跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你揀朗屏邨O個邊, 我之前有去小學巡禮, 我覺得梁省德會比較好呀, 佢一早實行小班制, 一班好似20個人以內架咋.
東莞聽講好多南亞小朋友(我唔係想歧視,BUT南亞小朋友真係幾百厭), 呢間我冇參觀過.
惠州我都有去參觀過, 佢得兩班, 一班有4-5個南亞小朋友, 所以你要考慮下囉.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 15:04 發表

唔知邊間好都唔緊要. 我要幫妹妹填表了~~家下睇緊東莞的網頁.煩~~村校入邊,真係好少小朋友.我又想揾間多小小孩子的.

大宅

我想請問你邊間係村校呢?? 梁省德係咪? 惠州係咪?

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 12:37 發表
咁又係呀,有分入硬好過大抽獎,如果派到村校真係幾大鑊

大宅

之前甜芋問我邊D村校, 我REPLY左佢
村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學, 惇裕學校, 通德學校, 不過邊一間好D我真係唔知呀, 我唔係住錦田區既.

之後佢講睇緊東莞個網, 咁咪變左屋邨O個個"邨"校囉.

原帖由 哈哈笑 於 10-9-14 16:00 發表
我想請問你邊間係村校呢?? 梁省德係咪? 惠州係咪?

大宅

好媽媽勳章

我真係好欣賞你在小朋友學習能力上出發找適合的小學給他們,其實找小學和中學一樣,每種學校都有佢存在價值,去配合各類形小朋友,但是有些父母硬要把所謂"低層次"(村校和band 3學校)除之而後快,又可苦呢?

原帖由 甜芋 於 10-9-14 14:13 發表

SNOOPY:我情形有啲唔同.我家哥哥是一名需要接受特殊教育的小朋友.去了村校,是因為大約一年前,大人不願再去上學.想在家里自修.我們陪他上網找學校.他看到現在的學校環境很喜歡.爸和我就聯繫了校長.見了面.學校又收 ...

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 15:36 發表
如果你揀朗屏邨O個邊, 我之前有去小學巡禮, 我覺得梁省德會比較好呀, 佢一早實行小班制, 一班好似20個人以內架咋.
東莞聽講好多南亞小朋友(我唔係想歧視,BUT南亞小朋友真係幾百厭), 呢間我冇參觀過.
惠州我都有去參 ...

梁省德,我家妹妹得5分咋,我驚唔中標.唉!細校少人讀,等我揾日去佢學校大門口行下先.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 16:06 發表
之前甜芋問我邊D村校, 我REPLY左佢
村校據我所知應該係呢幾間囉(唔肯定有冇漏), 錦田公立蒙養學校, 八鄉中心小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=1104, 惇裕學校, 通德學校, 不 ...

唔緊要~~唔緊要~~冇所謂村校定邨校.我唔介意0架.我家哥哥讀的是蒙養.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

妹妹應該有10分唔係5分, 適齡兒童係有10分既, 首名子女先係5分.
呢間學校以多讚同獎勵學生為主, 我見D學生同校長既關係都好CLOSE架.

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:23 發表

梁省德,我家妹妹得5分咋,我驚唔中標.唉!細校少人讀,等我揾日去佢學校大門口行下先.

大宅

唔好意思, 我初時係誤會左你想問"村校".

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:28 發表

唔緊要~~唔緊要~~冇所謂村校定邨校.我唔介意0架.我家哥哥讀的是蒙養.

男爵府

原帖由 Sherryko9 於 10-9-14 16:21 發表
我真係好欣賞你在小朋友學習能力上出發找適合的小學給他們,其實找小學和中學一樣,每種學校都有佢存在價值,去配合各類形小朋友,但是有些父母硬要把所謂"低層次"(村校和band 3學校)除之而後快,又可苦呢?

...

謝謝~~謝謝~~家下搞掂妹妹先.跟哥哥好,定係揾間多啲小朋友的,好呢?嘿嘿~~我有時真係貪心0架.

你選咗中學未呀?前排見你講天水圍信義.我都睇緊中學了.要揾間令大人中意0既:辦學嚴謹,仲要俾啲自由度佢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 甜芋 於 10-9-14 04:23 PM 發表

我好LIKE粱小呀, 我觀校時都問過校長, 今年多唔多兄姊位, 校長話估計今年會少左弟妹入兄姊學位, 所以會有多些學位FOR給計分學位, 加上梁小無宗教分, 辨學團體比較冷門冇咩人會有呢個團體分

水晶宮

畀面勳章

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:23 發表

甜芋:
乜你仲未決定咩 心大心細,容乜易心臟病呀??
怕乜啫,一於去馬,唔掂再硬着頭皮去跟哥哥
何況,仲有我呀嘛

子爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-14 16:32 發表
妹妹應該有10分唔係5分, 適齡兒童係有10分既, 首名子女先係5分.
呢間學校以多讚同獎勵學生為主, 我見D學生同校長既關係都好CLOSE架.

HI,
咁o岩入黎睇到呢個post,
我仔仔係讀梁省德既,
舊年我地係插班入去讀小3既,
講真, 之前真係未接觸過呢間小學,
因為我住個區唔係呢個網入面,
所以, 一直都無留意過,
後來因為去左外國兩年, 之後返黎hk,
經朋友介紹, 就入讀梁小,
開始時, 一直都戰戰兢兢, 唔知學校會教成點,
後來, 發覺, 學校入面, 無論校長 & 老師都超有愛心,
佢地係實行多讚賞多鼓勵既教學方法,
令到我仔超鐘意返學,
同埋, 因為我仔既中文學少人地兩年,
所以, 好多時佢都唔知人講咩,
有好多中文字唔識,
但佢地既老師真係好有愛心,
時不時打電話俾我, 叫我早少少帶仔仔返學,
幫佢補習下,
又好多時, 又打電話俾我,
問我今日可唔可以留校幫佢補功課,
老實講, 老師真係額外做多左好多野,
但佢地都好樂意咁幫我地~真係好多謝佢地~
同埋校長超有愛心,
我成日去學校都見到佢,
我見親d小朋友, 每一個都好鐘意佢,
係鐘意到要攬住校長個種喎,
我唔知其他學校既校長會唔會比小朋友攬住,
但我只係見過一個校長係咁受歡迎架啫~

舊年家長日, 見d家長去攞成績表,
咁有個小朋友見到校長行過,
就同佢打招呼, 校長一開口就叫到小朋友個名,
又認得佢讀邊一班,
又同小朋友既媽咪講佢今年既成績唔錯,
可以由d班升去a班咁,
我初時以為校長係咪撞彩,
咁o岩見到個佢有留意既學生, 所以, 先知佢咁多野~
但後來, 我坐係走廊成20分鐘,
佢企係樓梯邊, 見到d學生,
差唔多個個都叫得出佢地既名,
佢真係有用心去記住d小朋友囉~
而且有個小朋友既成績唔係咁好,
佢又好有耐性同個小朋友講解,
又鼓勵佢下次努力d, 又同小朋友媽咪傾點幫佢,
嘩, 我真係覺得佢好好人囉~
所以, 如果揀惠州or 東莞既話,
我就會超建議你地揀 梁省德囉~

男爵府

心臟病了~~心臟病了~~擔心梁校太多人選~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀, 梁小都唔少人揀架, 朋友個囝囝都係要大抽獎, 但抽唔到, 好彩叩門入到咋, 真係一額汗.

原帖由 甜芋 於 10-9-16 09:46 發表

大宅

我記得去小學巡禮時, 老師介紹學校時有播左D片段, 每個學生都有一張紙儲印仔, 好似儲夠五十個印仔, 就可以同校長食飯, 叫"志X飯局", 同埋每一班都有一個BLOG可以同老師KEEP CONTACT, 所以我見佢地師生關係都幾CLOSE, 幾開心.

原帖由 rubytang 於 10-9-16 01:41 發表

HI,
咁o岩入黎睇到呢個post,
我仔仔係讀梁省德既,
舊年我地係插班入去讀小3既,
講真, 之前真係未接觸過呢間小學,
因為我住個區唔係呢個網入面,
所以, 一直都無留意過,
後來因為去左外國兩年, 之後返黎hk,
經朋友介 ...

大宅

咁又唔好咁諗, 你試左先囉, 好既學校一定係多人選架, 話唔定妹妹好彩入到呢.

原帖由 甜芋 於 10-9-16 09:46 發表

大宅

好媽媽勳章

嘩!你有留意我架?呢排出多左聲,發覺有D真係唔對嘴形,都係出少句聲好過,無謂引起口舌之爭.
早前,我都問過唔少關於元朗區中學資料,包括701003亦給唔少意見我,女人真係好煩,阿囡成日甘話我,話我5時花6時變,一時又話趙中,一時又話盧中,而家又話信義,我答佢:係呀!我都係睇你成績點才可以出決定,唔到填表我都未決定架!元朗區已有心水選,依家只不過是搭邊隻馬甘解,我唔會揀屯門區,雖然2叔太太認為屯門區大把top學校,但因為唔拖唔水,又唔係好遠,但對我來說又唔太方便,我唔介意車阿囡返學,但要方便我返工,阿囡升上中1已是大個女,佢肯跟我,我寧願她裙腳,點都係女仔來,聽得太多升上中學便放任個女後出事例子,唔想冒險!
呢刻我會搭信義,去盧中,但亦再等囡囡來緊第1次考試成績才知方向!

原帖由 甜芋 於 10-9-14 16:37 發表

謝謝~~謝謝~~家下搞掂妹妹先.跟哥哥好,定係揾間多啲小朋友的,好呢?嘿嘿~~我有時真係貪心0架.

你選咗中學未呀?前排見你講天水圍信義.我都睇緊中學了.要揾間令大人中意0既:辦學嚴謹,仲要俾啲自由度佢. ...

男爵府

原帖由 Sherryko9 於 10-9-16 11:55 發表
嘩!你有留意我架?呢排出多左聲,發覺有D真係唔對嘴形,都係出少句聲好過,無謂引起口舌之爭.
早前,我都問過唔少關於元朗區中學資料,包括701003亦給唔少意見我,女人真係好煩,阿囡成日甘話我,話我5時花6時變,一時又話趙中 ...

sherry:你頭先講0固三間中學.依家選,我都傾向盧中,信義,起碼學校的發展方向進取.而學生的來源不會差.我意思是除了成績.趙中要照一下CT,才可以下判斷.看看哪一間的醫學報告全面,選哪一間吧.

我很怕官校.也怕10年原地踏步的學校.不要緊的,我們拿出來比較一下而已.現在我們是用家嘛.當然要把此"電器"的說明書好好看一番.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-16 11:28 發表
我記得去小學巡禮時, 老師介紹學校時有播左D片段, 每個學生都有一張紙儲印仔, 好似儲夠五十個印仔, 就可以同校長食飯, 叫"志X飯局", 同埋每一班都有一個BLOG可以同老師KEEP CONTACT, 所以我見佢地師生關係都幾CLOSE, ...

家下志雲唔行運喎....嘻嘻~~~~~~我講笑咋.梁校的校捧們不要生氣呀
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-16 11:30 發表
咁又唔好咁諗, 你試左先囉, 好既學校一定係多人選架, 話唔定妹妹好彩入到呢.

嗯!謝謝!我要幫妹妹度金一下.
快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至