夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我就係驚我死我99都未死咋

你唔知依個世界就係唔公平咩,好人永遠死得早,d衰人點都唔會死

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

民房

我生之前同99住左差不多3年,簡直人都顛,自己吾鍾意做家務又想我做哂,成日揾我錯處,又話呢樣吾得個樣吾得,買條魚返來又話條魚臭,佢講明吾湊又吾識加吾想煮飯,所以我生完返左阿媽度坐月,住到而家,阿B都個7個月大啦,我99時不時走過來睇阿B(真係吾多想見到佢),又吾識湊攪到阿B好扭計(佢個仔都吾係自己湊大)仲係我媽面前講我是非,同我媽講話佢個仔吾係娶左個老婆,係娶左個千金小姐,話我成日吾煮飯又吾做家務,我大肚咁耐,又要返工,佢一餐飯都無煮過比我食,仲怪我吾煮飯比佢個仔食,真係好過份,到我同老公搬左去我媽度住又話個仔吾理佢,其實佢地兩母子關係好疏離,平時都吾多講野,而家我逃離左,真係吾想返去,不過我老公吾肯買樓,而家都吾知點!:-(

大宅

我咪係囉,以前唔識say no!結婚咪順理成章同佢住囉,住落先知後悔,後悔都無用!
當初結婚d朋友講:你99都唔細啦!好快有二人世界喇。點知而家都十三年喇!唉!
真係慘無人度!以前無工人時,咪成日話我唔做家務囉!大佬放工番黎唔辛苦咩!而家有工人就好d,因為佢轉鬧個工人喇。不過都依然唔like我,佢覺得我搶佢仔嘛!成日想霸住佢,我心諗,你咁鐘意佢,你同佢笨!出街又痴實我老公喎!又想我地個個星期同佢去街,去邊都要跟住黎!簡直無晒二人世界!唉!講住咁多先!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我都係同6299一齊住, 之前奶奶好smart架, 話唔想同我哋住, 想幫我哋比首期, 但我老公死要同佢哋住, 咁點呀...我呀媽得一個人, 都冇人同佢住呀...

好好彩我奶奶係好好嘅, 我依家一d家務都唔洗做, 又未有小朋友, 只係大食懶一隻...

不過想過二人世界, 冇可能, 因我仲要同老公個侄女(出咗嚟做嘢)一齊住, 唔好以為侄女父母有物問題, 係冇問題...只係一向都係咁...原來老公唔只比好多家用奶奶, 仲有比pocket money侄女, 但係成日同我計, 又要我比家用&出晒屋企d expenses...

原文章由 chrischris 於 07-11-16 16:52 發表
我咪係囉,以前唔識say no!結婚咪順理成章同佢住囉,住落先知後悔,後悔都無用!
當初結婚d朋友講:你99都唔細啦!好快有二人世界喇。點知而家都十三年喇!唉!
真係慘無人度!以前無工人時,咪成日話我唔做家務囉!大佬放工番黎唔辛苦咩! ...

民房

原文章由 kkf2210 於 07-10-23 17:55 發表
同奶奶住ka感受及心情就係-----好似業主同租客關係咁la...我係租客(租房)..間屋唔係我ka..好多野都唔可以攪,唔可以整亂,唔可以叫朋友/家人返屋企坐/玩...要跟佢地ka生活習慣去做/去遵守...
:-( :-( 沒有家的感覺:-( ...

absolutely agree with u.
when she is out there in the living room, i dont even want to go out...that's why i hv been long time no watching tv la ( fortunately i m not a tv fans) only staying in my room all the time. and she just in n out my room as she likes n never knock on the door......living with her for 3 yrs already....no home feeling:cry:

男爵府

如果要我同6299一齊住的話,我寧願唔結婚 :(

大宅

回覆 #4 kkf2210 的文章

同住了五年半, 醫生話佢有抑鬱(兒科醫生), 醫生問佢有什麼不開心, 佢話我仔成日頂撞佢(5歲人仔咋), 話間屋唔係佢, 個大伯講到好似我蝦佢, 有沒有想過我在家的日子??早兩年我老公返學, 一星期兩日, 果兩日就係食隔夜食送加滾菜, 老公在家又煲湯又有食送, 每個星期六日出大伯家小住(我最開心的兩天), 他會買新鮮魚及雞去大伯的家(我家小孩只有雪藏魚和雞翼, 自問同樣有給家用). 返工衫每天都要洗, 同工人講叫先生比多d家用洗衣液都好貴 (其實家中的雜費兼同飯錢都給了不少)
上年年尾, 個大伯帶我99睇兒科專科, 話我c99有抑鬱, 大伯同我老公講, 又話佢無同佢傾計, 又唔同佢行街, 大佬呀, 放工回家食完飯佢返房睇電視, 星期六日又去了大伯家, 我又有兩個仔要照顧, 係c99唔理我們返房, 聽到這番話我兩公婆好唔開心, 佢點會學得自己個仔會這樣對你, 我直情哭了起來, 我老公安慰我不需看別人對我的看法, 只要問心無愧
今年初, 決定搬出住, 昨晚我老公仲話應該早點搬出來住, 起碼我地成日不會為c99而嘈交
奉勸各位, 婚前99幾好都假, 婚後好似爭仔爭寵, 一於遠離

[ 本文章最後由 Flower 於 07-11-20 16:13 編輯 ]
Flower

民房

原文章由 Vca 於 07-11-17 05:43 發表
如果要我同6299一齊住的話,我寧願唔結婚 :(

結婚前,我老公話想搬大啲間屋,等第日6299得閒嚟住吓,然後又話想生BB..........,搞到我有啲婚前恐懼症 ,佢知我有唔開心:( ,之後老公就無再提。我有同佢講過我嘅想法 ~ 搬大啲間屋,租金可能貴好多,需要啉清楚。而6299得閒呢嚟住吓,我怕自己唔慣,再加埋我99都幾煩,成日同我講慳$,乜都慳...........,但99就成日買好多家庭用品嘅嘢,好恐怖!好多時佢會問我要唔要,我推得都推咗佢,推唔到咪攞返屋企,無用嘅就掉咗去,問心我自己都覺得好浪費。至於生BB,實在言之過早

首頁

尾頁

跳至