跳至

首頁

尾頁

大宅

咁食左幾耐抗生素就唔食呀? 自己停食定係醫院做左test 就唔駛食呀?

原文章由 NICOLE123 於 07-10-16 21:56 發表

雖然已經排左期下個月係政府做第3個test
我同老公已經決定唔比囝囝做
最多第2時大吉利是真係有事我地再去私家做
而且經過左5個月囝囝都暫時無左有事....
我地覺得只係果次咁唔好彩中左.
應該唔係有咩大事. ...

大宅

好媽媽勳章

做晒所有test, 無尿液倒流就唔駛再食架啦.

大宅

要做晒3個TEST 至唔駛食藥 咪食好耐??
今日收到威院約做TEST 既期, ULTRASOUND 快D, 下個月就做得, 尿液倒流要出年至做, 咪食好耐抗生素:-(

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-17 22:52 發表

大宅

I visited Prof. Yeung yesterday. He advised us to do the tests as soon as possible as it is too long to wait for another 3 months. We did the ultrasound today and made appointment at HK Sanitorium Hospital to do the 尿液倒流 test on Monday. We will visit Prof. Yeung again next Wednesday for the reports.

Honeybbb, will you consider doing the tests outside? Same as you, I feel uncomfortable to see my bb taking antibiotics every day!

大宅

你bb係咪連同位素個test都做埋? 做之前有冇担心會敏感? 點解都會決定做?我好大爭扎究竟做唔做好!
仲有, 既然check咗mug事都冇, e生有冇講點解會有尿道炎? 怕唔怕番發?

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-17 22:52 發表

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 honeybbb 於 07-10-18 17:03 發表
要做晒3個TEST 至唔駛食藥 咪食好耐??
今日收到威院約做TEST 既期, ULTRASOUND 快D, 下個月就做得, 尿液倒流要出年至做, 咪食好耐抗生素:-(

做埋尿液倒流無事就唔洗食藥架喇

伯爵府

原文章由 mermaidmom 於 07-10-18 23:59 發表
I visited Prof. Yeung yesterday. He advised us to do the tests as soon as possible as it is too long to wait for another 3 months. We did the ultrasound today and made appointment at HK Sanitorium H ...

咁Prof yeung 有無叫你做埋同位素個test呀?如果倒流個test証明無事可唔可以唔做 ?

大宅

我真係好唔想bb 日日食抗生素, d 抗生素都幾臭吓, 岩岩食完仲嘔tim
我問過睇開既兒科醫生, 佢話威院咁安排係正路既, 出面唔係間間醫院都有尿倒流test or 同位核素test 做 wor! 同埋又要在尿道炎好返後相隔一般時間至做尿液倒流個test 先準, 你睇prof
yeung 貴唔貴呀? 估d test 又幾錢? 如果o.k. 咁我都會考慮去睇
prof. yeung 可以快d test 唔駛食咁耐藥:evil:

原文章由 mermaidmom 於 07-10-18 23:59 發表
I visited Prof. Yeung yesterday. He advised us to do the tests as soon as possible as it is too long to wait for another 3 months. We did the ultrasound today and made appointment at HK Sanitorium H ...

大宅

好媽媽勳章

同位核素test 我囝囝並無做到, 照超聲波同插尿喉做顯影個test就做左, report出左無尿液倒流唔駛再食藥, 本來我地都排左係政府醫院度做呢d test, 但係個期太耐啦, 唔想bb 一路食藥, 我最終去左養和度做, 雖然係貴d, 但個期真係快好多.

大宅

你係咪又係睇dr.yeung, 然後轉介去養和到晒3做test? how
much? 我同老公都決定同囝囝唔等PWH , 因為真係太耐LA, 但可能會做左個ULTRASOUND 先, 因為6/11 有得做了! 除左養和仲有邊到可以做到呢D TEST ? TKS!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-20 10:06 發表
同位核素test 我囝囝並無做到, 照超聲波同插尿喉做顯影個test就做左, report出左無尿液倒流唔駛再食藥, 本來我地都排左係政府醫院度做呢d test, 但係個期太耐啦, 唔想bb 一路食藥, 我最終去左養和度做, 雖然係貴d, ...

大宅

好媽媽勳章

我唔係睇dr. yeung, 係因為囝囝第一次尿道炎時, 我帶左佢入養和睇急証, 2個test加埋大約$5000幾, 我覺得都ok, 一個鐘頭內攪掂, 如果無記錯太子道間法國好似都有得做, 價錢仲平d.

大宅

THANKS! $5000幾都O.K. 唔駛食咁多個月藥, 都值得LA!

原文章由 豬豬蛋 於 07-10-20 11:53 發表
我唔係睇dr. yeung, 係因為囝囝第一次尿道炎時, 我帶左佢入養和睇急証, 2個test加埋大約$5000幾, 我覺得都ok, 一個鐘頭內攪掂, 如果無記錯太子道間法國好似都有得做, 價錢仲平d. ...

大宅

He did not say definitely yes or no. He just told us to have the first 2 tests and let him see the reports first. He says 有尿液倒流同冇個做法會唔同, 遲一部先講!

By the way, is your son all ok now? What makes you to / not to do 同位素 test? I don't want to do the test as it's a bit risky.:cry: 題外話, 你知唔知我個b同你個b同你同事個b(凱琳)同一日出世 ? 我地同凱琳住同一個屋苑佢話我知架!

原文章由 NICOLE123 於 07-10-19 12:34 發表

咁Prof yeung 有無叫你做埋同位素個test呀?如果倒流個test証明無事可唔可以唔做 ?

[ 本文章最後由 mermaidmom 於 07-10-20 19:06 編輯 ]

大宅

honeybbb,

Replied your PM lar, please check.

原文章由 honeybbb 於 07-10-20 15:05 發表
THANKS! $5000幾都O.K. 唔駛食咁多個月藥, 都值得LA!

大宅

如果無記錯我個b 同nicole 個b 都係同一日出世 12/4/07! 咁咪都同memaidmom 個b 又係同一日, 12/4 出世既小b咁岩一齊有尿道炎

原文章由 mermaidmom 於 07-10-20 19:02 發表
He did not say definitely yes or no. He just told us to have the first 2 tests and let him see the reports first. He says 有尿液倒流同冇個做法會唔同, 遲一部先講!

By the way, is your son all ok now? ...

大宅

係呀, 我個b都係12/4.... 都係囝.... 又會咁啱... 唔通同一日出世有d嘢真係註定嘅!?

原文章由 honeybbb 於 07-10-21 09:29 發表
如果無記錯我個b 同nicole 個b 都係同一日出世 12/4/07! 咁咪都同memaidmom 個b 又係同一日, 12/4 出世既小b咁岩一齊有尿道炎

伯爵府

原文章由 mermaidmom 於 07-10-20 19:02 發表

By the way, is your son all ok now? ...

oh..真係咁o岩既.係呀我果都係4月12日既囝呀
其實做咁多test都係驚佢先天有事,如果尿液倒流會傷到個腎
咁做左第一同第二個test都証明佢唔係先天有事
第3個test都只係想make sure佢唔會因為上次既事傷左個腎
而且我覺得如果個腎真係傷左已經係傷左再去照又如何?
加上呢個test點都有危險性..我覺得無必要比囝囝去take呢個rish..
touch wood講,佢上次到而家都5個月都再無番發..我覺得佢係無事.所以好唔想佢去做第3個test.

大宅

Hi all,

My son had the ultrasound and the MCU tests already. Luckily the results were normal. Prof Yeung suggested to let my son 割包皮, and as 割包皮 has to be 全身麻醉, he recommended to have a 內窺鏡 to see if there is 反膜 inside the 尿道 and to remove it if there is any. We decided to let our son to have the operation this coming Friday (2/11). Hope things will be fine.

How about your children? Honeybbb, have you consulted Prof. Yeung?

別墅

我阿b都冇做同位素個test, 醫生亦都冇建議我阿仔做呢個test, 我個仔只做了ultrasound照腎同埋x-ray照尿液倒流test. 我阿仔做尿液倒流test係化驗所有個醫生同阿仔做, 我只係俾奶阿仔飲分散佢注意力, 醫生插喉打顯影劑時阿b有d唔舒服, 但係佢掛住飲奶, 冇喊到, 個尿液倒流test冇事就冇食抗生素lu

大宅

我都睇左prof. yeung, 阿仔都做左ultrasound 同 x-ray test,
touch wood 初步無事, 明天去prof. yeung 覆診, 阿仔都好可能割包皮

首頁

尾頁

跳至