跳至

首頁

尾頁

洋房

我會母乳但擔心手術後發燒,上一次做手術全身麻醉,之後嘔及發低燒,要三日才可以落,希望今次會好些,我想做半身麻醉,但有人說在脊椎打針,可能有腰痛的後遺症,你全身還是半身麻醉?

原文章由 babyjason 於 07-8-25 10:54 發表

其實手術後半日到d阿姐就要你落床去洗手間,不過佢會扶住你,如果阿姐同你落過床,你又覺得無問題,你任何時間都可以落去嬰兒部睇bb.

我生果時因為發燒,我唔係餵母乳架,不過想返轉頭我好後悔點解唔餵母乳,如果生第二 ...

男爵府

原文章由 babyjason 於 07-8-25 10:54 發表

其實手術後半日到d阿姐就要你落床去洗手間,不過佢會扶住你,如果阿姐同你落過床,你又覺得無問題,你任何時間都可以落去嬰兒部睇bb.

我生果時因為發燒,我唔係餵母乳架,不過想返轉頭我好後悔點解唔餵母乳,如果生第二 ...

我都非常後悔冇堅持餵媽媽奶~~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

男爵府

原文章由 cactusk 於 07-8-25 13:12 發表
我會試餵母乳,但擔心手術後發燒,上一次做手術全身麻醉,之後嘔及發低燒,要三日才可以落,希望今次會好些,我想做半身麻醉,但有人說在脊椎打針,可能有腰痛的後遺症,你是全身還是半身麻醉?

...

我係做半身麻醉, 又係手術後嘔到七彩同有少少發燒, 但so far冇腰痛~ 我覺得打鹽水支針, 重痛過o係背脊o個支~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

洋房

原文章由 cactusk 於 07-8-25 13:12 發表
我會試餵母乳,但擔心手術後發燒,上一次做手術全身麻醉,之後嘔及發低燒,要三日才可以落,希望今次會好些,我想做半身麻醉,但有人說在脊椎打針,可能有腰痛的後遺症,你是全身還是半身麻醉?

...

我因為生之前2個月開始血壓高到生果時醫生提意我打無痛分免,因為初時諗住係順產,但後來到零晨我子宮唔係好開,羊水又穿左先叫我做手術....
我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之後8:00am左右上產前房,到10:00左右落產房人工穿水,第一次打無痛分免針係一個新仔既痲醉師,但有一個有經驗既痲醉師在旁,打完後兩位痲醉師要去做手術,只好叫姑娘助產士整落藥既儀器,但我一直只係左腳無感覺,但全身都痛,2個鐘左右痲醉師返黎睇我,攞冰掂我,問我有無感覺,我係有架重好凍添,之後有經驗既痲醉師入黎同我講剛才打針既位置錯左要從新打過一次,我馬上o咀對住佢....都無辦法只會左打啦,點知第二次打係痛過第一次好多好多...之後一直等水又唔比飲,直到18號零晨1:00左右要我做手術,要將痲醉針攞走,落手術室,無左痲醉藥當然開始痛,但係又一個惡號因手術室及醫生有限,而家有病人要做緊急手術,要將我推返上產房等,但我本身,身體都唔係好,到2:00am左右我心跳有問題先call其他醫生返黎同我做手術...:-( :-( :-( :-( :-(
做手果時我係全身痲醉,醫生試過半身,但用冰問我感覺時我係有架.我做完手術又無嘔喎.....

[ 本文章最後由 babyjason 於 07-8-27 18:22 編輯 ]

大宅

你地好!!其實我都響聯合做,arm arm 生完一個月多(唔係做婦產科)
我33周作早產時都係在聯合入院,佢地初頭都唔知我響果度做,都對我好好,好細心,一視同仁,當時我都係住6人房,佢地仲成日都問我陣痛既情況,跟住我又要落產房...佢地都好好,解釋都好詳細,唸起都應該多謝佢地!!
但係落到產房,成晚都聽到有大陸口音既媽媽大叫大喊,攪到我好驚!!因此之後出院決定唔返聯合生,去左法國醫院生,果度會分開香港人房(當然果間房全都係香港人啦)...而且探訪時間早上8時到晚上10時,呢兩個優點,所以我冇返聯合生...
問心,聯合產科真係幾好,不過真係好多大陸媽媽同埋探訪時間太短晚上5點3到8點..

p.s. 出院後上門探訪姑娘叫,社康姑娘,佢地會跟進所有bb同媽媽既野,有咩困難,有咩問題都可以問佢嫁!!

洋房

你的經歷很可怕,因麻醉師經驗不足而要多捱一針,很慘!我亦擔心會遇上經驗不足的醫生,平白多受折磨!:-(

原文章由 babyjason 於 07-8-27 18:02 發表

我因為生之前2個月開始血壓高到生果時醫生提意我打無痛分免,因為初時諗住係順產,但後來到零晨我子宮唔係好開,羊水又穿左先叫我做手術....
我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之 ...

洋房

你的經歷很可怕,因麻醉師經驗不足而要多捱一針,很慘!我亦擔心會遇上經驗不足的醫生,平白多受折磨!

原文章由 babyjason 於 07-8-27 18:02 發表

我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之 ...

洋房

我在法國醫院也交了按金,但家人想我在聯合生,費用平,而且我身體麻麻,若我或baby有事也有較好的跟進。但心裡很想老公陪產,在聯合開刀便沒法了!這是第一胎心裡很怕,很想生完可以有家人陪,此外之前做過子宮肌瘤手術,不知聯合會否在同一位置開刀,還是再開一新傷口,若是後者,肚皮上便多了「=」號或「+」號的疤痕,現在也是十五十六,拿不定主意。請大家給意見!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-28 17:56 發表
你地好!!其實我都響聯合做,arm arm 生完一個月多(唔係做婦產科)
我33周作早產時都係在聯合入院,佢地初頭都唔知我響果度做,都對我好好,好細心,一視同仁,當時我都係住6人房,佢地仲成日都問我陣痛既情況,跟住我又要落產 ...

別墅

好驚丫.......我預產期係10月12
預係聯合生 個肚比常人大好多, 母嬰健康院話我重好多, 但係BB就SIZE OK同無糖尿 高血壓哥D, 但係人地話重得濟易會早上/.\
我九月29先放產假, 聽D媽咪講後期要多D時間護理, 好驚BB會做出世
希望順產喇>.< 見到下面個POST 怕要麻醉
我想問下係咪順產只會剪JJ架@@?
我媽咪話唔洗
但係又有D朋友話會剪開佢
好驚好驚

同埋我想問下覺位媽咪 鎮痛係點架
我呢2星期個肚硬左好多, 有時會凸起左 唔知係咪BB郁
但係又聽到話個肚硬係宮縮
好驚生BB後 出唔番黎/.\ 始終有危險 嗚...

大宅

原文章由 cactusk 於 07-8-30 11:03 發表
我在法國醫院也交了按金,但家人想我在聯合生,費用平,而且我身體麻麻,若我或baby有事也有較好的跟進。但心裡很想老公陪產,在聯合開刀便沒法了!這是第一胎心裡很怕,很想生完可以有家人陪,此外之前做過子宮肌瘤手術,不知聯合會否 ...

cactusk,
我都係第一胎來既!!
你有冇響私家婦產科醫生度睇??其實你都可以將你既情況同私家醫生講,問佢你咁既情況會唔會除左生bb外仲有其他要跟進...你本身有冇長期病??有冇響做照聲波時醫生話亞bb有咩唔妥??
以本人為例,我貧血,血色素得8-9(正常>11.5,我曾經要輸血,不過我簽紙拒絕)我都怕生bb時會大量出血,又要輸血又要有治療會好貴,我咪問個私家醫生,醫生話唔會,咁我咪響私家生...

其次,開刀都可以比老公陪,比$500,低比,有老公陪,個心定d;仲有,亞b一出世,即有護士影相,之後仲有本相簿比你添,呢張相好珍貴既,一世得一張,第二日影,亞b個相都唔同左啦!!

我都好想生完後有人陪,私家醫院可以陪耐d,我果幾日有超多親友探,好開心;法國醫院可以早上八時探到晚上十時,呢一點都係我去私家生既主要原因之一...

但係真係樣樣都要比錢,我亞b黃要住多兩日醫院要照燈都比多幾千蚊呀!!
錢呢個問題真係要考慮喇!!呢一樣野我幫唔到你分析啦!!

大宅

原文章由 @[email protected] 於 07-8-30 12:45 發表
預係聯合生 個肚比常人大好多, 母嬰健康院話我重好多, 但係BB就SIZE OK同無糖尿 高血壓哥D, 但係人地話重得濟易會早上/.\
我九月29先放產假, 聽D媽咪講後期要多D時間護理, 好驚BB會 ...

冇糖尿 高血壓就好好啦!!有冇醫生話你或者亞b唔正常呀??
你驚會早產呀??不過好難講,亞b要出來見你就要見嫁啦!!
咁你最近一次做照音波係幾時??近唔近??有冇醫生話估你會早生??
因為我果時都有響私家覆診,即大約一兩星期照一次,果時醫生已經話估我會早產,我果時咪仲驚!!你放鬆d啦!!:lol:

話你知,一定要剪剪嫁!!我都怕剪會痛,所以我去選擇開刀,所以唔知痛唔痛,同埋有幾痛!!

洋房

我有甲亢,現在week 32, 還要吃藥,因我在week 28才吃回藥,以防生完後復發,此外心律一向不正,應是早膊,我有和私家醫生傾,她說若早產就去政府醫院,若過了week37到私家亦o.k., baby真有問題可以send去政府,她叫我盡早決定。因為她有病人十月生沒有位,若我不要就試轉給其他人。昨日問老公,他說還是聯合吧!省下的錢可以夠給工人八個月糧,而姑仔也是醫護,她說聯合好!!!

此外法國十月的產位是overbooked的,可能沒法揀港人房。

請問你住幾人房和住了多少日,用了多少錢呢?

你所說的陪產和相我也很心動,我會再和老公傾!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-30 16:53 發表

cactusk,
我都係第一胎來既!!
你有冇響私家婦產科醫生度睇??其實你都可以將你既情況同私家醫生講,問佢你咁既情況會唔會除左生bb外仲有其他要跟進...你本身有冇長期病??有冇響做照聲波時醫生話亞bb有咩唔妥??
以本 ...

洋房

Is the baby your daughter? Lovely!!!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-30 16:53 發表

cactusk,
我都係第一胎來既!!
以本 ...

大宅

原文章由 cactusk 於 07-8-31 10:33 發表
我有甲亢,現在week 32, 還要吃藥,因我在week 28才吃回藥,以防生完後復發,此外心律一向不正,應是早膊,我有和私家醫生傾,她說若早產就去政府醫院,若過了week37到私家亦o.k., baby真有問題可以send去政府,她叫我盡早決定。因為她 ...

cactusk,
-我都覺得政府醫院來講,聯合真係算係100分了!!
-相中係我bb,女來的,個半月了

-因為37周先叫做足月,會安全d,所以醫生叫你37周後先去私家,37周前叫不足月嬰,可能要入孵箱或者要有多d 治療好可能好貴嫁!!

-我睇果個婦產科醫生,佢有discount比我(因為我係nurse),所以我醫生費好平. 住院費就冇 discount.
我total around $30000.我住6人房,5日4夜,一d都唔迫, 住院費約$14000. 其他係醫生費,麻醉科醫生費(因我開刀),同埋兒科醫生費.嗱,應該呢,住院費差不多,咁你都可以問醫生佢收幾多$$,唔好怕醜,佢一定會答你,唔通10萬蚊醫生費都照比咩?? 我之前都睇開一個醫生費都收成幾萬蚊,太貴了,所以我都係家姐介紹睇呢個醫生,點知佢又好d又平d,咁可以save返幾萬蚊,有多d錢錢買野比bb啦!!

-你而家32周,咁你去邊度生都好,快d唸定喇,如果唔係叫起手都唔知去邊間醫院好!!:)

大宅

原文章由 @[email protected] 於 07-8-30 12:45 發表
我九月29先放產假, 聽D媽咪講後期要多D時間護理, 好驚BB會 ...

我都是在聯合生,順產是要剪的但不會痛,因為會在陰道附近打麻醉針。

別墅

AWFUL:-(
好似順唔順都屎咁

洋房

Thank for your information, I would make the decision within this week. I will confirm the date of operation in United Christian on 27/9. However, on 15/9 I will see my C+ doctor, I need to confirm her since she wants to make arrangement.

Closer to the date, I do feel quite nervous, hope my baby lovey as yours!!!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-31 17:36 發表

cactusk,
-我都覺得政府醫院來講,聯合真係算係100分了!!
-相中係我bb,女來的,個半月了

-因為37周先叫做足月,會安全d,所以醫生叫你37周後先去私家,37周前叫不足月嬰,可能要入孵箱或者要有多d 治療好可能 ...

[ 本文章最後由 cactusk 於 07-9-4 20:39 編輯 ]

大宅

原文章由 cactusk 於 07-9-3 17:44 發表
Thank for your information, I would make the decision within this week. I will confirm the date of operation in United Christian on 27/9. However, on 15/9 I will see my C+ doctor, I need to confirm ...

咁我預祝你生個肥肥白白,可愛,健康既bb!!
查實你個bb係囝定囡??

洋房

It is a girl.

原文章由 cherylyau_b 於 07-9-3 21:24 發表

咁我預祝你生個肥肥白白,可愛,健康既bb!!
查實你個bb係囝定囡??

大宅

原文章由 cactusk 於 07-9-4 20:39 發表
It is a girl.

我果個都係女,我好中意女,老公話我如願以償喎!!
咁!!祝你順順利利!!

首頁

尾頁

跳至