自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Thank you 樓主開呢個Topic & 樓主家姐咁堅持,
(我都要講, 先旨聲明, 我以前&現在冇響果度做過)

使我知道唔係所有香港人都認同盲目的投訴.
非常同情迪士尼工作人員, they表現出極大的耐性&容忍.

叫家姐唔好咁把火, 唔係下次就做"迪士尼亞姨"囉!!!

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-7-23 14:29 編輯 ]

大宅

原文章由 emmypun 於 08-7-23 13:26 發表
sorry, 我覺得你家姐有d野蠻.

X2, 覺得你家姐好似刁民咁,咁様人地唔會覺得佢威d架喎,人地都係打份工啫,做返份內事都俾人鬧

天熱個人會憫d架啦,叫你家姐睇開d啦~

(個人意見,不喜勿插)

大宅

而家香港人d皮四越來越差.

不過, 我諗都係一場誤會啫, 無謂咁嬲啦. 樂園都對你家姐所講既問題作出回應啦, 又作出賠償. 算啦, 做人唔好咁過份. (純屬個人意見)

大宅

睇完件事,我反而覺得迪士尼班員工抵讚,應該加佢地人工

侯爵府

以事論言... 唔 arm 聽唔好炳我....

1. 排隊事件:-
其實我自己都好唔鍾意成班人, 一D 去左第2度, 一D 去排隊.
明明自己就快到, 無 la la 有幾個人走埋黎話一齊... 個理論冑點似朝早排隊搭16坐小巴.... 明明自己係第14個可以上到車... 無 la la 有2個人走埋黎話同前面個人係一齊... 結果自己要等下一班車一樣...

2. 劇場事件:-
我上次去都遲左, 自己又睇唔到格離有個板列晒 show time, 我又去問d工作人員... 佢地又係話, 下一場係英文, 我再問佢 "e? 英交都 okay la... 咁幾點... 佢就話: 12:45

其實唔洗禁嬲囉... 個工作人員都係想先講明下一場係用咩語言之麻... 如果唔係, 到時唔 arm 心水, 咪又比人妖~ 可能天口熱... 你家姐比較勞氣咋麻...

3. 雪糕事件:-
其實跌左雪糕似乎係小朋友心急多 D...
但點都好啦... 人地都賠左 6杯比你家姐... 其實即使再 coupon 有限制... 你家姐都賺左 lu wo... 就算個工作人員態度唔多好... 就不如直指佢態度唔多好啦... 又何必叉到禁開講禁多其他野, 再令大家火上加油呢...

4:- office 投訴事件:-
似乎係打橫黎左 D... 似係心中果團火嬲到咩都唔理咁...

去玩攪到咁...最唔開心唔係 D 大人, 而係 D 小朋友呢

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-7-23 14:31 編輯 ]

水晶宮

原文章由 swkmc 於 08-7-23 14:11 發表
但係人地(工作人員)無可能響呢度'回應'架ma! 不過, 我亦相信真理既, 是否如topic般 '谷氣'大家都識衡量既!

所以我咪話佢家姐只係企係自己立場睇, 覺得人地員工留難佢, 但事實係點, 我就咁睇只係佢火遮眼囉

我都覺件事某程度上係佢家姐唔o岩架, 講衰d, 真係算刁民來架
樓主都係愛家姐心切, 想幫佢家姐出下頭o者
奉勸大家一句, 天氣熱, 留係冷氣地方比較好d

洋房

香港依家多咗好多野蠻人, 郁下就投訴, 係好多場合都見過.
人哋少少唔小心, 根本冇咩咁大不了, 亦道歉咗, 呢班野蠻人依然好似想攞人條命咁 :;pppp:

大宅

原文章由 minijelly 於 08-7-23 13:55 發表

哈哈~~BINGO目的已經達到,樓主都懶得回覆我地

唔係唔應~~食個飯先吖麻~~

我又點會唔高興呢~~件事都唔係發生係我身上~~而且任何事都有幾面睇, 你覺得啱時, 佢覺得錯, 係咪?! 況且成件事我都無參與其中, 我只係旁聽再轉述, 同大家分享下~~

我自己覺得呢, 成件事大家既對與錯都係 50/50啦

因為佢地有 3個大人都係買 year pass 既, 咁即係話好鍾意去個度, 咁佢地基本上都可以話係常客, 我就從來無聽過佢地有投訴話有咩唔開心既野喎, 佢仲成日叫我一齊去 (我睬佢都傻, 大熱天時去暴晒:;pppp: )

我個人覺得係天氣熱係一個原因, 佢亦都唔好彩, 咁啱遇到d無禮貌既 staff (因為據我家姐講, 佢地真係無禮貌先攪到佢地咁嬲, 之前去都未試過)

而個個拾下拾下係咁講: 係係係個 staff 呢, 係佢自己話可以接收家姐既投訴, 但又唔識去安撫人囉, 火上火咁囉

都係個句, 如果換左我同c6呢, 就一定咩都算, 唔會投訴, 就自己谷氣咁囉

不過呢, 呢件事又可以睇到好多唔同既見解

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-7-23 14:28 發表

所以我咪話佢家姐只係企係自己立場睇, 覺得人地員工留難佢, 但事實係點, 我就咁睇只係佢火遮眼囉

我都覺件事某程度上係佢家姐唔o岩架, 講衰d, 真係算刁民來架
樓主都係愛家姐心切, 想幫佢家姐出下頭o者
奉勸大家 ...

天氣熱, 人係燥d,
但我相信心靜自然涼lor
大家係香港生活左咁多年, 肯定都試過天氣熱時去做野、玩,
我唔信大家次次都會通到呢d所謂"一肚氣"o既事。

伯爵府

好媽媽勳章

我地星期六果日去都好多人..
不過我地玩得好開心呀..玩到放埋煙花先走..
不過就真係好多自由人..仲成日打尖添 !
影相又唔排,玩遊戲又係咁 !
職員見到會叫佢地排隊..但好多時職員見唔到..因都排到幾後..最後要我發火先排番我後面 我只是聽到職員係咁講請排隊都好多次...
無論睇 show 定 玩遊戲 ,佢地見你手拿食物都提提你唔食得,我果日都有提我..因為我一心諗住一面睇一面食...咁佢提我,我覺得都ok ...
仲有,今次可能是我們第一次去,除了好似番了大陸同多人打尖外..迪迪尼的員工真係好專業 因為原來掃地又好,執緊垃圾又好..佢地會特然拿d 貼紙引小朋友笑...我個女都收過幾個工作人員的貼紙,書籤... 同埋我第一次去好多野都唔識,佢地又好有耐心教我..真係
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 平安 於 08-7-23 14:30 發表

唔係唔應~~食個飯先吖麻~~

我又點會唔高興呢~~件事都唔係發生係我身上~~而且任何事都有幾面睇, 你覺得啱時, 佢覺得錯, 係咪?! 況且成件事我都無參與其中, 我只係旁聽再轉述, 同大家分享下~~

我 ...

hahaaaa~~~樓主,我而加真係有D佩服你,我諗你同你家姐個性格都幾極端,講真,開呢個topic跟本就係比人圍插,不過你仲係咁好脾氣,好野

水晶宮

樓主明白事理係好事來架, 幫理不幫親丫嘛

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想咁講

我一路睇,覺得好小事咋喎,分分鐘玩完都唔記得,有咩好慶!
原文章由 emmypun 於 08-7-23 13:26 發表
sorry, 我覺得你家姐有d野蠻.

珍珠宮

樓主叫你家姐..夏天啦,飲多d涼茶下下火, 避免走火入魔.... 真係小事一件, 唔好下下一肚氣...

別墅

可能當時職員唔係笑住答樓主姐姐,所以先咁嬲
但我都覺得樓主姐姐有喲不講理
排隊事件因可能係小朋友,太熱唔企得耐,這點可理解
賠償事件係樓主不講道理, 而1賠6,重想點
睇劇事件,真可能員工先講俾你知係英文先再答你時間,唔c咁火呀?
投訴事件,果位員工都係做替死鬼姐.佢有有守信用叫人回應啦
我應為係樓主姐姐小提大做

水晶宮

Agree, 我都係o甘諗. 你家姐自己都好似有d燥 lor.

原文章由 上校車 於 08-7-23 13:16 發表
唔好怪我, 都係傾下計o者
天氣熱係心火燥架啦, 你家姐去玩都熱, 何況企響戶外成日既職員
同埋你家姐火遮眼, 咩都會睇唔順眼, 唔順氣既

第一項, 職員唔俾打尖係好正常, 分分鐘後面有D遊客唔知, 又去去投訴個職員, 個 ...

水晶宮

Good Point!

原文章由 swkmc 於 08-7-23 13:28 發表
星期一, 我 2個家姐帶埋小朋友去 disneyland 玩, 一行六人, 家姐話個日好熱, 都好多人, 唔開心既事就陸續黎:

1. 咁佢地排隊玩遊戲, 諗住3個大人排隊, 1個大人帶住 2個小朋友去d陰涼既地方等, 到差唔多啦, 諗住排番 ...

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

人地咁熱都仲要喺室外地方工作...又要顧及今時今日既服務態度...仲要比人當箭靶...仲要點答都c...原因...就係好多人心目中都係得一字...而且將果個字放得好大...就係...[我]!!! 重人則人重之~ mouth: mouth: mouth:

首頁
12345...7

尾頁

跳至