跳至

首頁

尾頁

男爵府

等左咁耐先出黎,仲有興奮先0岩喎
都係早十零日,足月架啦!
祝一切順利,bb健康活潑

原文章由 sanla 於 08-5-27 14:21 發表
我明天入法國醫院生開刀, 係第一胎好緊張 .
原本是6月11日預產期!

洋房

原文章由 sanla 於 08-5-27 14:21 發表
我明天入法國醫院生開刀, 係第一胎好緊張 .
原本是6月11日預產期!

祝妳明天順順利利, 生個健健康康,肥肥白白既bb.

禁止訪問

別墅

原文章由 030608 於 08-5-21 14:44 發表
10/05係法國生左bb
比HK人住0既6人房係好大架
咁0岩又有單邊床,仲係TV隔離
訓到最埋面,唔駛人出人入
仲慳返幾仟銀

Hi! 030608請問你係咪開刀呀?有冇join package?因為我book左7/6開刀.Thx!

別墅

原文章由 030608 於 08-5-21 14:44 發表
10/05係法國生左bb
比HK人住0既6人房係好大架
咁0岩又有單邊床,仲係TV隔離
訓到最埋面,唔駛人出人入
仲慳返幾仟銀

Hi! 030608請問你係咪開刀呀?有冇join package?我都想住6人房,因為我book左7/6開刀.Thx!

男爵府

yes,我開刀架!法國唔好join package,散計一定平d
祝順順利利,bb精靈健康

原文章由 happymami833 於 08-5-28 00:02 發表

Hi! 030608請問你係咪開刀呀?有冇join package?我都想住6人房,因為我book左7/6開刀.Thx!

別墅

原文章由 030608 於 08-5-31 17:58 發表
yes,我開刀架!法國唔好join package,散計一定平d
祝順順利利,bb精靈健康

Thank You very much!

複式洋房

我本身預產期7月, 但係因為有初期ge妊娠毒血... 血壓高, 所以要提早生, 要轉做開刀, 本身28號入左院stand by隨時生. 好在情況好轉, 住左3日之後, 醫生比我返屋企休息, 只係要3幾個鐘自己就check一次 血糖,蛋白同血壓, 等bb o係個肚度住多陣先. 而家book左下星期三開刀. 不過而家有好多野都唔知點算. 買野就呢2日老公出動一次過買曬咁濟, 但係我一路都諗住順產...無準備過會開刀, 有關開刀生ge資料都未睇過. 我有咩要注意ge呢? 開刀傷口護理又點ge呢? 係咪一樣用束腹帶就ok呢? 定束腹褲呢?

男爵府

dicktracy

唔好太擔心,開刀唔係想像中咁恐怖,如果唔係緊急開刀,正常下,亦唔係痛得咁利害
- 記得帶托腹帶,生完可以用黎扎實個開刀位,上落床同行路冇咁痛
-買75%濃度0既濕紙巾,去toilet時清潔塊板,唔駛坐無影凳
-唔想有肉芽,傷口表面都埋口后比d恆心塗去疤藥膏or貼壓力膠布
我上胎得一條線,好靓冇肉芽

一切都會順利0既,bb亦會健康活潑咁出黎見你,加油

原文章由 dicktracy 於 08-6-3 18:21 發表
我本身預產期7月, 但係因為有初期ge妊娠毒血... 血壓高, 所以要提早生, 要轉做開刀, 本身28號入左院stand by隨時生. 好在情況好轉, 住左3日之後, 醫生比我返屋企休息, 只係要3幾個鐘自己就check一次 血糖,蛋白同血壓 ...

大宅

我明天早上7點入醫院呀
要我摧生呀? 因我血壓高 ~胎水少, 腳腫呀

bb已經有7磅呀..醫生話ok..預產期6月7號呀

複式洋房

Thank You very much 呢 ^^
呢2日心情好好多lu. 各樣野都正常左好多, bb一樣郁得咁活躍, 蛋白同血壓又無特別升左. 聽日一早又要返醫院覆診, 希望d test 同血壓都好似呢2日咁正常,唔使又要即時入院啦 /口\
11號生完, 唔知趕唔趕得切返屋企過父親節呢.....如果無咩事幹, 開刀一般會要住幾多日先比出院呢?
聽日等老公收工之後叫佢去買75%濃度0既濕紙巾同埋買定去疤藥膏or貼壓力膠布先得.壓力膠布係咪廣告賣果d除疤貼呢?

原文章由 030608 於 08-6-4 15:56 發表
dicktracy

唔好太擔心,開刀唔係想像中咁恐怖,如果唔係緊急開刀,正常下,亦唔係痛得咁利害
- 記得帶托腹帶,生完可以用黎扎實個開刀位,上落床同行路冇咁痛
-買75%濃度0既濕紙巾,去toilet時清潔塊板,唔駛坐無影凳
-唔想 ...

禁止訪問

複式洋房

我都出左院好幾日lu, 而家先有時間上黎睇下呢 kaka. 新手媽媽 ^^"
我total住左4日3夜. 開刀生, 第2日唔使加止痛藥都唔覺好痛, 下午屋企人未黎到, 但係我又心急睇bb, 就自己try try 落床, 成功落到地又無頭暈, 就自己慢步出左去睇bb ^^v 開心死我. 跟住同日夜晚就去左餵人奶. 第3日落床已經唔使捉住床邊, 傷口唔係好痛. 已經行得同d姑娘一樣咁快. 醫生睇見我咁, 傷口又埋得ok就話聽日可以出院. 跟住第6日返去覆診拆線. 所有野都比想像中好好多. 埋單連埋bb果2個醫生所有加埋$35xxx, 住3人房window side. (係大d呢~) 覺得各樣野都好ok. 特別係我ge醫生. 我餵奶果陣都有第個媽媽第4日出得院,開刀生, 同我一樣狀態好好, 行得走得咁. 原來都係同一個醫生ga. 手勢一流呢. 又super nice & helpful. 註院 Dr. Leung

複式洋房

我都出左院好幾日lu, 而家先有時間上黎睇下呢 kaka. 新手媽媽 ^^"
我total住左4日3夜. 開刀生, 第2日唔使加止痛藥都唔覺好痛, 下午屋企人未黎到, 但係我又心急睇bb, 就自己try try 落床, 成功落到地又無頭暈, 就自己慢步出左去睇bb ^^v 開心死我. 跟住同日夜晚就去左餵人奶. 第3日落床已經唔使捉住床邊, 傷口唔係好痛. 已經行得同d姑娘一樣咁快. 醫生睇見我咁, 傷口又埋得ok就話聽日可以出院. 跟住第6日返去覆診拆線. 所有野都比想像中好好多. 埋單連埋bb果2個醫生所有加埋$35xxx, 住3人房window side. (係大d呢~) 覺得各樣野都好ok. 特別係我ge醫生. 我餵奶果陣都有第個媽媽第4日出得院,開刀生, 同我一樣狀態好好, 行得走得咁. 原來都係同一個醫生ga. 手勢一流呢. 又super nice & helpful. 註院 Dr. Leung

洋房

我都是在法國醫院生, 埋單也是三萬多, 不過, 我在頭三天要吃止痛藥. 回家後, 無論是坐着, 還是卧着, 都是渾身不自在. 早兩天覆診, 醫生還說我的會陰傷口側生了一粒很少的肉芽, 要定期覆診, 都唔知點解會生.

請問那位Dr. Leung 是男或是女醫生? 全名是什麼?

大宅

我啱啱至出院,開刀四日三夜埋單$3萬4千幾,住响3人房A床,以為靜啲但隔離B床啲visitor成日好似開party咁係我頭3日不停出出入入想休息吓都唔得,電視又放正响B床前面,睇電視又要打側睇,成日要叫人借歪,啲細路又成日走嚟走去,想要清靜就真係睇吓好唔好彩。
開完刀第二日落床嗰一剎那真係痛不欲生,不過真係唔行唔得,第一次去小便要叫埋老公入去幫我。行唔到咁遠見阿B要坐輪椅去,跟住自己响房、走廊試吓行來行去,攰就坐低,休息完再行過,痛都要行,希望可以行鬆吓無咁痛,止痛藥就食咗第一日。第二日以後都可以忍住。
Dr. Leung係住院醫生梁詩慧,亦係幫我開刀嘅,手術期間完全唔痛,好似按吓按吓我個肚咁,原來已經戒開咗我肚皮攞咗阿B出嚟都唔知,直至阿B喊先至知,跟住有人响手術室同我哋一家三口映第一張相,個經驗好難忘。

不過等埋單出院過程超耐。

[ 本文章最後由 mommyisa 於 08-6-20 15:28 編輯 ]

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係自己生, 無join ackage, 6月10日入院, 12日出得院, 今胎第2胎, 第一日下午已經可以落床去睇bb, 唔太痛, 第2日行動自如, 我就住3人房c床, 其他人係香港人, 環境ok啦, 係大門口有d大陸人講電話大大聲, 嘈d, 我發現6人房係好少, 基本上都係住3人房架啦 ~~~
我搵出面既醫生, 因為第一胎都係睇佢, 埋單約$25000, 醫生佔$13000, 房錢計2日, 同埋醫院包埋孕婦衛生巾, 網褲, 沖洗樽等用品, 早知我唔買啦 ~~~
另外講, 佢地餐廳d野食都幾好味, 雖然一定貴過出面餐廳, 不過真係好方便, 唔洗屋企人餐餐預備比我 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

別墅

我6月7號都生咗啦!4日3夜,開刀,住6人房,都好OK!我近窗口位,所以地方比較多D,又係香港人房,好舒服!
請問你哋亞B兒料係咪睇楊霸成醫生?你哋仲會唔會繼續睇佢?

伯爵府

我都係開刀,but我試生5hrs,開得果2度,果日係端午節,醫生話手術室唔夠人手,要加錢hkd3000call team人返黎,我實在太痛了,said "no problems".

我bb因為黃,要留院照燈,so我住多日(total 6日5夜) 諗住等埋佢先走,點知bb屎波,再過多2日先出院,我同bbtotal埋單hkd55000.點解貴你地hkd20000咁多既??

大宅

我係6月6號生左bb囡..我本來順產架..點知血壓高..要落兩次催生藥..第二日落催生水,最後都係唔成功.,羊水穿左,要緊急開刀架..我住二人房.五日四夜..total用左4萬6千

首頁

尾頁

跳至