論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

原帖由 CYK 於 09-5-2 14:34 發表
若是每小時$33計(每日10小時工作),我出$50請本地人都化算D喎(人地可能用5小時就得啦)...同埋,只係需要勞工保,加上,隨時可以換人,又不用俾機票,agent fee...計埋醫療,食住等問題...加啦...加啦...等我大條道理炒工人. ...

完全應同

水晶宮

如果真係加我都負擔唔起,到時唯有請本地EE。

民房

唔明點解要計1O小時,太太唔係屋企返左工,佢地下午小睡都時間都計工作時間,傻架

原帖由 必朱 於 09-5-2 12:49 發表
該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。

到時啲公主, 又可以捉住呢樣野, 話唔係佢工作時間, 可以唔駛做啦 ! ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

炒硬佢。。。我已係主婦,大我唔到嘅!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。

食住水電煤點止$5000?!家陣伙食咁貴!

珍珠宮

原帖由 wewe 於 09-5-2 21:34 發表
如果真係加我都負擔唔起,到時唯有請本地EE。
我驚到時本地ee都炒到貴晒,點算?

大宅

回覆 # 的文章

其實通過係好事......到時主動權響我地樹....想點就點...!!或可能因市場需求, 不同型式大大小小的幼兒服務/托管服務/補習班/活動班/褓姆服務/社區服務...等等興起。供應多收費自然相對合理,我地苦(僱)主....有望啦!

子爵府

題外話: 星期五我係cwb 見到果班染晒金毛, 化行裝既工人遊行, 我真係唔明點解d 僱主會接受工人染金毛....
其次, 我真係好想行過去叫佢地唔好加咁小, 橫掂都爭取, 不如爭取加到6000 仲好, 香港人都唔會因為加多2520 而唔用工人, 唔爭在啦, 好過每年都要爭取咁煩, 我直頭想過去聲援佢地!! 6000請人, 我相信hk 好多人都仲請得起, 但我唸唔係請呢班咁高質數既工人!
到時, 我可以係hk 機場見到菲律賓, 印尼政府要包機比d 工人走, 場面一定好震撼, 我真係好想見識一下!!
加啦! 快d 加啦!!!!
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

若工人加多1200元一個月, 我都會唔用外傭, 改聘鐘點, 話鐘點可能被炒貴, 但我相信市場價格永遠是主導者. 你估d '太太'傻架咩, 值得比貴d冇所謂, 唔值多一個崩都是貴! mouth: mouth: mouth:
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

伯爵府

冇野呀, 又加, 傻傻地

公爵府

牛年勳章

原帖由 Betty媽咪 於 09-5-2 23:27 發表
若工人加多1200元一個月, 我都會唔用外傭, 改聘鐘點, 話鐘點可能被炒貴, 但我相信市場價格永遠是主導者. 你估d '太太'傻架咩, 值得比貴d冇所謂, 唔值多一個崩都是貴! mouth:mouth:" />mouth:" /> mouth:mouth:" />mouth:" /> mouth:mouth:" />mouth:" /> ...

完全認同!!! 夠:time: 收工, 做得唔掂即 , 唔駛賠 !

公爵府

牛年勳章

原帖由 yenho 於 09-5-2 23:23 發表
題外話: 星期五我係cwb 見到果班染晒金毛, 化行裝既工人遊行, 我真係唔明點解d 僱主會接受工人染金毛....
其次, 我真係好想行過去叫佢地唔好加咁小, 橫掂都爭取, 不如爭取加到6000 仲好, 香港人都唔會因為加多2520 ...

送佢一程~

禁止訪問

大宅

回覆 # 的文章

"職工盟李卓人說,外傭薪金應以月計算,水平應定為4000元水平左右,認為對僱主增加約500元的負擔不會太大。"

以前既環境講呢句都仲得, 而家都唔體諒我哋啲香港人, 加500元的負擔不會太大(咁都講得出), 加多1元請啲廢柴都唔值啦, 簡直係想逼我哋班c9。

男爵府

好媽媽勳章

讚成, 一於fire哂佢地 , 班契第憑咩, 我真係負擔唔起,出來做工俾埋份人工佢,一個星期放一日假我仲要做埋佢個份, 話名放假實際我湊仔佢去wet,佢D大假仲多過我, 唯有到時擺對仔去D託兒中心.
:-D :-D

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我好多朋友俾人減人工
點解外僱要加人工?
點解我地政府要咁保障佢地?
我打工交稅為咩?
加500我都會同我姐姐分手....
屋企好似養多個女咁....
雖然我工人唔係好差
但係條氣好唔順
講真, 你做得好, 我自然會俾多d人工你去留住你
以家一律3580真係好唔公平
我姐姐7點起身10點訓
下午又訓個半鏗
早上做到11點就休息
下午3:30起身就做2個鐘
之後煮飯洗碗就冇了
講真
我只覺佢值2500
不過冇法...............唉

伯爵府

牛年勳章

叫佢地自己返菲律賓、印尼搵返份HK$3580包食宿、醫療的工啦!

我個印印話佢老公搵幾百蚊一個月咋!

我個賓賓話佢個仔而家讀私立中學都係香港千多元一個學期,已經係好好的學校了。

加啦!加左睇下有幾多人要返鄉下?

我個印印的工作表現最多值HK$2000。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-2 10:53 發表
叫佢地去星加坡同馬來西亞打工囉!

”你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?”

呢句說話帶有威脅性,好似睇死我地唔炒佢地咁!我都無工人兩個月啦,咪又係咁過! ...

me too! really no problem even i got two kids one is 6 and the other is 15 months.

珍珠宮

加多$1200, 講真吖, 我唔會做主婦架~~ 但我會請local鍾點, $5000/月我都願意比!

收皮啦!! PK外傭!!! 返歸食唔唔啦~~

首頁
12345...9

尾頁

跳至