自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

以前佢係我偶像,有鐵娘子戴卓爾風範,做事爽快不畏強權,做自己認為正確既事,可惜人老左,思想性情真係會變,亦有可能改朝換代刺激佢,天之嬌女,系出名門,點知俾人打入冷宮,心態轉變哂。

我都唔會選佢勒,睇真佢面目,我寧可選葉劉,佢以前個下屬,葉行既政治路聰明得多。

原帖由 alicemic 於 10-5-17 00:30 發表

如果第日一人一票選校長,呢個阿婆一定彈出嚟,我一定唔投佢:;pppp: :;pppp: :;pppp: !

講官腔佢當年用得最爐火純青, 再加多個四萬笑容比你, 真係官場中最具代表性.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 SandyKL 於 10-5-17 00:38 發表
以前佢係我偶像,有鐵娘子戴卓爾風範,做事爽快不畏強權,做自己認為正確既事,可惜人老左,思想性情真係會變,亦有可能改朝換代刺激佢,天之嬌女,系出名門,點知俾人打入冷宮,心態轉變哂。

我都唔會選佢勒,睇真佢面目,我寧可選葉劉,佢 ...
\

四萬真係唔應該出番嚟! 之前好有"吉屎"咁收山,大家拍晒手掌依依不捨,跟住借勢出番嚟就露出條尾,真係照妖鏡!

葉劉係暫時最正常既一個! 雖然有人覺得佢太直唔啱聽,但都好過好多似是而非既言論! 不過聰明既都唔應做校長,以而家咁既社會狀況,個個利字當頭邊個上位根本都唔會有人服架!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

一早比我估到, 你對佢地認真就輸呀

唔投票
投白票

結果係點都好, 佢地點都會曲解為公投勝利

所以下次最好係用選票趕走佢地落台, 無得再做show

大宅

原帖由 konnichi 於 10-5-17 00:02 發表
佢地真係輸打贏要, 其實無論結果係點, 佢地都會自圓其說。:;pppp:

陳水扁搞公投都無佢地咁無賴
交比一班反口覆舌既人推動民主同政改
隨時將來票數少過對手都可以順利當選

男爵府

好媽媽勳章

蹝氣啦 ..
就算全香港淨係得一個人去投票 ..
佢地都會話今次所謂既公投係有意義架啦

大宅

原帖由 moominjoey 於 10-5-17 00:03 發表
係呀~佢當人人都無腦架嘛,唔識自己思考.

依家都無人出聲話有壓力,佢就代全港公務員答,真係勁
主流意見叫佢地收檔就當聽唔到,不知所謂 ...

呢d咪佢地爭取既民主

未上台前咪民主, 上台後咪獨裁

投票率已經唔存在

大宅

洗億五都係為我們及未來而用, 我個人覺我值得, 尤其是家中有小孩的, 更應為自己小朋友而去投票。投票的義意在於我們要反影我們對普選不能再一等再等; 對舉手機器的功能組別無法再忍; 對他們用對中國人民洗腦﹑誤導的手法不能接受而表態。

今日用的億五係真正用在香港人身上, 總比為擦阿爺鞋而起高鐵所用的億億聲更值得!!!

看到為了今之的投票而做的小動作, 是多麼的可悲!!!

男爵府

原帖由 moominjoey 於 10-5-16 23:50 發表
真係火都黎,多人投叫成功,小人投因為政府帶頭唔投票,比人打壓:;pppp: :;pppp: ,好心咁大個人輸左就認啦,你估真係聲大就得呀

如果比個五件野入番去,立法會又從此多事,諗起都唔開胃 ...

講得好!!!!

大宅

原帖由 TotoToto 於 10-5-17 00:24 發表
投票是公民責任,亦是公民權利。即使不喜歡候選人,亦可投棄票表態。
香港比大陸可貴之處,是我們仍可投票。
個人意見,不喜勿插。

今次情況不同
選擇不投票亦不見得不是盡公民權利
法例沒有強逼市民一定要投票

如果整個選舉像鬧著玩, 經過考慮後決定不投票的民意, 與投了票的民意亦應予以尊重

不少選民已說了是不滿是次運動及他們時常騎劫民意, 而決定不投票

香港選舉是出現過高投票率, 這樣證明如果市民認同是次選舉, 他們是會出來投票

選擇性看自己想看的民意, 這是偏聽及專橫, 亦是社民連痛心疾首的事

大宅

回覆 28# eny 的文章

高鐵無必要嗎??只為擦呀爺鞋??

一次選舉到底代表左幾多理由??係爭取普選??廢除功能組別??支持五鬼??根本呢幾樣野係唔可以拉埋一齊講
一開始呢個選舉已經注定失敗,因為有人係當中加入左自己既個人想法

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實d人成日話高鐵無用, 都真係有需要先起就咩都遲啦.

原帖由 moominjoey 於 10-5-17 01:22 發表
高鐵無必要嗎??只為擦呀爺鞋??

一次選舉到底代表左幾多理由??係爭取普選??廢除功能組別??支持五鬼??根本呢幾樣野係唔可以拉埋一齊講
一開始呢個選舉已經注定失敗,因為有人係當中加入左自己既個人想法 ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 moominjoey 於 10-5-16 23:50 發表
真係火都黎,多人投叫成功,小人投因為政府帶頭唔投票,比人打壓:;pppp: :;pppp: ,好心咁大個人輸左就認啦,你估真係聲大就得呀

如果比個五件野入番去,立法會又從此多事,諗起都唔開胃 ...
票我投左, 自問心中無愧, 對得住自己小朋友。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

原帖由 eny 於 10-5-17 01:08 發表
洗億五都係為我們及未來而用, 我個人覺我值得, 尤其是家中有小孩的, 更應為自己小朋友而去投票。投票的義意在於我們要反影我們對普選不能再一等再等; 對舉手機器的功能組別無法再忍; 對他們用對中國人民洗腦﹑誤導的手 ...

搞民主運動就是好人, 就是真的想幫國家?
其身不正怎樣搞民主?

希特拉也有搞民主革命, 陳水扁也說自己愛台灣愛民主, 看看他們對自己國家造成什麼損害?

讓大家見識下社民連的民主吧

社民連教了大家, 什麼是以身作則, 始終如一, 民主的表現

社民連常批評民建聯搞這些活動, 認為他們的行為等同買票
原來有口話人無口話自己, 果頭話完人自己就學埋人一份

社民連佛跳牆宴 (抄襲民建聯蛇宴, 民建聯要收番版權費 )

疑似買票對象

社民連 五區BBQ宴
實行五區買票 直衝50%投票率

大宅

整個公投運動

我看到的是他們搞運動失敗後, 教識下一代人:
1. 如何反口覆舌, 不斷改公投標準, 到最後全也不能達標後卻說投票率已經不重要
2. 如何死要面子, 跌落地怎樣拿番堆沙
3. 如何輸打贏要, 結果怎樣都是他們勝利
4. 如何不守承諾 (他們承諾公投投票率低, 會順應民意政改投支持票, 大家放長雙眼看)
5. 如何抽民主水, 過程中不斷強調自己怎樣公投勝利, 顧面子及黨利益多過顧市民利益

社民連使用黑幫物業風波
http://www.facebook.com/topic.php?uid=53830787711&topic=8299

煙民掌黨務 擺明反禁煙
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13964513

社民連前義工涉收煙草商政治獻金 廉署調查
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13964512

陶君行說沒有收受煙商利益才反室內禁煙及加煙稅
你信不信?

伯爵府

原帖由 Pudgy 於 10-5-17 01:38 發表
整個公投運動

我看到的是他們搞運動失敗後, 教識下一代人:
1. 如何反口覆舌, 不斷改公投標準, 到最後全也不能達標後卻說投票率已經不重要
2. 如何死要面子, 跌落地怎樣拿番堆沙
3. 如何輸打贏要, 結果怎樣都是他們 ...

講得非常好!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 eny 於 10-5-17 01:08 發表
今日用的億五係真正用在香港人身上, 總比為擦阿爺鞋而起高鐵所用的億億聲更值得!!!

看到為了今之的投票而做的小動作, 是多麼的可悲!!!

呢億五真係用左係市民身上,不過吾係建設,更加唔係福利,係令到社會分化。
為左"擦阿爺鞋而起高鐵"?? 你意思係搭高鐵去北京擦阿爺鞋嗎??? 社會上對於起高鐵係好大爭議,唔再係度討論,但係最好睇清楚件事實先去評論,唔係民主派講的就一定啱。
今次投票真係睇到好多人的小動作,就係d假民主人仕加埋d打手,指鹿為馬的比比皆是,呢個討論區都有唔少,係多麼的可悲!!!
今次投票率咁低已經係市民表左態,由始至終呢個所謂"變相功投"都唔係社會上大部份人接受的,請認清事實吧。
....

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

就係佢地一直唔肯認清事實先至最可悲.

原帖由 whoareyou 於 10-5-17 01:41 發表

呢億五真係用左係市民身上,不過吾係建設,更加唔係福利,係令到社會分化。
為左"擦阿爺鞋而起高鐵"?? 你意思係搭高鐵去北京擦阿爺鞋嗎??? 社會上對於起高鐵係好大爭議,唔再係度討論,但係最好睇清楚件事實先去評論,唔係民 ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Pudgy 於 10-5-17 01:31 發表

搞民主運動就是好人, 就是真的想幫國家?
其身不正怎樣搞民主?

希特拉也有搞民主革命, 陳水扁也說自己愛台灣愛民主, 看看他們對自己國家造成什麼損害?

讓大家見識下社民連的民主吧

社民連教了大家, 什麼是以身 ...
乜社民連咁疊水架咩 ?仲記得上次陶君行張poster細到好似用影印機影咁...... 點解冇叫人我去食佛跳場

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 whoareyou 於 10-5-17 01:41 發表

為左"擦阿爺鞋而起高鐵"?? 你意思係搭高鐵去北京擦阿爺鞋嗎??? 社會上對於起高鐵係好大爭議,唔再係度討論,但係最好睇清楚件事實先去評論,唔係民 ...

呢憶五.....咪用左係商家度囉........請埋d十九agent打壓學生.....請人食水深到.....無野好講呀.....第時先同佢計呀...仲話要月尾先出糧喎....

你地有無見過,加班仲小錢過正常開工,做完八個鐘,加班十幾個鐘....人工仲要低一成,半夜收工返屋企,得十五蚊車錢,撘咩車?比返最低限度,的士十八蚊都唔過份啦

首頁

尾頁

跳至