跳至

首頁
12345...50

尾頁

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

報告~ 今日第1次褒粥食粥---10分成功

承承食了1/3碗(我唔比太多,第1次),勁like食

同平時食糊仔既表現一樣

我仔平日食2味"送",1個fruit和1個vegetable...

佢試過:
apple
pear
木瓜
carrot
西蘭花
ball菜
菜心
南瓜
牛油果
節瓜

但我會留意,就係1個week內唔會食多過3次含豐富vitamin A既野。

大宅

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

茵茵 寫道:
[quote]
Dau 寫道:
茵茵,
想請問你多數會買咩魚?
咁d魚比bb食,應該唔落油,right? 但會否好難煎,luck晒皮咁? :mrgreen:
咩魚都會買, 但(魚完)魚比較小, 唔落油會難煎, 所以我用易潔鑊law, 甩皮都唔緊要呀, 煲完d 湯條魚唔要嫁喇.

如果係想比魚茸bb食, 就咁清蒸d 魚(但最好買遊水魚無咁"醒"), 壓lan就比得bb食[/quote]

唔該晒茵茵 :-P

男爵府

baby food 書書:

有2本唔錯,講營養多d....

1. 寶寶營養日記 0-3歲

2. Annabel Karmel's SUPERFOODS for babies and children

第1本-進取型,勝在易睇,大書局就有
第2本-學術+實用型,講得詳細,連8歲小朋友的營養都有講,我係page one買的。

2本都係有食譜,但英文果本係彩色,早至早餐,歎至甜品小食都有,仲有family meals,我睇見都想食。

男爵府

我打算下星期開始比臭b食糊仔, 所以今日就開始比佢試下飲水, 唔知係咪太多, 所以今日嘔奶嘔左2次, lur左一啖咁..

複式洋房

多謝 queenly & chickchick 的意見

別墅

昨天開始比糊仔及水bb試吃試飲了...不過...唔多like哦~~還需繼續努力~~~

男爵府

其實我都唔係咁識嘢, 我可以俾到一的意見係因為我成日上bk網睇的媽咪既心得, 但對於煮bb食物真係要靠chickchick同咁多位高人媽咪既指點至得, 因為我真係無經驗架.
我今日俾左糊仔加甘芛蓉bb食啊, 佢都一次過食晒半碗仔呀 好開心啊, 要加油 因為之前我將咁芛蓉加落粥仔到, bb試過一啖後就死都唔在食, 今次加落糊仔到成功咁扼左佢拉.

大宅

bb五個月大時我先開始比佢食水果,而每隻佢試5日,冇敏感我先比佢再繼續,所以暫時我只比了香蕉及牛油果,我响加拿大有個朋友做藥劑師,佢suggest 我等bb六個月大先比apple,因apple比較acidic,等bb腸胃成熟d先喎

另外想介紹一本書比大家:
給寶寶最好的第一口 ---星島出版 --- $68 (中英對照)

關於轉2號奶粉問題,我問過美贊臣,佢話bb 6-9個月都係轉奶期,唔駛急於同佢轉,而我覺得2號係多左蛋白質,其實bb都開始半固體食物,用天然方法補充仲好啦,所以我都未必同佢轉,我個bb仔而家只係得14.5磅,係s size bb,我都想佢大隻小小

男爵府

死拉聽你咁講我應唔應該俾我個bb食水果泥呀, 之前我係嬰兒食譜其中一個topic里面向的媽咪要左一張bb食物營養表, 都係的營養專家定出黎, 佢地話可以俾4-6個月既bb食蘋果, 香蕉同木瓜泥, 所以我至敢俾我個bb食香蕉泥, 但依家聽你咁講我又有小小擔心, 點算拉, 我應該點做啊各位媽咪? :-( :-( :-(

男爵府

queenly 寫道:
死拉聽你咁講我應唔應該俾我個bb食水果泥呀, 之前我係嬰兒食譜其中一個topic里面向的媽咪要左一張bb食物營養表, 都係的營養專家定出黎, 佢地話可以俾4-6個月既bb食蘋果, 香蕉同木瓜泥, 所以我至敢俾我個bb食香蕉泥, 但依家聽你咁講我又有小小擔心, 點算拉, 我應該點做啊各位媽咪? :-( :-( :-(

唔駛咁擔心, 個個湊b o既方法唔同, bb o既體質又唔同, 如果你之前已經比佢試左, 而bb又無唔舒服, 即係對o個樣食物ok啦, 你仲 :-( 咩呢~

而家bb開始試其他食物, 最緊要逐d試, 試完一樣ok先再試第2樣, 同埋避免食容易引起過敏o既食物, 就ok啦~

男爵府

係喇~~ 一一B講得arm架~

食咩都唔係d咩大問題,最緊要係先唔好比d容易引起敏感的食物。人地d babyfood書書寫得出黎的,應該唔會有咩大問題架喇~ 另外,就係睇番bb食完果隻食物有無d咩不良反應:
例如 食了會便秘,咁你要比多d水; 食了皮膚會出紅點,咁你就唔可以再比,起碼隔多個月再比佢試; 食了會直頭出一撻撻"風懶"咁既野,就更加唔洗再試喇~無8個月都唔洗再試; 如果食了bb塊面黃了好多,咁或者係隻食物有好多vitamin A,BB食得過多,咁你就要減少份量喇; 食了會屙,你亦都要停; BB唔LIKE食,好反感果隻,你就要隔耐D,等佢忘記果種味道,先再比佢試..........

家陣食果個係BB,如果見佢食得開心又長肉又腸胃正常,又何需太過在意BB食邊種食物先呢~ :mrgreen:

男爵府

多謝你地俾意見我啊, 但我有個問題就好好奇, 就係我個bb有時會敏感, 但只限於面部, 1,2日就會消失, 我都唔知佢做咩會敏感, 咁我可以點做呢?

男爵府

queenly 寫道:
多謝你地俾意見我啊, 但我有個問題就好好奇, 就係我個bb有時會敏感, 但只限於面部, 1,2日就會消失, 我都唔知佢做咩會敏感, 咁我可以點做呢?

係唔係係眼下的面豬位? and 個下巴位?
該用戶已被刪除

男爵府

我個bb敏感只限於眼下兩塊面珠仔, 其它地方無, 以前佢成個面都會出濕診, 到左最近我發現佢會敏感, 因為同濕診好明顯唔同, 會紅到一粒粒, 到係微粒, 但聚埋一齊就一大片, 睇落都唔舒服, 我諗唔係因為熱而敏感, 因為我開冷氣俾佢, 半夜發現已經出左粒粒, 都應該唔係摸過咩, 因為係半夜出, 我諗係唔知食左的咩敏感, 等我真係留意下先呢幾日, 唔會係米糊敏感瓜, 今晚都試下唔同佢搽果隻bb面霜, 睇下究竟係咩至先. 多謝你地提醒我同俾咁多意見我. :-P :-P :-P
該用戶已被刪除

男爵府

queenly 寫道:
我個bb敏感只限於眼下兩塊面珠仔, 其它地方無, 以前佢成個面都會出濕診, 到左最近我發現佢會敏感, 因為同濕診好明顯唔同, 會紅到一粒粒, 到係微粒, 但聚埋一齊就一大片, 睇落都唔舒服, 我諗唔係因為熱而敏感, 因為我開冷氣俾佢, 半夜發現已經出左粒粒, 都應該唔係摸過咩, 因為係半夜出, 我諗係唔知食左的咩敏感, 等我真係留意下先呢幾日, 唔會係米糊敏感瓜, 今晚都試下唔同佢搽果隻bb面霜, 睇下究竟係咩至先. 多謝你地提醒我同俾咁多意見我. :-P :-P :-P

queenly,

你長開泠氣,bb又有濕疹,又易敏感,勁似我仔個case,不過佢濕疹係好輕微,敏感係因為塵多皮膚又乾 + 周圍磨塊面。你如果bb皮膚係乾底,你要開個放濕機比佢睡覺...我仔晚晚要開,唔開第朝塊面會好乾。你唔sure bb夜晚有無張塊面仔磨磨磨個床單,多數磨多幾磨就會紅晒==>鞋,如果你唔理佢,無即時同佢補水補cream,佢之後就會因為咁而再用手R,hi呢度hi果度去止痕,咁就會==>紅色1點點,好密的1少撻。如果再磨+污糟野+口水掌摸來摸去 ===>幾撻聚埋,想出水咁既樣。

如果你bb係未開始食米糊前就係咁,咁或者呢個係可能既原因。ANYWAY,我仔係去睇E生,E生話的。所以你同bb去睇e生啦,e生會比suggestion你。so far我聽足e生指示 + 自己成日gup實個仔,佢無再紅色和濕疹好耐lu~~

大宅

chick, 茵茵,
我女一路都係嚴重濕疹, 咁試米糊之後, 如果無特別紅/出水 or出多左粒粒咁, 係咪叫ok, 可以繼續食呀?

chick,
我女就係係講個case一模一樣...

該用戶已被刪除

男爵府

小飛飛,

承承佢食人奶,我試了好多隻food,發現佢唔食得蛋,咩蛋都唔食得,連皮蛋瘦肉粥的皮蛋,蒸肉餅的蛋都唔得。所以我介晒d蛋後,佢就再無發過lu~

仲有就係香蕉,比佢食,佢就有紅點,dd囉,但我都係接受唔到,所以無再比佢食。 earth-best果隻糙米糊又係,同organix mix埋就ok,但越加得多earth-best既比例,佢就頂唔順,所以無再比earth-best佢喇~

佢開始食粥仔喇~ 唔洗再靠d米糊 :mrgreen: :mrgreen: 我家陣想連續2日粥,then 1餐米糊咁落去囉,捱到去佢7個月....

首頁
12345...50

尾頁

跳至