烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 KPB4000 於 09-3-8 08:24 PM 發表
我今日都整咗啦!真係好好味,仲外脆內軟,口感一流 ,入嚟睇下吖....
http://hk.myblog.yahoo.com/kpb4000/article?new=1&mid=382

多謝晒召藥師!

好有內涵呀!
請問妳覺得同出面買個d芝士波波有乜分別呀?
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 fiontse 於 09-3-8 09:18 PM 發表
你地D製成品睇見都想食,我都想試下,不過我屋企無磅只得量杯,想問吓用量杯可唔可以量到D份量,還是一定要用磅,咁磅大約$?

如果有心整d小食糕點,有個電子磅真係方便好多,日x城或家品店都有,大約100-150蚊內就有一個,再唔係可以平d唔駛100蚊買個彈簧磅,不過阻地方d,同埋冇咁準。

我手頭上冇用匙或量杯份量對算表,為食貓個度又冇芝士等份量參考,所以我暫時幫唔到你。

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-8 11:19 PM 發表
我搵唔到木薯粉…請問木薯粉同番薯粉係唔係唔同架?可唔可以用黎代替

唔一樣,不過都係煙煙unun咁。
木薯粉又叫泰國生粉,差不多間間超市都有架。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 00:33 發表

唔一樣,不過都係煙煙unun咁。
木薯粉又叫泰國生粉,差不多間間超市都有架

係吖,我也只是在華潤超市買的,它的包裝袋是寫"生粉",而成份是"木薯澱粉"or"木薯xx"的。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 00:28 發表

好有內涵呀!
請問妳覺得同出面買個d芝士波波有乜分別呀?

分別在----比街買的更香軟,味道更好。
那些波波我是在下午六時多焗好的,剛剛(2:10am)我食了一粒,一啲都無硬,當然已經不脆,但仍然很軟呢!

洋房

多謝晒召藥師!我今日都整咗啦,煙煙unun,好好味!不過個樣唔係圓形變咗長長哋形

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-9 02:22 AM 發表

分別在----比街買的更香軟,味道更好。
那些波波我是在下午六時多焗好的,剛剛(2:10am)我食了一粒,一啲都無硬,當然已經不脆,但仍然很軟呢!

原來係咁~
多謝食評!

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 02:38 發表

原來係咁~
多謝食評!

妳真係無食過街嗰啲ga?

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-9 03:10 AM 發表

妳真係無食過街嗰啲ga?

一粒都未食過,所以我真係好想知架
自己整開咁平,唔捨得買......

男爵府

召藥師

THANK YOU
我試下煎下先..做完話比你知個分別啦
不過我相信用焗爐會香好多呀..
子峻媽咪

男爵府

召藥師

原來屋企有個焗爐仔呀.不過係好平果種呢
冇溫度調較呀.只可以調教時間呀

我想你知道係邊種啦
你估呢種焗爐仔整唔整到呢

THANK YOU
子峻媽咪

大宅

請問可唔可以post材料D相出黎睇又或者講牌子,等我可以照住買試黎整吓,見好似好易。唔該mouth:

原帖由 召藥師 於 09-3-9 03:38 發表

一粒都未食過,所以我真係好想知架
自己整開咁平,唔捨得買......

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-9 09:22 PM 發表
召藥師

原來屋企有個焗爐仔呀.不過係好平果種呢
冇溫度調較呀.只可以調教時間呀

我想你知道係邊種啦
你估呢種焗爐仔整唔整到呢

THANK YOU

我諗唔多得,會好易燶,整好用來翻熱就得。

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-9 09:31 PM 發表
請問可唔可以post材料D相出黎睇又或者講牌子,等我可以照住買試黎整吓,見好似好易。唔該mouth:mouth:" />

d相係我search番黎,唔係我自己架

木薯粉

糯米粉(通常超市買到嘅唔係袋鼠就係3象牌)

芝士(去超市買一pack封好個d芝士就得,如高打、車打、mozarella、依頓等,可以幾隻mix埋都得)

奶(咩牌字都得)

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-9 22:25 發表

我諗唔多得,會好易燶,整好用來翻熱就得。

係呀..咁我都係煎下好啦
我個仔見到你既製成品..話個樣好好味喎
叫我整呀.我怕令佢失望呀

仲有冇磅呀.可能要用量杯呀
都唔知得唔得呀
不過我都會試下既..
希望成功啦
子峻媽咪

複式洋房

我頭先試左整,但係唔知點解我落木薯粉之後整唔到粉團,佢好似糖咁溶哂,我再加埋其他料落去都做唔到企身既粉團??

完全搓唔到,我又再落多D木薯粉都唔得…
點解

複式洋房

我既次序係先煮牛油+奶,煲滾熄火,隔一陣落糯米粉+其他料既MIX,係咪有咩錯左?d奶熱得濟? please help~

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-9 11:20 PM 發表
我頭先試左整,但係唔知點解我落木薯粉之後整唔到粉團,佢好似糖咁溶哂,我再加埋其他料落去都做唔到企身既粉團??

完全搓唔到,我又再落多D木薯粉都唔得…
點解 ...

因為d奶煮唔夠滾,d木薯粉整唔熟呀!
妳再加木薯粉唔係唔得,不過整出黎會硬多d架。
解決方法係細火邊攪邊煮個糊,見開始杰離火再攪勻。妳加多左粉就要加番d奶煮,另外再加番多d芝士。

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-9 11:22 PM 發表
我既次序係先煮牛油+奶,煲滾熄火,隔一陣落糯米粉+其他料既MIX,係咪有咩錯左?d奶熱得濟? please help~

唔駛等,即倒木薯粉攪架喇,d奶唔夠熱就撞唔熟d粉,咁就唔成團架。

複式洋房

哦…原來係咁既原因,我緊張得濟搞到亂哂籠…我自己亂加亂搞,整出黎個味都仲ok,但個樣就榻哂…痴住隔離…

咁我又想問一問需唔需要掃面&底?因為我冇金黃色又痴底?

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:30 發表

唔駛等,即倒木薯粉攪架喇,d奶唔夠熱就撞唔熟d粉,咁就唔成團架。

首頁
12345...6

尾頁

跳至