夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 cycheung 於 08-11-29 16:54 發表
每個人既性格都唔同, 唔需要羨慕人地.... 可能你未發掘到啫,
我老公都係一個幾老土既人... 唔識浪漫... 我生日永遠係叫我自己揀..... 唔會比驚喜我, 但係...

每朝會幫我較定鬧鐘比我起身
唔駛我洗碗
煮埋飯
夜晚幫 ...

嘩~好羨慕吖 ~好感動吖
你地老公所做嘅野,反而係我為老公做曬~ 咁我咪好白痴??
我會:-煮埋早餐,整埋飯盒俾老公~
-叫佢起身返工~
-夜晚會幫佢按摩~
-會幫佢冚被~
-幫佢抹乾淨返工對鞋~
-做埋老公個秘書
-幫佢去銀行排隊入數(有時佢得閒就自己去)
-會砌定d水果俾佢食
-佢喜歡食蛋白,唔食蛋黃,一次食8隻我都會幫佢去埋蛋黃~
.........好多,唔記得了
我係全職媽媽,揪住個b(11個月),而老公返工好長時間好大壓力,我又好喜歡照顧佢~所以做曬d後勤工作,等佢安心搏殺.
但係睇到咁多老公對自己老婆咁好,我又好似無試過,個心好似有點懷疑..........自己係咪好傻

大宅

- 朝朝6:30起身幫手攪小朋友返學;
- 日日掃地;
- 沖咖啡比我飲;
- 幫我洗碗, 洗衫; (我有家庭主婦, 但又有主婦手)
- 成日係我瞓左時錫我;
- 幫我按摩,
- 自己知瞓得大聲, 晚晚係廳等我瞓著先, 我又好衰成日玩電腦唔
肯早瞓, 攪到佢係梳化度釣魚;
- 晚晚整生果我食;
- 出門前一定要黎個大熊抱 & goodbye kiss;
- 佢係公司係管理層冇人夠膽蝦, 但淨係比我蝦!

我地結左婚踏入二十一年la...., 佢話承諾過對我五十年不變

[ 本文章最後由 goodfuture 於 08-11-30 11:16 編輯 ]

禁止訪問

大宅

等我又曬吓先 :
每朝早上 :
會有一杯熱羗蜜飲
整定飯盒比我帶返公司食

每日夜晚 :
返工返到屋企如果係七點前,一定會煮飯
食飽飯收碗洗碗一手包辦
吸塵拖地都唔駛我做

其實仲有好多的,但都唔記得左啦
只要我開聲,老公都會幫我做的

男爵府

hashtag影視迷勳章

。次次出街我要返屋企~都會送我返去(就算佢一陣要去返我地行街果頭)
。見我著高跟鞋隻腳攰,會幫我浸腳+按摩

大宅

原文章由 heichunmum 於 08-11-30 12:40 發表

都唔可以話白痴嘅,你愛佢先會為佢做咁多野,你做嘅時間都不會覺得委屈,都係想佢開心,我以前個死佬(分開左lu)都係日日要我服侍,連早上起身牙膏都要我吱埋,不過佢就十年都不會做以上各丈夫做嘅野,不過見到佢開心你都 ...

咁大鍋?咁我而家同你之前做嘅野差唔多,咁我會唔會.......???佢係咪唔會知足呢??雖然我做得開心,但都有d擔心,夫妻呢盤生意真係好難經營 雖然現偕段無咩野,但唔知係咪睇得太多case,我個心都有d驚~

大宅

你地好幸福, 樓主更加唔使講, 係超級幸福c-nine 一名...
至於我, 已經學識點去欣賞我老公, 雖然佢為我做的野未必多過我為佢做, 但係唔可以同佢太計較, 因為每個人表達方法唔同... 我老公會話 "你feel唔到架咩..." 佢覺得自己行動咗... hehee... 但係女人都係鍾意男人講到出口, 做到出面... 所以唔使唔開心嘅...
好, 等我又數吓我做過咩佢做過咩先...
我老公:
- 我大肚時每晚用 cream 同我按腳...
- 我煮親飯都係佢洗碗, 返去佢屋企, 都係佢洗碗, 唔使我做...
- 夜晚幫我切生果 (不過要我叫)
- 幫手執屋, 摺衫, 浪衫
- 每晚上床都會 kiss 三吓先瞓
- 夜晚幫亞囡沖涼/洗 pat pat, 等我去沖涼再餵亞囡食奶
- 亞囡出世前佢唔敢抱任何bb, 亞囡一出世佢就抱勒, 出院後佢仲一手包辦換屎片(真係有屎)
- 出糧d錢俾晒我管
我:
- 幫佢 come 被
- 私人秘書: 幫佢管數, 提佢交 xxyyzz, 提佢俾家用佢屋企, 幫佢記電話號碼
- 煮俾佢食, 煲湯, 涼茶... etc
- 朝早打電話返去叫佢起身
- 朝早開定爐煲水俾佢沖涼
- 洗衫, 摺衫, 浪衫

係咁上下, 仲同佢做咗好多野都唔記得...

複式洋房

我都借位讚下 我老公先~
雖然我老公係個好悶既人, 但佢對我都幾好~
我試過著左對高跟鞋返工, 個腳好痛,跟住打俾佢, 叫佢帶對波鞋黎接我收工, 佢真係一句怨言都無即刻應承~ 多謝老公~
我一到秋季手腳就會冰凍, 同埋都幾怕凍, 所以天氣一凍老公就會幫我訓暖個位, 等我上床訓時舒服d, 前兩日天氣轉凍, 有日我係度玩電腦, 無意咁望到老公半躺在床的外面, 跟住我問佢: 咩你訓番出面咩?(因為前排我同佢調轉左訓覺位置, 佢變左訓入面), 跟住佢望住我笑笑, 無出聲, 突然間我醒番起佢舊年冬天經常做的動作, 就係幫我訓暖張床, 果刻好感動~
好多謝你, 老公

公爵府

老公知道我會懶床, 佢會每天每五鐘叫我起身一次, 又會幫我擠定牙膏, 沖定鹽水 (我每天都會用鹽水沖口)

大宅

我老公會:
就到時間會湊女返學/放學
會煮飯比我哋食
會切好晒生果比我哋食
放工有時間會幫我洗碗/同ar女白白/洗頭/吹頭
夜晚會煮宵夜一齊食
補給屋企比較重嘅嘢(如奶粉、汽水、米...etc)
去街會幫我拎晒d野,有時要幫我拎埋手袋,去超市只會要我拎薯片、紙巾.....etc既野~
時時都會留意我果排鍾意食乜野,會去買或者整比我食~~

只要佢係屋企....我坐係度唔郁都有得飲有得食,又有人湊女~~而我呢個全職媽媽+無飯煮婦....有時真係覺得自己無鬼用嫁~~連涼茶都要我老公煲,我只係會吸塵、抹地、洗衫、晾衫果d一般家務~

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

你哋真係幸福...我老公唔會做任何嘢"氹"我開心.....
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

我C6會 :
每朝做早餐比個女
又放定杯水提我食冬蟲草丸
我放工又打電話嚟話佢買餸又問我想食咩
返到屋企嚟又會煮晚餐
久唔久又買我鍾意食既紫菜收藏好(驚我個女食左)
實在不能儘錄....
好開心既事係要成日提吓至會珍惜..

大宅

你地真係好幸福呀.....
我老公係生BB前都對我好好...但依家就...

男爵府

我又哂,我又哂
1,每次阿B返屋企瞓,半夜喊都係老公攪掂
2,每晚都唱歌比我聽
3,幫我扲被
4,天氣凍會整定個暖爐係廁所比我沖涼
5,天氣凍我返工,佢仍瞓緊都會叫我著多件衫

........... 仲有好多,不能盡錄

老公我愛你呀

子爵府

呢條link好正呀, 睇見個個都好開心呀!

我又要讚下我老公先:
1) 每日買餸 + 間中煮飯(我地有工人)
2) 屋企欠乜, 我出句聲, 老公就會買返來
3) 每晚同我抓背脊, 一邊抓我一邊訓
4) 每日返工前會kiss我先出門口(我重訓緊覺)
5) 佢肯幫手照顧bb, 幫bb沖涼換片...., 今日bb病左都係佢帶bb去睇醫生
6) 我唔鍾意奶奶, 佢叫奶奶唔好上來我家
7) 出街佢推bb車或佢揹bb
8) 放假一定係family day, 會陪我及bb
9) 家庭開支唔駛我出
.......都重有好多....

其實老公對我真係好好, 希望以後都可以咁就好啦!

男爵府

你老公對你真係好好, 但對佢亞媽就....

小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

伯爵府

BK Milk勳章

好sweet呀

伯爵府

BK Milk勳章

luckygirl,
where is your son's cute pic?

原文章由 LuckyGirl 於 08-12-19 00:15 發表

子爵府

原文章由 LuckyGirl 於 08-12-19 00:15 發表

我老公對佢阿媽重好, 供間大屋比佢 (因奶奶霸住唔肯走, 仔女叫佢申請公屋又唔肯, 迫於無耐要供落去), 反而我地住果間細奶奶果間一半!!

首頁

尾頁

跳至