母乳餵哺

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我最後放4點.......算吧喇!

祝大家新年快樂, 兔年開開心心!
唔憂食唔憂住
小朋友就健健康康! 活潑精靈!!
今晚又OT!!!!

大宅

唔知大家開工未呢?
我昨天已經開工大吉, 今朝老細先黎派開工利是 (不過我地公司人多, 開工利是都只係意思意思)
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

今日先開工,祝大家同bb在兔年平平安安,開開心心﹗

我都好擔心大b會呷醋,因為好多朋友既大細b相處都出現好大問題。所以好早就教定阿翹,暫時好似都okay,佢每日會要我俾個肚皮佢摸「妹妹」一次,有時會情不自禁自己鍚個肚皮一啖,見我塗cream又會幫手塗埋一份,間唔中有好嘢食緊又會遞向肚皮俾「妹妹」食.........之前我問佢想「妹妹」送咩俾佢,佢話要波波,假期我代「妹妹」買咗個籃球連射籃架俾佢,佢每次要玩,我都要佢先講邊個送俾佢.......希望keep到妹妹出世後,佢唔會咁呷醋啦﹗

大宅

呷醋問題真係難倒好多家庭...

我家姐都係一個典型例子
兩個相差年半, 家姐會打細佬, 細佬又扯家姐頭髮...

家姐覺得細佬爭寵, 細佬又被嫲嫲寵壞

我都會擔心
他日有第二個bb, 俾大囝的愛和照顧係咪會減少左呢? 咁係咪對唔住佢呢?

大宅

原帖由 mrschoy 於 11-2-8 10:27 發表
呷醋問題真係難倒好多家庭...

我家姐都係一個典型例子
兩個相差年半, 家姐會打細佬, 細佬又扯家姐頭髮...

家姐覺得細佬爭寵, 細佬又被嫲嫲寵壞

我都會擔心
他日有第二個bb, 俾大囝的愛和照顧係咪會減少左呢? 咁 ...

你自己有無兄弟姊妹? 細個時打餐死.. 互相殘殺都好.. 大個時有乜事一定搵自己兄弟姊妹商量先.. 有個伴好D..
你只要大公無私.. 兩個一齊鬧就得

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

kristine,

以下係我老細(男)的經驗:
佢細仔係0901bb, 我放完產假返工時, 成日同佢傾bb野, 佢話大囡有呷醋架, 仲係勁果種! 細b一喊, 大囡就叫媽咪抱細佬, 唔比爸爸抱喎!

後來佢放假, 就同老婆同大囡, 3個去街街, 一黎細b未大, 去街都係訓, 二黎佢會同大囡講, 爸爸同媽咪都仍然會錫你, 同你去街, 細佬分薄唔到你的愛等等的說話, 仲有叫多d大囡做野, eg 幫媽媽拎野, 做少少家務 (芷蕎都幫我掠衫的), 令佢覺得自己同細b唔同, 有責任感, 自然唔會呷咁多醋!
今晚又OT!!!!

大宅

duceduce:我同我家姐就係,差7年,細個由我有記憶開始就同佢鬥個你c我活,不過大過咗,感情就好好,尤其可以同聲同氣講阿爸阿媽是非(呢啲唔同得老公講嘛),有時連我阿媽都呷醋。就係因為感受過手足之情,所以當初決定生bb,就預咗要2個。

bastet:謝謝你的sharing。我都有諗過3人一齊出街,尤其我老公,一定唔閒得成日困係屋企,不過如果好彩餵到人奶,唔帶細b出街都幾麻煩。

水晶宮

原帖由 kristinecheng 於 11-2-9 17:04 發表
duceduce:我同我家姐就係,差7年,細個由我有記憶開始就同佢鬥個你c我活,不過大過咗,感情就好好,尤其可以同聲同氣講阿爸阿媽是非(呢啲唔同得老公講嘛),有時連我阿媽都呷醋。就係因為感受過手足之情,所以當初決定生bb,就預咗要2個 ...

我家都係, 兄弟姐妹+表兄弟姐妹都不知幾好感情, 所以我都希望昊昊有細佬妹.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

我自己都有家姐
感情都ok

可能係我諗多左...

大宅

我又報到先 !!
我bb現在19個月, 仍餵緊人奶, 不過有時瞓前會開杯奶比佢飲, 不過唔一定飲 !!

我想停, 不過又好唔捨得!! 不過我想plan生第二個小朋友.....不過暫時未有 !

大宅

我都報到 0906, 我已加都係埋身餵(夜晚), 囡囡都已經 19 個月 啦, 我會繼續唔停埋身餵人奶
囡囡唔鐘意飲奶粉,夜晚每次開奶粉2-3安, 都係飲1 安就唔要, 冇計, 佢自己會同我講'MAMA MILK"...哈哈

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

新年快樂.....初6開工到以家先有D時間
我同我細佬都差7年
初初我好錫佢
到佢大D我覺得佢好煩
不過以家大左
我都覺得有個細佬係好事來既
但我老公好唔想生.......我估我未必會生第2個小朋友了

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 crystalpui 於 11-2-11 11:15 發表
新年快樂.....初6開工到以家先有D時間
我同我細佬都差7年
初初我好錫佢
到佢大D我覺得佢好煩
不過以家大左
我都覺得有個細佬係好事來既
但我老公好唔想生.......我估我未必會生第2個小朋友了 ...

我老公都係....不過佢講過如果我想生, 佢都覺得可以, 但希望我都係生囡!
而我奶奶就同佢唱反調, 新年開到口, 同阿囡講, 祝媽媽快d生個細佬!

生仔生囡幾時到我話事呀! 哈哈! 真搞笑!!

vicky 係fb話佢就黎做full time mama啦, 真係恭喜佢!! 日日對住兩個活寶貝, 幾幸福呀!!

今晚又OT!!!!

大宅

歡迎新黎既09人奶媽,隨心交流,彼此扶持~

crystal & pastet:有心生,就好好傾吓,我覺得生唔生,生幾多個唔係問題,最怕大家達成共識時年紀已大,我身邊好多例子都係咁,力不從心都係其次,bb出世後有問題先慘(雖然未必關高齡事)。

mrs choy:其實我預咗老公會偏心大b多啲,不過又好難講,當初大b出世,老公都唔多有感情(出院佢一直都唔敢抱bb,直至第5晚阿b喊我急住落床整到開刀個傷口,佢先迫住第一次抱咋),反而大b同佢既bonding好強,令佢越來越鍚佢,宜家直情係金叵蘿。啲人話囡會同阿爸感情好啲,所以我會睇定啲,邊個俾阿爸疏忽我就填番個位。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

agreed! Even I find Isaac is super cutie to me to play with but I cannot be a full time mama. I think I will go crazy if 24hr stay at home with 2 little monsters.

原帖由 himuimui 於 11-2-11 15:04 發表
I think to be a full time mama need a lot of energy. I have been a holiday full time mama -- for Chinese New Year only 3-9/2, I have no time to eat, rest and need to walk and play in the park with Jas ...

大宅

Haha, then ask your hubby pay high attention in future coz "accidents" are always created by men.

原帖由 himuimui 於 11-2-11 15:07 發表
haha. My c6 said if he need to repeat the whole thing again -- from BB bron to now -- he will kill me. Too much for him.

別墅

bastet: 係因為個衰工人勁有問題, 令到我兩公婆擔心到就嚟發神經, 我哋已經好積極咁搵緊新工人, 呢段時間我要喺屋企睇實Isaac BeBe同屋企.

做全職媽咪, 要有好大決心先做到決定, 因為屋企真係會每個月無左一大塊餅架!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

hihihi, 報下到先....
我由11月底開始病, 一路病到 e+ 都仲未好返晒......
好多朋友都叫我停餵人奶, 因為我真係唔夠精神, 唔夠訓, 攪到個人身體差左好多, 又冇得補身....我自己都有 d 想停, 因為真係覺得有 d 辛苦, 又少左時間同個仔玩..但又唔捨得...見到個仔咁鐘意我既奶, 就唔想停, 想堅持, 但係身體方面又真係想抖下....亞仔 3 月就歲半啦.....如果可以的話, 我想堅持到 2 歲呀...希望身體撐得住啦.....

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊