烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 nukama 於 09-3-10 12:00 AM 發表
哦…原來係咁既原因,我緊張得濟搞到亂哂籠…我自己亂加亂搞,整出黎個味都仲ok,但個樣就榻哂…痴住隔離…

咁我又想問一問需唔需要掃面&底?因為我冇金黃色又痴底?

...

用牛油紙或不沾布啦,一d都唔痴,又可重覆使用。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 03:38 發表

一粒都未食過,所以我真係好想知架
自己整開咁平,唔捨得買......

所以我覺得妳真係好勁 ,未食過都可以自己改良到個配方,效果仲咁好。

大宅

多謝你 , 想問多句,D奶是不是用普通屋仔鮮奶牌子黎ah?

原帖由 召藥師 於 09-3-9 22:31 發表

d相係我search番黎,唔係我自己架

木薯粉

糯米粉(通常超市買到嘅唔係袋鼠就係3象牌)

芝士(去超市買一pack封好個d芝士就得,如高打、車打、mozarell ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 fiontse 於 09-3-10 10:45 AM 發表
多謝你 , 想問多句,D奶是不是用普通屋仔鮮奶牌子黎ah?

屋仔奶、樽裝奶、1公升盒裝奶也可,就連奶粉加水都得。

大宅

我做了但中間發不起? 點算?

超級版主

原帖由 st 於 09-3-10 01:15 PM 發表
我做了但中間發不起? 點算?

你搓個麵團夠唔夠均勻?如果有d硬粒粒會發唔起。

大宅

剛剛出爐!

外貌和"meet"開都已有98分 ,
味道較淡,芝士味不夠濃,用左刨碎巴馬芝士(因家中有一大舊);入口有小小粉的感覺,相信都有80分.

召師傅,請指教一下應該在那方面改良?

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-10 00:12 發表

用牛油紙或不沾布啦,一d都唔痴,又可重覆使用。

hi~ 召藥師,

我都跟妳個食譜做過心軟芝士波, 真係好似山崎嗰D, 好好味

有問題請教~ "牛油紙或不沾布"可以去邊度買到?

男爵府

召藥師

我已買齊材料.準備開始啦...
好緊張呀

子峻媽咪

大宅

我成功咗喇...
雖然大細粒,我諗我都有80分....
召藥師多謝你

男爵府

不沾布噚日响陳枝記度買咗
$10 一卷有2張
又環保

男爵府

召藥師
我做完啦..D味道簡直一流呀...雖然個賣相就好差
不過我係煎卦.所以外形比較偏.個面又燶燶地,,但真係好好食呀.個仔都讚呀

但我唔知點解PART 1都冇問題..即係落木暑粉都OK架
但都最後將其他材料加落去木暑粉既時候.就開始怪啦.要搓既時候.好難搓呀.好似痴立立咁呀.搓極都唔會好似你咁圓滑呀..

係咪出左問題呢...
但我都唔該你教我做左咁好味既芝士波波呀
THANK YOU
子峻媽咪

男爵府

原帖由 秋風 於 09-3-10 21:49 發表
不沾布噚日响陳枝記度買
$10 一卷有2張
又環保

唔該晒~秋風 !!

男爵府

原帖由 秋風 於 09-3-10 21:49 發表
不沾布噚日响陳枝記度買咗
$10 一卷有2張
又環保

秋風

咩叫不沾布呢...點既樣架
可以係咩地方買到呢..
陳枝記又係邊架

THANK YOU
子峻媽咪

男爵府

原帖由 峻峻媽 於 09-3-10 22:50 發表

秋風

咩叫不沾布呢...點既樣架
可以係咩地方買到呢..
陳枝記又係邊架

THANK YOU

秋風,
請問係咪呢間?

借RSP325圖片一用, 唔該晒!

超級版主

原帖由 dummymom 於 09-3-10 06:03 PM 發表
剛剛出爐!

外貌和"meet"開都已有98分 ,
味道較淡,芝士味不夠濃,用左刨碎巴馬芝士(因家中有一大舊);入口有小小粉的感覺,相信都有80分.

召師傅,請指教一下應該在那方面改良? ...

芝士可再多d(有d芝士會味淡d,真係要睇個人喜好),如果妳覺得唔夠香可另溝依頓芝士;唔夠煙un可溝mozarella。

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-10 10:13 PM 發表
召藥師
我做完啦..D味道簡直一流呀...雖然個賣相就好差
不過我係煎卦.所以外形比較偏.個面又燶燶地,,但真係好好食呀.個仔都讚呀

但我唔知點解PART 1都冇問題..即係落木暑粉都OK架
但都最後將其他材料加落去木暑粉既 ...

冇問題,唔同芝士嘅水份、軟硬度都會有少少分別,再加上蛋有大有少,都會有少少影響。
妳覺得麵團痴手可封好雪凍一陣,會易搓好多。

男爵府

謝謝大師!

剛剛做完第一次的芝士波波!

又是因為奶不夠熱, 第一次不能成團.

第二次好一點, 不過芝士下得不夠多, 味道不夠香, 有待改善.

為了做芝士波波差得忘了車大仔番學, 要九秒九飛奔!

今晚會試試用二記的預拌粉做, 作一個比較, 不過二記的粉要18元, 只可以做二十五個, 好貴呀!

原帖由 召藥師 於 09-3-11 00:28 發表

冇問題,唔同芝士嘅水份、軟硬度都會有少少分別,再加上蛋有大有少,都會有少少影響。
妳覺得麵團痴手可封好雪凍一陣,會易搓好多。
:-D :-D :-D :-D

大宅

召藥師,
請問"蛋、芝士碎、糯米粉、糖及泡打粉混合"係咪用電動打蛋機好D?
因為我試左就咁人手撈混會變得一粒粒...

tks!!

大宅

召藥師,

我聽你講走去日本X睇D電子磅, 佢得一款。但我見到有D款有個兜可以放嘢上去磅,是不是有個兜好D, 及有個功能歸零是咩意思,另外買最多3kg or 5kg好? 唔好意思我是個好新新手。

首頁
12345...6

尾頁

跳至