想生BB

跳至

首頁
12345...38

尾頁

大宅

原帖由 1829 於 09-9-9 13:26 發表
各位姐妹, 吾好意思, 有d問題想問下你們的經驗:

我今日返去抽血, 同埋照u/s, (pwh)藍e生話我右邊有1粒12mm, 1粒10mm. 我今朝照之前, 打咗6支針(分別係day3,5,7,8-10), 1次打75iu, 咁我問e生幾時放虫, 佢話要後日(星 ...

正常IUI要丁丁4-7天, 睇你C6 丁丁係唔係正常, 如果本身弱的話, 寧願耐D啦, 所以你星期一 DO DO左, 就算下星期一放丁到都係7天, 如果你驚唔夠新鮮, 而有信心丁丁夠強的話, 今日DO DO, 星期六放丁, 都有3天, 我諗都OK既。

而我當時就係星期三DO DO左, 下星期四IUI, 都8天架, 但醫生話丁丁報告係十分好... 不過真係因人而異。 But I prefer 寧長莫短 lor. 最放緊要放鬆d啦, 咁會易d bingo架。

至於pwh運作, 我就唔多清楚嘞, 等其他sister幫你啦。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

吾該哂beamsboybaby

我c6的丁丁係差的, 樣樣都吾合格, 只係3月果次向pwh驗時, 形態剛剛15%, 剛合格.

咁你當時e生有無suggest你幾時do一do. 同埋你先生原本d 精精係咪正常呀?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

thanks jesschi109.

藍e生話要星期五朝早返去照先知幾時打破卵針, 佢叫我今日(wed) + 聽日(thu)都照打75iu.

你係咪向pwh做呀? 我吾知佢係咪打完破卵針之後果日做, 定係隔1日先做, 又吾知星期日佢會吾會有放虫service.

原帖由 jesschi109 於 09-9-9 13:42 發表

咁佢都未知道幾時打破卵針喎, 因打了兩日後先可以放丁丁, 如星期六做, 應要聽日打破卵針了, 呢兩日有冇叫你繼續打排卵針? 咁你下次覆診係幾時?

大宅

原帖由 1829 於 09-9-9 14:25 發表
吾該哂beamsboybaby

我c6的丁丁係差的, 樣樣都吾合格, 只係3月果次向pwh驗時, 形態剛剛15%, 剛合格.

咁你當時e生有無suggest你幾時do一do. 同埋你先生原本d 精精係咪正常呀? ...

診所有張紙, 寫明4-7days, 而醫生只是話最好m come 清晒時DO DO一次, 之後就唔好再DO DO了, 一直等到做IUI囉。所以我feel到醫生覺得寧長莫短, 而且邊日iui真係唔可以預算到, 因要睇d蛋蛋生長, 所以有時d丁丁留耐多1-2天。萬一早左iui咁都唔駛驚嘛。

而我C6 在2年前在家計會驗丁丁係正常, 而IUI就係第一次驗, 醫生話好好。

更正: 診所有張紙應是3-5 days.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

thanks beamsboybaby

你搵邊個e生幫你做iui呀? 你幾時會知結果呀?
咁即係你們係原因不明, 所以try iui?

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-9 14:42 發表

診所有張紙, 寫明4-7days, 而醫生只是話最好m come 清晒時DO DO一次, 之後就唔好再DO DO了, 一直等到做IUI囉。所以我feel到醫生覺得寧長莫短, 而且邊日iui真係唔可以預算到, 因要睇d蛋蛋生長, 所以有時d丁丁留耐多 ...

大宅

原帖由 1829 於 09-9-9 14:32 發表

藍e生話要星期五朝早返去照先知幾時打破卵針, 佢叫我今日(wed) + 聽日(thu)都照打75iu.

你係咪向pwh做呀? 我吾知佢係咪打完破卵針之後果日做, 定係隔1日先做, 又吾知星期日佢會吾會有放虫servi ...

星期日佢會吾會有放虫service??你可以直接打去pwh問下.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我剛CALL咗LU, 依家等佢reply.

我今日同聽日都會飲雞精, 希望可以星期六做啦.

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-9 14:51 發表

星期日佢會吾會有放虫service??你可以直接打去pwh問下.

大宅

原帖由 1829 於 09-9-9 14:51 發表
thanks beamsboybaby

你搵邊個e生幫你做iui呀? 你幾時會知結果呀?
咁即係你們係原因不明, 所以try iui?

我係在私家陳志慧度做架, 因為試左2年, 其間2次小產, 加上已高齡, 所以決定iui lor.

咁你點解會做iui既?

複式洋房

原帖由 1829 於 9-9-2009 14:32 發表

你係咪向pwh做呀? 我吾知佢係咪打完破卵針之後果日做, 定係隔1日先做, 又吾知星期日佢會吾會有放虫servi ...

我唔係 pwh 做, 我o係陳志慧度做, 而我做iui 前兩日夜晚9:45自己打針, 當時我用紅 D Check 到已深粗, 即表示24-48小時內會排卵( 都幾準), 到星期六大約中午12點就放丁丁, 當時d 卵仲未排, 但 size 已去到一粒18mm, 一粒19mm, 另外一粒較細, 所以有2粒, 到我星期一返去覆診, 用陰超都見唔到蛋蛋, 因已排走同埋剩低一d 水, 而你話星期五先決定到幾時做, 最快星期六做, 咁打左破卵針都未有咁快排架....真奇怪, 我地簽既文件後面, 有一part 寫住收集丁丁時間前3-5日唔好行房, 而放丁丁果日, 我叫c6 去用佢果間 room 攪, 因新鮮d, 出o黎既報告係超好, 洗完丁丁後有每ml有4百幾萬條, 洗丁丁姑娘話係超好, 而陳醫生幫我放丁丁時都話勁多, 密麻麻, 好活躍, 佢開左個顯微鏡比我睇, 真係好密同游得好快~ 而你個case 可唔可以打返去pwh問? 又或者真係睇下有冇姊妹幫到你~

大宅

認識瑞士牛牛第一回

因為我都係高齡, 嘗試咗4年都無, 咁巳排咗pwh公家ivf,下年6月有得做, 咁e生話向呢段時間可以做下iui先, 咁所以try下.

咁你今次total幾多$$呀?

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-9 14:54 發表

我係在私家陳志慧度做架, 因為試左2年, 其間2次小產, 加上已高齡, 所以決定iui lor.

咁你點解會做iui既?

大宅

原帖由 jesschi109 於 09-9-9 14:57 發表

我唔係 pwh 做, 我o係陳志慧度做, 而我做iui 前兩日夜晚9:45自己打針, 當時我用紅 D Check 到已深粗, 即表示24-48小時內會排卵( 都幾準), 到星期六大約中午12點就放丁丁, 當時d 卵仲未排, 但 size 已去到一粒18mm, ...

哎呀, 係3-5天, 我記錯左tim

嘩, 你d 丁丁真係好好wor, 今次一定得!! 咁點解你要做iui既? 我又係C6丁丁OK, 但我就唔知點解唔得, 加上高齡心急, 所以選擇左呢條路了。

大宅

原帖由 1829 於 09-9-9 15:03 發表
因為我都係高齡, 嘗試咗4年都無, 咁巳排咗pwh公家ivf,下年6月有得做, 咁e生話向呢段時間可以做下iui先, 咁所以try下.

咁你今次total幾多$$呀?

今次用左差唔多1萬。 你公家可以慳返好多, 真係好肉赤架!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

係3-5天什麼呀?

我今次iui係私家籌, 我暫時比咗5500, 我唸total都要7-8千. 係ivf 先係公家籌, 但要等3年, 到下年6月先有得做呀.

頭先打咗去pwh問,佢話星期日係無放虫service嫁, 咁佢話如果我星期五返去d egg係OK, 就星期五早上打埋破卵針, 可以星期六做, 如果係夜晚打, 就要隔1日先做呀.

咁佢話星期日無放虫service, 咁即係我會星期五早上打破卵針, 星期六早上放虫 OR 星期六夜晚打, 星期一放虫....我唸吾會等到星期二先放掛..

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-9 15:24 發表

今次用左差唔多1萬。 你公家可以慳返好多, 真係好肉赤架!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小芬: 加油呀, 你bingo過, 機會應該會大d。
我今次係dr chan 第二次做iui啦, 上次得一粒, 結果 fail左。如果都唔得, 我會等政府 ivf。

beamsboybaby, 我照完啦, 今次左右都排左2粒, 今日診金免費,只計塞藥, 每日早晚2粒, 唔洗再打針啦。

1829, 我老公d丁丁都有1,2 樣唔合格, 不過醫生話洗完都夠做iui, 今次佢儲左4日, result 同上次差唔多喎。我就係打破卵針隔一日先做iui。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

maplesyrup 你好呀,

我怕星期六係做iui, 今晚do完, 得2日時間比佢儲, 佢都儲吾返. 而下星期一做的話, 就係7日時間儲...又怕d精老咗d....唉

原帖由 maplesyrup 於 09-9-9 16:00 發表
小芬: 加油呀, 你bingo過, 機會應該會大d。
我今次係dr chan 第二次做iui啦, 上次得一粒, 結果 fail左。如果都唔得, 我會等政府 ivf。

beamsboybaby, 我照完啦, 今次左右都排左2粒, 今日診金免費,只計塞藥, 每日早 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔知我咁計岩唔岩呢?
蛋蛋1日大2mm左右, 要夠18mm大可以打破卵針,如果你今日12 & 10, 星期五可長到16 & 14, 有機會要星期一先做喎。

[q uote]原帖由 1829 於 09-9-9 16:40 發表
maplesyrup 你好呀,

我怕星期六係做iui, 今晚do完, 得2日時間比佢儲, 佢都儲吾返. 而下星期一做的話, 就係7日時間儲...又怕d精老咗d....唉

[/quote]

禁止發言

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 9-9-2009 15:19 發表

哎呀, 係3-5天, 我記錯左tim

嘩, 你d 丁丁真係好好wor, 今次一定得!! 咁點解你要做iui既? 我又係C6丁丁OK, 但我就唔知點解唔得, 加上高齡心急, 所以選擇左呢條路了。 ...

希望成功啦~ 我就未去到高齡, 但都差唔多了, 醫生話今次所有野都好好條件, 我內膜有11.5mm, 有2粒成熟既蛋, 年紀唔係高齡, 本身冇多囊症或朱古力瘤果d, 而c6丁丁數量及狀態好好, 我呢兩日感到有肚痛, 係m 痛果隻feel, 痛到標冷汗, 但我自己以為想去大大個隻, 咁強行去完大大就唔痛, 而呢隻痛唔係想去廁所果隻痛,
但去完又唔痛, 我都唔明點解~~ 今日仲有d 奶白色分泌, 唔知有冇機呢~~

大宅

認識瑞士牛牛第一回

係呀, 其實我都覺得下星期一機會大d, 但我呢2日會飲雞精, 希望駁到星期六做啦. 佢星期一放吾到假呀, 只可以放完精就趕返工, 到時d精都吾會好.(因為佢有次又係驗精, 跟住趕返工, 個report真係好差).

昨晚同佢講, 佢話吾do, 就算下星期一做, 7日儲精就7日啦, 我都吾想唸, 交比個天啦.

原帖由 maplesyrup 於 09-9-9 18:14 發表
唔知我咁計岩唔岩呢?
蛋蛋1日大2mm左右, 要夠18mm大可以打破卵針,如果你今日12 & 10, 星期五可長到16 & 14, 有機會要星期一先做喎。

[q uote]原帖由 1829 於 09-9-9 16:40 發表 http://forum.baby-kingdom.com/ima ...

大宅

原帖由 jesschi109 於 09-9-10 00:29 發表

希望成功啦~ 我就未去到高齡, 但都差唔多了, 醫生話今次所有野都好好條件, 我內膜有11.5mm, 有2粒成熟既蛋, 年紀唔係高齡, 本身冇多囊症或朱古力瘤果d, 而c6丁丁數量及狀態好好, 我呢兩日感到有肚痛, 係m 痛果隻f ...

依, 咁可能有機wor...我返而9月3日做iui, 至今無咩feeling, 亦無咩分泌

首頁
12345...38

尾頁

跳至