婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 一施奶 於 09-9-3 23:49 發表
[小朋友]
我小朋友未滿週歲,佢個個都未出世,就用教訓我既語氣俾意見我:[細路要教架,你咁樣縱唔得架,你要…],結果現在我個小朋友有禮貌及品學兼優,佢個個就學足佢一樣冇禮貌,唔叫人,向我同C6係62,99屋企拜年時冇離正經,小朋友尊 ...

個女人 is very much like 我99 . So I understand your feelings. What I do is just to ignore her because I can't say anything to her.

But for you, you can 'inch' back her.

大宅

正牌瘟神:;pppp:

複式洋房

樓主,佢真係當左您地一家是假想敵,唔好同呢d人一般見識,當佢透明啦!!

別墅

d咁過份的人,唔好理佢啦,當佢透明...因我屋企個個都係咁...一d禮貌都無

大宅

好媽媽勳章

同病相憐呀!我c6細佬2公婆都係咁呀, 到而家都未叫過我一聲呀!
有着數就第一個到, 冇着數就唔見人, 你吹唔得佢脹, 偏偏佢地就最得6299寵!
唔好話要同你比, 係要爭哂所有野呀!
係c6唔係幾接受到自己屋企人咁對佢!佢細佬唔肯做既(家庭聚會之類),我地都要全家總動員出動撐場, 真正逢show必到逢到必早, 遲到少少都比人白眼(6299)!攪到我同c6成日嗌交!
我忍唔住串咗c6一句, (你唔係6299杯茶呀, 你做幾多都唔可以代替你細佬一家, 你死咗條心啦!) 佢慢慢先至明白呢個道理!唔再迫我做埋佢地嗰份!

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗你唯有同自己講,
我實在太幸福,
所以令人羨慕也不為奇...
佢自己唔識諗,
成日同人比較,
lee 個人真係好可憐...

男爵府

樓主,我想問你叔仔份人又係點呢,佢知唔知佢老婆咁冇禮貌呢??係咪所有人都睇唔到自己心愛既人有問題既呢??

我同你一樣,叔仔既老婆真係超黑人憎, 自從今年3月份佢老婆沒有出席姑仔既婚禮後,到而家都冇見過面,我地從來不知她有什麼原因,但到昨日,我叔仔召開家庭會議,要求我99成家人都要出席,事前問佢乜事佢就點都唔講,我老公同我有事話唔去喇,佢就send sms 要求無論如何都要我地出席,我老公就返左99屋企睇下佢想點,原來佢老婆之所以唔出席婚禮既原因係嬲左99同佢講左d野,我99問佢會唔會買d金器俾阿妹?咁佢就嬲左我99兼唔去飲喇...其實真係唔係咁大件事姐,點知我叔仔而家要講番呢件事,仲話佢老婆嬲到要同佢離婚,所以而家同我地講已後都只有叔仔同佢個仔要返黎男家,佢老婆就唔會出席任何場合,我62問佢覺唔覺佢老婆有問題? 佢話佢信自己老婆喎....
聽到呢到,我老公忍唔住同叔仔講: 咁我走喇,你已後當你阿哥死左得架喇....之後我老公打電話俾我,佢話好傷心,諗唔到自己既細佬會變成咁....我就覺得我62&99先至最慘,養到個仔咁大,竟然怪自己阿媽,唉!而家係度生個仔係咁,生舊叉燒好過!!

sorry, 實在太長,請見諒!!

複式洋房

呢D咁既女人, 低B無腦乞人憎, 佢都有個仔架, 都會做人99, 祝佢好運囉.

佢個老公, 咬老軟架, 咁大逆不道既嘢都講得出, 養隻狗都識得擺尾吖, 正一賤MAN.

我係佢大佬叫佢以後唔好返嚟, 喺街見到唔好話識佢呀.

原帖由 busyguide 於 09-9-7 13:31 發表
樓主,我想問你叔仔份人又係點呢,佢知唔知佢老婆咁冇禮貌呢??係咪所有人都睇唔到自己心愛既人有問題既呢??

我同你一樣,叔仔既老婆真係超黑人憎, 自從今年3月份佢老婆沒有出席姑仔既婚禮後,到而家都冇見過面,我地從 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 busyguide 於 09-9-7 13:31 發表

我同你一樣,叔仔既老婆真係超黑人憎, 自從今年3月份佢老婆沒有出席姑仔既婚禮後,到而家都冇見過面,我地從 ...

真係咁都得??作為嫂嫂個姑仔出嫁,即使99叫買件金器仔比個姑仔都唔係好過份姐

男爵府

原帖由 cwmicmic 於 09-9-7 13:51 發表
呢D咁既女人, 低B無腦乞人憎, 佢都有個仔架, 都會做人99, 祝佢好運囉.
佢個老公, 咬老軟架, 咁大逆不道既嘢都講得出, 養隻狗都識得擺尾吖, 正一賤MAN.
我係佢大佬叫佢以後唔好返嚟, 喺街見到唔 ...

我叔仔唔係食軟飯,反而佢係一個極度硬頸既人,從來唔要屋企人幫,佢老婆唔做野,得叔仔一份人工,要供樓,湊阿仔返學,仲要請鐘點, 但聽講最近冇請到,可能係頂唔順d開支喇...而佢老婆試過趕佢老公返99家,因為要去旅行,而叔仔想話遲d先, 咁佢就嬲左自己老公喇,我62去做和事老,佢就唔俾62入屋叫佢走....最後當然係去旅行先圓場喇...唉!唔識講喇.....
p.s.想講呢個女人唔係靓女,冇學識,只是叔仔太愛佢!

別墅

原帖由 busyguide 於 09-9-7 18:20 發表

我叔仔唔係食軟飯,反而佢係一個極度硬頸既人,從來唔要屋企人幫,佢老婆唔做野,得叔仔一份人工,要供樓,湊阿仔返學,仲要請鐘點, 但聽講最近冇請到,可能係頂唔順d開支喇...而佢老婆試過趕佢老公返99家,因為要去旅行,而 ...

大宅

原來各個都有呢件極品, 心同感受

別墅

唔好意思,剛開學比較忙。其實有陣時唔係唔想窒返個女人,但真係我地唔係佢D咁既人,鍾意 Showoff。佢永遠可以搵到不同(佢識但我地唔識)既勁人,同你各樣本事比較,當然結果就是將你比下去。

[日常言行]
根本都唔係大家好好地傾偈,而係好多時俾佢特襲左都唔識反應。有一次又係做節食飯,適逢香港失業高峰期,以下是他們的對話:

個女人:
[
你公司請唔請人呀?]

大細佬:
[
可以睇睇既,邊個想搵野做?]

個女人:
[
我姨甥,佢係港大經濟系畢業既],停左一停,[不過佢而家係摩根士丹利做緊]

我,我C6,大細佬都愕左然。
大細佬:
[
禁樣,咁好就繼續做啦!]

C6未同我結婚時,佢張信用卡月結單未收好,係6299屋企俾個女人睇到,佢馬上猙大佢雙眼對住我C6大聲話(佢經常做這個受到驚嚇既表情): [乜得 $$$$$ 簽帳額咁少咱?]

有次佢問我C6用乜野 software 做文書處理,我C6:[WordPerfect 5.1](多年前),可憐既佢又再受到驚嚇:[下?重用緊5.1?人地都用緊6.0!!]

原帖由 himitsu 於 09-9-8 16:57 發表
原來各個都有呢件極品, 身同感受

別墅

li d瘟神真係好想趕佢走...可惜我唔可以開口...我c6又唔肯出聲...而家仲要日日見住佢...好慘...

別墅

想晒命就直講喇, 前世

原帖由 一施奶 於 09-9-11 00:02 發表
唔好意思,剛開學比較忙。其實有陣時唔係唔想窒返個女人,但真係我地唔係佢D咁既人,鍾意 Showoff。佢永遠可以搵到不同(佢識但我地唔識)既勁人,同你各樣本事比較,當然結果就是將你比下去。

[日常言行]
根本都唔係大家好好地傾 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 Misskat 於 09-8-31 16:49 發表
[quote]原帖由 一施奶 於 09-8-29 21:53 發表
其實因為有D人心胸窄,凡事鍾意比比較較,跟本佢唔想你好,由其是覺得你好過佢。最辛苦係成日要小心佢,因為佢地永遠可以搵D令你唔開心既說話你聽,遇到這些人唯有叫自己唔好咁在意佢地。

你講得冇錯,可能佢想同我比較,好老實講,根本唔同level,真喺冇得好比,點解唔可以客客氣氣(就算唔喺friend),而搞到面咗咗,最幣其他人唔知,就以為我做大嫂蝦佢,因我學歷,人工都高佢好多...

好感觸
响呢個"家庭"真係左右做人難, 成日都要違背良心, 明明唔想做/講嘢就偏偏因為"俾面"而做/講, 覺得自己好假. 最開心就係返到自己屋企...好懷念以前做女嗰陣...

別墅

[磬竹難書]
因為我記得邊樣講邊樣先,所以可能會有D混亂。其實每次我見唔到佢之後就都想算數,但樹欲靜而風不息,見親佢都冇好野發生,都係我C6唔好,如果唔係為左佢,我都唔駛就D咁既人。如果係朋友就一早已經Bye-Bye左,結果斷斷續續拖拖拉拉咁困擾我咁多年,真係朋友有得揀,親戚就冇得揀。還好,這五年來我地除左做節或特別原因外,都不會互相往來。現在我兩公婆都唔會俾佢上我地屋企。

為了一些家事,十多年來我同C6發生許多爭吵,值得安慰是我們兩個現在溝通有很好進展,覺得未來有了曙光。昨天我們一家上左山頂過中秋,有了些新意。就此感謝各位媽咪支持,及多謝我C6 幫我打字(我口述)

原帖由 方麗娟 於 09-9-11 18:37 發表

好感觸
响呢個"家庭"真係左右做人難, 成日都要違背良心, 明明唔想做/講嘢就偏偏因為"俾面"而做/講, 覺得自己好假. 最開心就係返到自己屋企...好懷念以前做女嗰陣... ...

男爵府

你c6對你都好好丫,果隻野都唔係人黎架?

洋房

正瘟神係列之 - 我老公個細佬個老婆

我好認同你嘅講法,又聽吓我叔仔同佢老婆D黑心嘢(極品中X.O).一直以來過時過節都要被迫同老公屋企食飯,十年前中秋節在酒樓食晚飯,大家都知哩D時侯有幾爆棚,D枱有幾迫,去到酒樓,就見到我叔仔兩公婆帶埋個工人(當時佢個仔4歲,我個仔2歲,個女5歲)心想,已經咁迫就唔好帶埋個工人出嚟啦,個仔又唔係手抱咁大,以經十幾人坐一張抬,迫到櫈到放唔落,咁啱張枱又係角落頭,又熱又焗.見到面就話細路仔坐埋角落頭,等佢個工人睇住,我叔仔個仔不停咁錫我個仔同女,因為佢得一個仔,以為平時係屋企無其他小朋友同佢玩,見到面就好熱情,所以咪由佢錫.点知返到屋企,我99打電話來(都唔記得講開乜,佢話"唉!我睇見你叔仔就煩,個工人上個星期條頸生咗粒嘢,走去睇医生,驗到粒嘢係肺勞菌,勞工條例又唔可以炒佢,医生話依家個仔唔好同佢房瞓,食用要全部分開,佢兩公婆又要返工,好在佢兩個照咗肺無事,聽曰輪到個仔去照肺,都唔知点".我一聽完,即刻怒火沖宵,有無咁賤格,明知個工人有肺癆,個仔都末知有無事,全部出晒嚟同人食飯,坐埋全枱都係自己嘅至親,即係想冶埋俾人啦,仲要任佢個仔狂錫我D仔女,即係死到要攬埋人.如是係有人性,知到個工人有傳染病,個仔又末知有無事,点會仲同自己人食飯,乜嘢居心.結果絞到我帶晒D仔女去照肺驗血,等足三個月再翻驗(因為有潛伏期),無事才放心.如果我仔女有事,我一定同佢死過.正畜牲,豬狗不如.
原帖由 一施奶 於 09-10-4 11:36 發表
[磬竹難書]
因為我記得邊樣講邊樣先,所以可能會有D混亂。其實每次我見唔到佢之後就都想算數,但樹欲靜而風不息,見親佢都冇好野發生,都係我C6唔好,如果唔係為左佢,我都唔駛就D咁既人。如果係朋友就一早已經Bye-Bye左,結果斷斷 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你第婦真係好討厭好唔識尊重人!
不過你老公真係好攪笑(拜師學藝!!)我忍唔住狂笑咗一輪。

原帖由 一施奶 於 09-8-26 19:26 發表
[拜師學藝]
唔好意思,記得邊樣講邊樣先。佢地大約早我地半年結婚(即係爬頭,我C6係大仔,老公個細佬係老么),當我同我依家個老公係62,99屋企傾緊婚事,佢插嘴話佢家姐話,因為佢入門先,先入門為大,所以我同我老公要斟茶俾佢兩公婆 ...

首頁

尾頁

跳至