跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

好媽媽勳章

其實我都有滴奶, 所以比人話唔夠, 有少少唔開心

子爵府

我係第二胎, 上胎餵到阿囡2歲, 原本諗住今次會好順利咁餵人奶的, 但bb出世後先發覺有好多"不可抗力的因素"
阿囡果時, 佢食奶食得好密, 個幾兩個鐘就要食, 響醫院時都餵到頂唔順, 姑娘主動話同我湊, 等我可以訓番幾個鐘~ 出院後, 阿囡一樣食得好好, 並且每次食完都有大便, 所以一直都無黃!
今胎細佬就無咁順利, 主要係因為佢初時成日訓, 我餵奶時點都整唔醒佢, 半夜仲要係姑娘叫醒我要餵阿b食奶...雖然我第三日(即出院果日)就上左奶, 但阿b都係食得唔好, 大便次數少...出院第二日返健康院就話阿b黃, 仲要入院照燈....
結果, 阿b入院照燈, 我就要泵奶, 但又唔俾得阿b食(姑娘唔俾我響屋企泵然後拎去醫院餵!) 我前後倒左4支3安幾的奶 !
阿b出院後, 我就變左半埋身餵半泵奶, 每日泵4支奶俾佢, 其他時間就埋身餵! 結果, 真係好花時間, 因為泵奶都要泵好耐, 又要洗又要蒸奶泵, d時間全部俾晒佢(touch wood好彩阿b唔扭抱 )
最近發覺阿b食得越來越多, 我由最初泵3安奶到呢幾日要泵4安半先夠佢食, 泵的時間又長左, 開始想唔泵出黎, 想就咁埋身就算咯 ......上星期開始, 左邊胸就塞左, 攪到要搵Lactation Consultant 去幫我推番鬆....總之, 今次真係多災多難啦!

男爵府

請問各位, 你地係咪都係pump出黎比佢飲, 我就係喇, 因為知佢可以飲幾多!!同埋埋身餵好難就位!!

大宅

請問Lactation Consultant係乜??

原文章由 HCbb 於 22 3 2008 20:02 發表
我係第二胎, 上胎餵到阿囡2歲, 原本諗住今次會好順利咁餵人奶的, 但bb出世後先發覺有好多"不可抗力的因素"
阿囡果時, 佢食奶食得好密, 個幾兩個鐘就要食, 響醫院時都餵到頂唔順, 姑娘主動話同我湊, 等我可以 ...

子爵府

原文章由 子霖 於 08-3-22 22:18 發表
請問Lactation Consultant係乜??

任何有關餵人奶的問題, 都可以問佢地~
通常找Lactation Consultant, 都會係以下原因:
- 乳房塞左, 靠bb及自己都通唔到 (我就係咁), 要佢地用手通
- 餵奶姿勢唔正確, bb食唔飽或bb啜損乳頭, 搵佢地教番正
- 奶量不足, 搵佢地幫忙俾意見

我自己都係響bk見到其他媽咪提及,抄低左d資料~ 我上次塞左好耐都通唔到, 又摸到乳暈有硬塊, 怕會變乳腺炎, 所以拿拿林搵佢地幫手!
我星期一試第一次, 佢幫我推/擠左一個鐘(好痛 ), 擠左3oz好杰的奶出黎(佢話我塞左好耐, 所以d奶好杰)! 不過粒硬塊仲未退晒, 要再約另一次~ 雖然未退晒, 但我呢個星期都無再塞了 **touch wood**, 希望推多一次清左粒硬塊, 以後唔會再塞啦!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

HCbb:

我聽到你可以泵成4支奶出來,你都唔知我幾羡慕你呀!我懷疑自己到今時今日都唔係好上奶,因為我只係個胸會痛及略硬,但就唔會好似其他人講好似石咁;滴奶又只係一時一時,唔一定有...... 唯一係我擠奶時係見到有奶出,唔係初初咁真係擠滴汁都無呀!

今日仲要唔知做咩,平日個仔都肯食人奶至少30分鐘,但今日成日食10分鐘就瞓,瞓唔夠1小時又要食,但又只係食10分鐘左右又瞓啦...... 平日佢食45分鐘左右可以瞓3-4小時再食,但佢咁搞法令我好困擾,因為我咩都做唔到呀!

另外我想問點先知自己係咪塞左?同埋點找Lactation consultant呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 ivymeoow 於 08-3-22 18:42 發表

我都係啦,
D奶成日整到bb一面都係......
成日都有奶漬o係面面上面。

我都想一面用電bump一面上網,
無奈我而家o係6299屋企坐月呢......

我都係, 有時d 奶多到煩. 之前仲要倒走 d 前奶, 而家照俾 bb 食. 唔食係咪bb大食左, 佢喊得密左要食奶, 有時1個鐘之後又要食, 或者食左半粒糯米糍後佢就喊, 真係想做少少野都做唔到.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-23 02:43 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-23 01:59 發表
HCbb:

我聽到你可以泵成4支奶出來,你都唔知我幾羡慕你呀!我懷疑自己到今時今日都唔係好上奶,因為我只係個胸會痛及略硬,但就唔會好似其他人講好似石咁;滴奶又只係一時一時,唔一定有...... 唯一係我擠奶時係見到有奶出,唔係初 ...

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎...

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-23 02:47 編輯 ]

男爵府

原文章由 bosch 於 08-3-23 00:41 發表

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎... ...

bb未啜就有得噴喇,
我有次仲講笑話如果無錢就賣奶都得喎~~~:;pppp:

而家最煩惱係, 每晚訓到半夜就要換bar同換衫,
一身都係奶, 勁煩!!!
比老公笑我同bb係奶媽奶妹呀~~~

男爵府

原文章由 ivymeoow 於 08-3-23 10:43 發表

bb未啜就有得噴喇,
我有次仲講笑話如果無錢就賣奶都得喎~~~:;pppp:

而家最煩惱係, 每晚訓到半夜就要換bar同換衫,
一身都係奶, 勁煩!!!
比老公笑我同bb係奶媽同奶妹呀~~~ ...

你無用乳塾ma??
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

男爵府

原文章由 jo@pong 於 08-3-23 15:57 發表

你無用乳塾ma??

都有呀~
可能之前bb一個鐘啜一次~
而家2-3個鐘一次,
所以谷得好勁呀~~~

大宅

HCbb,
可否給我有關資料呀, THANKS.

原文章由 HCbb 於 22 3 2008 23:49 發表

任何有關餵人奶的問題, 都可以問佢地~
通常找Lactation Consultant, 都會係以下原因:
- 乳房塞左, 靠bb及自己都通唔到 (我就係咁), 要佢地用手通
- 餵奶姿勢唔正確, bb食唔飽或bb啜損乳頭, 搵佢地教番正
- 奶量不足 ...

子爵府

原文章由 子霖 於 08-3-24 17:01 發表
HCbb,
可否給我有關資料呀, THANKS.

PM左俾妳了~

男爵府

我出院4日只補過一次奶, bb 每次都可以食20-30mins, 之後瞓3-4個鐘, 我怕佢唔夠食....都唔知叫唔叫醒佢好

今日會去健康院, 真係要請教醫生及姑娘先得

男爵府

今日見左姑娘,
講前奶後奶既問題......
都唔記得左問佢點先可以有多D後奶tim......

大宅

收到了, 唔該晒你.

原文章由 HCbb 於 25 3 2008 10:59 發表

PM左俾妳了~

別墅

Pump出黎會越來越少的, 上一胎就係甘, 所以今次一開始就埋身餵, 盡可能唔pump出黎餵, 好左好多奶.

原文章由 tomato100hk 於 08-3-22 20:41 發表
請問各位, 你地係咪都係pump出黎比佢飲, 我就係喇, 因為知佢可以飲幾多!!同埋埋身餵好難就位!!

別墅

我都想要Lactation Consultant資料, 可否pm給我, Thanks!

原文章由 HCbb 於 08-3-25 10:59 發表

PM左俾妳了~

大宅

could you please pm me the details of the lactation
consultant too? thank you very very much!!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔係有奶柱先好咩?

呢幾日因為覺得個胸局部谷奶,所以都有pump奶出來俾BB飲,都有少少奶柱...... 你都唔知我見到幾開心呀!

原文章由 bosch 於 08-3-23 00:41 發表

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎... ...

首頁
12345...12

尾頁

跳至