自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我都係亞麻湊大, 餵飯餵到六歲, 佢話我亞媽:旨意你餵女, 個女餓死九世啦!!!

到左今日, 我亞媽話我: 旨意你餵仔, 你個仔餓死九世啦!!

以前成日迫我地温書, 依家我同個仔温書嗌交就話:唔好逼佢啦...

總之一句, 唔係自己子女係無咁緊張既!!

大宅

老人家一心軟 以為遷就小朋友 等於對佢好

大宅

no,我同bun一齊帶幫bb換片,聽到廁隔:finished?...wait....don't move.....not yet finished wiping.....
點知出黎既5係4/5歲,而係好大個既girl+bun,個個都 ,我個bun問果個bun,原來 個女仔12歲.
原帖由 永然 於 11-1-31 16:17 發表

佢冇關門比你見到??

大宅

原帖由 54heima 於 11-1-31 11:04 發表

BK只會有怪獸祖父母同怪獸工人...唔會有怪獸父母...

男爵府

EXACTLY! 我家都有兩位.... 就係自己呀爸同呀媽!

兩老由佢(大女)細細個幫手湊大, 雖有工人, 但工人係唔點使理少主, 全力由兩老安排(當時我要返工), 餵飯係指定動作. 好喇, 而家小一喇, 仲點餵?? 如果同學校訂飯, 點知佢食得夠唔夠飽???? 有計!! 每隔兩日, 就會親自送上煮好的菜餚, 指定要比個d佢帶飯. 我又唔係無飯開, 又唔係無人煮, 點解要千理迢迢拎送過黎?

晚上又要我餵飯, 話而家天氣冷, 佢食得慢, d 飯凍哂無益etc....

我成日都為呢d事同佢地嘈..... 好無謂

原帖由 好命婆 於 11-1-31 16:00 發表
哼! 就算請埋工人, 唔洗老人家湊, 啲老人家咪一樣入你屋企到"幫手", 唔通趕佢走咩! 我家大小姐入小學前都要人畏飯, 唔係唔識得自己食, 叫咗唔好再畏, 佢咪一樣照做, 我都講到費事講, 免得啲人又話 ...

用戶要求終止服務

原帖由 bbJP 於 11-1-31 19:20 發表
no,我同bun一齊帶幫bb換片,聽到廁隔:finished?...wait....don't move.....not yet finished wiping.....
點知出黎既5係4/5歲,而係好大個既girl+bun,個個都 ,我個bun問果個bun,原來 個女仔12歲. ...

12 歲....或者已來 m 了

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

講得岩啊, 所以我唔比亞媽湊, 連工都唔做, 自己湊返

不過 佢3日唔埋兩日就打黎, 話我唔比野個女食, 搞到佢瘦晒, 又話我唔教佢讀書, 搞到佢成日唔合格, 我就真係比佢搞到神經失常

講到我好似同自己個女有仇

原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 AM 發表
有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

子爵府

怪獸父母美國都有,自己都有少少但係唔夠朋友勁,阿女讀三年級仲幫佢揹書包,陪佢去廁所「要幫佢抹廁材」,我哋一齊出街食飯見到阿媽仲用較剪嚟剪細D食物,佢個女升讀幼稚園時問我學校可唔可以親自送飯到學校,怕佢食唔慣三文治。

子爵府

有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..

我知唔係人人係...不過我個 CASE係, 6299怕自己個仔辛苦, 唔想佢放工返到家仲要湊仔噤辛苦,所以佢堅持要佢地揍....

噤算啦...

到教...

吃飯時, 我俾阿女(6歲)吃菜, 一條噤俾啦,6299話唔得, 要剪開俾佢, 唔係佢會嗗親....半上半落都唔知點算.....(汗) 好啦噤我教阿囡咬開條菜黎吃, 99就去找剪刀黎剪好哂所有菜俾阿囡;.....'

吃肉...噤太大的肉好難咬嘛

我就教阿囡咬開D肉, 一塊塊噤吃...99又係轉郅去找剪刀剪肉...

噤我話唔駛剪啦...佢返學吃飯都要識架啦, 唔係佢點識在學校吃飯...佢唔理我, 照剪....

噤好啦...阿囡都大個啦, 我要求佢自己沖涼.

噤都有由細TRAIN 到大, 會自己沖涼洗頭, 都OK. 佢沖完我咪檢查一下.

99唔係喎...頭一定要由佢洗...我話大個佢自己黎咪得囉...佢話阿女洗得唔乾淨, 一定要佢洗...

我話定佢洗完你再檢查咪得囉...佢洗得唔乾淨再幫佢洗一洗... 叫佢讓女兒自己沖掂啦...佢關洗手間門幫阿女沖....

現在又過左半年, 都OK啦, 我教阿女, 沖涼由執衣服等都要自己做, 教佢沖涼前, 第一執內衣褲, 第二執毛巾, 再執衣服...

去到99度...又係99服侍曬....

99話, 唉...你真係皇帝女黎架...
沒人服侍, 又點會成為皇帝女呢....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我以聽人咁講過....

仔係要來.......教...
孫係要來.......縱...

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

講一個例子比大家聽下.....

我妹個仔, 係比我媽湊 (本來我女都係, 不過升左小一, 我自己湊返)

當亞仔K2之後, 已經介左尿片, 但好多時半夜都會尿床, 我亞婆 (亞婆同我媽一齊住) 每晚半夜, 好準時禁, 羅個 兜 比佢晌張床到 痾, 費是佢瀨尿...

到左一二年班, 兩位老人家都覺得, 佢應該識半夜起身去廁所, 點知, 亞仔已經習慣左, 就算半夜叫佢起身, 佢都唔起, 結果.... 瀨左....

LEE 個情況, 去到舊年 (3年班) 都會瀨尿, 我媽淨係識得鬧個仔, 又以為佢有病, 我就估 佢細個時已經習慣左 晌床痾
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

非常同意!

我小朋友今年已讀小一了, 我一行轉背, 99就餵我小朋友食飯! 而且4歲左右時, 我比個背"狼"仔我小朋友揹 (入面有一件外套及一樽水), 佢就話咁細個就揹咁重嘢, 會揹到佢矮晒!

就係佢咁寵法, 佢d女, 食飯就埋位, 食完飯拍拍pat pat就走, 從來唔會幫下手, 我小朋友還比佢地好!!

大宅

我99親口同我 & C6 講 "呢D叫隔代縱"

我99話佢都有打仔 (即我老公), 但佢唔會打孫.

仲有, 當我打仔 (只係虛張聲勢鬧仔時) 99 就話 "比人知會告我" DOUBLE STANDARD!!

最恐布係, 我仔越來越跩, 真係跩到出面時, 我黑面, 我99會先下手為強, 響到講 "你再咁跩, 我就打你, 到時你地唔好赤, 我一係唔打, 一打就好狠心"

真係人都巔.

原帖由 54heima 於 31-1-2011 11:04 AM 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 lovemy2kids 於 11-1-31 08:44 發表
其實好奇想知道....
有冇唔"怪獸"的祖父母?

我諗我丫媽係囉...
佢同我一樣...我個仔佢個孫行街跌底..
會等佢自己企起身...叫佢拍拍手就再行過...
所以我個仔而家就算趴街都唔會喊...因為佢知我地唔會理..但之後我地都會睇佢手仔腳仔有無整損...
而家出街都要佢自己揹返學習杯同放餅餅個盒..
有時仲要揹埋我條鎖匙tim.....
出街都有人話點解咁細個要佢自己揹野(就16個月大)
我同我媽都會話...要由細到大學識自己揹返自己o既擔子.
更何況都唔係重..仲要d野全部都係佢o既~~~
食飯飲茶都會餵佢..但唔係整到好細咁餵....
我媽都會睇返情況比岩size o既野佢食~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 11-2-1 01:15 發表
最恐布係, 我仔越來越跩, 真係跩到出面時, 我黑面, 我99會先下手為強, 響到講 "你再咁跩, 我就打你, 到時你地唔好赤, 我一係唔打, 一打就好狠心"

比我會講"係就快d同大力d tim丫..唔該"

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 發表

你自己有冇小朋友?
我呢, 就從來唔會要老人家湊, 我兩個囝都係我一手一腳自己係企湊大. 係, 個囝兩歲幾打後搬近左亞媽, 但我從來唔會失驚無神拎個囝上亞媽到俾佢睇, 係有時我睇醫生, 想同埋囝去, 亞爸亞媽就係都係我放低個囝俾佢地. 我其實都好多謝佢地我行開行埋時一定要同我睇囝, 但係就係依D時間, 有時俾我知道佢地成日係個囝面前話我"太惡".....又li樣又果樣.....同佢地落街飲茶次次個收銀係咁俾糖呀, 益力多呀亞囝, 我平時教個囝話多謝喇, 我唔要呀咁...........亞囝講左喇, 都仲係要話人地俾到就收啦, 唔收好唔俾面呀.................

亞囝係企做功課, 佢地就話同個囝落公園玩一陣, 我話等佢做完先, 佢地又係到依依哦哦, 跟住個囝都心散埋. 玩一陣.........成兩個鐘都未番, 打電話俾公公搵佢地永遠冇人聽, 唔通, 原來公公係專登熄左個電話...........

拿.........我已經係自己湊ga la, 不過好彩依家我閃左去第二度, 依家教囝冇人再做炸兩....只係依家要係mon到先見到父母, 其實真係好掛住佢地ga, 不過如果我再係香港個囝只會愈來愈難教, 冇理由係香港都唔俾佢地見ga ma, 但佢地成日推翻我教囝D野, 你叫個小朋友聽邊個?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己就全職湊仔仔...
其實我阿爸媽得佢一個孫..."縱"已經係預期之內...只係無奈架...我阿媽仲成日講: "教仔係你們教...我們係縱佢" 每次聽到lee句野真係嘔血...兩個成年人為左個孫好像失左理智咁...仔仔現在先兩歲...唉.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔係我阿媽揍, 佢就真係一d都唔縱呀, 阿仔怕佢仲多過怕我地呀, 我地可能見得少, 都唔捨得打同閙, 但係佢一見到阿婆會定d架, 唔會扭計, 而家4 yr, 係阿婆屋企就一定自己食飯, 自己做好多野, 但係一返嚟我地度就扮晒野, 又要餵, 又要人幫佢做野, 我都知自己係做得唔好, 但係老公話, 一個星期見佢兩三日咪就下佢囉, 佢平日都會自己做架啦, 咪當放佢假囉,

所以我覺得我阿媽做得好過我呀

象牙宮

2024年龍年勳章

我想講好耐,我c6應該系第一代港孩。

話說有日落毛毛雨,我o地無帶遮。

99: 點解唔帶遮?
c6: 費事羅
99: 下次帶出來,我幫你羅
我:唔系呀嗎,99, 佢成30+ 歲人,你重要幫佢羅o野?

男爵府

唉! 冇怪獸祖父母, 有可來有怪獸父母吖! 呢啲嘢有時係一代傳一代嘅!
原帖由 54heima 於 11-1-31 11:04 發表

首頁

尾頁

跳至