跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

原文章由 Samuel媽 於 07-9-16 21:46 發表
個家長條問題我唔係好記得, 好似係問校長, 話平時工作好忙, 冇咩時間, 學校有冇咩配合咁上下. 校長就話家長要配合, 佢唔好諗送小朋友去學校, 就叫學校搞掂, 如果你冇時間照顧, 咁佢就可能係搞錯左地方喇.

之後佢 ...

咁多位家長我有個經驗要同大家分享.

去年我都同你地現在一樣為囝囝選小 一而煩惱.由自行到後補生都是選舊墟,自行因得5分所以未被派到,統一派位連運氣都輸了, 後補生筆試當天到達學校有位男老師點名時,看見小兒稱讚他(你好醒目)做家長聽到當然很高興,因他沒有稱讚其他人.

最主要一樣是又落選了.佢比咗5個後補生位出來(共有幾多位我不清楚),這5位幸運兒都是和小兒一間幼稚園, 原來他們的家長大部分都是做義工家長.不用上班.

我要上班不能回校做義工家長,要考後補生位要有心理準備.不過都祝你們好運,為你的小朋友選到一間好學校.

複式洋房

原文章由 蒙妮卡 於 07-9-18 07:41 發表
在open day中, 你想你的小朋友6年後是什麼樣, 就選那一間學校!

我察覺沒有宗教信仰的名牌小學, 會功利很多, 是典型的香港人, 如果小朋友是好掂, 不需其他幫助, 可以考慮. 但長期給成功這兩字標籤著, 萬一跌倒的話, ...

你講得好o岩呀!

就係好多人盲目追求名牌,先令到間名牌學校校長咁囂張......不過呢層又難怪,因佢個校舍響呢區(唔計山上o個間)真係贏曬!再加上佢不時吹噓自己點叻點叻,等於 d 名牌化妝品成日賣廣告,我地都會買黎試下啦......

就用揀化妝品做比喻,大家一定會明白:

我地響買化妝品之前,除左因為睇左 d 廣告之外,見到劉嘉玲話 5 年前同 5 年後影o既相都唔使用電腦執靚 d 相,會被吸引,心思思想試下,但其實我地應該要睇下消委會選擇月刊搵多 d 資料, 問下 d 用家,最緊要係睇下o岩唔o岩自己o既皮膚,咁先好決定買唔買o個份化妝品。

名牌當然有佢自己出名o既原因,但其他牌子仲可以有市場,當然亦有佢地o既理由啦!(早排都有新聞話有 d 名牌化妝品含水銀量高出標準,會損害健康架!所以大家一定要小心選購呀!)

[ 本文章最後由 siuming912 於 07-9-18 10:50 編輯 ]

大宅

我囡囡上年都係選小一,囡囡有同學仔都係得5分,自行派位入到舊墟,亦有同學仔叩門都入到舊墟,不過有時都要睇運氣.選定中心o個間小學,唔好話怕多人爭而唔敢報,找間最適合自己小朋友的小學來報,對小朋友都有個交代.

原文章由 gchusing 於 07-9-18 10:43 發表

咁多位家長我有個經驗要同大家分享.

去年我都同你地現在一樣為囝囝選小 一而煩惱.由自行到後補生都是選舊墟,自行因得5分所以未被派到,統一派位連運氣都輸了, 後補生筆試當天到達學校有位男老師點名時,看見小兒稱 ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

嘩!原來有咁多真人不露相既文明家長...

原文章由 wylee 於 07-9-18 11:12 發表
我囡囡上年都係選小一,囡囡有同學仔都係得5分,自行派位入到舊墟,亦有同學仔叩門都入到舊墟,不過有時都要睇運氣.選定中心o個間小學,唔好話怕多人爭而唔敢報,找間最適合自己小朋友的小學來報,對小朋友都有個交代.

...

民房

請問各家長對浸會公立有咩意見? 喺廣福邨可否給意見? 因前名牌學校校長話好有信心係哩幾年之內會辨好哩間學校?

公爵府

我覺得ok, 因為黃校長同一眾老師好努力咁去牚間學校, 同埋舊墟退休校長過去做校監, 應該唔會差...

原文章由 Moses媽咪 於 07-9-18 13:08 發表
請問各家長對浸會公立有咩意見? 喺廣福邨可否給意見? 因前名牌學校校長話好有信心係哩幾年之內會辨好哩間學校?

禁止訪問

民房

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 16:28 發表
問下校長浸X會有無實質的金錢支持? 如有, 每年比幾多? 會計劃比幾年? 我睇過小學概覽, 浸X會全校只有8班, 而教統局係用班數比錢學校的, 該小學已係連續4年只開到1班小一, 就算之前有老本都應該用左唔少, 到時學校的 ...

==================
thank you.... 其實你都好有道理, 之前之所以想考慮就因為有柳生, 不過有危機就咪亂黎.

家陣就再認真諗一諗.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 16:28 發表
問下校長浸X會有無實質的金錢支持? 如有, 每年比幾多? 會計劃比幾年? 我睇過小學概覽, 浸X會全校只有8班, 而教統局係用班數比錢學校的, 該小學已係連續4年只開到1班小一, 就算之前有老本都應該用左唔少, 到時學校的 ...

Henrymama,

你睇得好透澈, 勁呀~~~~

公爵府

浸信會接手後, 將會由浸信會撥款增加資源, 我朋友仔仔係浸信會幼稚園, 佢地校長present時講浸信會會全面支持公立變做直資學校, 我擔心學校始終收生不足剎校咋...

禁止訪問

公爵府

Henrymama ,

你真係好鬼心水清... !一個字呀!

你係上年我地揀學校時, 你有上述既回應, 我實print出黎比我朋友睇, 搞到而家女女唔上唔落, 大家都辛苦, 又係羊群心理作祟...

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:35 發表
Hi YuYu Ma,

大家分享下 我都睇過你好多post, 都學到唔少野 , 其實你有大把心得可以同大家分享:lol

見到咁多位家長為小朋友選校操心, 所以過來八幾句, 希望幫到小小忙.

仲有一點需要留意, 一般 ...

禁止訪問

公爵府

所以我都係希望今年揀小學既家長真係吸失思索下我地過往既經驗,唔好盲目咁追求名牌 !

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:59 發表
Hi Mrs. So,

我都係一路行一路學, 自己都盲摸好耐, 希望其他家長行少d彎路, 有咩不足請多多指教

都是這一句, 無一間學校是perfect的, 最緊要捉住main point來揀, 經過細心選校後, 就算入唔到1st choice, 第2,3 ...

複式洋房

細校是否沒有生存的空間?

你分析得幾有理, 不過細校是否沒有生存的空間?
香港又有大酒樓, 又有飯店, 又有大排檔, 是否可以百花齊放呢?
個個都去晒新型學校, 是否好現象?

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:35 發表
Hi YuYu Ma,

大家分享下 我都睇過你好多post, 都學到唔少野 , 其實你有大把心得可以同大家分享:lol

見到咁多位家長為小朋友選校操心, 所以過來八幾句, 希望幫到小小忙.

仲有一點需要留意, 一般 ...

別墅

HI! 我係埔浸會友, 剛路經此地. 我哋地上週崇拜中, 有為大埔浸信會公立小學作出簡介, 你可以click入去以下網址, 唔知幫唔幫到你哋.

http://www.taipobc.org.hk/recording.jsp

留意進入網頁後, 再click入 [作門徒的特徵] 後, 飛到 01:04:00(時間)
出口日本鞋仔專門店
適合6-24個月bb, 歡迎到以下Shopping-kingdom選購
http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=33265

禁止訪問

複式洋房

很佩服浸信會的承擔,又請左柳志強先生做校長,教會+明星效應,是否就是教學的保証?始終間學校都甘多年, 老師又係以前的老師,成績是否可短期內進步?這要時間, 我作為家長, 未必比我個小朋友做試驗品, 我們都係一個起, 兩個止,都係果句, 大埔區還有很多選擇,我信柳校長, 就會去舊墟,(因為係佢創立)我信教會,就會去阮鄭, 循道, 此外, 還有 兩昨間田家炳, 黃建常,孫方中,蔡衍濤,唔知大家會吾會好似我甘看.

複式洋房

原文章由 一個路人 於 07-9-19 17:31 發表
很佩服浸信會的承擔,又請左柳志強先生做校長,教會+明星效應,是否就是教學的保証?始終間學校都甘多年, 老師又係以前的老師,成績是否可短期內進步?這要時間, 我作為家長, 未必比我個小朋友做試驗品, 我們都係一個起, ...

我好同意!
其實係咪加左個顧問(柳志強先生)就真係可以令間學校脫胎換骨呢? 校長同老師都係原來o個 d , 真係要好花心機先可以闖出新天地囉! 我諗可能真係要比多一 d 時間, 但...要幾耐呢?

[ 本文章最後由 晴晴媽子 於 07-9-19 23:33 編輯 ]
希望晴晴越大越乖的媽子

複式洋房

原文章由 一個路人 於 07-9-19 17:31 發表
很佩服浸信會的承擔,又請左柳志強先生做校長,教會+明星效應,是否就是教學的保証?始終間學校都甘多年, 老師又係以前的老師,成績是否可短期內進步?這要時間, 我作為家長, 未必比我個小朋友做試驗品, 我們都係一個起, ...

唔知你又點揀呢?可以比啲意見大家嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至