在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

有d老細真係好衰,攞佢前4後6好似同佢分身家,黑口黑臉,如果有老婆應該體諒,無老婆都有老母,睇唔開,低佢無發達,b女肥do do,好得意

原帖由 cpui_shan 於 09-6-28 01:31 發表
我都係76年....我囡囡快5個月,生完就冇做啦.因為未生前老細好衰逼我走,所以生完放埋前2後8就走啦.....!我都覺得自己湊係好d,你睇到佢過成長真係好開心架. ...

男爵府

原帖由 winglok1212 於 09-6-27 22:12 發表
有個小朋友大家都開心d,話提又多左,時間過得好快,出細就細細個,4個月又大左好多,我都覺得湊bb開心過返工,有時我會諗bb而加重可以抱往,到佢識行識走,唔知道重會唔會比你抱?

...

我都覺得係, 睇往佢地每日都响到改變, 又學識一種新野,

好有滿足感

我二小姐e+真係响識行識走的時候, 不過有時佢都會叫我

抱, 但係我就快抱唔起啦

我都試過做在職媽媽, 亞女俾亞媽睇, 不過當佢地有病痛

的時候, 真係好掛心, 覺得對佢地唔住

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我隻b有口足口病呀!你地小朋友有冇試過呀?
呢2晚成日瞓到半夜就喊醒,要人抱住瞓,我諗佢真係好唔舒服!

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我bb而家識扶住企喇.成日爬爬囉,我係半職媽媽,我阿媽幫我湊3 日,其餘自已黎啦,湊 bb都幾開心既,不過我冇工人,所以一屋大小自己頂晒,真係幾攞命.

不過有時唔知同Bb做乜好,你地有冇比佢地睇tv架 ?? 我知道睇TV 真係唔多好架,不過我又要煲粥,行開行埋,唔可以就咁放低佢係地下,所以我要做野時都會比佢睇下卡通片,多數係米奇妙妙屋

複式洋房

我個bb最鍾意睇廣告,由其係買冷氣個果,睇都唔眨,叫都唔反

原帖由 mpyleung 於 09-6-30 15:57 發表
我bb而家識扶住企喇.成日爬爬囉,我係半職媽媽,我阿媽幫我湊3 日,其餘自已黎啦,湊 bb都幾開心既,不過我冇工人,所以一屋大小自己頂晒,真係幾攞命.

不過有時唔知同Bb做乜好,你地有冇比佢地睇tv架 ?? 我知道睇TV 真係 ...

複式洋房

無喎!有咩病徵?

原帖由 cpui_shan 於 09-6-30 14:50 發表

水晶宮

原帖由 cpui_shan 於 09-6-30 14:50 發表

我個仔約11個月大時染到一次...成晚發燒...飲唔到奶...老公用針筒一支支甘0即D奶餵巨...唔飲唔得...如果脫水仲大劑...不過亞仔都算強壯...第三日退左燒已經可以食到粥仔...:-(
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

我老細咪系囉, 好似同佢分身家甘, 黑口黑面, 我放病假仲想扣我錢, 所以我放完前2後8咪resign唔做。費事受佢氣, 最多洗少d錢。

原帖由 winglok1212 於 09-6-28 10:51 發表
有d老細真係好衰,攞佢前4後6好似同佢分身家,黑口黑臉,如果有老婆應該體諒,無老婆都有老母,睇唔開,低佢無發達,b女肥do do,好得意

大宅

原帖由 54heima 於 09-6-30 23:26 發表

我個仔約11個月大時染到一次...成晚發燒...飲唔到奶...老公用針筒一支支甘0即D奶餵巨...唔飲唔得...如果脫水仲大劑...不過亞仔都算強壯...第三日退左燒已經可以食到粥仔...:-( ...

佢快5個月咋.好彩佢就冇發燒,佢都仲好想飲奶.
我估係早發覺,因為醫生都話係早期,唔駛食藥等佢自己好囉同注意衛生.你個仔果時係咪手腳都會有小水泡同全身有點點粒粒?

大宅

原帖由 tatawong_0331 於 09-7-1 00:24 發表
我老細咪系囉, 好似同佢分身家甘, 黑口黑面, 我放病假仲想扣我錢, 所以我放完前2後8咪resign唔做。費事受佢氣, 最多洗少d錢。

我老細咪就係咁囉,佢衰到莫須有地比左封警告信比我等我冇得分花紅,點知今年全公司都冇花紅分.

複式洋房

想問點樣感染到,有無得預備?

原帖由 54heima 於 09-6-30 23:26 發表

我個仔約11個月大時染到一次...成晚發燒...飲唔到奶...老公用針筒一支支甘0即D奶餵巨...唔飲唔得...如果脫水仲大劑...不過亞仔都算強壯...第三日退左燒已經可以食到粥仔...:-( ...

大宅

http://www.taipolst.edu.hk/netstudy/encyc/handfootill.htm
你可以入去睇下...

複式洋房

thanks

原帖由 cpui_shan 於 09-7-2 00:13 發表
http://www.taipolst.edu.hk/netstudy/encyc/handfootill.htm
你可以入去睇下...

男爵府

Hihi我都係76全職媽媽來呀!

不過而家有份15k既政府工話請我,都唔知做唔做好

大宅

原帖由 Sharon886 於 09-7-7 18:24 發表
Hihi我都係76全職媽媽來呀!

不過而家有份15k既政府工話請我,都唔知做唔做好

做啦........
你小朋友幾大呀?

別墅

I'm also Yr76 mami, My bb is 8 mths now. I'm thinking whether I should change to full time mami. Right now, my maid and my mother take care my bb. But my mother have no time because she have to take care my grandmother, so I'm worry if only my maid take care bb. But, I'm afraid whether I can take care BB by myself . But if I still hire my maid, the expense is high.

大宅

自己照顧返bb會好d囉, 陪佢一齊成長, 佢一日一日長大, 而你又返工, 佢好多既第一次你都會miss左架.

原帖由 maomaokk 於 09-7-8 14:57 發表
I'm also Yr76 mami, My bb is 8 mths now. I'm thinking whether I should change to full time mami. Right now, my maid and my mother take care my bb. But my mother have no time because she have to ta ...

http://hk.myblog.yahoo.com/ritawong1999/

禁止發言

大宅

HI! 我個囝岩岩2歲半, 9月就會生小b喇
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我都係76年MAMA....唉..唔經唔覺3條幾啦....!!

大女6嵗..細仔1 1/2嵗

首頁
12345...9

尾頁

跳至