想生BB

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

無懷孕的話第15日體溫就會跌, M會來
有懷孕的話體溫會keep住高

原文章由 eggmama 於 08-5-22 15:26 發表
係咪排卵日之後高溫多於14天就大chance? 點解? thanks!

複式洋房

妳的意思是我一跌體溫便沒有懷孕!

我好想要BABY,奈何天意弄人,唉!
我依家D M 仲未來,是否還有機會懷孕呢?
請大家解答!
THANKS!

原文章由 snoopymom 於 08-5-22 20:14 發表
無懷孕的話第15日體溫就會跌, M會來
有懷孕的話體溫會keep住高
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

別墅

原文章由 snoopymom 於 08-5-22 14:04 發表
你知不知到自己邊日排卵呢
高溫期維持左幾日呢? >14天高溫就有機會
我聽其他BK sis 講早期宮外孕可以抽血驗
抽2次 每隔48小時抽一次
如hcg double上升就正常
如hcg 上升好少就有可能宮外孕

...

請問宮外孕, 驗孕捧是否也驗得到的? 還是一定要醫生照or 驗血才知? thanks!!

複式洋房

我有一些關於宮外孕的資料可以與大家分享!

異位妊娠

俗稱為子宮外孕、宮外孕。是婦科疾病的一種,意指受精卵未在子宮腔內著床。多數的異位妊娠狀況是受精卵停留在輸卵管上著床,但也有其他部位,如子宮頸卵巢腹部

懷孕的定義一般是指受精卵進入子宮體後,在子宮壁良好著床,在那裡成長並發育為胎兒。而典型的異位妊娠是胚胎沒有到達子宮體,就在輸卵管壁上開始成長。由於胚胎發育快速,會植入輸卵管壁吸收營養並快速增大,影響子宮和腹腔內其他器官,造成孕婦疼痛。如未及早發現並治療,被胚胎影響的輸卵管可能會被撐破,並導致婦科大出血en:Gynecologic hemorrhage),使患者有生命危險。

有多達97%的異位妊娠發生在輸卵管上,其他約2%的異位妊娠發生在輸卵管外面,1%的異位妊娠發生在子宮外面。

多數的異位妊娠狀況是受精卵停留在輸卵管上著床

症狀異位妊娠的患者,通常具有下列典型症狀:

• 下腹部疼痛、後背疼痛、骨盆疼痛
  • 子宮單側疼痛,壓痛(壓下去痛),伴有或者不伴有反跳痛(當檢查者用手壓下腹部以後突然抬起時患者疼痛)。
  • 疼痛可能是突然發作,但也可能經常的隱隱作痛。
  • 陰道少量但長期出血,或突然間大量出血。
  • 由於大量出血,血紅素下降。病人的臉色和四肢都會呈現失血的蒼白色。
  • 由於懷孕,乙型人類絨毛膜性腺激素(β-hCG)大量上升。在尿液測試時呈陽性反應。受精卵受精6週左右時,正常懷孕的話,絨毛激數在48小時內,會上升66%以上。若低於66%,則要懷疑是流產或子宮外孕。
屬於婦科急腹症,需要與其它婦科急腹症,如盆腔炎卵巢囊腫蒂扭轉,以及外科急腹症,如盲腸炎急性闌尾炎或其他腸胃疾病相鑒別。

診斷當婦女有下腹疼痛伴停經,就要懷疑有異位妊娠的可能性,需要進行懷孕測試。為陽性時,血液中不斷上升的絨毛激素可幫助確認異位妊娠。此外,超音波檢查也有幫助找出異位妊娠的發生地點。一般來說,當婦女確認有懷孕,但超音波檢查子宮內卻沒有胚胎組織時,異位妊娠的機率是大為提高的。協助找出異位妊娠的超音波經常會是能深入子宮,提供較多影像的陰道超音波

最後,也可藉由剖腹手術,或腹腔鏡手術來打開腹部,確認異位妊娠的位置並去除該處的妊娠胚胎組織。

非輸卵管的異位妊娠診斷儘管機率相當小,但仍約有3%的異位妊娠會在輸卵管以外的地方產生,超音波可檢查出其中的子宮頸異位妊娠、卵巢異位妊娠;在這些部位的胚胎都無法健康成長,也會影響母體的生命危險。

在胃腸部位的異位妊娠,則相當罕見,(如一些罕見的妊娠則是原來正常生長於子宮內的胚胎,由於子宮沒跟著胎兒一同生長,結果子宮被撐破成花瓣狀,胎盤一半在子宮,一半繼續吸附腸道生長,結果造成罕見的腹腔宮外孕)[1],也由於胎盤位於卵巢與腹膜間的空腔位置,讓胎兒有足夠的成長空間,一旦發現胃腸部位的異位妊娠,通常會施以剖腹手術將胚胎拿出,以減少其他器官被撐破的出血風險。
原文章由 yanyan8888 於 08-5-22 20:57 發表

請問宮外孕, 驗孕捧是否也驗得到的? 還是一定要醫生照or 驗血才知? thanks!!

My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!

複式洋房

我好擔心!

到左依家都無來M的預兆,我真係好想知道我是否有無BINGO!
等待對我來說是太殘忍了!

大宅

我都是用萬寧牌子驗而結果是-ve!!!!

到今日仍未正常來經,只是今早起身肚痾有些血出,而平時沒有血只有少量深啡色的物流出....
而家睇緊亮相.....哎!果句:「你係真唔係呀?」真攞命!

原文章由 Mrs_Lam 於 08-5-22 13:42 發表
我用左萬寧牌子的驗孕棒,結果係未懷孕!
但我D M仲未來,咁可以點做?
我知道如果個BB太細,未必會驗得出,係唔係呀?
我好驚我係官外孕,因為有D CASES 係驗唔到!
請知道的太太們話俾我們知道,唔該!

...

大宅

謝謝你呀eggmama,
我唔敢喇!但而家個心仲是十五、十六......

原文章由 eggmama 於 08-5-22 15:29 發表
唔好亂食野, 27-28號用晨尿再驗多次, 小心身體.

複式洋房

妳有無肚痛呀?

我第一胎都好似妳咁流d嘢出來,醫生話係作小產,所以唔好胡亂吃東西!
我問肚:「你唔好玩啦!」
希望有好消息話俾大家聽!

原文章由 yan's 於 08-5-22 23:00 發表
到今日仍未正常來經,只是今早起身肚痾有些血出,而平時沒有血只有少量深啡色的物流出....
而家睇緊亮相.....哎!果句:「你係真唔係呀?」真攞命!

...

大宅

原來妳已經是媽媽級..真羨慕!
但是我而家真係好擔心,因為成日作嘔及頭暈,而且宜家出果d血都唔係平時黎m果隻......好擔心..21/5時用驗孕棒又話冇, 而家下既情況又從來都未試過。

原文章由 Mrs_Lam 於 08-5-22 23:16 發表
我第一胎都好似妳咁流d嘢出來,醫生話係作小產,所以唔好胡亂吃東西!
我問肚:「你唔好玩啦!」
希望有好消息話俾大家聽!

...

複式洋房

我好明白妳的心情!

我們都要等一等呀!
我相信好快便會有結果的!
妳不用羨慕我!我年紀大過妳的!
我好希望可以生多一個寶寶!
唔好灰心!努力呀!

原文章由 yan's 於 08-5-22 23:55 發表
原來妳已經是媽媽級..真羨慕!
但是我而家真係好擔心,因為成日作嘔及頭暈,而且宜家出果d血都唔係平時黎m果隻......好擔心..21/5時用驗孕棒又話冇, 而家下既情況又從來都未試過。

...

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 Mrs_Lam 於 08-5-22 10:48 PM 發表
到左依家都無來M的預兆,我真係好想知道我是否有無BINGO!
等待對我來說是太殘忍了!

或者咁, 你盡量放松d心情, 因為心情好影响d m 期.

大宅

未照到之前抽血可以估到
最終要照u/s先會confirm ga

原文章由 yanyan8888 於 08-5-22 20:57 發表

複式洋房

我已經等了五天還沒來!

我問了醫生,他說等到星期一還沒有來M,便要再驗孕!
我心情好緊張!
我真的好希望有baby!

原文章由 snoopymom 於 08-5-23 08:52 發表
未照到之前抽血可以估到
最終要照u/s先會confirm ga

複式洋房

等待令我很痛苦!

我已經等了五天還沒來!

我心情好緊張!

大宅

祝妳成功!

Mrs_Lam,

我衰左喇!d M 昨日已找我了。....... , 雖然失望,但是心情輕鬆了很多, 因為不再估估下, 惟有下次再努力!
但是我都希望妳成功!加油!

原文章由 Mrs_Lam 於 08-5-23 22:04 發表
我已經等了五天還沒來!

我心情好緊張!

:c ...

別墅

我上個月17號來m, 但今個月到現在也未來m, 我用過d仔check, 係無bb, 但係唔係即係無機會啦! 而我又一直好像發燒和有時個肚突然好痛.

複式洋房

我今天嘔了幾次!

好多謝妳的鼓勵!
妳要不斷努力呀!我都想知道妳的好消息!
現在d M 總共遲了第六天,加上我今天嘔了幾次!相信可以驗出吧!
我是否要等到星期一先去驗呢?

原文章由 yan's 於 08-5-24 13:11 發表
Mrs_Lam,

我衰左喇!d M 昨日已找我了。....... , 雖然失望,但是心情輕鬆了很多, 因為不再估估下, 惟有下次再努力!
但是我都希望妳成功!加油!

...

[ 本文章最後由 Mrs_Lam 於 08-5-24 16:54 編輯 ]

大宅

我都冇呢方面既經驗, 如果唔係之前唔會咁震顫顫!
我更加明妳的心情, 一方面好想知係唔係, 但另一方面又驚太早驗唔到,......不如妳星期一用屋企人買既驗孕棒驗多次啦!
希望聽到妳好消息!

原文章由 Mrs_Lam 於 08-5-24 16:52 發表
好多謝妳的鼓勵!
妳要不斷努力呀!我都想知道妳的好消息!
現在d M 總共遲了第六天,加上我今天嘔了幾次!相信可以驗出吧!
我是否要等到星期一先去驗呢?
:q ...

大宅

原文章由 星星嘟嘟 於 08-5-24 14:14 發表
我上個月17號來m, 但今個月到現在也未來m, 我用過d仔check, 係無bb, 但係唔係即係無機會啦! 而我又一直好像發燒和有時個肚突然好痛.

星星嘟嘟,

我之前都好似你咁,不過你既Cycle幾多同埋準唔準架?其實谷m同懷孕既徵兆真係分唔出....., 我都是因為咁空歡喜一場, 心情大上大落。

複式洋房

心情十分緊張!

我已經7天沒來m小姐了!
醫生說明天可以驗孕,哈哈!
真的緊張到我都唔識形容!
希望有好消息啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至