自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 siulili 於 11-2-28 22:44 發表
其實最大問題係個職員誤導,話學校已經收左你小朋友,而呢個只係一個非正式的INTERVIEW。

The school only informed you over the phone about "已經收左你小朋友" and the time of the "非正式的INTERVIEW"? They didn't send you any letter of confirmation?

If that was the case, next time you know most (international) school send out formal letters or email confirmation.

伯爵府

其實樓主的意思係, 最初交報名費時,學校只是按入表編號收生,並唔需要INTERVIEW,咁如果之前的申請入全數入讀, 樓主個小朋友入唔到, 樓主就心甘命抵。 但而家間學校第一通電話就話“已錄取了小朋友”, 只作一個informal interview,老師講故事比小朋友聽。 但結果係一個formal interview,仲要之後reject 左。 樓主再詢問下, 校方居然答一早已改左例,咁同第一通電話的對話有所出入,所以樓主覺得被騙。 我都明白樓主並唔係介意果500元的報名費囉。

其實我都覺得校方係有D問題,咩叫“已錄取”呢? 錄取左就唔會再REJECT啦。 如果要interveiw 的話, 最多只可以話shortlised 個小朋友囉。

原帖由 IaMMoYY 於 11-2-28 23:04 發表

If you truly understand that $500 is the non-refundable application fee, then why did you write "500元已被沒收"?

Debbieip explained very clearly that "那是報名費,不是留位費,所以不會退回,所有國際學校都 ...

伯爵府

我無報過international schools,唔知佢地係咩安排, 但之前我小朋友有報資助幼兒園, 全日果種, 佢地都只係排no.的,佢地的安排都係到no.就會約個小朋友上學校見一見個園長,因為佢地係唔可以interview,而呢個informal interview 的目的, 只係比個園長望下個小朋友的生理發展係咪已經達到可入讀的要求, 例如了解下小朋友的飲食習慣,如則習慣等,如果學校係無特別位, 萬一個小朋友係有特別需要, 佢地才會reject。 或小朋友未能進食固體食物, 佢地都有可能reject 的,當然會比個合理解釋啦。 到interveiw 完結後,園長才會同家長商議何時入讀,再行註冊。

可能我只有這些經驗,所以都唔覺得樓主有咩疏忽囉。

原帖由 IaMMoYY 於 11-2-28 23:13 發表

The school only informed you over the phone about "已經收左你小朋友" and the time of the "非正式的INTERVIEW"? They didn't send you any letter of confirmation?

If that was the case, next time you k ...

侯爵府

樓主報國際學校,我見識少,所以search 一下,唔係樓主指點,都唔知原來有一兩間d application fee 係咁"平民化"!

又見樓主話:

因此我便交了500元申請費。記住, 是500元, 不是一般學校的10元至30元。

如果誤會咗樓主嘅重點,真係唔好意思 law!

BTW, 我得閒就去target school 嘅website 望下。咁我得閒去BK,梗係得閒上去學校嘅網 la!

不過,個staff 話已經收咗就真係有問題,可唔可以追究佢呢?

洋房

好多謝各位關心及有建設牲意見。其實每個家長都希望帶給小朋友最好。總言而之,可憐天下父母心!

男爵府

$500 -掠水喎

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kokching 於 11-3-1 11:04 發表
$500 -掠水喎

當遇到困難的時候

成功就在你的前面

男爵府

咁依間係名校嚟咩? 我老闆兩個孫女在聖誕節回流返港, 現在已經返緊k1 & k3.

大宅

之前望過好多國際部學校都係收幾百元甚至千零元的報名費, 而一定不是留位費

珍珠宮

我估..可能大家既理解有啲唔同, 同埋個職員就冇解釋得好清楚.

國際學校報名費高,就一定架喇, 我都知道有啲仲慘, 收咗你報名費, 連IN既機會都冇,就REJECT

以我自已小小既經驗,講講情況好可能係咁.

其實個位係輪到你的小朋友, 但因為係國際學校要用英文為主, 所以佢地會設一個非正既面試,他地會好似上堂咁,講吓故仔玩吓大約係20-30MIN, 從而會佢地明唔明既, 如果當日小朋友因陌生唔講嘢就會好幣, 如果小朋友明,學校會直接取録的,因為真係有啲學生係連哩個機會都冇就REJECT 咗, 我覺得如果你有問題,可以直接問學校原因..佢地有責任回答你哩個問題...

男爵府

事實上報名費$500以國際学校來說不算貴, 我都比咗$150ESF但interview都無份! 但如果你話有學校的人說已收了你小朋友但要informal interview, 呢点可算是誤導, 你可跟校長Jane Daniel跟進此事!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我BB係09BB
我係佢一歲時同佢報左KCIS
個時我都有問
係唔係直接收, 佢都話係
但過左一排, 我係BK到睇到
話以家要INTERVIEW了
而我都有打去問, 佢都話係要INTERVIEW
但就係用個WAITING NO去IN, WAITING前的INTERVIEW先
我問IN D咩
佢話係聽可故事, 睇下小朋友表現咁...
我其實都好唔開心要INTERVIEW的
但都冇法,
我好想小朋友入KCIS
SO, 只好N班都讀國際了

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我完全明白樓主既意思!

無左500元唔大問題, 就用500元既價值睇清楚呢間學校既行政同教學既操守...

男爵府

畀面勳章

我都明白樓主既意思GE!間學校手法係有D問題, 個職員個番話:"已經收左你小朋友"好有"誤導性!

子爵府

原帖由 wheelonthebus 於 11-2-28 22:28 發表
You missed one international school - YMCA, the application fee is HK$30.

YMCA有INT'L SCHOOL??

伯爵府

I think you just need to look at things from different perspectives. I don't think the school is wrong (the worst is probably the staff told you on the phone your child had been admitted), you neither. You both hold different perspectives on things.
$500 is just a small sum, don't be angry.

珍珠宮

好過份的學校

如果在電話講以收
就唔可以突然又 reject

珍珠宮

好媽媽勳章

如果要INTERVIEW先決定收唔收既話,就唔好話比人聽收左啦.....萬一人地真係為左咁而放棄左其他學位....真係難搞囉... 如果個個都可以講左既唔算數,呢個仲係世界黎咩?

唔明點解佢地唔話,輪到你小朋友啦,但要IN左先決定收唔收,咁唔係好D咩?家長無知情權嗎?

如果樓主係交五百蚊時,已經知道未必取錄,就無得講,但如果果時,都係等到條隊就入得,佢地改野,應該先通知家長,咁同搶有乜分別...呃左你比錢排隊,跟住就話改例...

洋房

Dear Sindy,

You totally get my point and understand the reason why I'm so angry. You are my hero !!

水晶宮

報名費$500不算貴, 好多學校都要收報名費才有得interview, 仲要過三關先取錄, 1st interview 後己經無得2nd interview, 等waiting list 然後音訊全無, 我同事個仔in左8間, 8間音訊全無等waiting list, 全部收$500-800報名費......何況蘇浙係私校無正苦資助

首頁

尾頁

跳至