跳至

首頁

尾頁

大宅

thx ! 兒科醫生就係叫我泵一陣先埋身餵...我個囡囡成日食得好急架..
原帖由 siuhunghungmama 於 10-8-18 15:47 發表

可以係餵奶前用手或泵將頭奶泵出,bb食得舒服d(頭奶如果谷會出得快bb食時容易咳)同埋可以食到後奶。

大宅

焗黃蟮飯<-- 99中午飯整左俾我食,仲好好胃口食左好多...

原帖由 koala小寶寶 於 10-8-16 22:36 發表

如果bb黃o既你可以焗黃蟮飯食嫁, 去黃好work嫁, 如果呀b掛住訓唔食, 你試下彈佢腳板啦...不過呢招對我女都唔係好work 彈完佢喊2聲都係繼續訓, 俾佢激死~ ...

別墅

你用手揼定電果隻架??

原帖由 ling142367 於 10-8-13 18:25 發表
我day1(8月4日)下午開始breast feeding, 我係開刀的
其間係breast feeding+(日頭)補糖水, (晚上)補奶粉
係頭2天,nipple已經被bb吮損左, 但係我仲未有谷奶,只係有初乳出
係day4晚上,開始谷奶la, 但係ar b唔太like吮ni ...

男爵府

原帖由 lamming 於 10-8-19 15:54 發表
你用手揼定電果隻架??

我而家係全用avent手揼,無埋身feed la

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 koala小寶寶 於 10-8-16 22:41 發表

有d人食木耳去惡露, 有d人就話食梅菜夠正氣~
不過都唔好再食喇, 收奶嫁, 煲番多o的章魚雞腳豬手湯飲啦~ 同埋記得密密泵, 可以o既話就邊埋身邊泵奶, 對刺撃乳房好有用嫁~ add oil la!! ...

我陪月日頭都係煲章魚雞腳豬手湯同木瓜魚湯我飲,
夜晚我先飲燉湯, 但我奶量都係差唔多,
唔通就係因為我有食木耳同梅菜?

大宅

原帖由 shokobb 於 10-8-21 18:56 發表

我陪月日頭都係煲章魚雞腳豬手湯同木瓜魚湯我飲,
夜晚我先飲燉湯, 但我奶量都係差唔多,
唔通就係因為我有食木耳同梅菜?

唔奇嫁, 我上胎未知梅菜唔食得o個陣都成日食, 都收左o的嫁~
不過咁, 你有冇密密泵同多o的埋身餵先~
如果全埋身2-3hr餵1次, 1日起碼都食到10次, 如果淨泵o既都要3hr泵1次, 每次20mins, 1日都要泵成8次, 你o既次數有冇咁頻密??

別墅

我生左4日, 醫院都有餵人奶教每邊10mins再補奶粉, 等上奶之後先減奶粉.
我今日開始谷奶, 但唔識分係奶水定真係奶, 但都有照俾bb每邊啜10mins, 再補奶粉.
其實如果上左奶, 應該每邊食幾耐, 同點先知bb食清d奶未呢?

大宅

原帖由 Finy03 於 10-8-22 01:24 發表
我生左4日, 醫院都有餵人奶教每邊10mins再補奶粉, 等上奶之後先減奶粉.
我今日開始谷奶, 但唔識分係奶水定真係奶, 但都有照俾bb每邊啜10mins, 再補奶粉.
其實如果上左奶, 應該每邊食幾耐, 同點先知bb食清d奶未呢?:b ...

其實每邊起碼食10mins, 耐o的都唔怕, 如果全人奶就2-3hr食1次, 你試下唔補奶粉呀b都可以keep住大小便各有6-8條o既, 其實你o既人奶都夠佢食嫁喇~

別墅

回覆 1# koala小寶寶 的文章

其實我一直有俾bb keep住啜, 但我今日(生左第5日)已經谷得好勁, 又痛又漲, 我用chu chu既電泵, 又只係泵到好少好少(得幾滴)出黎, 咁應該點算? 有無辦法好似其他媽媽咁多奶?

男爵府

原帖由 Finy03 於 10-8-22 12:52 發表
其實我一直有俾bb keep住啜, 但我今日(生左第5日)已經谷得好勁, 又痛又漲, 我用chu chu既電泵, 又只係泵到好少好少(得幾滴)出黎, 咁應該點算? 有無辦法好似其他媽媽咁多奶? ...

你已經開始上奶, 但係乳腺未通曬, 你而家快d熱foo下breast, 再加埋massage, 按摩要有力(愈暴力愈好), 係會好痛ka,但一定要按通d乳腺, 出奶水先會順
次次熱foo完加按摩之後先泵奶, 會work好多
我個人認為手泵出奶會清好多, 泵完再摸下breast真係林曬 !

別墅

原帖由 ling142367 於 10-8-22 17:14 發表

你已經開始上奶, 但係乳腺未通曬, 你而家快d熱foo下breast, 再加埋massage, 按摩要有力(愈暴力愈好), 係會好痛ka,但一定要按通d乳腺, 出奶水先會順
次次熱foo完加按摩之後先泵奶, 會work好多
我個人認為手泵出奶會 ...

我明白喇, 多謝晒你既方法, 因為真係谷得好辛苦痛到喊, 不過為左我個b豬, 頂硬上!

大宅

Hi,各位,
我都係由Day1開始比人奶亞B食,但因為自己唔夠奶,攪到亞B出院時唔夠磅,同埋有黃疸,仲要留在醫院照燈(見佢比d紗布包實個頭,放係個箱裏面,自己甚麼也做不了,心都痛埋).
本來一心想比亞B食全人奶,但宜家差不多全放棄了,為左要亞B食多D,柯多D(D黃才會去得快D),唯有主攻奶粉,人奶輔助.
其實我真是好希望比bb埋身啜,因為這種感覺真是好唔同,是媽媽同bb的零距離接觸,我真是唔希望錯過這個過程,但眼見bb的黃疸,真是很無奈.

別墅

me too 食咗幾次梅菜蒸肉餅D奶量眞係少咗 唔知可唔可以pump番起呢
仲想問吓焗黃蟮飯點煮?
和pump奶是怎樣pump 會好D?一口氣pump20-30 mins還是pump一陣停一陣按摩完再pump
原帖由 koala小寶寶 於 10-8-21 23:02 發表

唔奇嫁, 我上胎未知梅菜唔食得o個陣都成日食, 都收左o的嫁~
不過咁, 你有冇密密泵同多o的埋身餵先~
如果全埋身2-3hr餵1次, 1日起碼都食到10次, 如果淨泵o既都要3hr泵1次, 每次20mins, 1日都要泵成8次, 你o既次數 ...

首頁

尾頁

跳至