夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 幸福黃太太 於 10-8-8 01:32 發表
我有時都會諗: 如果比我再揀, 我未必會同我老公結婚~

me x 2

我c6對我同囝囝都幾好, 只係我c6有時係大細佬, 要照顧個細, 又要照顧個大, 又要理工人,又要理自己外家,又要返工, 真係無停過...

最近我c6有個異性朋友做咗第三者, 仲連累埋我2公婆比人誤會, 我真係好嬲, 我c6有見及此, 就問我有無後悔結咗婚? 我咪答佢, 而家仔都生埋, 仲有咩後悔..不過如果有得返轉頭, 我一定唔會揀結婚....

男爵府

你都say得對,為左2個仔我會堅持下去,都係希望找個地方呻﹗老公昨晚返左奶奶到sleep我想問他少少野他就say tired,到今天依家我們都無通過電話﹗其實我覺得辛苦唔緊要,起碼老公support會好好多,不過我估我老公唔係lor﹗他辛苦返工我都係,but點解我要兼顧多很多的東西.........﹗

開心的事可能只有當2個仔仔向我說︰媽咪我愛你﹗我會覺得很sweet,但他們打架多於一齊,回家我就開始進入另一個戰場,但他們又唔聽我話,我真係失敗﹗

原帖由 全為愛 於 10-8-8 01:10 發表
kyliema:
睇你嘅形容又確係幾辛苦 wor!
見你話唔捨得2個仔,所以我諗你都會堅持落去。
咁既然冇得返轉頭,拿,你D慘情呻完啦,咁我又想問吓你,响呢8年,有冇D值得開心嘅野呀?上面薯媽話:有得必有失,咁你有冇D "得著" 呀?不如細想一下, ...

男爵府

唔好想死呀,大家呻完就算啦,唔開心同辛苦一定要找地方呻,不過你個仔須要你的,唔好想傻事,大家互相支持啦﹗加油﹗我2條仔今早一起床又吵架.......我處理完玩公事遲左少少...好彩老細未返jar﹗

原帖由 hc1018 於 10-8-8 23:00 發表
我結婚一年多咋,仔仔九個月,但已經有呢種感覺,仲好嚴重添吖,諗起自己做女的時侯,鍾意做乜就做乜,鍾意又可以同阿媽睇下電視,阿媽的樣不知幾甜,依加,叫個老公陪我睇下電視,都幾難,如果俾我再選,我都唔知,因為我知我性 ...

民房

Share yr workload with 老公

Ask 老公 to start sharing. Keep yrself healthy first.
U need energy to take care the kids and train up 老公, not "又要湊老公(老公係大細佬)".

Tell 老公 u are suffering. If he don't help, take trip to release yrself for new & fresh air.

I insist to do what I could. Not overrun myself!
If u don't enjoy yr family life, how could 老公 & kids?

Others? Do care when u have the time & effort.

別墅

我就黎結婚9周年,有時都好緬懷未婚時的自由自在,無煩惱,而家要為家庭,為孩子勞心勞力,又要應付工作壓力,婚前老公體貼又細心,而家關係昇華去親情,2公婆只會間中Friday 或紀念日去食晚飯,有時都覺得好悶,但老公都為個家付出左好多,我都有諗假如我冇結婚又會點,我相信做中女既壓力一定比宜家大,雖然自由,但要飽受人既閑言閑語,過時過節或老左得一個人狐零零,若從頭再來,我都會選擇結婚.

男爵府

原帖由 anan3388 於 10-8-8 15:22 發表
睇完後, 我覺得自己係會掛念未有小朋友時既二人世界生活, 不過, 諗還諗, 到望住個仔, 又好開心, 又覺得呢生人最開心就係生左個仔, 而又係老公幫我先有呢個福氣啦~~

我身邊都有d朋友都3x尾未嫁, 其實佢地既壓力亦不 ...

好認同你講既野.

侯爵府

好媽媽勳章

me too!
我又冇後悔.
However I agree that:
有時睇番結婚前既相,個種活力,個種無憂無慮,個種自由都好似無晒咁=> it is because I am a fat C9 now!

原帖由 薯媽 於 10-8-7 20:44 發表
我又冇後悔.....我仔令我2公婆帶來很多話題(衝突都有),老公很錫我,如果我們冇了婚姻關係,可能一早就散了....因為大家都會專重婚姻的誓言......可能我冇99(死了3年)62(未結婚已經不在),姑奶又不錯的人,所以我只理1家3口+工 ...

子爵府

要結婚呀!
結婚好、離婚好、生仔好、生女好、同6299住好,都要結婚,唔結婚就唔會有以後ge野發生,單身老佐會好慘架
我有個朋友30到尾未結婚,啊爸啊媽好痛"惜"佢,有次同佢講電話佢話佢啊爸年頭死左又話啊媽成日病,講左好多野,最後佢同我講如果連啊媽都死埋,咁乘翻自己點算,我聽到都唔知點答佢,好心up

大宅

點都好, 正面d啦!

伯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 anan3388 於 10-8-8 15:22 發表
睇完後, 我覺得自己係會掛念未有小朋友時既二人世界生活, 不過, 諗還諗, 到望住個仔, 又好開心, 又覺得呢生人最開心就係生左個仔, 而又係老公幫我先有呢個福氣啦~~

我身邊都有d朋友都3x尾未嫁, 其實佢地既壓力亦不 ...

同我想法一模一樣

洋房

嫁給孤兒....

我c6算個孤兒, 可是他身邊太多損友了。

大宅

我都想返轉頭做女,但係當唔開心嗰時,望吓個女又諗,如果我唔結婚又唔會有我而家呢個咁得意,咁百厭嘅小臭臭。連我 C6 都咁講,如果我唔係嫁比佢,點生到而家個女呀!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 hc1018 於 10-8-9 11:43 發表

好多謝你的鼓勵吖!不過你問我呢,我真係有想過死,因為真係好辛苦,未結婚的時侯,只有一次失戀有咁的感覺,但當時見到媽媽真係唔捨得,但依加朋友都有同我講,你望仔仔咁可愛,你會捨得嗎?老實講,我真係捨得,你問我點解, ...

有樣野我覺得好奇怪架,未有bb之前,我一定唔會想我死左之後老公遇到個更好既女仔,但而家生左bb,我都想自己死左之後,老公可以有個對我囡囡好既老婆

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 manman800800 於 10-8-9 12:16 發表
同意,

結咗同未結係兩回事,結咗=憧憬幻滅
生埋仔=更加唔會有憧憬
對住6299=難為了自己
同6299一齊住=自己末路

咁我而家已經去到末路喇...
希望遲d搬到出去就會"希望在轉角"啦~~

珍珠宮

好媽媽勳章

咁多人後悔結婚既?? 其實會唔會, 結左婚但唔生小朋友就好d???
起碼唔駛因為要為左小朋友, 所以唔離婚~ 而結左婚, 又可以冇左中女壓力!!!

男爵府

我都有同感﹗

原帖由 unicath 於 10-8-15 09:53 發表

有樣野我覺得好奇怪架,未有bb之前,我一定唔會想我死左之後老公遇到個更好既女仔,但而家生左bb,我都想自己死左之後,老公可以有個對我囡囡好既老婆

大宅

原帖由 sumlam 於 10-8-15 10:29 發表
咁多人後悔結婚既?? 其實會唔會, 結左婚但唔生小朋友就好d???
起碼唔駛因為要為左小朋友, 所以唔離婚~ 而結左婚, 又可以冇左中女壓力!!!

totally agree!

其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正. 我最後悔係衝動生o左個小朋友. 已經三年冇去旅行啦, 每個月spend o係小朋友身上都成萬蚊, 病o左又要照顧佢, 又要返工, 又要睇工人, 又要應付個麻煩99......真係唔為乜.
未有小朋友之前, 一年去三次旅行, 又可以扮靚, 修o下甲, 買衫, 又冇粗手臂, 又冇雀斑, 而家.....同三年前比, 真係差好遠. 所以我身邊大把結o左婚朋友都話唔生, 佢地一年唔知去幾多次旅行, 仲三四年就供起層樓兼再買樓投資. 唉! 一生兒女債.....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果可以從來過,我唔會結婚 <<<我心聲

子爵府

原帖由 kyliema 於 10-8-7 17:52 發表
可能每個女仔都對婚姻有憧憬,我自己都係,8年前結左婚,好快生左2個仔,之後的生活............又要理小朋友,又要返工,又要理奶奶,又要湊老公(老公係大細佬),又要理工人,又要理自己外家,真係無停過,真係連cry的時間都無,有一刻我係 ...

0甘似我老公曾經有0既心聲0既。
最離譜0既系,我有個0甘好老公但自己都竟然有時都有0甘0既想法,如果我可以從來,我不要結婚啦。
我真系唔識同任何人相處共住一室0既。

不過,0念到如果唔系有老公,我又唔一定有今時今日的生活的好處。

我有過同事離過4、5次婚,孫都有幾個了,還想揾人嫁。生活有許多0野系揾個男人出面方便許多。

男爵府

好同意﹗其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正

totally agree!

其實我都覺得結o左婚唔生小朋友簡直係正. 我最後悔係衝動生o左個小朋友. 已經三年冇去旅行啦, 每個月spend o係小朋友身上都成萬蚊, 病o左又要照顧佢, 又要返工, 又要睇工人, 又要應付個麻煩99.... ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至