自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 kittynleo 於 08-10-17 16:33 發表
生果金...比盡都係1千
但綜援呢?冇上限(你可以生10個都得架)

老人家...講真...又幾多個...又攞得幾多年...
綜援....哈~
7老8十...又married個20-30......仲要為數唔少!

其實有唔少老人家...留返d錢來做白事的...
...

我覺得唔應該將兩類福利混為一談
好似有你無我咁
其實, 要檢討, 係生果金的性質
如果生果金已=綜援, 咁就應該統一一齊, 唔好搞咁多層

禁止訪問

男爵府

依家既問題係,政府審査綜援不嚴.個々得過且過。無高官肯承擔出頭。

該幫當然要幫,最憎呃綜援o個D人。

禁止訪問

複式洋房

嘩!有成$20000個月的確好好洗唷!

伯爵府

好媽媽勳章

老實講,我唔明點解要加到$1000。有需要既大可申請綜援。

我唔想我D仔女大個要背咁重負擔囉。我唔使佢地養我,但唔想佢地要幫其他人養佢地父母。

男爵府

我都認同而家的制度是剥削有能力同上進的人, 中產有咁的生活質素唔係天跌落來的, 都係靠自己勤力讀書, 辛苦工作得來, 以前廿幾年寒窗苦讀, 而家半夜先收工, 邊個曾經同情過我地?只睇到我每月出糧幾錢就眼紅, 話咩唔俾福利就係涼薄, 點解我地有責任養埋人地的父母同埋綜媛大懶蟲?

今次難得覺得曾蔭權做左件該做的事, 福利不能夠無止境派落去, 咁樣會拖垮個社會, 佢要得民心派錢就得啦, 但呢個唔係真係對社會有長遠利益.

點解無一個議員有guts 推動綜媛改革? 綜媛的票真係有咁多咩? 如果有議員肯提出改革綜媛, 起碼呢度都有大把人支持

琥珀宮

QUOTE:
原文章由 ntefamily 於 08-10-17 16:22 發表

咁就睇個政府有無承擔, 當年戴卓爾夫人改革英國工人的福利政策, 一樣遇到大罷工, 搞左幾年, 幾經辛苦, 政府終於贏左

如果曾特首肯向不合理的綜援制度開刀, 相信好多香港人會支持佢 , 畢竟羅綜援的人還屬 ...

但有d廢柴議員幫佢地呢!

戴卓爾夫人係英國人吖嘛,你睇下英國人統治下既香港,冇人權、冇民主、冇私隱,邊有人嘈啫,行政會所有成員都係英國狗,獲頒太平坤士係社會上何其有地位。依家社民連主張緊活脫係共產主義,仲要鬧其他議員係共產狗

97後港人要自己治港吖嘛,但邊個港人有政治吉士去郁所有政策?班政棍淨係識玩野,爭取埋D冇建設性既政策,毫無遠見。社民連除左爭取生果金加到$1000之外,仲話要俾綜援果D與仔女同住既長者,咁同兩公婆住埋一齊,老公只要簽張紙話唔養老婆,老婆就可以單獨一個拎綜援一樣啫,咁樣即係變相鼓勵仔女唔洗養父母架勒。

依家咪幾好囉,65-69歲有資產限制,70歲就冇,但係班政棍冇野好同政府鬥,咪拎呢樣野出黎同政府鬥法囉,政府又冇吉士再次拒絕,咪口話同意將生果金加到$1000,但設立資產審查囉。

咁軟弱無能既政府,滋長班政棍出黎攪事,再加上傳媒既推波助瀾,於是成為了一個不知所謂既香港特區。

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-10-18 23:27 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

其實...綜援同生果金根本兩回事,都唔明點解咁多人拉埋來講?

禁止訪問

大宅

如果要1千既話就審查, 要7百幾既就唔使查. 唔好咁煩......

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 ntefamily 於 08-10-18 23:56 發表

香港真係無政治人材, 個個前怕狼後怕虎, 唉!
英國人真係人材仔仔, 今次金融海嘯又造就白高敦. 香港班官同這班議員, 話晒在英人管治下長大, 在英式教育下讀飽書, 但一d才能都學唔到, 而家仲做埋掟蕉d低能野, 真失 ...

咁又唔可以怪得晒班高官,
講真, 當年有政治抱負o既, 一就係唔會考ao, 一就係即使考, 都會被out(呢點唔使講明啦)。我成日都覺得, 食政治呢行飯, 本身要有d天份, 再加上浸淫, 但好明顯現時班高官缺其中一項or兩者都冇。

ps, 共產黨=\=共產主義。(至於掟蕉係邊一樣, 有機會大家可以討論o既 )

[ 本文章最後由 goat 於 08-10-19 08:02 編輯 ]

男爵府

唉...cut d老人家.......不如cutd有手有腳
有工作能力既綜媛人好過啦....
真係吾明佢哋諗乜....d老人家都冇工作能力
反而有氣有力嗰d又吾cut...
都吾知諗乜:tongue:
[

禁止訪問

伯爵府

我覺得唔應該將個重點放o係老人家身上, 而係要為將來人口急劇老化社會作好打算, 人口老化, 到時交稅人可話少之又少, 加上近年政府不斷引入低素質新移民, 大部份都依靠政府資助, 我諗過多十幾廿年呢類人只會不斷增加, 到時有工作能力而又可以落入稅網o既人更加少之又少

生果金原意係比老人家買生果, 但呢個係當時社會環境比較富裕, 同埋社會生活環境根本同依家都唔同, 邊有依家咁嚴峻. 我覺得比生果金不如撥多 d 資源去改善老人福利仲好, 咁咪仲多老人家受惠

既然咁多不明朗因素, 理應係慎重重申考慮資源分配問題, 應該糾正資源錯配, 有需要老人家可以申請生果金, 有工作能力人一定唔會批綜援, 新移民住唔夠七年一定唔可以批綜援...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同意照舊唔好變又唔好再加生果金,揾老人家黎審查總覺得唔好,係都查嗰班後生攞綜緩,老人家儲到錢係慳返黎,好過d後生唔做野一世政府養。
生果金照舊都係幾百蚊,政府話到2033年4個有1個老人家到時比個幾百蚊都冇物用,都係比老人家一點心意,咪攬審查la。
依家話幾百蚊生果金唔夠用的老人家應該申請綜緩。

大宅

我覺得五十歲以下四肢健全的人就唔應該羅綜緩,跨區工作的可以有交通津貼,要D有手有腳既人都要做嘢。
生果金我就覺得要資產審查,但可以放寬D,因為有d老人家加唔加三百蚊冇物影響,但對D生活困難的老人家就好重要。
我既姑仔移居美國,她都話到老時多數都冇而家的福利,因為出生率低,少年輕人工作,稅收少,邊度有錢派?

首頁

尾頁

跳至