樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我住左村屋8年(自購), 真係地方大好多, 管理費又平, 村口又有巴士站去上水, 大埔, 青衣, 元朗 & 天水圍, 又可搭西鐵出九龍, 最重要條村唔雜, 不過, 買野就十分唔方便, 有好又有唔好囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 comy 於 09-8-14 01:17 發表
Corina,

你果度係邊?

沙田呀...
行幾分鐘去到馬鐵站..隔一排屋,過條馬路就有大巴士站,有OK,有711,有街市+茶餐廳等等...

大宅

Corina,

我而家都係租緊沙田村屋(沙田圍新村),交通好方便,但內籠就好舊。因為租嘅,好多野唔會特登整,住起上黎無咁就手。我其實都諗住買返層樓,之前幾年賣咗,而家啲樓咁貴,買唔番啦!唔知幾時先可以安居樂業!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 comy 於 09-8-14 15:56 發表
Corina,

我而家都係租緊沙田村屋(沙田圍新村),交通好方便,但內籠就好舊。因為租嘅,好多野唔會特登整,住起上黎無咁就手。我其實都諗住買返層樓,之前幾年賣咗,而家啲樓咁貴,買唔番啦!唔知幾時先可以安居樂業!! ...

我住果度約5年樓...都幾新正...
係62用飛丁形式起既...

大宅

好媽媽勳章

唔好意思, 覆返個咁舊o既 post.

請問沙田有咩屋苑式o既村屋呀?

民房

我租係荃灣村屋6年啦,交通好方便,可以行去地鐵站 .. 好想買返間呀, 個個月比租好想自己供呀, 我住開嗰度好舊, 有啲仲有白蟻呀, 買新既又好貴... 點好呢?? 先買其他樓上咗車先好?? 等多啲錢先再買村屋好呢?? 同埋村屋銀行一般可以按到幾多成呢 ???

大宅

我12歲就住村屋,到依家(差不多30年)都未住過高樓大廈,因我屋企係興建(發展)丁屋,讀完書就幫屋企手,結o左婚後都係住自己起的丁屋,層層都住過晒,我地自己起丁屋好處係自己設計入面廳房size
丁屋好住丫,有花園可以bbq,種下花,我d仔一出門口就係花園,可以踏下單車.洗衣服有地方晒乾.不過丁屋的質素很參差,買之前要check清楚周圍的地是否官地可直接到家門前等等

首頁

尾頁

跳至