論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 洋洋 於 10-9-28 17:53 發表
我都好似你咁, 開頭講晒我的要求,
佢真係一講就明, 有好多唔使講都自動波,
真係好舒服 ...

我今日就係做緊呢D再培訓教育工作:lol :lol :lol

子爵府

醒目開學勳章

唔~今日已經可以總結新賓o既工作表現:

1.佢完全係自動波好似隻牛咁不停咁做清潔,我要同佢講要識分配工作,唔係佢到夜晚就無力處理晚膳食工作
2.剛巧C6今日放假,所以同埋一齊去接呀女放學,佢全程唔敢講野,企係我後面
3.我教佢野會講Yes, mum.唔明佢會即刻問,不過佢應該都係唔敢講野,所有回應都係單字...
4.我今晚"送"菜係:桂花魚、雞一隻、西蘭花、小棠菜同菜飯...佢真係食好少野,半碗飯,一舊雞,少少魚,少少菜...我同佢講,請求佢食晒所有"送",幫我一家三口減下肥,因為佢太瘦,又食咁少,可以食多D等我地無得食...佢都識得笑住回應我No la mum... (我覺得佢應該要食番多一倍份量就差不多,希望佢慢慢食多D啦!)
5.我返家後小睡兩粒鐘,應承教佢煮菜飯,不過佢實在太怕我C6係房,完全唔敢叫我,佢主動煮好菜茸,其他"送"已煮好,我體諒佢第一日唔知頭唔知尾,已經覺得做到晒我大部份要求
6.我反而要向我女埋手,因為呀女不斷將新賓同舊賓比較,呢個會係破壞關係o既重要原因,因我見到新賓會用笑來回應呀女讚舊賓,睇來要多費神係呀女身上先得
7.係我睡醒時,已察覺全部窗簾已洗淨掛好,露台洗淨,全部植物修剪好,鐵閘抹好,摺好晒D衫同底底 (兩個鐘咋喎,佢究竟用咩方法呢? )
8.不過我發覺佢用水幾勁咁,等我留意呢個問題先
9.我都可以預見佢唔係咁識同小朋友相處,從我女反應已知道,因我女性格好主動,但見佢地都可以各自為政
暫時係咁多,諗到再補充

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 20:47 發表

1.佢完全係自動波好似隻牛咁不停咁做清潔,我要同佢講要識分配工作,唔係佢到夜晚就無力處理晚膳食工作
2.剛巧C6今日放假,所以同埋一齊去接呀女放學,佢全程唔敢講野,企係我後面
3.我教 ...

真係幾好, 自動波.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-9-28 20:58 發表

真係幾好, 自動波.

第一日,算唔錯,唔知係咪長途馬,希望佢係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 21:02 發表

叫做好過偷野印, 大食bun. 件丫烏, 根本唔係人來的.

洋房

恭喜你甘快請個又好又聽話又勤力既賓....我就慘 ...比個印印玩翻轉頭...試左工,就冇下文la..............各位仁兄仁姐有冇好介紹 ar....急用架

男爵府

真係好啦,係好的開始。
祝你搵到個好工人,起碼幾年唔駛煩!

珍珠宮

wa....49.....好大喎.....

騎老馬要有足夠體力同耐性, Winnie 你係得既~~

我比較喜歡騎嫩馬, 因為我冇咩耐性~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你甩難 ing, 好似你張相咁講.
原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 21:02 發表

伯爵府

聽到妳請到個似樣既工人, 鄧你開心呀.

得閒過兩招黎, 我依家得番半條人命.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-9-29 11:51 發表
聽到妳請到個似樣既工人, 鄧你開心呀.

得閒過兩招黎, 我依家得番半條人命.

lulu媽,

妳而家果件直頭炒啦!
都未見過有個工人可以嘆世界到妳仲忙過佢,食野又食最好,樣樣都好似妳欠佢咁...:;pppp:

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-9-29 10:07 發表
wa....49.....好大喎.....

騎老馬要有足夠體力同耐性, Winnie 你係得既~~

我比較喜歡騎嫩馬, 因為我冇咩耐性~~

其實隻老馬外型睇落似40未到,佢尋日全日表現話俾我知,佢仲fit過D嫩馬 ,我都驚49太大,所以"的"佢去驗完身先確認請佢,我買埋嚴重危疾,穩陣D好~

子爵府

醒目開學勳章

今日6:30起身叫醒個女返學,老馬已起身搞掂晒佢自己,用幾句講好正廣東話叫緊我女起床,其後我教佢安排早餐等,佢好似好怕食野咁???
之後我叫佢自己送呀女返學(昨天已帶佢接了一轉放學),佢都OK識路返家,我12點起身時佢已經大執完我個廚房,係反轉 來執,部份野跟佢意思擺位,我無理佢,始終日後係佢用多

一陣我帶佢去超市入貨,順便睇下佢個性都好!

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 12:53 發表
今日6:30起身叫醒個女返學,老馬已起身搞掂晒佢自己,用幾句講好正廣東話叫緊我女起床,其後我教佢安排早餐等,佢好似好怕食野咁???
之後我叫佢自己送呀女返學(昨天已帶佢接了一轉放學),佢都OK識路返家,我12點起身時 ...

唔怕, 我妹99個Janet 46. the other old bun Flory 54. Janet 退休咪得Flory一個, 咪又係咁做做. 不過Flory慢Janet好多. 但細路有我妹揍返學, 淨係買餸煮飯, cleaning. OK嘅.

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 12:37 發表

lulu媽,

妳而家果件直頭炒啦!
都未見過有個工人可以嘆世界到妳仲忙過佢,食野又食最好,樣樣都好似妳欠佢咁...:;pppp:

我都係咁話. 仲要比人工佢.

男爵府

age 49 still 似隻牛咁不停咁做清潔... a bit like my thai maid (age 46)...

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 20:47 發表

3.我教 ...

子爵府

醒目開學勳章

其實老馬昨天都有試我底線o架!

我同佢傾10月假期時,佢同我要求放1號同16號,佢應該諗住我唔熟勞工法例,如果唔識,就會放5個星期日同兩日勞假即係總數7日....哈!但唔好意思,佢o既僱主係我

我即時問佢知唔知法例頭三個月要放勞工假就要扣糧?佢個樣真係定一定先答我知道,咁我就即刻話我唔鍾意扣人工,但要調動兩日星期日去放呢兩日勞工假,佢都算醒目,即時講話16號同朋友去澳門玩,我扮傻問佢:妳去澳門玩?過夜?犯法o架喎!妳17號無假放喎?(因為用17頂了16號假,3號就頂1號放假)

我唔理佢咁多,總之我無欠佢任何野,亦唔會因為買佢怕乜都就晒佢,我連做o左7年o既工都可以唔做返屋企湊住再請,我相信無咩工人可以蝦到我

男爵府

so smart!!

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 13:25 發表

我同佢傾10月假期時,佢同我要求放1號同16號,佢應該諗住我唔熟勞工法例,如果唔識,就會放5個星期日同兩日勞假即係總數7日....哈!但唔好意思,佢o既僱主係我

我即時問佢知唔知法例頭三個月要 ...

象牙宮

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 13:25 發表

我即時問佢知唔知法例頭三個月要 ...

Same as my 大食bun, Easter + 清明 Friday to Tuesday total 5 days, I tell her she only had Sunday her own holiday and 清明(2 days) she said"I think all red dates was my holiday."

She's in Hk already 10 years.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-9-29 14:03 發表

Same as my 大食bun, Easter + 清明 Friday to Tuesday total 5 days, I tell her she only had Sunday her own holiday and 清明(2 days) she said"I think all red dates was my holiday."

She's in Hk already 10 years.

呢D係佢地自己諗住係,但唔代表我地唔識嘛!
大家都有個腦,不過裝o既野有D分別

首頁

尾頁

跳至