自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 mrsjimmy 於 10-9-17 12:20 發表

老實講, 環保大道一有垃圾車經過真係好臭, 仲要 2, 3 分鐘一班, 密過 mtr, 比得上係火車站經過既豬車臭味

係呀,
幾年前未有咁臭,
呢兩三年就好臭,
一落車有陣味,
初初都唔知係咩臭
點知愈來愈臭!
似死屍味

係個到工作既人真係唔知點頂!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我有朋友住新都城&惠安園, 佢地話無味,重幾好住, 寶林會唔會係tko比較好的地區?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

寶琳隔咗康城/半島/坑口幾重嘛,就算吹果面風都唔到啦
原帖由 AAma 於 10-9-17 12:31 發表
我有朋友住新都城&惠安園, 佢地話無味,重幾好住, 寶林會唔會係tko比較好的地區?

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

伯爵府

我以前住將軍澳都聞唔到,不過住咗幾年,廚房成日見到D不知名毛茸茸嘅蟲,好嚇人的,唔知關唔關堆填區事~~

話時話,+X哥講得出心曠神怡,又唔見佢入去住下,都唔肯做生招牌~~

學下四叔啦,覺得自己醫院掂,個新抱都係度生~~佢覺得自己D樓掂,就入去住下先再講啦~~
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dj.hkhk 於 10-9-17 12:25 發表
唔係望環保大道。
係望公園,望海,望柴灣。
臭到要搬。

我兩個女住咁耐皮膚爛咁耐。一搬走就好。

嘩....咁厲害...可能近海吹返 d 味入黎...我屋企係望住行去 mtr 條隧道又冇味....不過呢度太荒蕉...下個月都搬走啦~

題外話, 知唔知搬走停車場有冇得免 2 個鐘? 我搬入黎果陣停車場可以 free 2 個鐘...唔 free 好金, $80/hr..

男爵府

無得free。 我果時搬哂落carpark叫人睇住先,先叫車入嚟。咁一load上車即走。
原帖由 mrsjimmy 於 10-9-17 12:35 發表

嘩....咁厲害...可能近海吹返 d 味入黎...我屋企係望住行去 mtr 條隧道又冇味....不過呢度太荒蕉...下個月都搬走啦~

題外話, 知唔知搬走停車場有冇得免 2 個鐘? 我搬入黎果陣停車場可以 free 2 個鐘...唔 free 好 ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dj.hkhk 於 10-9-17 12:40 發表
無得free。 我果時搬哂落carpark叫人睇住先,先叫車入嚟。咁一load上車即走。

咁賤格...咁我同搬屋公司講定先...thanks~

康城 carpark $80/hr, 簡直係癲, 中環 cwb 旺角 d 停車場都唔駛咁貴....

水晶宮

我住將中向海中層單位7年, 近兩年春天回南天係有聞到臭味, 不過一年好少日子約10天以內, 所以我接受到.

原帖由 Teresa 於 10-9-16 23:48 發表
諗緊搬去TKO, 想問下: 將軍澳MTR附近會唔會聞到呢D味?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

乜咁多鄰居係bk架?小小一個清水灣…hahahaha

我都住大o門啊~~

唔覺有味wo…………

我住最近垃圾係住都會馬尺~
果陣可能內園 未有聞到臭味

宜家日日番調景嶺di…
好少會聞…最多係垃圾車跌左垃圾
果陣就真係好臭喇………

大宅

大o門有好多精英份子架!!!

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 hahaha1529 於 10-9-17 00:18 發表

我住將中, 好近MTR, 由03年住到而家, 一啲臭味都聞唔到喎, 我媽咪住將廣都冇, 而我知君傲灣都冇, 但我知維景有囉。

其實全個TKO都有人report聞到(但寶琳比較少).據聞係睇方向,向東,東北,東南的最受罪.睇到TKL/TKO/坑口/清水灣都好多人投訴,好大部份都係住以上的方向.

我以前住港島東區(向東北)都聞到架.搬咗去調景嶺咁耐,反而從未試過聞到有味(向西南).所以,我相信方向係其中一個好重要的因素.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Teresa,

Why do you want to 搬去TKO?

原帖由 Teresa 於 10-9-16 23:48 發表
諗緊搬去TKO, 想問下: 將軍澳MTR附近會唔會聞到呢D味?

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 dj.hkhk 於 10-9-17 00:26 發表
君傲灣應該無,但維景應該食正

死口話無...自置物業唔想隊冧個價吧。

原帖由 foggyao 於 10-9-17 10:29 發表

如維景對山唔對海 ~ 應該未必有事,因食唔正。
間 ...

如果對杏花村果面既海係無事的.唔係吹水.

我唔係業主,最好個價快d被隊冧~

大宅

live in 調景嶺 metro town, no bad smell so far...

大宅

真係唔知點解咁多一隻隻野飛來飛去, 講真如果個度唔係平租都唔會住康城, 遲d佢發展好我唔敢講好定好唔好
(相信都要十年八載)但暫時就.....

原帖由 mrsjimmy 於 10-9-17 10:49 發表

我屋企又係好大塵同好多一隻隻野飛入黎, 我住低層, 背向環保大道, 所以屋企入邊乜味都聞唔到, 我估望環保大道應該幾臭......我同C6都幾鍾意個環境, 不過業主加我地租, 下個月都搬 lu

之前住過坑口 2 年都聞唔有味 ...

男爵府

其實最有影響會係康城同埋清水灣半島
我以前在清水做野的,臭味多數都係夏天黃昏最勁,冬天就冇咩...... 一陣臭蛋味咁囉~~~ 不過有d人話唔覺都唔出奇架,因為就算向同一邊, d風向唔同都有影響! 所以都試過有d住客話有,問佢隔離屋又話冇...... 最初發現有臭味時,都唔知係邊度黎,最後就知係填海區黎........... 都已經7-8年前既事lu.... 冇可能解決到的

別墅

我住廣明苑都無味wor.

大宅

搬咗嚟康城個幾月, 都好少開露台門, 加埋個空氣清新機, 所以室內無味, 出面就
搬入嚟之前都知道有好多小昆虫, 整埋蚊網, 不過有時都有啲蚊滋
之前住清水半島向海, 會見到雀仔經過, 宜家係見到白色膠袋飄過(可能係對面領峯拆梗棚啦)

珍珠宮

好媽媽勳章

聽聞會開售八千至一萬蚊/尺, 一D都唔平喎

原帖由 annaanna 於 10-9-17 10:23 發表
梗係唔會隊冧個價啦,因為一開始佢個價已經set到好低嘛

平係有原因o既﹗

首頁

尾頁

跳至