跳至

首頁
12345...41

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我認得你,

請問係唔係每年五月都呢個價呢?因為年年八月返香港都熱鬼C我。

個價真係好抵,直頭係半價呀!
原帖由 Semall 於 09-1-11 10:39 發表
Hello, 大家好.. 我都係一個係馬來西亞住o既HK mami. 你地就好啦.. 大部分都係住係KL. 我係住係檳城o架.. 黎左馬來西亞3年喇.. 宜家有一個囡囡一歲大

打算5月會同囡囡同c6一齊番hk..
CX宜家做緊promotion.. 來 ...

禁止訪問

有無住吉隆坡的媽咪?有事請求,急!

禁止訪問

有無住吉隆坡的媽咪?有事請求,急!

民房

help from mummies in Malaysia

Hi

My name is Louisa, my husband may need to station in KL, Malaysia (he said his work place is near the shopping mall called "The Pavilion") and he wants to bring the whole family to go as well.

I haven't been in Malaysia more than 10 years, I don't know how is the people there, and most important how to find good school for my kids and where is good area to live.

My daughter is at P.5 and my son is at P.3. Could you please share your experience about Malaysia?

Look forward to hearing your reply!

大宅

畀面勳章

IOBB,相信現在答你都太遲了,而且我不知道幾錢呢,SORRY ABOUT THAT

MFChan,hello nice to meet u
我的家都算幾近Pavilion,可惜我唔識driving,hehehe
關於屋,要先看你們的預算,因為如要近Pavilion而質素又要好的話,價錢一定很貴,我住緊果處就質素好一般,所以在同區叫最平了。

讀書方面我幫不到你,因我的bb只有13個月大,我都未知讀書的事宜..但如你有需要我可以幫你問問其他mami,不過最重要是你會住那一區,這樣才可以找回該區的學校啊

keep in touch^^

sp_flohui
睇到你張bb頭像相啊,真開心,你現在點呀???有機會出來見下啦

klphoebe
hello hello,你住邊區呀??佢地好少上來傾呢,你平時咩時間比較得閒出來啊??

民房

Hi IOBB

Thank you for your reply. I still didn't know much about our plan and when we will move. How long you have live in KL? Do you enjoy it? I have visited KL about a few weeks ago. I found it very different from HK.

13 months old baby is very good fun. Is boy or girl?

Take care and keep in touch.

原帖由 puffer-fish 於 09-2-12 22:37 發表
IOBB,相信現在答你都太遲了,而且我不知道幾錢呢,SORRY ABOUT THAT

我的家都算幾近Pavilion,可惜我唔識driving,hehehe
關於屋,要先看你們的預算,因為如要近Pavilion而質素又要好的話,價 ...

民房

Hi IOBB

Thank you for your reply. I still didn't know our plan and when we will move. How long you have lived in KL? Do you enjoy it? I visited KL a few weeks ago, and found it very different from HK.

13 months baby is very good fun, is boy or girl?

Take care and keep in touch.

Best regards,

Louisa

原帖由 puffer-fish 於 09-2-12 22:37 發表

關於屋,要先看你們的預算,因為如要近Pavilion而質素又要好的話,價 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 MFChan 於 09-3-12 14:45 發表

Thank you for your reply. I still didn't know our plan and when we will move. How long you have lived in KL? Do you enjoy it? I visited KL a few weeks ago, and found it very different fr ...

My name is fish fish.u may called me Maggie too,haha
I have been living in KL nearly 6 yrs ,at the beginning not enjoy at all and hate it...cos everything is different with HK...but now I can tell U I prefer live in KL more than HK cos the air,ppl,place r better than HK.
my bb is a gal,soon will be 15mths old,haha
here we got a lot of HK mami in KL,when u come u won;t be alone,sometimes we have gathering ,u may join us after u move to KL
keep in touch and let us know when will u move to KL
P.S:Now I'm in HK,hahha

複式洋房

RE: 由香港嫁到馬來西亞

大家好,我剛由香港嫁到馬來西亞差不多3個多月。馬拉的生活的確跟香港很大分別,我雖然懂駕駛,但總是很難認路。因為在馬拉除了我老公外,真的沒什麼朋友,希望可以係度認識到多啲香港既女仔朋友。生活很苦悶呢...^.^

大宅

畀面勳章

歡迎妳啊,又一位新成員,hehe
你住那一區?我住keramat(都幾近KLCC/ampang)
我地有唔少香港mami在大馬啊,有時會出來的,你下次可以同我地見下面

原帖由 LiWard 於 09-3-18 16:09 發表
大家好,我剛由香港嫁到馬來西亞差不多3個多月。馬拉的生活的確跟香港很大分別,我雖然懂駕駛,但總是很難認路。因為在馬拉除了我老公外,真的沒什麼朋友,希望可以係度認識到多啲香港既女仔朋友。生活很苦悶呢...^.^ ...

複式洋房

時間過得真係好快﹐我阿b而家都2個幾月啦﹐但係就真係生佢易過揪佢好多囉! 揪一個小朋友真係o吾客易! 加上我又你自雇﹐生完第二日d客就己經call我﹐係屋企都要做公司o既野﹐忙到半死!坐月o既時候都無咩好好休息過。

而家阿b重夜晚成日扭計﹐有時重喊到拆天﹐要抱佢好耐先o吾喊﹐通常我要每晚2am先訓得。跟住4am+8am又要食﹐都幾累!不過見到佢o甘可愛就咩都o吾記得喇!
好彩而家我阿爸重係馬來西亞幫我手﹐佢返左香港得我一個揪阿b到時重頭痛!

複式洋房

Puffer-fish 多謝你既回覆,我住係Klang!我仲未有小朋友,加上因為visa entry問題,我暫時每個月都要返香港,immigration話第三次entry先批我90日喎。有好有唔好喇,起碼我可以成日返香港無咁悶嘛,係馬拉我又無野做,淨係做家務同煮飯等老公返,日日都咁過!

我想問吓,你地黎咁耐,咁visa比你地entry permit係幾多日架,我聽人講,以我地咁樣嫁過黎,永遠都唔會攞到馬拉I.C. card同resident或citizen,係咪架??

有機會希望可以見吓面吖!

原帖由 puffer-fish 於 09-3-18 18:33 發表
歡迎妳啊,又一位新成員,hehe
你住那一區?我住keramat(都幾近KLCC/ampang)
我地有唔少香港mami在大馬啊,有時會出來的,你下次可以同我地見下面

複式洋房

LiWard 你好呀!我以前都係係KLANG返工o!不過我就住係puchong。你係邊度oimmigationvisa o? 我每次都係purtrajayao既﹐我以前做都o吾洗叫我每次返香港o既。佢一比就比多我一個月﹐之後我係馬來西亞找到工作後就比我成年﹐而家我都係度住左六年喇﹐每年renew 工作証。你係咪做under spouse programme o?

大宅

咁多位, 你地好, 我都係HK嫁到馬來西亞.
我同老公初時住係新加坡, 因為我倆都是在新加坡工作的.
上年老公的生意移到新山, 我地就搬番新山住, 都唔係好適應, 因為我再冇工作, 變成全職媽媽, 大女六歲, 細仔今年一月出世, 現在剛好兩個月大.
遲下都想搵番野做,但新山呢度好似冇咩工o岩做, 人工又好低, 所以老公叫我不如唔好做留係屋企照顧仔女.
你地就好啦, 在KL咁多香港媽咪可以出黎聚吓, 我在新山一個朋友都冇, 好慘!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

別墅

hi,大家好呀!嘩,我真係冇諗過原來呢度有咁多香港人架,好開心 係無意中睇到有呢個網站,因為未有小朋友所以之前都冇留意,hehe,希望都可以加入你地啦
我剛嫁嚟馬來西亞唔夠一個月,而家都仲攪緊居留,但又冇話叫我要返HK先喎,佢比多一個月我先囉,叫我到期前3,4日去問吓批左未(佢話都係比90日咋)如果未就再去extend多一個月咁喎,想問吓你地之前做居留係點架?有冇話幾耐唔可以出境果D架?要幾耐先批一年呢?嘻嘻...唔好意思好多問題...可能見到D鄉里太興奮喇,哈哈
我住吉隆坡subang架,希望第日有機會join埋你地出去啦

複式洋房

我都係做under spouse program,咁immigration都話可以到期前幾日再去extend個visa,咁唔通真係要每月去extend一次直到幾時吖?馬拉政府真係誇張...

我係HK幫我先生申請身份証,個幾月就搞掂,唉.... 實677在唔敢想像,如仲要再去immigration排多幾次隊。
因為我地住Klang,所以我地係shah alam都做visa 架,諗起都煩。

bebe818 都好開心係度見到你吖,我之前係Subang sheraton擺酒,你住近sunway,puchong果邊就好好多,起碼無我呢邊咁悶吖,希望你都快啲適應呢度既生活喇。

原帖由 sp_flohui 於 09-3-20 18:13 發表
LiWard 你好呀!我以前都係係KLANG返工o架!不過我就住係puchong。你係邊度o既immigation做visa o架? 我每次都係purtrajaya做o既﹐我以前做都o吾洗叫我每次返香港o既。佢一比就比多我一個月﹐之後我係馬來西亞找到工作後就 ...

別墅

以前喺到有做野都唔覺悶,而家日日就喺屋企做吓家務,上網睇吓劇,等老公返嚟咁過,又唔敢揸車,朋友又唔多,暫時都唔覺嘅但我諗時間耐左都幾悶呀...
希望快D有BB啦,唔洗咁悶嘛起碼,而且我又唔細呢 ,你地有冇人返HK生BB呀?因為得我自己同老公兩個人住,驚到時攪唔掂又冇人照顧我....不過都唔知幾時先有hehe

別墅

係咪你地多數已經見過面,得閒有出嚟行吓街食吓飯?比較少喺呢到傾呢?其實都有D關於visa嘅問題想問吓你地之前做係點?想準備懷孕但又唔知個居留會點所以15,16,唔敢要住 咁你地係咪多數已經有小朋友喇?
其實真係好唔慣呢面嘅生活,喺HK有朋友有兄弟姐妹,呢到就只有我老公...我又唔識揸車

複式洋房

我係馬來西亞暫時都係無見過BKo既媽咪o! 其實你有無諗過找份工﹐至少無o甘悶﹐不過人工就當然無香港o甘好啦﹐重好底timo個陣我係呢度都找左成3個多先找到第一份工。

至於如果你係馬來西亞生bb﹐當然個b係馬來西亞公民啦﹐但係你就好難講喇。聽講有d香港人係呢度成十年都拿不到呢度oPR

大宅

畀面勳章

各位好啊

係呀,其實我地好多人都見過的,所以會轉左在msn傾或者電話傾的,間中又有出來見呢
我算比較多在這裡的了,其他舊人好少出現

我在大馬都住左5,6年,不過無試過話要我出境先apply到visa .,..果時開頭係比3個月,後來6個月,再之後1年,到現在係任我選1-5年。

好多mami住左十幾年都係extend visa only,根本拿唔到pr..唉

我都無做野,其實當初我來時immigration係話唔可以做野的,但我都唔知做咩間中會有人有野做ga wor...但近年來佢地話如我找到公司肯請我係得ga,只係我一來要take care我個女,二來我唔識駕駛,好難可以出去工作,所以都係努力做我既網上生意算了
早期我都偷偷做過寫文freelance(因我在hk之前做開記者),佢地有叫我做全職但我唔識駕駛所以無accept....

首頁
12345...41

尾頁

跳至