自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

ocean park既另一個好處係佢平日既年票(即銀卡)可星期六早上入場都ok,仲要買年票有本優惠書仔送,真係有好多優惠
但廸士尼既就真係只限星期一至五,如想星期六入場(即優越那種)要成$1300一個人,去個短trip旅行都唔差太多,相對貴好多呀:;pppp:

大宅

其實海記係30年前出世
獨佔成個山頭
如果用bb車來比
剛剛出世幾年的超小形狄狄尼, 當然冇得比la

而狄狄尼內的職員即使係(掃地那一個)都叫係"演藝人", 笑容一定唔少得

當然la,"笑容"在任何樂園都係不可少的

至於影相...比就人情, 唔比就道理

各有各精彩

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我都係鍾意海洋公園多d, 阿仔兩歲同三歲都分別去過迪士尼, 今年(四歲幾)就同佢去左海洋公園, 我認同去海洋公園係好攰, 我都行到腳痛, 仲要有時抱仔, 但到走既時候, 阿仔都問幾時會再去, 反之迪士尼, 我氹極佢都話唔去, 始終都係海洋公園睇真動物吸引d.

子爵府

我2個都買左annual pass, op係好玩d, 但去完一日就攰到死, 又要成日收車, 又熱, 食野地方又無冷氣帶埋bb去又要帶好多熱水, bb既設備唔係咁多, 起碼要同多個人去先得
至於迪迪尼如果係搭mtr去, 一入到地鐵站就唔駛再收車, d野就可以全程放係bb車, 另外好多設施都有冷氣唔駛咁熱, 自己一個人帶bb去玩都無問題

水晶宮

海洋公園多也睇...又系市區交通方便...唯一不足是有些設施真系好舊...衣家又大興土木沙塵滾滾...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

我都有晒2個公園o既全年票

廸廸尼推bb車方便,個bb房又靚又干淨,同埋d廁所好干淨
海記就真係要改善下,因為推車/輪椅都真係好煩,同埋d廁所衞生真係一般

但係玩o既野就各有各精彩

食野就真係廸廸尼舒服好多啦

影相,海記d工作人員好好架,佢成日都自動自覺幫我地用自己相機影家庭照,明知係倒自己米都會幫手,真係值得一讚
相反係廸廸尼又未試過有工作人員自動話幫我地影喎

大宅

去完迪迪尼後,剩係覺得去過就算
而海馬公園去完,我會買年票囉

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

根本係 2 個唔同主題嘅公園, 唔可以作比較囉 !

樓主, 自己覺得邊個公園啱自己小朋友就得喇, 有乜邊個係最好呢 !

大宅

HippoHippo:

我阿女上次去又係唔夠高,無得玩,今次精左,加兩條手巾仔入對鞋入面,剛剛好夠高,佢有得玩,開心到偷笑!

原帖由 HippoHippo 於 09-7-14 00:44 發表

我都同意呀
如果小朋友細,要推bb車,就真係迪士尼好好多,起碼bb既配套設施都好齊備,而且全部都係平路,又多地方有冷氣,舒服好多:lol
不過我個囡3歲,佢自己話鍾意去ocean park多過去迪士尼,因為有得睇熊貓, ...

大宅

我雖未去過迪記, 海記就去過好幾次.

但至今我都唔會有去迪記的想法.可能我唔好尼d文化.

今年3月底去左海記, 我bb都係八個月咋...推住個bb車, 無問題啊....都好順. 可能有時c6推, 有時我推下...有時又停下來看看這看看哪...當時天氣又唔係好熱, ok嫁....
讓大人和小朋友同接解下大自然係好好嫁....

但我住新界, 就真係坐車好費時.

公爵府

畀面勳章

HI!我都係地鐵去到金鐘轉巴士咋,我估係最快掛!

原帖由 carey_mum 於 09-7-14 00:40 發表

hi kristyau,

i move to tko for a short period, what is the shortest way to ocean park from tko arh??

i like ocean park more arh!!

thanks!

別墅

其實各有各好...都係香港主題公園..無謂太比較囉..2個我都鐘意

大宅

我今日岩岩去完OP, 囡囡2歲半, 玩得超開心, 去睇海洋劇場, 動物個D都好開心,

因為OP既設計都有成30年,
個個年代冇考慮過咁多BB仔既設施,
(個個年代個個唔係咩就手抱),
加上個個年代D父母冇我地呢個年代咁會細細個帶小朋友4圍遊歷,
同埋起係山上既關係,
BB (指3歲以下)同老人家既設施真係好少,
不過相對DISNEY, 雖然冇水機,
但係佢都係冇CHECK你袋,
只要你唔係手囉D野入去, 放係袋, 佢係完全唔理,
食物既質數/ 價錢比DISNEY好(起碼有M記)

OP係有好多生態既野睇,
DISNEY係玩樂居多,
我個囡都只係玩左MERRY GO ROUND (我扶住), 氣球摩天輪同小"醜"(自己玩) 個個,
其他當然唔夠高啦,

要彈既係,
休息地方真係冇咩幾多同冇冷氣
TOILET有D都幾DIRTY......!!!

P.s. 遲下有海洋列車, 帶BB車既媽咪可能會方便D啦,

首頁

尾頁

跳至