夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

有時睇番結婚前既相,個種活力,個種無憂無慮,個種自由都好似無晒咁,同我老公一齊睇時,我老公仲話樣同而家唔係爭好遠,不過已經無左一種少女味道........

大宅

睇完後, 我覺得自己係會掛念未有小朋友時既二人世界生活, 不過, 諗還諗, 到望住個仔, 又好開心, 又覺得呢生人最開心就係生左個仔, 而又係老公幫我先有呢個福氣啦~~

我身邊都有d朋友都3x尾未嫁, 其實佢地既壓力亦不足為外人道, 去親飲宴,親人聚會都有說話聽... 有些為免有說話聽自己搬出黎住, 晚晚返到屋企四面牆, 病左又自己顧自己, 過時過節人地有影皆雙, 都唔係好受既... 咁當然自己鍾意買乜就買乜去邊就邊唔駛顧其他人亦係自由, 所以家家有本難唸的經也, 睇下自己揀乜生活~

我諗(sorry 可能唔岩聽)若對現況不滿, 又係咪真係無空間無可能去改變一下呢? e.g. 家務做到辛苦可否拿出黎講下, 成屋人每人分擔多d? 可否請下鐘點幫下手? 有d野係咪可以放下手, e.g. 出街食下飯, 小朋友功課俾佢自己理多d etc. 試下拿出黎傾下, 相信總會有出路的...

我覺得女性好容易為左家人無左自己, 好似我識一位年長女性, 到仔大哂結哂婚, 就好失落, 用左好多時間先找返自己興趣(插花), 同老公關係亦要重建(因為兩人無左共同目標, 要重尋兩人一齊既生活)[依家佢同老公都可以 sweet 返]... 女人首先要愛自己對自己好, 然後先有能力對老公對仔女對家人好, 否則自己會去得太盡, burn out 左, 就會有呢 d 唔開心既諗法/感覺...
或者你放下自己一個星期假, 乜都唔理做下自己想做既野, 之後, 可能你既諗法會有少少改變ga~

子爵府

原帖由 sllee 於 8-8-2010 09:30 發表

今日我可以揀多次會寧願單身

Totally Agree !

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 薯媽 於 10-8-7 20:44 發表
我又冇後悔.....我仔令我2公婆帶來很多話題(衝突都有),老公很錫我,如果我們冇了婚姻關係,可能一早就散了....因為大家都會專重婚姻的誓言......可能我冇99(死了3年)62(未結婚已經不在),姑奶又不錯的人,所以我只理1家3口+工 ...

衰D講,真係好羨慕妳....6299真係好煩,仲要係一齊住.果種滋味簡直難以形容

男爵府

我結婚一年多咋,仔仔九個月,但已經有呢種感覺,仲好嚴重添吖,諗起自己做女的時侯,鍾意做乜就做乜,鍾意又可以同阿媽睇下電視,阿媽的樣不知幾甜,依加,叫個老公陪我睇下電視,都幾難,如果俾我再選,我都唔知,因為我知我性格,未試一定唔甘心,所以返得轉頭,我可能又會任性再結婚,咁辛苦捱到依加,又要黎過,殺我好過,不過我想死多D

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 hc1018 於 10-8-8 23:00 發表
我結婚一年多咋,仔仔九個月,但已經有呢種感覺,仲好嚴重添吖,諗起自己做女的時侯,鍾意做乜就做乜,鍾意又可以同阿媽睇下電視,阿媽的樣不知幾甜,依加,叫個老公陪我睇下電視,都幾難,如果俾我再選,我都唔知,因為我知我性 ...

我有時都會後悔,但只會係一陣,之後我就會同自己講,後悔冇用架,果時做女唔識享受珍惜,所以而家至會後悔,如果而家都唔好好享受呢個moment既話,又唔知幾時自己會後悔架喇... 我唔可以俾自己再係咁樣~老公又唔係對自己唔好...有時諗太多,唔係幾好...諗返轉頭wor,邊有得返轉頭架jei...諗下而家將來仲好啦~~

千祈唔好想死呀,仔仔好需要你架~~(我諗你都係講下架jei,亦希望你真係講下呻下就算^^)你既負能量好影響身邊既人,尤其是咁細個既小朋友,你唔好以為佢咩都唔識,小朋友感受到架

祝你幸福快樂

別墅

唉....幾辛苦都唔緊要, 最緊要係個c6對妳好. 我就冇呢個福份, 有老公等如冇老公. 結左婚16年喇, 生左對仔女, 只得頭7年享受到美满的婚姻生活, 突然一句對妳無feel, 就可以通通都不理, 其餘時間有咩困難都只有我一個人去承受. 返工, 放工, 同仔女睇工課, 溫書, 家務一腳踢, 好辛苦呀. 如果比我揀, 我會揀獨身好過, 起碼唔會有把刀長期插左係個心度. 又自由自在. 因我係一個比較傳統的女人, 為左對仔女, 所以唔想離婚住. 唯有緬懷過去做女的開心日子啦.

瑪瑙宮

會懷緬做女的時候, 我屋企唔係有米, 但母親四個仔女裏面最錫係我, 我有咩都幫我, 已經係做人賺左, 有錢人的仔女都未必得父母疼愛, 只係生活條件比人好.

婚後有埋細路確係吃力, 睇得掂頭家同個囝, 都透支晒無精力睇住個老公, 佢無沙沙滾都萬幸. 但都係肩頭沉重地每天向前走, 因為唔會有得返轉頭. 我最希望係老左唔會中風成世瞓O係度做人, 好慘.

子爵府

畀面勳章

拍拖同結婚真係兩回事,拍拖承諾的沒有兌現,結咗婚先知自己太天真,以為兩公婆一齊捱就可以推持到頭家,但原來係唔得,付出的佢睇唔到,佢仲當自己係做仔咁,成日掉低我倆母女係屋企,放假自己走去玩,佢自己一個返到兩老度食飯,夜夜都唔返屋企,就算係屋企都自己睇電視玩電腦,唔理我同個囡。一咬架就走返兩老度,仲要衰到講番兩公婆咬架啲嘢畀兩老聽。為咗呢頭家我已經無咗自己,但佢只係覺得佢賺錢養家,佢已經付出咗好多,但我一有返工拎錢畀佢(係佢管數)。現在連個囡都唔跟佢了,就自佢唔返屋企對個囡一d影響都無。離婚只係遲早的事,因為我同單親無分別。今日爆水管無食水,但囡囡要沖涼瞓覺,我自己一個揹住個囡落攞水,見到攞水的都係男人多,得我一個揹住個囡攞水,仲要攞唔到要人幫,人哋問仲乜唔叫老公攞,嗰刻真係好想喊出來。

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 onon2000 於 10-8-9 03:20 發表
佢仲當自己係做仔咁,成日掉低我倆母女係屋企,放假自己走去玩,佢自己一個返到兩老度食飯,夜夜都唔返屋企,就算係屋企都自己睇電視玩電腦,唔理我同個囡。一咬架就走返兩老度,仲要衰到講番兩公婆咬架啲嘢畀兩老聽。 ...

咁都得...?
真係難為 sister 妳了!!
如此男人 簡直是一個 大細路啊!!!

男爵府

原帖由 onon2000 於 10-8-9 03:20 發表
拍拖同結婚真係兩回事,拍拖承諾的沒有兌現,結咗婚先知自己太天真,以為兩公婆一齊捱就可以推持到頭家,但原來係唔得,付出的佢睇唔到,佢仲當自己係做仔咁,成日掉低我倆母女係屋企,放假自己走去玩,佢自己一個返到兩老度食飯,夜夜都 ...

見到你咁,我覺得自己舒服D,我老公都差不多,但佢唔會走返屋企囉,放假自己去玩就會,但都唔會夜返,不過我上次叫佢整部VCD機,佢都發我脾氣,不過要拎水就真係....唉!你有無同佢講吖?

男爵府

原帖由 unicath 於 10-8-8 23:16 發表

我有時都會後悔,但只會係一陣,之後我就會同自己講,後悔冇用架,果時做女唔識享受珍惜,所以而家至會後悔,如果而家都唔好好享受呢個moment既話,又唔知幾時自己會後悔架喇... 我唔可以俾自己再係咁樣~老公又 ...

好多謝你的鼓勵吖!不過你問我呢,我真係有想過死,因為真係好辛苦,未結婚的時侯,只有一次失戀有咁的感覺,但當時見到媽媽真係唔捨得,但依加朋友都有同我講,你望仔仔咁可愛,你會捨得嗎?老實講,我真係捨得,你問我點解,我答唔到你,可能我覺得佢仲細,未知傷痛,將來有爸爸照護的,我亦同我老公講,若我死左,要婜個好D的老婆,我希望佢做到

男爵府

環保接龍勳章

同意,

結咗同未結係兩回事,結咗=憧憬幻滅
生埋仔=更加唔會有憧憬
對住6299=難為了自己
同6299一齊住=自己末路

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 manman800800 於 10-8-9 12:16 發表
同意,

結咗同未結係兩回事,結咗=憧憬幻滅
生埋仔=更加唔會有憧憬
對住6299=難為了自己
同6299一齊住=自己末路

....in general, 係真~~~
都有 good cases, 但真係 睇彩數!!! 睇命水!!!

有埋仔 + 同6299 住 --> 死左佢好過.....

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

原帖由 hc1018 於 10-8-9 11:37 發表

見到你咁,我覺得自己舒服D,我老公都差不多,但佢唔會走返屋企囉,放假自己去玩就會,但都唔會夜返,不過我上次叫佢整部VCD機,佢都發我脾氣,不過要拎水就真係....唉!你有無同佢講吖? ...

佢連屋企都唔返, 可以點同佢講, 靠佢不如靠自己.

男爵府

原帖由 jesuslovesyou 於 10-8-7 23:18 發表

我聽好多女人講.....
真係寧願嫁個 孤兒...!!

我做女嗰陣時真係有想過架,不過遇唔到呢.........

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

但我鐘意婚後生活多D. 乜都有老公攪掂…

大宅

醒目開學勳章

原帖由 pondlily 於 10-8-8 12:55 發表
有時睇番結婚前既相,個種活力,個種無憂無慮,個種自由都好似無晒咁,同我老公一齊睇時,我老公仲話樣同而家唔係爭好遠,不過已經無左一種少女味道........ ...

AGREE!
無哂個種活力!

首頁

尾頁

跳至