親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

学校春休み通常係3月最後一個星期始、放到4月頭個幾日、吾同学校幼稚園有d吾同哦。
原帖由 GraceLui 於 10-3-16 10:17 發表
junbo,

我都想問下你, 日本春休會到幾時呢. 唔該

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

酒店房改唔到日子, 我見你 day 4 開始入箱根咁咪依日去富士急樂園
day 1 你可以揀 d 舒服又近酒店既方地去
你可以去築地食野之後回酒店 check in 咁就可以比小朋友休息下, 再去新宿/池袋行下, 食 dinner
咁去 disney 咪可以全日

**

原帖由 ka1714 於 10-3-16 13:12 發表
多謝你的意見!

箱根酒店只有 4 月 1 日才有我要的房間,所以現在不能更改日期了。

若果第 1 天不往富士急,我應該安排什麼行程? 還有我應該改那一天才往富士急?

...

子爵府

Day 2 (30/03,星期二)
橫浜 (麵包超人博物館 + 西松屋 + MM21 區) => 東京駅 (東京駅一番街) => 錦糸町 => 大江戶物語 => 池袋
** 問︰這天是否購買一日乘車卷比較化算?? 應該買那一種類的乘車卷??

答: 我上次去都係買橫檳 1 day pass
係JR新宿駅入面, 有TICKET OFFICE, 綠色的, 跟住你 SHOW 張紙俾佢睇, 上面寫住 "橫濱自由乘車劵(横浜フリーきっぷ)"
跟住佢就俾飛你, 總共2張飛, 1160yen.
第一張當你去到橫濱時, 出閘會食左張飛, 第二張飛你係橫濱內所有站出入都唔會食你張飛, 任你坐.
當你坐返山手線內時, 就會食埋第二張飛架啦.

大宅

Hi ka1714,

我之前同仔仔, hubby都有去東京+箱根 6 天, 不過係冬天, 我嘅blog有d行程, 您可以參考下, 希望幫到您!

伯爵府

醒目開學勳章

hihi

麻煩各位都幫我睇睇行程,有咩要更改.

DAY 1
香港 - 成田機場 - 新宿

DAY 2
新宿 - 橫濱 (八景島水族館 + outlet) - 東京鐵塔(夜景) - 新宿
or
新宿 - 池袋 (Sunshine City水族館 + shopping) - 台場 - 新宿

DAY 3
新宿 - 淺草 - 上野 - 新宿

DAY 4
新宿 - 箱根湯本 (10:00am 浪漫特快) - 箱根港 - 桃源台 - 仙石原(check in) - 玻璃之森

DAY 5
仙石原 - 桃源台 - 大涌谷 - 早雲山 - 強羅 - 箱根湯本 (15:18浪漫特快) - 秋葉原 - 新宿

DAY 6
新宿 - Disney land - 新宿

DAY 7
新宿 - 築地 - 成田機場 - 香港

大家有咩建議,會唔會太趕,因為有小朋友同行,所以都係以小朋友為主.回程係6:30機,咁搭around1:30-2:00既機場巴士會唔會大趕(會返酒店攞行李&直接係酒店上車) 定搭nex好呢!

謝謝

大宅

好媽媽勳章

咁想請問張1 day pass可唔可以用嚟搭橫濱市營地鐵呢? 定係只可以搭JR呢? thanks.

原帖由 Oscar媽 於 10-3-17 09:49 發表
Day 2 (30/03,星期二)
橫浜 (麵包超人博物館 + 西松屋 + MM21 區) => 東京駅 (東京駅一番街) => 錦糸町 => 大江戶物語 => 池袋
** 問︰這天是否購買一日乘車卷比較化算?? 應該買那一種類的乘車卷??

答: 我上次去都係 ...

男爵府

個仔3yrs去kittyland定去豐島園好呢?佢又唔係特 別鍾意kitty

男爵府

一日去唔去到2個disney呢?

子爵府

http://kunghc.pixnet.net/blog/post/4878409
睇下依到教唔教到你

原來 横浜フリーきっぷ (横浜一日乗車券)
抱歉! 這種車票已於 2009 年 6 月 1 日正式停售!

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!tihcFU6FER_9MuzwrdEQmiIp/article?mid=1057
click 入去睇睇

**

原帖由 wendycyp 於 10-3-17 12:19 發表
咁想請問張1 day pass可唔可以用嚟搭橫濱市營地鐵呢? 定係只可以搭JR呢? thanks.

大宅

你建議的行程之前我們也考慮過,老公怕從富士急樂園往箱根的車程不太熟,還有怕車輛班次不多,寧可從新宿出發時間容易控制,所以我們還是照原定計劃於第 1 天往富士急樂園,希望一家人在機上睡一覺,落機後有精力去玩。

再一次多謝你的意見!

原帖由 Oscar媽 於 10-3-17 09:41 發表
酒店房改唔到日子, 我見你 day 4 開始入箱根咁咪依日去富士急樂園
day 1 你可以揀 d 舒服又近酒店既方地去
你可以去築地食野之後回酒店 check in 咁就可以比小朋友休息下, 再去新宿/池袋行下, 食 dinner
咁去 disney ...

子爵府

其實係機都幾難睡一覺, 因為我上次去除左個仔之外
都冇一個可以瞓到 1 hr
尤其我老公佢係一個好容易瞓既人, 佢都瞓唔到

其實你分2日去, d 車費好貴架

http://www.odakyu.jp/tc/freepass/fujihakone.html
你 click 入去睇希望幫到你喇

**

原帖由 ka1714 於 10-3-17 13:32 發表
你建議的行程之前我們也考慮過,老公怕從富士急樂園往箱根的車程不太熟,還有怕車輛班次不多,寧可從新宿出發時間容易控制,所以我們還是照原定計劃於第 1 天往富士急樂園,希望一家人在機上睡一覺,落機後有精力去玩。

再一次 ...

大宅

再一次多謝你的意見,箱根酒店日期確實不能更改,而且我也訂了往 Romance Car 的車票 + 2 天箱根週遊卷,以下是我預計的行程,你認為我應該怎麼調配才可以往富士急樂園呢?

第 1 天
新宿 (11:10am Romance Car,車內食午飯) -> 箱根湯本 -> 箱根町 -> 桃源台 -> 大涌谷 -> 早雲山 -> 小涌谷 (三河屋旅館)

第 2 天
箱根神社 (早上) -> 御殿場 outlet (下午) -> 新宿

原帖由 Oscar媽 於 10-3-17 16:26 發表
其實係機都幾難睡一覺, 因為我上次去除左個仔之外
都冇一個可以瞓到 1 hr
尤其我老公佢係一個好容易瞓既人, 佢都瞓唔到

其實你分2日去, d 車費好貴架

http://www.odakyu.jp/tc/freepass/fujihakone.html
你 click ...

大宅

已看了你的 blog,資料很詳盡,多謝幫忙!

原帖由 CandyBB 於 10-3-17 10:48 發表
Hi ka1714,

我之前同仔仔, hubby都有去東京+箱根 6 天, 不過係冬天, 我嘅blog有d行程, 您可以參考下, 希望幫到您!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最好唔好最後一日去築地,如果去一定要去就8點左右到,因為出名的兩間(大和,壽司大)要排好耐(起碼2個鐘),2月我去時,排我前面的香港人因要趕機中途都走了.
原帖由 KSY 於 10-3-17 10:53 發表

麻煩各位都幫我睇睇行程,有咩要更改.

DAY 1
香港 - 成田機場 - 新宿

DAY 2
新宿 - 橫濱 (八景島水族館 + outlet) - 東京鐵塔(夜景) - 新宿
or
新宿 - 池袋 (Sunshine City水族館 + shopping) - 台場 - 新 ...

伯爵府

醒目開學勳章

janice1002,

咁你認為我應該點安排呢!我地好想去築地,請指教.謝謝

原帖由 janice1002 於 10-3-18 17:11 發表
最好唔好最後一日去築地,如果去一定要去就8點左右到,因為出名的兩間(大和,壽司大)要排好耐(起碼2個鐘),2月我去時,排我前面的香港人因要趕機中途都走了. ...

大宅

我覺得去到築地,未必一定要食呢兩間.
呢兩間只係比人賣晒廣告,o係d書仔有介紹所以咁多人去,
但其實築地差不多間間都係咁新鮮

我上年都諗住去壽司大度食,但一睇條龍真係嚇c 你!!!
之後去左隔幾間鋪o個間,入面一個客人都無,
但都非常新鮮,
食食下仲越o黎越多人,坐爆晒tim

原帖由 janice1002 於 10-3-18 17:11 發表
最好唔好最後一日去築地,如果去一定要去就8點左右到,因為出名的兩間(大和,壽司大)要排好耐(起碼2個鐘),2月我去時,排我前面的香港人因要趕機中途都走了. ...

子爵府

你可以完箱根神社後去..富士急(因為你只係睇高達 &
thomas 之後再去 outlet
其實箱根神社有咩睇 (因為我未去過)

**

原帖由 ka1714 於 10-3-18 13:03 發表
再一次多謝你的意見,箱根酒店日期確實不能更改,而且我也訂了往 Romance Car 的車票 + 2 天箱根週遊卷,以下是我預計的行程,你認為我應該怎麼調配才可以往富士急樂園呢?

第 1 天
新宿 (11:10am Romance Car,車內食午飯) -> ...

大宅

我和老公都很喜歡看風景及故蹟,因為順路才到箱根神社走一轉。

真的可以同一天內往富士急及 outlet 嗎?我不太清楚每個地點的距離及車程,可否說清楚?

原帖由 Oscar媽 於 10-3-18 22:51 發表
你可以完箱根神社後去..富士急(因為你只係睇高達 &
thomas 之後再去 outlet
其實箱根神社有咩睇 (因為我未去過)

**

大宅

Nicole,

我同意你的看法,雖然今次是我第一次到築地 (上次往東京旅遊是跟團,所以無法前往),我想每間在築地的壽司店都是從市場內取得,按道理一定會新鮮,況且小孩子沒有耐性排隊,所以今次旅遊我也不會特定要到那間食店,到時候看見什麼食店吸引便去食。

原帖由 NicoleTszChing 於 10-3-18 22:38 發表
我覺得去到築地,未必一定要食呢兩間.
呢兩間只係比人賣晒廣告,o係d書仔有介紹所以咁多人去,
但其實築地差不多間間都係咁新鮮

我上年都諗住去壽司大度食,但一睇條龍真係嚇c 你!!!
之後去左隔幾間鋪o個間,入面一個客 ...

子爵府

我幫你問左朋友..
你會好趕, 同返到新宿會好夜

一係 cut 左神社, 一早去富士急, 下午去OUTLET

**

原帖由 ka1714 於 10-3-19 09:14 發表
我和老公都很喜歡看風景及故蹟,因為順路才到箱根神社走一轉。

真的可以同一天內往富士急及 outlet 嗎?我不太清楚每個地點的距離及車程,可否說清楚?

...

首頁

尾頁

跳至