自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 23:35 發表
virgokaren:
個個小朋友性格不同...我只不過為佢選擇一條比較適合佢發揮之路,但路始終是她自己獨個兒行的...勝利也是歸她自己擁有!(為人父母者如果感覺到“欣慰”...應滿足了!)
007 ...

Agree !
外甥女同你囡囡同一時間升中的,她當然無你囡囡咁叻女啦!
有讀寫障礙的她,到現時為止,她都喜歡上學,每天自動自覺溫習,成績也在慢慢進步中,我地都應該算“欣慰”.......(心裡面當然希望她進步快d、多d啦!)

希望明年會考,現實不要太殘酷的挫折她!
學你話齋:佢""車邊讀完大學,我地就十分.....應該係萬分“欣慰”囉!

大宅

我年年睇電視,都見到有家長同小朋友因為派唔到心儀學校就攬住喊,嘩~~~駛唔駛呀???講真,細路仔又點識邊間好邊間唔好吖,係D家長日夜不停同佢洗腦,而加已經面對唔到(小小錯折?)第時大過出黎做野就慘喇

翡翠宮

virgokaren

Agree !
外甥女同你囡囡同一時間升中的,她當然無你囡囡咁叻女啦!
有讀寫障礙的她,到現時為止,她都喜歡上學,每天自動自覺溫習,成績也在慢慢進步中,我地都應該算“欣慰”.......(心裡面當然希望她進步快d、多d啦!)

希望明年 ...

virgokaren
自強不息克服障礙,你姪女比我囡囡更叻!
佢作文有冇進步了?

王國長老

王國長老

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 22:04 發表

FA8866:
正確~葡萄不是我杯茶,所以那理它酸與甜!
如果大家有睇過我早前曾post過一篇“我特登搵間豆泥小學俾囡囡”..就明白007箇中諗法!(似是兵行險著,但除笨有精!)
我囡囡今年已經F.4...成績雖然中規中矩...但從未聽佢 ...

我都記得, 非常欣賞你既做法.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

畀面勳章

FA8866:
如果大家有睇過我早前曾post過一篇“我特登搵間豆泥小學俾囡囡”..就明白007箇中諗法!(似是兵行險著,但除笨有精!)
我囡囡今年已經F.4...成績雖然中規中矩...但從未聽佢 ...

我完全明白 我大女間小學已停收小一,殺校中,當時我填第一志願,貪佢近屋企又係全日制!結果小一考全級第一,小二至小六都考五名之內!跟住入名英中?No la,揾咗間非主流英中讀,依家大女F3,又係全級十名之內,攞獎學金!9月讀理科(只開一班理科班~35人) 小一至now,全程開心!大女係末屆會考生,考到全部pass我就收貨啦!細佬妹都會照行"寧為雞頭,不作鳳尾"呢個策略

水晶宮

我舊同事當年為左入41區名校, 特登去41區搵左個單位, 係租住九龍城的舊樓, 當時搞珠派左去佢口中的豆泥小學 - 耀山小學, 之後托上托再搵做左好多野叩門入了油尖旺區的名小學, 以為一天都光晒, 點知入到該名小學, 唔知係佢兒子天資不足, 定係我舊同事無盡力教, 結果逢二進一...

後來到中學又搞珠, 佢又唔知好命定唔好命, 入了一間新派直資英中, 舊同事欣喜若狂, 說幾多人恨都恨不到入英中, 下柵幾百字....只是要俾學費而矣, 結果, 中一又留班, 同年齡的朋友已經升到中四, 佢仲讀緊中一

侯爵府

但香港津校可以留咁多年班架咩? 我兄嫂都係教書的, 佢地話津小唔係咁易比人留班, 除非覺得此學生留班真係可以有很大的躍進。。。。

如果你同事個仔的同學己讀中四,五, 佢先讀中一, 咁咪15,6歲先讀中一,唔怪得派佢去直資學校啦, 佢果9年免費教完都享用完畢啦

原文章由 上校車 於 08-6-9 21:57 發表
我舊同事當年為左入41區名校, 特登去41區搵左個單位, 係租住九龍城的舊樓, 當時搞珠派左去佢口中的豆泥小學 - 耀山小學, 之後托上托再搵做左好多野叩門入了油尖旺區的名小學, 以為一天都光晒, 點知入到該名小學, 唔 ...

水晶宮

我記得佢係小學留左兩年
中學留左一年
咁正常12歲讀中一, 佢14先讀中一, 又留一年
今年15歲, 仲係中一

你諗下, 而家津校咁難先有機會留班,佢都留兩次, 成績有幾好, 你地咪估下囉

翡翠宮

原文章由 701003 於 08-6-9 21:25 發表

我完全明白 我大女間小學已停收小一,殺校中,當時我填第一志願,貪佢近屋企又係全日制!結果小一考全級第一,小二至小六都考五名之內!跟住入名英中?No la,揾咗間非主流英中讀,依家大女F3,又係全級十名之內,攞獎學金!9月讀理 ...

701003:
恭喜~證明小孩子大多是聰明的,讀唔到書成績欠佳...可能只是父母沒有為他揀選“較合適他們發揮”的學校(點為之合適一定係為人父母最清楚自己的小朋友!),又或者認為揀左“最好的”學校就算完成了所有責任!

珍珠宮

請問,邊樹可以睇返呢個post?我都有小朋友,都想好好考慮呢方面的問題。
Thank you!

FA8866:

伯爵府

牛年勳章

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-9 20:59 發表
virgokaren
自強不息克服障礙,你姪女比我囡囡更叻!
佢作文有冇進步了?

佢中文成績係校內算係升左2個grade,
作文係進步左,但以Form 4 學生來計,我覺得佢未達標。
將來條路都仲係難行架,佢又吾係理科人,將來若有機會繼續升學,assignments 要寫咁多字,都吾知點算?
慶幸她現時學校的老師都好有愛心,對她多鼓勵和讚賞,所以她都幾喜歡返學。對這類孩子,最重要不能讓她討厭返學,自我價值低吧!

你對囡囡,無論在教育政策上,言教、身教,都下過一番功夫,真係百份百好 爸爸!

大宅

近幾日我都反覆諗呢個問題, 其實我囝囝好細, 就來讀k1, 但已經聽到好多身邊人問我將來選小學嘅野, 大家出於好心幫我諗邊區學校好, 點樣安排可以令阿仔易入band 1名校, 但我同我hubby其實係想阿仔係開心讀書環境下長大, 唔須要太叻, 又唔好包尾, 個人認為中規中矩就ok, 所以我放棄比個仔入1間好出名的幼稚園(校風好嚴/要狂操d小朋友), 改為選了1間出名校長老師有愛心, 以活動教學為主的幼稚園比囝囝讀, 身邊好多人知道後, 好擔心我囝囝將來升小學比人輸蝕, 佢地嘅說話亦都曾經令我好猶疑係咪同個仔選錯咗, 害咗佢嘅將來, 但好在我老公係身邊支持我, 佢認為每一個小朋友會有佢自己嘅路要行, 就算我地同佢鋪排好亦未必適合佢,做父母嘅好好係身邊支持佢, 唔好比太大壓力小朋友, 作出適當嘅指導,佢地就會知自己條路係點走~
力力豬豬......惡仔一名∼

大宅

有感而發。
自問從來不會認為名校才出好學生。
自放榜後﹐派到很不理想的學校﹐便打算讀已收的中等私校﹐雖然不是甚麼fit學校﹐但對我來講﹐已經不錯。
此心情捱不到了半天﹐便開始被家人催促﹐一個一個的電話﹐說要開始叩門怎樣怎
樣﹐我心裡的決定也被動搖﹐卒之用了2天時間準備了我的叩門資料﹐明天要上路了。
到了此刻﹐好想問自己一句 what i'm fucxing doing!!!

早抖。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 上校車 於 08-6-9 21:57 發表
我舊同事當年為左入41區名校, 特登去41區搵左個單位, 係租住九龍城的舊樓, 當時搞珠派左去佢口中的豆泥小學 - 耀山小學, 之後托上托再搵做左好多野叩門入了油尖旺區的名小學, 以為一天都光晒, 點知入到該名小學, 唔 ...

我就係一個派到入公認好學校(中學)
而又讀唔上
同父母傾,佢地又唔肯同我轉校(因街坊都認同入到一間好學校死都唔好轉)
最後我揀左放棄學業
........

大宅

好多謝咁多位既 網友分享....我以前都中左名校毒, 覺得個仔入左去讀書...就算讀得唔叻都唔緊要 (所謂爛船都有3分釘)!

最近比阿e (佢係學校社工) 點醒左, 揀學校 "不是選擇最好的,
而是選擇最匹配的"...............等等。 當時聽完之後....我都重15/16 .... 接著連續一段時間.... 不斷去搵資料及問了好多其他家長經驗. 現在已諗通好多了!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我阿囡讀緊小一, 但不是名校。咁佢成績在全級排中上的, 所以, 我己滿意,唔催谷, 只想佢讀書無壓力開開心心。
不過, 我就反而有好大壓力, 因為婆婆/姨媽/姑姐,個個都話我放假帶佢周圍玩去旅行唔o岩, 應該報英文班數學班mud班都好。又話我side左個女的天份,唔好好栽培喎........

[ 本文章最後由 晴B媽 於 08-6-13 23:39 編輯 ]

大宅

原文章由 晴B媽 於 08-6-13 23:37 發表
我阿囡讀緊小一, 但不是名校。咁佢成績在全級排中上的, 所以, 我己滿意,唔催谷, 只想佢讀書無壓力開開心心。
不過, 我就反而有好大壓力, 因為婆婆/姨媽/姑姐,個個都話我放假帶佢周圍玩去旅行唔o岩, 應該報英文班數學 ...

99的朋友都令我抖不過氣。

我唔識佢地﹐但成日同我99洗腦﹐

迫亞女考名校﹐抽名校﹐叩名校﹐

話唔好屣左亞女﹐唉....都唔知邊隻眼見到亞女係讀書人。

甚至話我派得差﹐係因為我唔識填﹐

...又話要抽名校﹐咪將最好放最前囉, 唔係咁填點填呀﹖

別墅

個人認為,現時考真正的名校, 其實並非考小朋友的知識, 而係揀小朋友的潛力, 即係識幾多唔係咁重要, 夾硬催谷可能事倍功半!

禁止訪問

珍珠宮

我都決定係行007條路,instead of操阿仔溫書,我一路只想培育他個人修養,放膽表達,求知閱讀,其他較少理

我以前都發表過,名校都5一定100%得,我屋邨小學畢業,入地區名校(即band1尾band2頭中學),大學畢業,身邊不乏自小讀名校的同學,見他們跟我冇異,甚至有些事業上因那自小種出來的名校氣焰害垮了。

近年幾名下屬都是名校畢業,大部分都 .............有些自視過高,撞大板,有些自信心極低,有些習慣餵到入口....

錯不在小孩,錯在香港變態的教育制度,錯在為面子而想到走火入魔的父母,考名校絕對沒有錯,孩子應付自如,當然要向難度挑戰,但讀到口黑面黑,傷感情,失自信,o甘又何苦,請不要勉強下去。

人一生得一個童年,14歲前一家人關係最close,我唔想仔仔將來對我大部份記憶都只是在書桌邊。起碼我自己對老媽老爹最大記憶係開心郊遊、BBQ、同釣魚,我希望阿仔都一様

原文章由 awah112 於 08-6-14 13:54 發表
喺香港,教得多,又話迫阿仔,洗唔洗教咁多呀。
教得少,又話做乜唔教,浪費阿仔d時間喎。

我比人話過好多次啦。

通常呢d人既小朋友普通話同英文都麻麻哋,玩車洗車賭波賭馬打機就叻,我都費時理佢哋。 ...

首頁

尾頁

跳至