企對住個電視同埋工人咁悶。
結果亞囡響12月3日正式返N1喇, 第一日返上2hr, 未夠8點45分就到左學校, 一開電梯門, 我個囡已經頭也不回地衝左入去, 因為見到有班小朋友響入面做早操, 佢就一支箭咁捐入班小朋友既前面, 跟住大家做早操, 好好笑 , 之後人地入晒課室食早餐, 佢又跟埋入去, 結果連我走左都唔知.
到放學由爸爸帶工人去接佢啦, 望到爸爸就笑笑口咁行出黎, 然後依依不捨咁離開。

到第二日我照常帶佢返學, 老師話佢喊都無喊過, 又唔會搵爸爸媽媽, 響學校仲食左好多野添, 照咁既進度, 如果返埋聽日都唔喊的話, 下week 就可以放晏d, 響學校瞓埋午睡到3點放學, 再適應多幾日就正式可以返全日喇!

聽到之後都唔知開心定嬲好!
開心 - 係因為個囡好享受返學, 過得好開心, 又唔怕陌生地方, 正常一個月既適應期佢二星期已經可以.
嬲 - 係個囡有得玩連我兩隻老野都唔記得, 最hurt係一到學校門口已經衝左入去, 頭也不回:-(, 連"媽媽拜拜"都唔講一聲

大宅

hello yuki, 好耐冇見
凱晴好叻女呀 你應該開心~

原文章由 yukichan1974 於 07-12-7 14:45 發表
hi all, 好耐無響度留言喇!
講起返N1, 之前一直都無諗過會提早畀凱晴入學, 所以到想既時候, 人地已經返晒學, 連後備都FULL 晒.
之後好好彩搵左一間, 可能由於學校響舊屋村, 唔出名又唔大規模, 所以等左唔駛二星期就 ...

大宅

berrytoto
聽落都好似幾好.我buy佢個套"因材施教".有機會,要認識下先~

原文章由 BERRYTOTO 於 07-12-4 01:18 發表
皮紋TEST~~

《EQ》作者高曼博士指出:「個性化的時代已經來臨,不是度身定造的教育訓練終將無效!」事實上,兩千多年前大教育家及思想家孔子經已提出「因材施教」。問題是:我們都不確定自己或子女的「材」在那裡。《發現我的 ...

男爵府

Yuki,
當然要開心啦 ! 今時今日要獨立d先叻 !!!!!

大宅

依度做咩事咁靜呀...
啲人去哂邊呀~~~
要係第二版先搵到呀~~

得閑上黎update下我個女, 我會俾我個女讀st. cat...希望啱佢啦~~
我諗住農曆新年黎一個特訓....就係去厠所喇....大家有冇咩刹手間呀.....話俾我知啦~~
希望成功啦~~~

大家聖誕去邊呀~~~係咪都係湊仔/女呀~~

男爵府

chingmy,
其實佢地返到學校老師會慢慢教佢地, 不用太擔心

原文章由 Chingmy1002 於 07-12-23 22:23 發表
依度做咩事咁靜呀...
啲人去哂邊呀~~~
要係第二版先搵到呀~~

得閑上黎update下我個女, 我會俾我個女讀st. cat...希望啱佢啦~~
我諗住農曆新年黎一個特訓....就係去厠所喇....大家有冇咩刹手間呀.....話俾我知啦~~
...

民房

hi, 大家好!,
我囡囡都是10月出生嫁,但是我最近先有時間上呢度睇...
我想問沙田的幼稚園你哋怎樣睇?
因為Baba 突然想要個女轉校.而且是否太晚呢?

大宅

回覆 #3 Chingmy1002 的文章

hehe
去厠所NE家野真係要好比耐性。
我地都無特別PUSH個囡, 佢可能返學見到D同學仔去VV同BooBoo, NE派終於去BooBoo時會自己入厠所、擔櫈仔、擺厠板、除褲、除片片,完事自己仲會沖厠同洗手。今日仲去埋VV添。我估小朋友有感覺同覺得有需要就好快學曉, 所以不用擔心。
快D同大孖一齊選個靚POTTY或厠板LA

首頁

尾頁

跳至