自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都聽過特敏福有副作用, 亦怕流感日後會對特敏福有抗藥性...所以我都唔係咁贊成D人郁D就食特敏福, 或持住有特敏福就唔專重衛生(或唔提高警覺)! 但有事果陣, 都唔到你唔食! 如果未確診, 我都唔贊成你食, 因為如果今次唔係真, 而食左又特敏福, 到真正(TOUCHWOOD)患上H1N1, 都唔知會唔會變無用...mouth:

男爵府

好媽媽勳章

我姐個女講.......特係發病48小時內開始食先有效, 小朋友越細食越唔好, 嘔, 幻聽等已有前例, 而家美國研究緊點對個腦唔好, 佢地用緊BB老鼠同大老鼠做實驗, 發覺BB老鼠有D野留左係腦度, 現仲係研究中.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-15 22:47 發表
我姐個女講.......特係發病48小時內開始食先有效, 小朋友越細食越唔好, 嘔, 幻聽等已有前例, 而家美國研究緊點對個腦唔好, 佢地用緊BB老鼠同大老鼠做實驗, 發覺BB老鼠有D野留左係腦度, 現仲係研究中. ...

咁我仔過左48架囉喎..........星期日開始發燒佢

thankssssss

侯爵府

畀面勳章

如"發病48小時內開始食先有效",咁Sindy仔仔個case咪要儘快決定lor?但係未出報告wor???

原帖由 IRON 於 09-9-15 22:47 發表
我姐個女講.......特係發病48小時內開始食先有效, 小朋友越細食越唔好, 嘔, 幻聽等已有前例, 而家美國研究緊點對個腦唔好, 佢地用緊BB老鼠同大老鼠做實驗, 發覺BB老鼠有D野留左係腦度, 現仲係研究中. ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁通常唔會咁快確診到

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:54 發表
如"發病48小時內開始食先有效",咁Sindy仔仔個case咪要儘快決定lor?但係未出報告wor???

係囉,所以醫生話要今日食啦....佢星期日下午發燒.....而家食都係遲幾個鐘....唉...真難決定呀.............

男爵府

好媽媽勳章

可以用退燒藥退到燒既就唔好食啦, 除非係有特殊病, 其實都係流感一種, 睇住佢係玩得, 精神既就OK.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-15 23:01 發表
可以用退燒藥退到燒既就唔好食啦, 除非係有特殊病, 其實都係流感一種, 睇住佢係玩得, 精神既就OK.

咁都仲係退到燒既..............唉,算啦,睇埋聽日先

thanks

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好似要食5日, 今日係診所聽到(八掛)有小朋友食咗, 有嘔情況, 查實係未証實係咪中招, 但高燒不退, 醫院開俾小朋友食!!

大宅

點解要3日先有結果呀?
上次阿囡發燒, 我地帶佢去九龍法國醫院, 醫生話有快速測試, 幾個鐘頭就知結果, 費用都係HK$4百幾.
我情願快快趣知道係定唔係, 要我等幾日, 我會傻架.
希望您囝囝唔係中招啦, 聽日退哂燒.

原帖由 Sindy 於 09-9-15 22:36 發表

三 日後先有結果,醫生話要食就要今日食,咁我諗下聽日都應該ok......到星期五先食,佢話效力無咁好...唉........muicc佢姪仔食完有副作用呀

都唔知點好.. ...

男爵府

我家姐個仔(7歲)早2日確診h1n1, 食左3日特敏褔...頭先8點几情緒極度失控.....婆婆話佢少少野發脾氣, 大叫大喊, 又話要死...仲走左入kitchen拿左把刀仔向住自己條頸話要死....婆婆公公家姐都搞唔掂...最後報左警送左入醫院....暫時仲未知點...真係好恐佈呀!! 入左醫院后情緒好少少, 但就問咩都話唔知知記得。。唔知係佢發脾氣定真係唔記得發生咩事?? 婆婆10點打來, 仲未出得院呀。。希望平安冇事!! 呢d副作用唔知停左藥后會唔會冇事呢?? 最怕留有後遺症!!

小朋友本身有哮喘, 唔知有冇關係??? 
但真係嚇死人。。。其實呢隻藥係咪真係啱小朋友食呢???
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 1# 冰涼鎮痛貼 的文章

d side effecT 好嚇人呀!!!!

其實中咗招既 係咪好明顯高燒不退?

男爵府

最初未confirm, 都燒到104架。。食左葤後已退燒。。琴日先出院。。點知。副作咁嚴重!!

原帖由 cy101 於 09-9-15 23:37 發表
d side effecT 好嚇人呀!!!!

其實中咗招既 係咪好明顯高燒不退?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

好媽媽勳章

呢個就係影響到腦既其中一個問題, 真係幻覺黎架, 佢自己都唔知, 唔能控制係咩事, 唔好以為佢講大話.

原帖由 冰涼鎮痛貼 於 09-9-15 23:31 發表
我家姐個仔(7歲)早2日確診h1n1, 食左3日特敏褔...頭先8點几情緒極度失控.....婆婆話佢少少野發脾氣, 大叫大喊, 又話要死...仲走左入kitchen拿左把刀仔向住自己條頸話要死....婆婆公公家姐都搞唔掂...最後報左警送左 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 23:29 發表
點解要3日先有結果呀?
上次阿囡發燒, 我地帶佢去九龍法國醫院, 醫生話有快速測試, 幾個鐘頭就知結果, 費用都係HK$4百幾.

...

私家都有架?我仔有保險架.........咁無謂同佢慳......聽日再去醫院check下先

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 cy101 於 09-9-15 23:15 發表
好似要食5日, 今日係診所聽到(八掛)有小朋友食咗, 有嘔情況, 查實係未証實係咪中招, 但高燒不退, 醫院開俾小朋友食!!

佢係燒下退下咁...又唔係唔退既..........

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 冰涼鎮痛貼 於 09-9-15 23:31 發表
我家姐個仔(7歲)早2日確診h1n1, 食左3日特敏褔...頭先8點几情緒極度失控.....婆婆話佢少少野發脾氣, 大叫大喊, 又話要死...仲走左入kitchen拿左把刀仔向住自己條頸話要死....婆婆公公家姐都搞唔掂...最後報左警送左 ...

真係想知啱唔岩小朋友食...唉

珍珠宮

2024年龍年勳章

唉..呢個問題我已經想問好耐,雖然我小朋友暫時未中招,但中既機會都幾高,如果中左都唔知比唔比佢食好???!
其實h1n1係咪同普通感冒差唔多呀?唔一定所有人都要食特敏福吧?

珍珠宮

2024年龍年勳章

係囉..我都係咁話!我初時以為政府果d都係幾個鐘就知結果tim,乜要等三日咁耐架?
我聽d朋友講,佢個女中左要入醫院,但我見有d又唔洗入醫院,其實點樣先要入院呢?

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 23:29 發表
點解要3日先有結果呀?

...

複式洋房

真係好嚇人呀! 今日我仔仔發燒又流鼻水, 又話頭痛, 見佢學校一日內有幾十人請左病假, 咁我就帶左去流感診所睇, 醫生話佢流感+急性支氣管炎, 都係開特敏福俾佢, 我都有問佢係咪一定要食, 佢話食左會好D!

我係度諗, 平日我仔仔傷風感冒都唔似咁次咁, 佢一晚間就搞到支氣管炎, 怕佢之後更嚴重, 即使未確診,我都俾左佢食先!

但而家見到有D小朋友係咁, 唔知我嘅決定係咪錯呢! 希望我仔仔唔會有事啦! 唉!

首頁
12345...12

尾頁

跳至