婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

6299要得到報恩,咁我父母邊個報答??

原文章由 hv245 於 29 7 2008 23:08 發表

你6299 打工或收租係佢地的事, 佢地有無收入, 你老公都要俾家用佢地喇. 講真, 你一個月俾五千佢, 就算當還, 都起碼五六年先還哂. 仲未計你結婚, 生仔d洗費. 你62未催你地還, 你又何必咁計較? 佢地百年歸樓, 層樓咪又係你老公. 講真, 有人幫你首期都好好喇.

幫手安置我地,係因為佢地個仔,唔係我。

6299一個月至少抽我地萬三,唔係五千呀...

就係佢地唔將d$$當做還款,咁先可以對我地長刮長有。

我冇諗佢地百年歸老,因為咁諗好似有d邪惡...(雖則唔可能排除人地對我/我地係咪邪惡...)

重點係:
俾$佢地唔係問題,不過佢地一開始就對我同我屋企人好差(睇唔起我地d生活環境)!根本唔值得對佢地咁大方!

• 結婚階段,扮乜野都唔識,我媽媽就做到足,(我覺得佢)蝕哂(禮$cover唔到d基本辦嫁妝$)…我有免費攝影唔准用,架硬駛幾千銀請個影得唔靚(唔係我,係好多人咁講)o既「專業」熟人用...
  • 我大肚,又要我sleep床邊、又要我(就生得時)幫手清理裝修新居垃圾、洗窗洗地---我唔係少奶奶,做慣野,當然okay;不過佢地o既「用心」就可想而知。

• 我bb生日,佢地好似淨係佢地至有孫,我父母就「點輪到佢」,強硬隔離!佢地帶我bb去邊都得,我一帶佢出去就話我「做乜帶個b周圍去呀?」你話佢地值得你犧牲咩?

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-7-30 12:16 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

6299要得到報恩,咁我父母邊個報答??<<<你囉~~

幫手安置我地,係因為佢地個仔,唔係我。<<<這個絕對係無錯! 當然係為佢個仔啦.

就係佢地唔將d$$當做還款,咁先可以對我地長刮長有。<<<之前聽過人地講, 如果你還款俾還少過利息, 那麼還款是沒有意思的. 如果, 你真係每個月一個崩都無用過6299的飯錢, 水錢, 電錢而真係要俾萬三, 不如你自己去租樓好過啦. 迫迫地, 再慢慢還錢. 但幾千蚊家用不計入還款當中囉.

我冇諗佢地百年歸老,因為咁諗好似有d邪惡...(雖則唔可能排除人地對我/我地係咪邪惡...)<<<我老豆都成日講自己百年歸老. 我都成日講世事無常, 我老豆預左俾我的, 到了將來都唔知咩世界啦. 不過我自己是十分開心父母咁support我. 心意就夠了.

重點係:
俾$佢地唔係問題,不過佢地一開始就對我同我屋企人好差(睇唔起我地d生活環境)!根本唔值得對佢地咁大方!

• 結婚階段,扮乜野都唔識,我媽媽就做到足,(我覺得佢)蝕哂(禮$cover唔到d基本辦嫁妝$)…我有免費攝影唔准用,架硬駛幾千銀請個影得唔靚(唔係我,係好多人咁講)o既「專業」熟人用... <<<講真, 禮金並不一定cover到嫁妝的. 我老公一個人出禮金. 我媽咪俾我的嫁妝多過禮金好多. 我真係無怪到我99, 結婚係兩個人的事, 只怪就怪自己老公搵得唔多.
  • 我大肚,又要我sleep床邊、又要我(就生得時)幫手清理裝修新居垃圾、洗窗洗地---我唔係少奶奶,做慣野,當然okay;不過佢地o既「用心」就可想而知。<<<似乎你真係好介意. 我媽咪成日同我講佢大肚, 咩都係一腳踢, 唔洗好似d人咁誇張, 得佢一個識生仔. 我唔知你奶奶後生係咪都係咁. 不如你諗下佢後生都係咁, 你會好過一點囉. 如果唔係越諗越嬲. 自己諗到過火位, 對自己一點好處都沒有.
  • 我bb生日,佢地好似淨係佢地至有孫,我父母就「點輪到佢」,強硬隔離!佢地帶我bb去邊都得,我一帶佢出去就話我「做乜帶個b周圍去呀?」你話佢地值得你犧牲咩?<<<我媽咪有時都會亂講野. 你真係好想bb見你父母, 洗咩理佢咁多, 帶出去咪得囉. 你亂講就由佢囉.

男爵府

原文章由 tantanmama 於 08-7-29 10:36 發表

如果你覺得我語氣差令你唔舒服我可以道歉, 因為畢竟上黎這個forum嘅人都係有因擾, 想人地同情, 但係sorry, 我真係冇同情你, 令你覺得更唔開心.

我不是收數的, 但我認為供養及孝敬父母係子女嘅責任, 尤其是父母已經 ...

我覺得tantanmama講得好好, 一針見血, 極有point...語氣我又覺得冇咩bor....忠言逆耳?!.....

我諗樓主應該年紀好細, 所以不同的聲音都不能接受....

例如你大肚要罰床邊, 你又唔同你c6講你唔like...etc?你又同佢地癲?
其實你既post 真係幾難明... 你c6如果係愚考, 咁冇野講, 因為你6299係佢父母, 你應先自強,如果唔係bargaining power一定底. 你冇收入, 洗你c6$, 係咁架啦...咪忍下你6299囉, 冇計....

可能你又多一個不滿, 又覺得我唔能夠安撫你, 仲要講野咁直接...冇法, 你都冇pt 我去同情你, sorry... 但都希望以上意見你會參考一下...

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

原文章由 alphabetagamma 於 30 7 2008 14:41 發表

就係佢地唔將d$$當做還款,咁先可以對我地長刮長有。<<<之前聽過人地講, 如果你還款俾還少過利息, 那麼還款是沒有意思的. 如果, 你真係每個月一個崩都無用過6299的飯錢, 水錢, 電錢而真係要俾萬三, 不如你自己去租樓好過啦. 迫迫地, 再慢慢還錢. 但幾千蚊家用不計入還款當中囉.

***我一知道「6299真係每個月要收萬三,而我地日常開支出自扣除俾6299之後剩落o黎===真係一個崩都無用過6299」呢件事就問我老公點解仲要咁啦...

即使出去租屋,每個月都要俾~$5000($4000家用+$1000「莫須有」非還款)佢地o架!

因此,分別不大。***

我冇諗佢地百年歸老,因為咁諗好似有d邪惡...(雖則唔可能排除人地對我/我地係咪邪惡...)<<<我老豆都成日講自己百年歸老. 我都成日講世事無常, 我老豆預左俾我的, 到了將來都唔知咩世界啦. 不過我自己是十分開心父母咁support我. 心意就夠了.

***結婚前,我媽同我6299講我爺爺嫲嫲對佢好好、好鍚佢~~不幸的是,當時我地根本唔知我99呢位「少奶奶」雖然出身家境生活條件好,從年輕、婚前到一直都唔需要做乜粗重功夫、完全唔需要工作唔需要捱,但佢覺得佢99對佢唔好咁嘛~!唔知係咪咁,對我有保留啦~我唔可以話佢對我「非常之好差好差好差」o既~~Anyway,媽媽只想我不要唔開心,所以我至上呢度傾。***

重點係:

• 結婚階段,扮乜野都唔識,我媽媽就做到足,(我覺得佢)蝕哂(禮$cover唔到d基本辦嫁妝$)…我有免費攝影唔准用,架硬駛幾千銀請個影得唔靚(唔係我,係好多人咁講)o既「專業」熟人用... <<<講真, 禮金並不一定cover到嫁妝的. 我老公一個人出禮金. 我媽咪俾我的嫁妝多過禮金好多. 我真係無怪到我99, 結婚係兩個人的事, 只怪就怪自己老公搵得唔多.

***我冇想過「禮金=嫁妝」,我係在乎心意。我都明白我媽媽有一廂情願o既傾向,不過應該睇情況囉…>$6xxx咋...***

• 我大肚,又要我sleep床邊、又要我(就生得時)幫手清理裝修新居垃圾、洗窗洗地---我唔係少奶奶,做慣野,當然okay;不過佢地o既「用心」就可想而知。<<<似乎你真係好介意. 我媽咪成日同我講佢大肚, 咩都係一腳踢, 唔洗好似d人咁誇張, 得佢一個識生仔. 我唔知你奶奶後生係咪都係咁. 不如你諗下佢後生都係咁, 你會好過一點囉. 如果唔係越諗越嬲. 自己諗到過火位, 對自己一點好處都沒有.

***我唔迷信「孕婦不宜裝修」,本來冇咩要計較。不過我發現佢地係冇當過我係孕婦o者~ 個孫出世前就唔怕我流產,個孫仔出o左黎就疑得拆散我倆母子---我想指出o既係呢do野囉...***

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-8-1 12:30 編輯 ]

男爵府

原文章由 hv245 於 30 7 2008 22:12 發表

咁你都係有排還呢? 你欠債都未清, 就話人地對你地長刮長有, 又有無道理呀?

如果佢地肯當每月額外收o個$1000作還款,我就唔駛走上o黎啦~~

男爵府

原文章由 bigbigsnake 於 30 7 2008 17:21 發表

我諗樓主應該年紀好細, 所以不同的聲音都不能接受....

例如你大肚要罰床邊, 你又唔同你c6講你唔like...etc?你又同佢地癲?

可能你又多一個不滿, 又覺得我唔能夠安撫你, 仲要講野咁直接...冇法, 你都冇pt 我去同情你, sorry... 但都希望以上意見你會參考一下...

我唔覺得tantanmama冇points...只係相信佢語氣可以更加好、正面。我唔buy「忠言逆耳」,上o黎就係為聽不同角度意見,但「直接」同「冒犯」唔應該以等號連接。

年紀好細,我都想。如果我唔成熟,我一定唔會上o黎入o徒時間打咁多個字,直接了當發「癲」便是了。

我唔需要可憐﹏要安撫我,唔踩多我一腳/幾腳就可以。

男爵府

原文章由 muiskyie 於 08-7-30 22:58 發表

如果佢地肯當每月額外收o個$1000作還款,我就唔駛走上o黎啦~~

原來由頭講到尾都係錢...仲要係 hkd1000~.......咁你出黎做野我相信一定剩底多過呢個數啦........

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

原文章由 bigbigsnake 於 31 7 2008 12:16 發表

原來由頭講到尾都係錢...仲要係 hkd1000~.......咁你出黎做野我相信一定剩底多過呢個數啦........

我都知自己打工可以儲私己$啦!

換著你都未必服啦~
人地高床暖枕,你地就捉襟見肘。

我父母好體諒同支持我自己湊仔咖!因為唔係人人都願意日日都對足個bb咁耐,所以有d媽咪情願出去搵野做、俾人接手藉以「避難」~~~至少我親眼見證>10位媽媽都係咁。所以我父母至今冇埋怨目前唔做長工。

一千HKD--->我兩母子可以由$2XXX增至$3XXX喇…
一千HKD可以做到更多更多事---such as可以衣食豐足o的啦!!!

男爵府

原文章由 muiskyie 於 08-8-1 12:55 發表

換著你都未必服啦~

我父母好體諒同支持我自己湊仔咖!因為唔係人人都願意日日都對足個bb咁耐,所以有d媽咪情願出去搵野做、俾人接手藉以「避難」~~~至少我親眼見 ...

啊, 即係你唔like 人地"高床暖枕", 但又唔想出黎做野....因為要見證bb長大既過程. 但現實你地又 " 捉襟見肘" .... 咁針冇2頭利, give and get 呢個道理你都應該夠成熟去明白o架...如果唔係, 你只會覺得人地欠左你架喎...

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

原文章由 tantanmama 於 08-7-29 10:36 發表

如果你覺得我語氣差令你唔舒服我可以道歉, 因為畢竟上黎這個forum嘅人都係有因擾, 想人地同情, 但係sorry, 我真係冇同情你, 令你覺得更唔開心.

我不是收數的, 但我認為供養及孝敬父母係子女嘅責任, 尤其是父母已經 ...

認同:認為供養及孝敬父母係子女嘅責任。雖然我都好唔中意我99(應該叫非常....唔中意),但我從來唔會阻止我老公用任何方式去孝順佢父母.
買樓係個個人都想ge,但真係要三思.........
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

複式洋房

我都睇到一舊舊, 唔係好明
不過如果係賣, 咪叫賣埋間匿屋囉
一係調返轉住, 6299 住返佢地想賣間屋
你同c6 住返居屋

男爵府

原文章由 gigi82008 於 08-8-2 14:35 發表

認同:認為供養及孝敬父母係子女嘅責任。雖然我都好唔中意我99(應該叫非常....唔中意),但我從來唔會阻止我老公用任何方式去孝順佢父母.
買樓係個個人都想ge,但真係要三思......... ...

me tooo..自己幾唔鍾意99都好, 都唔可以唔比C6對佢自己父母唔好。。!

複式洋房

c6 $ = your money$ ?

My view: No job, no say.

Stay home mum : If hubby gives me and bb enough (basic expenses & a little to save up), I don't care how he spends his earnings. It's between him and his parents.

Working mum: I give my share of family expenses, c6 can't touch my earnings and comment on how much I give to my parents.

Tell your c6 how much you need monthly and let him talk to his parents. It's his responsibility. Your job is to manage the family within budget. Don't take over his job!

複式洋房

睇左咁耐原來你都係想你老公比少D家用你6299,我知好多父母自己有錢而仔女搵唔到都令願唔要咁多OR唔要家用,但呢樣唔係必然既,你6299想你老公比多D家用,同你想老公比多D你比少D6299既心態一樣姐,只不過佢地同你老公爭取到而你爭取唔到姐
其實想解決只得2個方法姐,一係你唔好要你老公,搵個搵得多D錢又唔洗比家用既老公,一係你就出黎做野,叫你老公唔好比家用你6299佢都做唔出嫁啦,真係得呢2個方法嫁姐
你話想係屋企湊B,因為唔想比6299掂個B,咁你咪搵多個B係屋企湊囉,都有幾千蚊個月嫁,都幫到你好多啦,再唔係咪比佢去育嬰院囉,個度D老師好專業嫁,點都唔會教壞你個B啦
如果你咩都唔肯做咁真係無人幫到你,就算你上黎講幾多次都無用嫁,有時無錢就要面對現實嫁啦

男爵府

問題總算解決了~!

丈夫終於諗通:「孝順唔係用$o黎做」!

現在佢終於明白:一直以來係佢家人逼迫佢~

佢企我o個便喇~

大宅

子爵府

原文章由 muiskyie 於 08-8-1 12:55 發表

換著你都未必服啦~

我父母好體諒同支持我自己湊仔咖!因為唔係人人都願意日日都對足個bb咁耐,所以有d媽咪情願出去搵野做、俾人接手藉以「避難」~~~至少我親眼見 ...

I do not agree. I really want to be full time mami to take care my baby, my little boy say many times would like mami to take care him, however, I have to paid expenses to my parent too. So I have to work.
You have to think about your family budget. If you already committed as full time mami, do not complain money.

首頁
12345...6

尾頁

跳至