婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 k.k206 於 08-11-17 22:07 發表
多謝你既提點,囡囡大過d我會試煮你講過嗰d餸菜俾佢試,希望到時佢會鍾意啦.

唔好意思, 我都有少少誤會 . .. 你都有心機煮野比你個小公主 ... 希望她可以快 D食番多D野, 唔好令你擔心啦 ..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主:

其實你做得媽咪都唔可以做無飯主婦啦!唔通你諗住啲仔女日日陪你食外賣咩?就算你本身唔識都要為兒女而學啦!

複式洋房

um...我都有用過魚湯煲杰粥俾佢,不過囡囡唔鍾意食兩啖就唔食,但係蒸魚佢又肯食小小喎,同埋d什菜湯我有落pork一齊煲架,因為覺得好似有營養d又可以俾小小肉絲佢食,之前試過煲牛骨湯已經有出水但煲完都好"聲",所以怕怕無再煲過啦,不過就未試過淮山時實瘦肉湯,等我呢兩日試下先.

另外hubby算係半個廚,所以一向都係佢煮,而我重係幼稚園級別,暫時只係負責囡囡飲食(因為day time hubby要返工)anyway有排學...

複式洋房

haha我諗我好你小小既,遲d會搬去99&太99隔離屋住 ,但係我99&太99就成日話bb要食米飯(inc.粥)先長肉有力氣喎,次次都哦我,不過佢地"英"在之前叫我滿月就好同囡囡介夜奶囉.囡囡已經又細粒又食得小都叫我咁早同佢介夜奶....唔明,只feel到係"只有佢地講無我講囉".

原文章由 emma_lws 於 08-11-16 19:13 發表
我同你一樣都係有99同太99
仲要一齊住..佢地又係成日話我個仔瘦
不過佢地冇乜特別方法話我知比佢食d乜會肥d
我mami果時都係叫我比粥仔佢食..
反而我太99同99就叫我唔好比tim
佢地話唔應該咁早食粥仔..應該一歲之後先 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 k.k206 於 17/11/08 23:54 發表
um...我都有用過魚湯煲杰粥俾佢,不過囡囡唔鍾意食兩啖就唔食,但係蒸魚佢又肯食小小喎,同埋d什菜湯我有落pork一齊煲架,因為覺得好似有營養d又可以俾小小肉絲佢食,之前試過煲牛骨湯已經有出水但煲完都好"聲",所以怕怕 ...

覺得腥就加幾滴白醋就咩腥味都無晒la.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女仲差過你個女...
佢出世得2.56kg,差唔多一歲果陣得7.2kg..
佢唔願食野ga,一日大約18安奶+2餐soild food(有pasta/飯/粥等)..
我奶奶+我湊既,兩個人都湊佢唔肥我都無法..我個太99又係煩到死,bb 7個月果陣我帶過佢去旅行,個太99就週圍同人講我帶完個女去旅行返黎就咁瘦.....下!乜關事ga咩??佢話去旅行果幾日無米落肚wor....
但我個女一向都係細碼,佢4個月果陣我帶佢去睇醫生,問點解佢咁瘦,點知個醫生話我過份擔心,佢其實好健康,佢叫我返屋企問下我同老公既父母係咪都係細碼人tim..
而家一歲,個姑娘都話亞女無問題,好正常,只係瘦d je...
因為亞女都幾長,個醫生同健康院姑娘都笑話亞女第昤可能係model..

男爵府

出生3kgs 好重呀~~我大女37週幾出世只得1.985 kg 到宜家4歲 體重 14 kg 身高 7月度 只得92 cm 次次帶出街個個都估我女
2歲給呀!~ 之前我女飲雀巢金裝奶粉 我女係13kg 轉左引美素高後 就變肥呀 不過 我99都講過 瘦好過肥呀 費時大左要減肥
仲辛苦啦

ps 我個人真的好討厭個d 肥到睇唔到d小朋友~由期係沒到
10歲就40kg以上個d

男爵府

...唔輕啦, 我o個時早左4WK生, 個女僅僅得6磅(2.7x kgs)咋...到依家歲半,追番晒, 連醫生話佢夠晒重,生長線排九十幾o個的, 但隻9咪又係成日話我個女廋 ....你醫生/健康院姑娘點講先?佢地話ok咪得囉.....唔通好似相撲手咁先叫好咩.....最緊健健康康要o者....如果真係驚佢唔夠, 可以試下煲米水開奶...一來可以清熱氣, 而且bb可以吸收多的營養, 我到依家仲keep住一星期煲兩日......你可以試下...

原文章由 heidilaw 於 08-11-17 11:57 發表
唔輕啦,我本身5呎7吋,兩個小朋友出世都唔夠3kg,小朋友健康就得,慢慢會好d嫁啦.

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-11-18 15:18 編輯 ]

大宅

小朋友由細開始應該樣樣都要比佢試o下食,我就好似樓主咁,唔多識煮野食,佢細個淨食白飯/白粥已經好滋味,佢又有少少濕疹,所以好少整牛肉比佢食攪,到個仔鍾意食菜唔食肉(魚肉都ok肯食);依家開始返學o向學校食早/午兩餐,先叫做好d肯食肉,佢到依家連腸仔/雞亦都唔鍾意食,唯獨是午餐肉就好鍾意;天氣一凍佢d手腳就凍冰冰,99就會話"佢唔食肉梗係凍啦",我都好內疚攪到個仔咁,樓主要努力,唔一定要煮得好好食,不過最好比小朋友試多幾樣食物,等佢可以吸收多d營養~

首頁

尾頁

跳至